555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by korinna

Draga Teo....vin si eu cu o problemutza si o intrebare:Cum pot opri lactatia?exista si medicamente in acest sens?
Nu stiu cum sa fac sa opresc cantitatea asta mare de lapte care o am.Vreau sa intrerup detot alaptarea la san.ce ma sfatuiesti?care e calea cea mai sigura si cea mai facila?
Multumesc mult!

KORINA & BB STEFAN





Korinna,

Exista medicamente destinate ablactatiei (intreruperii alaptarii la san). Daca esti adepta terapiei naturiste, poti apela la Mastodynon, 30 picaturi de 2-3 ori pe zi. Personal nu am experienta cu acest medicament pt intreruperea secretiei lactate, dar inteleg ca are intr-adevar eficienta. Pe linie "clasica", Bromocroptin-ul are eficacitate in mod sigur. Administrarea se face cu prudenta, in doze crescande: 1/2 tableta de 2 ori pe zi in primele 2-3 zile (pana dispar manifestarile secundare, in special ametelile la ridicarea in picioare), apoi 1 tableta intreaga de doua ori pe zi, timp de 2 saptamani. Pana la incetarea secretiei lactate va trebui sa mulgi sanii, laptele extras fiind administrat copilului impreuna cu cel nou, de la cutie. In felul acesta se asigura si golirea sanilor, si trecerea treptata la noul lapte, evitand astfel deranjamentele digestive ale sugarului.

Pot intreba ce te determina sa doresti intreruperea lactatiei la san? Laptele de mama este cel mai complet si mai sanatos aliment pe care il poate primi un sugar...



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by flaviutza

Buna teo!
in primul rand vreau sa iti multumesc pentru raspunsul detaliat (eu sunt fata cu dismenoreea)
ceea ce pot sa iti spun este ca am fost la control/analize, nu am nici o problema, totul e ok si la locul lui :), intr-adevar mi s-a spus ca s-ar putea sa fie vorba de ceva dereglari hormonale, dar nu am primit nici un tratament ci doar" lasa domnisoara, ca iti va trece cu varsta si odata cu prima nastere, mai suporta si tu ( urasc doctorita asta rece, cu o fata inexpresiva, dar asta e alta problema!!!)
ieri am luat 2 pastitule refren, azi e ziua cea de pomina, am luat si azi 1 si pot sa spun ca m-a mai durut , dar destul de putin, nu am stat toata ziua in pat etc...
multumesc inca o data pt raspunsul promt...e prima zi cand nu mai am probleme asa mari!!




Flaviuta,

Daca durerile continua sa apara in ciuda tratamentului prescris, procedeaza la administrarea progestagenului (Duphaston, 1 tb/zi) din ziua a 11-a a ciclului menstrual pana in ziua 25, iar in loc de Refen ia Aulin 2-3 maxim 4 tb/zi, incepand din PREziua menstruatiei si pe tot parcursul perioadei dureroase a menstrei. Este aproape exclus sa mai ai dureri semnificative, ele se vor reduce in mod sigur la o simpla jena.

Oricum, inteleg din post-ul tau ca situatia s-a imbunantatit considerabil. Este de asteptat ca sub acelasi tratament ca cel aplicat pana acum durerile sa diminue treptat pe parcursul primelor 3 cicluri, deci ar fi o idee buna si aceea de a continua cu aceeasi schema de tratament cu care ai inceput.

Parca ti-am mai dorit o data menstre usoare, nu?



