Piticodromul de sept-oct 2005 (162)
Raspunsuri - Pagina 10
cge spune:
Hai, mai Ioana, io credeam ca Victor e destept ca seamana cu mine si tu acum imi zici ca e din cauza bonelor cu care a stat 
?
Ups, una din bona e soacra-mea.
El a mers in colectivitate la 2 ani si 9 luni.
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
Sefii Casei
www.computerbild.ro" target="_blank">Revista lui tati
Ioana75 spune:
Imi dau seama ca nu toata lumea e de aceeasi parere, dar parca ramasese vorba ca avem voie la diversitate de opinii fara sa ridem unele de altele, nu?
Sau iar imi amintesc prost?
Ioana, mama Mirunei (25.08.2005)
Anya20 spune:
Wow, Deea, sa-ti traiasca baietelul si sa fie sanatos!
Acum mi se pare asa departe, dar in curand o sa fiu si eu tot asa. Brrrr!
Tonnia, te-ai hotarat la Stefan pana la urma? Frumos.
Spuneti-mi si mie cum e treaba cu LO? Ca probabil s-a mai scris, dar eu n-am fost pe faza...![]()
Carmen, sper ca sunteti mai bine cu febra (ca sa zic asa).
Alina
Radu Teodor si Anya Ioana
country girl spune:
ma bag si eu in discutie, ca ma priveste. Ioana, sorry, dar pentru prima data nu pot sa-ti dau dreptate la fraza asta: "ideal copilul merge dimineata la gradi sa invete si dupa-amiaza cu bona sa simta atentie".
Copilul nu de la bona, sau nu numai de la bona ar trebui sa simta atentie. Mai ales ca bonele nu sunt toate cele mai atente, iubitoare sau "decent" (citat din Tonnia) de cultivate.
Ci in primul rand de la parinti si de la educatori.
Nu stiu la cresele si gradinitele particulare din Bucuresti cati copii are in ingrijire o singura educatoare dar banuiesc ca nu sunt mai mult de 10-15 intr-o grupa, in nici un caz 30.
Eu personal am mustrari de constiinta ca nu am avut alta solutie decat cresa si asta nu pentru ca Ilinca nu ar avea parte de suficienta atentie la cresa. Atata vreme cat pana si educatoarele de la alte grupe stiu cum o cheama, ce-i place si ce face toata ziua, eu zic ca atentie i se acorda. Dar mi-ar fi placut sa petrec efectiv mai mult timp cu ea, sa facem impreuna o multime de lucruri. Perioada de vacanta in care a stat cu noi parintii acasa a dezghetat-o foarte mult dar a si rasfatat-o, tocmai fiindca a avut parte de atentia noastra exclusiva.
Eu cred ca trebuie sa existe un echilibru in toate.
locca spune:
Neata
Natydeea, felicitari!!! Multa fericire alaturi de minunea 2!
Alina, mami de Anya, umbla vorba ca LO e o gradinita faina, asa ca mamicile din zona 1 mai si nu numai au ganduri de format un mini-piticodrom acolo. La toamna cred ca il duc si eu pe matei.
Ca sa contribui si eu la diversitatea in opinii, uitandu-ma la matei, mi se pare ideal sa stea in primele 7-8-12 luni cu mama si apoi cu o bona, fie ea si bunica. Eu, daca am de ales, prefer varianta asta si pt. bb2, cand o fi sa fie. Matei a socializat si socializeaza mult in parc, sunt o gramada de copii apropiati de varsta lui. Vreau foarte mult sa mearga si la gradi si deocamdata mi se pare ca de la 2 ani e ok la gradi in varianta program redus, iar de la 3 ani in varianta long. Poate o sa-mi schimb parerea.
Bona mea nu are studii superioare, mai face si niste dezacorduri uneori, dar e un om tare bun si se joaca mult cu matei, are rabdare cu carul si chiar l-a invatat multe chestii.
Ruxandra cu
aka Matei (13 sep. 2005)
Tonnia spune:
Ioana, baga opinii, nu te sfii! Eu cred ca e vorba de IQ-ul ala emotional de care ne vorbeai mai demult. Dar sunt deschisa la ce spun psihologii. De fapt, cred ca trebuie imbinate lucrurile, si atentia exclusiva dar si socializarea. Adica, vad eu ca unii copii sunt in pielea lor in colectivitate, prind aripi, altii sufera cand sunt lasati acolo singuri, cred ca ei dicteaza de ce au nevoie.
Mary, sanatate!
dana_lucia spune:
Salutare si de la noi azi! Inca ma lupt, pe ultima suta de metri sper, cu raceala dar parca sunt pe zi ce trece mai bine.
