Sezatoarea canadiana (57)
Raspunsuri - Pagina 24
Ktrinel spune:
deja imi fac ritual dimineata cu cafeaua in mana (noroc ca a mea fata e inca mica si nici nu deseneaza nici nu canta :) si va citesc ca sa ma binedispun...auziti, da' voi ati capatat acest dar al scrisului de cand sunteti la Canada, ...sau il aveati dinainte ? sau va dadea tarcoale si acum si-a gasit terenul propice?:)) nu de alta, dar daca e o consecinta a traiului de aici ...ma gandesc ca poate ma trezesc si eu intr=o zi "eseeind" pe aici....
Ira spune:
Inspitratie in Romania ?
Faleu, acolo aveam preocupari stomacale si stressul cat casa pe mine.
Singura mea preocupare acolo era cum sa impart salariile corespondente unei saptamani, la o luna intreaga. Cum sa ma duc in vacanta fara bani, cum sa studiez fara partituri si cum sa fac supa fara juma' din ingrediente si cum sa platesc facturile curente in rate, ca dintr-o data era imposibil.
In schimb, cand n-ai ce face, asa cum suntem noi in Canada, te apuca cu toate talentele.
Laisse-toi aller un peu, si vei reusi, poate, sa scrii si tu.
Ktrinel spune:
Laisse-toi aller un peu, si vei reusi, poate, sa scrii si tu
unquote
pot sa o iau si la goana...ca tot nu imi iese...sau nu oi avea subiecte asa "colorate" si demne de prezentare....lasa ca voi ziceti bine cand ziceti...eu stiu ce pot si ce nu...asa ca dati bataie...ca se anunta multe dimineti friguroase si vantoase si vreau sa imi tihneasca cafeaua :)))
Ira spune:
Ktrinelu', tocmai aicea-i spilu',
subiectele's mai mult decat banale, conteaza numai felul cum le povestesti. Cum le dezvolti, infloresti, pictezi, in numele artei si al literaturii.
De ex. vine de dimineata instalatoru' la mine...Ce, la tine nu vine ? Te uiti la el si te taie de-un eseu, vorba laureijr :
Ati opbservat vreodata calmitatea muncitorilor care muncesc cu plata la ora ? Cata liniste interioara, cata blajinitate, cata rbdare de-a bibili fiecare surub, teava, ciocanel si vata izolanta ? Tie-ti vine sa te arunci pe geam de nervi si el invarte calm de teava de la chiuveta, doar timpul se scurge in favoarea lui, nope ? Si in detrimentul nervilor tai. Nu stiu cum face de pare ca munceste din greu, ore intregi, ca nu mai poate de ingrijorare in ceeace priveste infrastructura instalatiilor de apa din bloc/cartier si implicit oras....si totusi, peste cele cateva ore, la final, realizezi ca a facut totusi o treaba pe care bricoleurul tau de serviciu - aka sotzu' - ar fi facut-o in 10 minute. Noroc ca mai ai timp sa iei taxi-ul si sa ajungi cu limba scoasa la scoala, ca autobuzul l-ai pierdut oricum.
Etc etc. Iata un subiect cat se poate de banal metamorfozat intr-un blog ametit.
Ideea e sa extragi partea umoristica si sa o dezvolti, nu doar sa povestesti succesiv in ordine cronologica evenimentele, ca asa nu iese nik.
K'mon, laisse-toi aller, de nouveau. Tu vas y arriver.
Ktrinel spune:
De ex. vine de dimineata instalatoru' la mine...Ce, la tine nu vine ?
unquote
NU NU VINEEEEE.....manca-l-ar nenea....ca asta vara am chemat cativa...dar nu vroiau sa vina...ca cica nu e in drumul lor..cum, Brossard?..parca as sta pe drumul oaselor, asa se mirau...nuuu, doamna, cand o sa am eu drum pe acolo vin, ca daca nici nu stiti exact ce e...pai nu stiu , ca daca as sti nu te-as mai chema...o buda care se scurge greu....si jur ca nu am aruncat nimic netrebuincios, dar asa era de cand am luat casa...e aia din basement. nici instalatorii romani nu au vrut sa vina...ca cica pierd prea mult timp pe drum...
mey, dar ce selectivi sunt...inseamna ca castiga asa de bine...ca isi permit sa aleaga ...ca sa nu mai zic ca preturi pe masura 50-100Cad/ora
no offence, daca e careva instalator pe aici...dar parca nu am mai intalnit asa ceva la nici o "breasla"...
Ira, deci nu vine, la mine nu vine instalatorul...da?...si probabil de-aia nu ma taie de nici un eseu...dar nici de altceva, ca buda e tot infundata de asta vara
Ira spune:
Vezi ? E un inceput excelent. Eu, cel putin, am ras f mult.
Ideea e ca daca vrei sa concepi ceva mai bun, travaliul e mai consistent, evident. Trebuie sa ai o introducere in planul actiunii, prezentare de personaje, dezvoltare, punct culminant si morala la sfarsit.
Ironia ca si tehnica de scris e o metoda absolut excelenta. Mai ales auto ironia, ca sa nu se atace nimenea.
Cateodata tre' sa lasi climaxul pentru final...asta asa, intru mentinerea actiunii si a atentiei cititorului.
Nu uita nici de folosirea procedeelor de stil, metafore, comparatii, epitete. Astea ajuta mult.
Eu am invatat sa scriu si de la compozitie, asa cum nici un cuvant nu este scris fara logica intr-o lucrare, tot asa fiecare nota si pauza cuprinsa intr-o bucata de muzica are rolul ei f exact, suustine intreaga structura a lucrarii. Trebuie sa ai grija atat de structura globala, cat si de sintaxa folosita. Cu timpul tehnicile intra in sange si incepi sa scrii ca si cand ai vorbi.
De fapt aceste tehnici sunt universale in tot ceeace inseamna arta. Chiar si cand faci dragoste, punctul culminant e pe la sfarsit, si nu e tocmai hut sa-ti dai hainele de pe tine din prima secunda, ca dai in moartea pasiunii, vorba Simonei.
Ira spune:
Oh, tre sa dau mai des pe la in 1, 2, 3, 4, etc mergem mai departe
Am voie sa si raspund, sau tre' numai sa rad de el ?
Io as avé si alte subecte' de propus :
- Va place sexul in scris ?(sa dati)
- Va place sa dormiti pe stanga ? Dar pe dreapta ? Sau dati (din picioare) ?
- Cand va sarutati, va ciocniti incisivii ? Sau vi-i dati ? imprumut ?
- Ce gust are sperma sotului ? A'lu' meu e de flori. De mesteacan. Asta nu e de dat.
- Cand faceti sex si va vine sa stranutati, iesiti din camera sau ii dati (microbii sotului) ?
- Ce pozitii adoptati ( in somn) ? Pe cea a iepurelui ati incercat-o ? E utila cand aveti copil mic. Sa dati.
raspund, deci.
- DA.
Si ce-i cu asta ?
arturicii spune:
Ha ha ha ha Ira!
Nu tb sa si raspundeti; doar dc vreti!
Eu azi am stat acasa cu Arturicii ca a avut Philip o tentativa de enterocolita sau virus la stomac cum i se mai zice; nimic grav, nimic rau insa recomandarea a venit ferma de la gradi sa il tin 24 ore acasa; asa ca am stat la caldura Hydro;
Am dat o fuga pana la toy's r us insa e gol pe acolo; se si reamenajeaza o parte si nu am gasit nici roata din masinile ce le cautam( din desenele Cars).