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by SORICEL

Buna ,nimeni !
Sper sa-mi raspunzi si mie la fel de prompt ca celorlalte fete. Nu am decit doua intrebari : sunt insarcinata in saptamina 28,pina acum am facut 2 intreruperi de sarcina la cerere,am Rh negativ si sotul meu are Rh pozitiv.Am fost chiar saptamina trecuta la Institutul de Hematologie si mi s-a luat singe, la rezultate mi-au iesit anticorpii absenti si mi s-a spus sa revin in luna a 8-a si jumatate.Intrebarea mea este : daca anticorpii au iesit absenti, trebuie neaparat sa fac imunizarea aceea la 28 de saptamini? A doua intrebare este legata de cerclajul pe care l-am facut acum trei saptamini.Deci,acum ma simt foarte bine, iau Duvadilan, Scobutil si Papaverina si nici macar nu mai am contractii asa cum aveam inainte. De stat in pat nu stau chiar toata ziua fiindca amortesc si mai fac si celulita, ma ridic ,ma mai duc sa mai cumpar cite ceva (bineinteles ceva usor ,fiindca greutati nu am voie sa duc),ma mai invirt prin casa, ma mai plimb prin parc.Doctorita mi-a spus sa merg incet cit pot si cind simt putina oboseala sa ma intind, deci nu mi-a spus sa stau numai si numai in pat .Deci ma simt foarte bine ,bebe al meu este jucaus, loveste cu putere, singura chestie este ca ma dor putin salele ,probabil din cauza ca am luat in greutate 8 kg.Intrebarea legata de acest subiect este :mai am voie sa fac sex ,dupa cerclaj? (in biletul de iesire din spital,scrie ca am voie dupa trei saptamini ,dar sincer imi este cam teama )si ultima intrebare :Vreau sa merg intr-o scurta calatorie de vreo 3 zile, ce ar trebui sa iau cu mine, cum ar trebui sa calatoresc?


DARIA



Daria,

Regret, dar prompt nu am putut fi din motive independente de vointa mea...

Tocmai pentru ca ai anticorpi anti-Rh absenti este OBLIGATORIU sa faci "vaccinul" anti-Rh la 28 saptamani. Acesta te va feri de izoimunizare in sistemul Rh pana la sfarsitul sarcinii (vezi postul lung din trecut referitor la incompatibilitatea feto-materna in sistemul Rh). Un nou "vaccin" va trebui administrat in primele 72 ore dupa nastere pt a te proteja de izoimunizarea posibila prin transferul mai important de sange de la fat la tine in cursul nasterii.

Contactul sexual la o luna dupa cercalj este perfect posibil, dar cu precautii speciale, in sensul unei delicateti totale a acestuia. Aceeasi regula trebuie mentinuta pe intreg restul sarcinii si mai ales in ultimul trimestru. Adoptarea unor pozitii de copulatie care sa nu permita patrunderea penisului pana in profunzimea vaginului ar fi intens recomandabila. Orice sangerare in urma contactului presupune efectuarea unui control ginecologic si reconsiderarea calitatii actului in sine.

Pentru calatorie nu trebuie sa iei nimic special cu tine, in afara medicamentelor necesare a preveni contractiile uterine. Nu ar fi tocmai rea ideea inlocuirii papaverinei cu No-Spa, este semnificativ mai eficient (si mai scump, e drept). Oricum, pe parcursul calatoriei evita eforturile de orice fel, inclusiv ridicartul/caratul de bagaje, evita temperaturile extreme (fiind vara, e vorba de caldura intensa) si variatiile termice mari (scaldat in rau/lac/mare dupa plaja), si de asemenea evita vibratiile si trepidatiile puternice si/sau prelungite (adica transportul cu mijloace de locomotie care nu asigura un comfort perfect). Pentru orice eventualitate, poarta in permanenta un tampon igienic curat si ia-ti carnetul de graviduta cu tine.

Ce sa-ti mai zic... vacanta placuta, daca nu cumva te-ai si intors din ea!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by valentinag

quote:
Originally posted by arian

quote:
Originally posted by valentinag

Draga Teo,saptamina trecuta iti spuneam ca in loc de menstruatie am avut niste pete 12 zile ,1 test de sarcina usor pozitiv,uter marit iar doctora m-a chemat peste 10 zile la o noua echo.
E,am fost si nu se vede nici o sarcina,endometru liniar si mi-au venit si rusiida nasol de tot cu dureri mari si cantitate impresionanta.
Asta este,astept ovulatia de luna asta si mai incercam...
Multumesc oricum pentru ca ne ajuti!