Am citit ca scrieti de gradinite/crese, eu vorbesc doar din exemplul personal numit Alberto. El merge acum numai de doua ori saptaminal pentru a se obisnui (din februarie deja trecem la 3 zile pe sapt.) si va pot spune urmatoarele: acasa unde e rasfatat de toata lumea, adoarme in patutul lui dupa circa 5-10 minute de alintat maxim in care striga mama, papa, oma (bunica) etc si tot biiguie pina adoarme. La camin am vazut recent un video cu o zi de-a lui acolo din cap in coada, video in care credeti-ma ca nazdravanul adoarme in max. 30 secunde fara sa strige pe nimeni si nu face deloc probleme din acest punct de vedere pe cind acasa se alinta mult inainte de a adormi. E doar un exemplu ca, pe linga socializare si putina disciplina nu strica, eu asa zic.
Legat de capitolul bone, eu sunt foarte sceptica, ce-i drept mama m-a ajutat pina acum dar am multe oferte din Ro de persoane care vor sa fie bone aici insa pentru mine "no way" prefer camin-ul, socializarea si disciplinarea. Alberto va merge din februarie 3 zile pe saptamina la camin (luni, marti, miercuri) joi va sta acasa cu tati iar vineri cu mine si asta e solutia preferata de noi. Desigur ca aceasta e doar parerea noastra si stim ca nimic nu e perfect si nu vrem sa convingem pe nimeni ci doar am scris cum procedam noi![]()
O zi buna in continuare si pupici de la noi!
Dana Lucia si
Alberto
kid2003 spune:
Tonnia, cred ca ai dreptate, depinde de copil. Si bineinteles ca daca e un adult la 30 de copii sub 2 ani nu poate fi ok. Dar daca e un adult la 6-8 copii e ok. Eu pana acum o luna nu imi trecea prin minte sa o dau la gradi pana la 3 ani, am cu cine sa o las, ii merge bine etc....Dar cand am vazut-o cat e de fericita printre alti pitici de varsta ei, fie ca e vorba de parc sau de gradinita din Austria, m-am decis. Fata mea e sociabila, ii place cel mai mult sa fie inconjurata de copii si cred ca acolo va invata multe lucruri pe care eu nu sunt in stare sa o invat acasa.
Cum ar fi de ex cu olita. Cand i-am zis medicului meu pediatru (apropo, am gasit in finaaaal un super medic) ca sunt ingrijorata ca nu vrea sa stea pe olita, a ras de mine. A zis ca nici nu o sa stea, la cum o vede de nazdravana, dar sa nu imi fac griji ca la gradinita daca o dau mai devreme, invata imediat. Ca ii vede pe copilasii un pic mai mari ca stau si va vrea si ea!
Asa ca vara asta, daca merge la gradi, sper sa scapam de pampersi, sa invete sa vorbeasca si sa manance singura. Cam multe pretentii, nu?
Deocamdata nu face nici unul din aceste lucruri si nici nu se prefigureaza la orizont. 
mary ilie spune:
Multumesc fetelor, multa sanatate si voua!
Maddy, deci si tu ai patit-o
, sper sa treaca repede, eu vad ca deja nu mai am sangerari, da a ramas durereaaaa si ii dau cu apa in continuare......
Despre gradinite nu stiu ce sa spun, inca n-am studiat oferta de pe aici, eu vreau sa-l dau pe Andu din septembrie....
Dana-lucia, ce frumos ca ti-au filmat nazdravanul, sa ai idee cam ce face el la gradi
mi se pare super ideea!
La noi bona se exclude, oferta nefiind prea bogata, prin agentii costa cat nu face iar altfel nu prea ai optiuni de incredere, ca asa sunt destule negrese care cauta munca , chiar si romance, dar nu-s persoane cu care sa-ti poti lasa copilul si sa mai astepti sa-l si invete ceva......
Mary si
Andrei(29.09.2005)
cge spune:
Ioana
, sper ca nu te-ai suparat.
Sigur ca fiecare dreptul la parerea lui.
Si de asta si intrebam cand trebuie sa luam o decizie, cu cat avem mai multe raspunsuri, cu atat cresc sansele ca sa luam o decizie buna.
Fiecare copil e diferit si reactioneaza diferit in aceleasi imprejurari.
Ptr. Anca, faptul ca merge la cresa, a ajutat-o sa progreseze.
Revin, ca acum ceva urgent de terminat.
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
Sefii Casei
www.computerbild.ro" target="_blank">Revista lui tati