Valentina





Draga Teo,menstruatia de care vorbeam mai sus a fost din 8 iunie,a tinut pina in 12 iunie si incepind cu 21 iunie a venit iarasi!Cum sa-mi explic chestia asta????La 14 zile sa-mi vina din nou?? Ce parere ai??Multumesc mult!
Valentina




Valentina,

Nu mai fi asa suparata de dismenoreea recenta (durerea la menstra), mai bine fii satisfacuta ca s-a infirmat diagnosticul de sarcina extrauterina, asta-i intr-adevar un lucru mare! Chiar asteptam vesti de la tine!

Nu ne ramane decat sa presupunem ca a fost o eroare in efectuarea testului de sarcina ce a iesit "usor pozitiv", sau ca acesta insusi a fost defectuos.

Cu linste si calm, si mai ales cu multa incredere in viitor, mergi inainte!!! Eu iti doresc succes!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski





Valentina,

Deja ceea ce descrii tu seamana fie cu o endometrita hemoragica, fie cu o metroragie disfunctionala. Diagnosticul diferential nu paote fi facut decat printr-un nou examen ginecologic atent, insotit de o ecografie minutios efectuata. Eu inclin mai degraba catre endometrita, ceea ce ar presupune administrarea unui tratament antibiotic-antiinflamator si de stimulare a imunitatii generale a organismului.

Regret, dar mai multe date nu am cum sa-ti furnizez, in acest caz examenul clinic (tactul vaginal) avand un rol definitoriu, ca si rezulatele ecografiei pelvine.

Tine-ma, te rog, la curent cu evolutia lucrurilor...



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by iulia74

buna ziua
nu stiu daca e bine sa postez aici o intrebare pt moderator
am creat deja si subiect nou in pagina principala
dar il postez si aici
ma numesc iulia , am 29 de ani si am o mare nelamurire
sunt in faza investigatiilor pentru infertilitate
urmeaza sa efectuez histerosalpingografia la inceputul lui iulie la spitalul giulesti
am trimitere de la un doctor al spitalului
am citit pe forum ca inainte de efectuarea histero trebuie realizata analiza bacteriologica a secretiei vaginale
eu am efectuat pina acum la giulesti un test papa-nicolau si o cauterizare a unei rani pe col
intrebarea este daca mai este nevoie sa efectuez analiza bacteriologica daca am testul papa nicolau ok(grad1)
sau analiza bacteriologica este inclusa in testul papa nicolau
doctorul care m-a trimis la histero nu a pomenit nimic de analiza bacterilogica
sunt intr-o mare dilema si v-as fi recunoscatoare daca m-ati putea lamuri
va multumesc anticipat

fiti optimiste

fiti optimiste



Iulia,

Indiscutabil HSG-ul (HisteroSalpingoGrafia) trebuie efectuata pe un vagin perfect "curat", altfel exista riscul propagarii germenilor din vagin in interiorul cavitatii uterine, in tube si chair in cavitatea peritoneala. Deci necesitatea efectuarii unui examen microbiologic al secretiei vaginale se impune de la sine (ca si tratamentul de rigoare al vreunei vaginite descoperite cu aceasta ocazie).

In mod clasic, testul cito-bacteriologic Babes-Papanicolaou se efectueaza pe trei lame cu secretie prelevata din endocol (canalul cervical), exocol (exteriorul colului, in jurul orificiului sau de pe eventualele leziuni) si din fundul de sac vaginal posterior. Examenul ultimei lame este de fapt un examen microscopic al secretiei vaginale. In acest caz, testul Pap include examenul bacteriologic al secretiei vaginale, deci.

In ultima vreme laboratoarele folosesc pt testul Pap numai primele doua lame (pe motive care imi sunt obscure si le suspectez a fi de cauza economica), ceea ce inseamna ca rezultatul returnat nu contine nici o referire la flora microbiana a secretiei vaginale. In acest caz testul Pap NU include deci examenul bacteriologic al secretiei vaginale, care trebuie ordonat separat (alti bani, alta distractie...).

Regret ca te las in aceeasi dilema ca la inceput, dar atata vreme cat nu imi scrii ce se gaseste notat pe rezultatul testului Pap ce ti-a fost efectuat nu am de unde sti care din cele doua modalitati de efectuare a fost abordata in cazul tau...



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by davi

Buna Teo,
Urmaresc de ceva timp acest forum dar nu am postat pana acum. Apelez la tine in acest moment sperand ca ma vei putea lamuri.
Am facut de curand testul Papanicolaou si nu prea am inteles mare lucru.
Celule epiteliale pavimentoase superficiale - numeroase - placarde mari
Celule epiteliale intermediare frecvente - placarde mici
Celule sanguine relativ frecvente
Flora: bacili, filamente miceliene
Concluzii Tip II

Te rog lamureste-ma si pe mine.

PS: multumiri pt ceea ce faci pt membrii acestui forum.





Davi,

Nu stiu ce parte a continutului buletinului de analiza ai transcris-o aici... daca asta este tot ce scrie acolo, testul Pap efectuat a fost tratat cu mare superficialitate de laboratorul cu pricina.

Oricum, pot trage concluzia ca frotiul studiat a demonstrat o inflamatie cervico-vaginala, de unde tipul II mentionat. Se precizeaza totodata si germenii ce au fost evidentiati (intr-o modalitate tot ultra-superficiala), de unde pot spune ca e vorba de o cervico-vaginita mixta candidozica si bacteriana (o infectie a vaginului si probabil si a colului cu bacterii si cu ciuperci), ce necesita in mod indiscutabil tratament corespunzator.

Banuiesc ca ceea ce te interesa pe tine era tipul ("bun" sau "rau") al rezultatului testului. Putem afirma ca rezultatul este "bun" prin faptul ca nu s-au evidentiat celule atipice (deci nu e un cancer), dar este "rau" prin faptul ca exista o inflamatie de cauza microbiana a vaginului si colului. Din fericire per ansamblu rezultatul este "bun", pt ca cervico-vaginita mentionata este tratabila fara sechele.





"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by marlen

Buna Teo,
i-mi poti explica si mie in ce consta o Histeroscopie pt.dezlipirea in anumite zone a peretilor uterului? Aceasta procedura este dureroasa ?



Marlen,

Inteleg ca suferi de sinechie uterina (asa se numeste alipirea peretilor uterului, cu desfiintarea partiala sau totala a cavitatii uterine). Histeroscopia poate reface cavitatea uterina prin separarea peretilor doar daca sinchia este partiala (nu afecteaza intreaga cavitate uterina).

Histeroscopia este in acest caz completata cu o procedura chirurgicala (liza sinechiei) care se efectueaza sub anestetie, deci nu este dureroasa.

Histeroscopul este un aparat ca un tub lung metalic ce prezinta in interior un sistem optic care permite vizualizare interiorului cavitatii uterine, o sursa de lumina, niste tubulete pt spalarea cavitatii si drenajul lichidului si niste sisteme de parghii prin care pot fi manipulate niste mici instrumente taioase (lame).

In vederea lizei sinechiei (despartirii peretilor uterini sudati) se procedeaza la dilatarea canalului cervical (ca intr-un chiuretaj), se introduce histeroscopul in cavitate uterina, se localizeaza sinechia sau sinechiile si se procedeaza la taierea acestora. Se extrage histeroscopul si se introduce in cavitatea uterina pt un timp un balonas care se umfla putin pentru mentinerea deschisa a acesteia (astfel se previne realipirea peretilor separati).

Asta este tot, nu are de ce sa-ti fie teama (mai ales de durere, pe care nu o vei resimti deloc). Curaj si succes!!!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by lili

Draga nimeni,swunt eu pisaloaga Lili...
Acum sunt in 8 saptamani ( calculate de la prima zi a ultimei menstruatii )si saptamana trecuta am facut cerclaj la dr.prof. Ancar ( intradevar este exceptional: uneori era in operatii de dimineata pana seara.. dar era atat de calm si de precis )si as avea doua intrebari :
1. In amestecul litic pe care il faceaqam in spital din 6 in 6 ore am avut si Diazepam.Eu stiu ca este periculos, asa am citit pe undeva.Care este parerea ta?
2.Crezi as putea naste normal? ( in speranta ca Dumnezeu ma va ajuta sa duc sarcina la termen si bb sa fie sanatos)?
Iti multumesc din suflet?
Lili



Lili,

Nu esti delog pisaloaga (cel putin nu cu mine...), dar nici nu ai bunavointa sa citesti post-urile deja existente...

1. Diazepam-ul nu are efecte nocive asupra produsului de conceptie, in dozele administrate in vederea asigurarii tokolizei (a incetarii contractiilor uterine) - este un raspuns pe care l-am mai dat de cel putin 3 ori pana acum... (te iert pt ca esti pacienta veche !!!)

2. Din moment ce esti sub supravegherea Prof. Dr. Ancar, numai un accident greu imaginabil ar putea face sa nu poti duce sarcina la bun sfarsit si sa nasti normal (nu am de unde sti daca nasterea va fi pe cai naturale sau prin cezariana).

Err... sa inteleg ca ma intrebi pe mine daca imi multumesti din suflet?????



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Mariaa

Buna Teo
Iti scriam printre primele mesaje ca doresc sa fac inseminare artificiala.
Am facut analizele necesare (sau,ma rog,cele cerute de dr.mea) si dintre toate CMV-ul a iesit la IgM neconcludent si acum o luna si acum o saptamana cand am repetat analiza.
Acum mi-a spus ca trebuie sa fac o analiza de identificare ADN viral CMV si care se face in Germania si costa 2,5 mil lei.
Din discutiile cu unele fete de pe forum/chat care au facut inseminare am aflat ca nu peste tot se cer atatea analize si chiar mai mult se face inseminare si cu CMV neconcludent (IgM)
Sa fie vorba cumva de o "purtare pe drumuri" din partea doctoritei ?!
Stiu ca odata avut CMV-ul analiza ramane pozitiva (IgG) toata viatza.
Ce sa fac ?!

Multumesc.





Maria,

Iti prezint situatia asa cum este ea, dar decizia finala iti apartine in functie de dorinta ta de siguranta absoluta in ceea ce priveste sarcina si de posibilitatile tale financiare.

In general numai primoinfectia (adica prima infectare a femeii) cu CMV este potential daunatoare pentru produsul de conceptie, infectiile secundare au astfel de consecinte doar in conditiile unui deficit imun matern. Existenta in trecutul femeii a unei primoinfectii cu CMV este evidentiata de prezenta anticorpilor anti-CMV de tip IgG. Daca titrul acestora este suficient de mare, inseamna ca femeia a dezvoltat o buna imunitate fata de virus, astfel ca infectiile ulterioare vor avea slabe sanse de a afecta produsul ce conceptie. Nu imi scrii nimic despre acest tip de anticorpi in cazul tau, deci nu pot aprecia nici daca ai avut un prim contact cu CMV in trecut, nici daca in momentul de fata exista o primoinfectie sau una secundara.

Infectiile secundare determina aparitia pe langa IgG-urile deja existente a anticorpiplor anti-CMV de tip IgM. Un titru ridicat al acestora evidentiaza o infectie citomegalica in evolutie. Problema este ca acesti anticorpi apar pe parcursul oricarui tip de infectie cu CMV (primara sau secundara). Un titru indecis al IgM anti-CMV semnifica o posibila infectie in curs.

Daca IgM anti-CMV sunt indecise, dar IgG sunt la valori inalte, e posibil sa existe o infectie secundara citomegalica, deci fara repercursiuni asupra unei eventuale sarcini. Daca IgM sunt indecise sai IgG sunt absente sau mici, poate fi o primoinfectie in curs, cu potential efect negativ asupra unei sarcini. In acest din urma caz determinarea ADN-ului viral poate fi extrem de utila, pentru ca precizeaza prezenta sau absenta infectiei citomegalice in curs.

Nu pot sa-ti spun daca doctorita ta te poarta pe drumuri atata vreme cat nu imi spui nimic de anticorpii anti-CMV de tip IgG, dar pot trage tu singura concluzia necesara in virtutea explicatiilor de mai sus. Faptul ca altor fete li s-a facut inseminarea cu IgM anti-CMV neconcludent poate fi datorat titrurilor mari de IgG la acestea, sau unei superficialitati in aprecierea pericolului prezentat de o infectie citomegalica in curs. Faptul ca aceste fete au avut o sarcina normala nu inseamna nicidecum ca acelasi lucru ti se poate intampla si tie...

Decizia iti apartine, acum ai toate datele necesare ei. Daca ma intrebi pe mine, eu prefer intotdeauna siguranta stiintifica fata de norocul empiric. Prin urmare, daca IgG anti-CMV sunt mici (negativ), as proceda la identificarea ADN-ului viral. Daca IgG sunt mari (pozitiv), nu.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by dita

Buna Teo,
Nu prea am avut acces in ultima perioada la calculator, deci cu intarziere iti multumesc foarte frumos pentru raspunsurile la intrebarile mele (eu sunt cea cu septul vaginal – se pare ca e un indiciu bun - si cea cu pregatirea pt. conceptie). Te-as mai deranja cu alte intrebari:
1.In legatura cu septul vaginal -pana acum am avut parte doar de examene clinice si ecografii, din care a rezultat: sept vaginal vertical incomplet, col unic, uter de volum si echostructura normala. Ceea ce vreau eu sa te intreb e daca cele de mai sus exclud existenta uterului septat sau totusi imi recomanzi histeroscopia si daca da in ce consta aceasta.
2.Examenul cito-bacteriologic este acelasi lucru cu testul PAP? Din primele am facut cel putin 2 pe an incepand din 1995 cu aceeasi problema: candidoza, pe care cei mai multi medici refuza sa o ia in serios desi mie mi-a provocat multe zile (‘clipe’) negre. Intr-un final dupa tratamente complexe cu ovule (cam tot ce s-a inventat pt. asa ceva), pastile, unguente si spalaturi (inclusiv si sotul care din fericire nu comenteaza), testul a iesit negativ (in octombrie 2002) dupa 2 pastile de Diflucan de 150mg luate la inerval de 2 zile atat de mine cat si de el. Au disparut si simptomele suparatoare dar exista o anumita secretie care nu stiu daca e normala, avand in vedere ca de atata timp n-am avut asa ceva. Pe scurt cum e o secretie normala? Stiu ca ar trebui sa fac o alta lama dar momentan sunt in cautarea unui medic pe care sa ma bazez si in continuare.
Scuze ca ti-am relatat toata istoria dar asa e cu ardelenii: vorbesc putin dar si cand se pornesc…
Iti multumesc frumos si sper, ca e departe ziua cand o sa spui “ gata m-am saturat de problemele voastre, nu mai pot”, desi te-am intelege.
Dita




Dita,

1. Eu as merge mai departe decat ecografiile si examenul clinic si as proceda mai intai la o histerosalpingografie (introducerea unei substante radioopace in uter, urmata de radiografie cu vizualizarea cavitatii uterine) si ulterior, daca HSG-ul e aparent normal, la o histeroscopie (pentru detalii despre aceasta vezi raspunsul dat cateva mesaje mai sus). Spun aceasta pt ca septurile vaginale incomplete se pot insoti cu septuri similare uterine ce impart cavitatea uterului in doua jumatati aproximativ egale. Uterul poate aparea normal la examenul clinic si ecografic (daca septul este subtire). Un astfel de uter septat nu ofera spatiu suficient pt dezvoltarea unei sarcini normale si deci trebuie desfiintat chirurgical (eventual prin histeroscopie) inaintea instalarii sarcinii.

2. Secretia vaginala normala este cantitativ redusa (lasa doar o linie subtire pe chilot/tampon), semifluida, de culoare albicioasa, cu un miros specific, care nu este neplacut. Ea NU se insoteste de mancarimi sau usturimi. Oricum, nu se poate aprecia existenta unei vaginite strict pe baza aspectului macroscopic al secretiei vaginale (pot exista vaginite cu secretie aproximativ normala ca aspect). Singura modalitate de a sti cu certitudine daca mai exista flora microbiana patologica in vagin este efectuarea unui examen bacteriologic al secretiei acestuia.

Errr... sa inteleg ca ultima ta fraza este o invitatie ascunsa de a parasi forumul? No problem, faceti un poll si daca 20% din participanti vor vota pentru ca eu sa incetez activitatea aici, o voi face fara vreo discutie...



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput