555-OB-GYN

555-OB-GYN | Autor: arian

Link direct la acest mesaj

Dam drumul din nou cabinetului de ginecologie de la coltul strazii... Bateti si vi se va deschide

Postati aici intrebarile sau comentariile din domeniul obstetricii si ginecologiei adresate lui <arian>. Alte mesaje, in functie de continut, vor fi mutate in radacina "Clinicii Virtuale" sau vor fi sterse. Intrebarile (si evident si raspunsurile) vor aparea incepand de la pagina 17 a prezentului topic.

Cei mai pudici, sau care au de adresat intrebari cu un caracter mai intim, pot folosi fara retineri adresa mea de e-mail. Raspunsurile vor sosi pe aceeasi cale, asigurand astfel deplina confidentialitate a dialogului. Am rugamintea insa a folosi de preferinta forumul, o intrebare si un raspuns public pot fi utile unui numar sporit de utilizatori. Si mai am rugamintea a parcurge raspunsurile deja existente in topic inainte de postarea unei noi intrebari, de asa natura incat sa incercam evitarea post-urilor repetitive, referitoare la acelasi subiect.


Pentru simplificarea cautarii si evitarea redundantei intrebarilor (care apar si in cadrul raspunsurilor aferente), voi sterge intrebarile al caror raspuns se gaseste in topic.

Deci daca ati postat o intrebare si nu o mai gasiti, inseamna ca raspunsul trebuie sa existe undeva mai jos... Daca intrebarea persista in forma initiala, inseamna ca inca nu i s-a raspuns...

Teo, aka <Arian>

*****************************
Dr. Teo Leonte a acceptat rolul de colaborator 'online' pe site-ul www.desprecopii.com - ocazie care ne da prilejul sa ii multumim public pentru timpul, pasiunea si interesul afectat acestei comunitati.

Pentru a usura schimbul util de informatii -iata citeva reguli care trebuiesc respectate de utilizatorii care solicita consultanta online.
1. Cititi cu atentie intrebarile si raspunsurile existente in topic. Dr. Leonte nu va raspunde intrebarilor asemanatoare.
2. Nu 'bombardati' cu intrebari! Doctorul nostru are un timp limitat afectat acestei comunitati. Daca vi s-a raspuns odata - se va acorda prioritate altei peroane.
3. Nu uitati ca Dr. Leonte isi petrece timpul (si banii) stand online cu noi. Nu primeste nici un ban de la noi - asa ca are urmatoarele drepturi: - sa selecteze intrebarile - sa amine raspunsurile - sa ignore unele intrebari.
4. Va rugam fara referiri personale sau atacuri. Acest lucru duce automat la blocarea IP-ului si incapacitatea de a mai viziona acest site.

va multumim pentru intelegere !



*********************************
2.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by carmenutza

Buna Nimeni( ciudat user ti-ai ales)..vreau sa te intreb daca
1.in cazul in care copilul are circulara de cordon laxa este contraindicata nastrea normala sau daca nu ce masuri se iau?
2. Ce contraindictii exista ptr. folosirea anesteziei epidurale? Eu am tahicardie.....este ok epidurala in cazul asta?!

Multumesc mult!

carmen


1. daca circulara e simpla si e laxa, nasterea poate decurge pe cai naturale cu precautii speciale din partea obstetricianului. Deci da, exista posibilitatea unei nasteri aproape normale (fara efecte negative importante pt fat sau mama);
2. epidurala are multiple contraindicatii. tahicardia (supraventriculara, banuiesc) NU se numara printre acestea. Deci da, puteti fi anesteziata in acest fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by lacramioara t

Buna Nimeni.
As avea si eu o intrebare.
La aprox.2 ani dupa ce am nascut mi-au aparut in zona abdomenului,mai exact foarte aproape de operatia cezariana dureri ce seamana cu o febra musculara.Durerile sunt mai accentuate atunci cand stranut sau tusesc.Chiar azi dimineata cand m-am ridicat din pat mi-am palpat burta si am simtit mici "galme"in acea zona care mai sunt si dureroase.Dupa descriere ce crezi ca ar putea fi?De mers la medic nici vorba pana acum,am sperat ca cedeaza dar.....

Multumesc mult,Lacra.



Din cele descrise de tine ma duce gandul la o eventratie. Desi incizia (taietura) la piele este orizontala, muschii au fost separati pe mijloc vertical, pt a se ajunge la uterul gravid in cadrul cezarienei. Evident, ulterior au fost apropiati si fixati cu cateva fire. E perfect posibil ca pe linia de mijloc a abdomenului, deasupra locului unde e cicatricea la piele, sa apara puncte slabe prin care intestinele au tendinta sa proemine in afara in conditiile ce determina cresterea presiunii in interiorul abdomenului (tuse, stranut, ridicarea unei greutati, defecatie, etc). Atunci cand intestinul reuseste sa treaca de bariera musculara si proemina sub piele (asa cum inteleg ca se cam petrece in cazul tau), avem de-a face cu o EVENTRATIE. Este un fel de hernie care se produce ca urmare a reducerii rezistentei mecanice a peretelui abdominal in urma unei interventii chirurgicale. Sfatul meu ar fi sa mergeti totusi la un ginecolog sau chirurg, mai ales daca "galmele" au inceput a fi dureroase.

Mai pot fi si alte situatii ce determina astfel de "galme", cum ar fi granuloamele date de firele de sutura. O examinare directa din partea unui chirurg sau ginecolog va lamuri problema in cateva minute! Fara teama, situatiile descrise sunt de-a dreptul banale dpdv medical, chiar daca pt tine sunt extrem de ingrijoratoare. Tocmai pt propria protectie (inclusiv psihica), mergi la doctor!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by angiVa

Draga Nimeni, as avea si eu o intrebare , mai ciudata ce-i drept, dar la care caut raspuns (de la specialisti)de 3 ani de zile incoace...
Intai descriu situatia din ultimii 3 ani:
De la prima sarcina oprita in evolutie(in sept. 2000, la 16 saptamani), sarcina molara embrionata, dupa chiuretaj am ramas cu un VSH marit (36 in stare obisnuita, 28 dupa tratament cu antibiotice - facute in acest interval de timp, pe care le-am urmat dupa o rezectie si dupa un furuncul incizat ). Am facut toate probele inflamatorii(ASLO, proteina C reactiva, fibrinogen, anticorpi antinucleari,factor reumatoid,urocultura, toti anticorpii de gen toxoplasmoza, rubeola, cmv, ...), care-s OK, mai putin acest VSH, in plus am facut si radiografii, singura din care a reiesit focar de infectie a fost cea maxilara, drept urmare am facut rezectia, dar la 3 saptamani de la rezectie VSH-ul tot 28 este...Tot de 3 ani in urma, de dupa chestia cu sarcina mi s-a declansat si tiroidita autoimuna... care e sub tratament in prezent.
Imi pun tot felul de intrebari deoarece inainte de sarcina oprita in evolutie, VSH-ul meu era normal (6), iar acum nu-si mai revine la normal, indiferent de tratament si mai ales foarte ciudat este ca nu mi s-a gasit clar un focar de infectie.
In sfatsit intrebarea: ce legatura poate avea acea sarcina/chiuretaj cu VSH-ul acesta care ma dispera???? Si mai ales in ce mod poate influenta acesta o noua sarcina???? (anul trecut am mai avut o sarcina oprita in evolutie, la 8 saptamani). Ce alte investigatii ar mai fi de facut in acest sens ??? Oare sa existe vre-o legatura intre tiroidita autoimuna si VSH???? (dr. endocrinolog a exclus aceasta, eu inca n-am exclus-o ca explicatie, deoarece ac. problema provine din aceeasi perioada).
Poate reusesti sa ma luminezi intr-o oarecare masura, caci nu mai stiu ce sa cred, si cum sa ma investighez, ca sa pot fi linistita ca e totul OK inainte de o noua sarcina.

Multumesc anticipat, si scuze daca am depasit domeniul de obstretica-ginecologie.

angi



Valorile crescute ale VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) sunt in principiu expresia existentei unui focar infectios vechi. Nu exista relatie directa intre VSH-ul mare si sarcina molara partiala pe care ai avut-o, sau cu intreruperea ulterioara a cursului unei sarcini (inteleg) normale. De asemenea, din deductie logica si NU din stiinta sigura, nu vad de ce ar creste VSH in tiroidita Hashimoto; din moment ce si endocrinologul este de aceeasi parere, tind sa cred ca nu ma insel. Cum sunt ginecolog si prin urmare am uneori "idei putine, dar fixe", imi pun problema existentei unei infectii genitale cu Chlamidii. Sunt infectii trenante, cronice, nu neaparat simptomatice (adica nu e neaparata nevoie sa doara). Din impresionanta lista de investigatii pe care mi-o prezinti, nu reusesc sa identific nici una care sa se refere la acest aspect. Repet, e probabil un punct de vedere ingust, dar zic eu ca merita investigat. Daca se exclude o afectare genitala chlamidiana si orice alta forma de boala in domeniul ginecologic, poti purcede la o noua sarcina chiar si cu VSH-ul crescut. O supraveghere atenta a sarcinii, efectuata de medicul de familie in stransa colaborare cu ginecologul, endocrinologul si eventual hematologul poate avea drept consecinta un nou-nascut perfect normal si o mamica (si eventual tatic) fericita.
Regret sincer, dar alta idee nu-mi vine in momentul de fata (spun asta pt ca am vazut ca ai scris "toti anticorpii de gen toxoplasmoza, rubeola, cmv, ...", unde "..." poate insemna si anticorpi anti-chlamidia...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Helen

Salut nimeni,

Sigur intrebarile ar fi bine sa fie scurte si la obiect, de aceea o sa pun 2 intrebari:

1. Din experienta ta, dupa cate luni de incercari (sustinute) ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate? (acum un an am ramas insarcinata din prima luna de incercari dar am pierdut sarcina la 10 saptamani, iar anterior am luat pilule contaceptive aproape 7 ani - Microginon); am 29 de ani.

2. Cat de mare este riscul unei a 2-a sarcini dupa o sarcina oprita in evolutie, pana la urma din motive necunoscute?( am facut analize si in afara de anticorpi cu titru destul de mare la toxoplasmoza, restul a fost ok)

PS: Despre metoda simpto-termica ce parere ai? Evolutia graficului pote fi corelata si cu activitatea hormonala?...adica daca graficul este ok. este sigur ca si valorile hormonilor sunt bune? (scuze am zis ca pun 2 intrebari dar am pus 3)

Iti multumesc anticipat!

Helen



1. teoretic infertilitatea cuplului se defineste drept neaparitia sarcinii in conditiile unei activitati sexuale normale, in absenta mijloacelor contraceptive, timp de 3 ani. Evident, in conditiile in care contactul este in moid voit "programat" a avea loc in perioada fertila, timpul de asteptare trebuie redus corespunzator. Cum nu exista oficial o opinie comuna din acest punct de vedere, as spune ca dupa 6 luni de esecuri ar trebui consultat un sexolog. Poate fi pur si simplu un defect de tehnica. Daca nu se gaseste explicatia in tehnica necorespunzatoare, intra in scena ginecologul, respectiv andrologul. Se testeaza in primul rand calitatea spermei (spermograma), ca si prezenta ciclurilor ovulatorii la femeie. Se trateaza vaginitele, cervicitele, metro-anexitele (la femeie), uretritele, prstatitele, veziculitele la barbat. Daca totul e ok pana aici, se trece la testul Kuhner, care pune in contact sperma cu glera (secretia) cervicala a femeii. Unele femei dezvolta reactii imune la sperma propriilor barbati. Daca si pana aici totul e ok, treburile se complica, fiind necesare investigatii multiple (radiologice, ecografice, hormonale) ale femeii.

2. Din moment ce cauza avortului spontan initial nu a putut fi stabilita, este imposibil a se preciza care e riscul unei repetari a aceluiasi fenomen. Este ca si cum ai cere unui bucatar sa-ti spuna care e sansa de a ti se taia maioneza, in conditiile in care ti s-a mai intamplat o data, dar nu stii din ce cauza. Oricum, toxoplasmoza ESTE cauza de avort spontan. Prin urmare, ea trebuie tratata si vindecata definitiv inaintea unei noi conceptii (sarcini).

3. Graficul menotermic (curba temperaturii bazale pe parcursul ciclului menstrual) este DETERMINAT de evolutia hormonilor sexuali feminini pe parcursul ciclului. Din pacate paralelismul intre cele doua elemente (hormoni si temperatura bazala) nu este perfect. Mai mult, erorile ce pot aparea cu mare usurinta in determinarea temperaturii bazale, afectiunile intercurente care influenteaza temperatura corpului (stari febrile si subfebrile) pot da indicatii cu totul si cu totul diferite de realitatea hormonala. Laboratorul ramane singura metoda indubitabila in stabilirea evolutiei nivelurilor hormonale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Mede

Buna nimeni,

Eu icerc doar de doua luni sa raman insarcinata dar problema mea nu este asta deoarece cred ca trebuie sa mai am rabdare.

PROBLEMA este ca de aproape 4 ani, de cand am suferit un atac de panica, am ramas foarte sensibila la cel mai mic stres si drept urmare foarte des iau cate o jumatate de Diazepam/zi (deci cam 5mg)- de obicei in prima parte a zilei, si imi este teama ca ar influenta sarcina. Medicii la care am fost au spus ca nu provoaca probleme, iar doza este f mica. Am 30 de ani si timp sa imi revin definitiv (daca se va intampla vreo data) simt ca nu prea mai am! In rest ma simt foarte bine!

Deci, este periculos Diazepamul in timpul sarcini?..si de Paracetamol mai doream sa intreb?

Medea



Atat Diazepamul, cat si Paracetamolul, NU sunt contraindicate in sarcina, in conditiile in care sunt administrate de necesitate, in doza normala terapeutica, pe timp limitat.

Diazepamul pe care ti-l administrezi zilnic nu cred ca este o solutie nici pt starea ta psihica, nici nu este benefic pt o eventuala sarcina. Chiar daca doza este intr-adevar foarte mica, administrarea ei zilnica poate avea efecte neprevazute asupra dezvoltarii sistemului nervos al fatului. Este foarte probabil ca nimic rau nu se va intampla, dar eu unul daca as fi gravid (hehe...) as inceta administrarea a la long a oricarui medicament psihotrop. Ocazional, cand simti ca ai nevoie neaparata, poti lua o pilula-doua de diazepam pt 2-3-4 zile... Dar in rest, m-as abtine. Nici un producator de diazepam si echivalente nu garanteaza lipsa totala de nocivitate a medicamentului asupra sarcinii. Atata vreme cat ei nu isi asuma responsabilitatea (materiala, de fapt), ai tu curajul sa ti-o asumi, pe riscul propriului tau copil?! Ma indoiesc...
Acelasi lucru pt Paracetamol. Acesta e hepatotoxic si mai are si actiuni negative asupra sangelui. Daca racesti o data poti urma un tratament de cateva zile cu dozele uzuale (eternul 3/zi), dar NU pe parcursul intregii sarcini!
Subliniez ca cele de mai sus sunt opinii pur personale, nesustinute de date din literatura de specialitate sau altele asemenea. Eu sunt fricos din fire si consider intotdeauna ca "paza buna trece primejdia rea". De aici sugestiile de mai sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by ariadne

Buna nimeni,

Indraznesc si eu sa pun cateva intrebari, sper ca temerile mele sa fie neintemeiate totusi.

Deci, din luna martie menstruatia a inceput sa se lase asteptata, in fiecare luna a intarziat ( uneori pana la 36 zile) si cantitatea a fost din ce in ce mai redusa.
De altfel ( nu as utea spune cu exactitate cand se intampla) transpir extrem in cursul noptii , numai in jurul bustului si al gatului.
Plus o stare permanenta de nervozitate si disconfort.
Poate fi un inceput de menopauza la varsta de 35 ani?( alt termen nu cunosc, probabil lipsa ovulatiei)?
Este aceasta o problema de sanatate?

Multumesc anticipat




ari&celine



Menopauza precoce este posibila si chiar probabila in cazul descris. Daca apar si asa-numitele "bufeuri" (valuri de caldura care apar si dispar brusc, urmate de transpiratii mai mult sau mai putin abundente - valuri de caldura ce nu au legatura cu aerul conditionat sau cu temperatura de afara, bineinteles), usoare tremuraturi ale extremitatilor ce dureaza cateva zeci de secunde, eventual tulburari mictionale (urinezi des, dar nu ustura; te trezesti noapte de noapte pt a urina) ai si alte semne ale unei monopauze precoce. Daca sanii obisnuiau sa se umfle si chiar sa doara inainte de menstruatie si acum nu se mai intampla asta ai iar un semn suplimentar.

Oricum, toate cele de mai sus sunt pure supozitii. Oligo- si hipomenoreea (menstruatiile rare si respectiv in cantitate redusa) pot avea o multitudine de cauze. Daca sanii, dimpotriva, s-au mai intarit si chiar la exprimarea (stoarcerea) mameloanelor apare un lichid albicios, s-ar putea sa fie vorba de tulburari hormonale nelegate de hormonii sexuali propriu-zisi. Ideea de baza este ca in acest caz e absolut necesara o investigatie clinica (adica sa te vada un ginecolog) completata de dozari ale hormonilor sexuali si a celor de comanda sexuala de la nivelul hipofizei.

Oricum ai lua-o si oricare ar fi cauza celor mai sus descrise, ele reprezinta in mod evident o problema de sanatate. Nu este considerat normal ca o femeie de 35 ani sa prezinte astfel de manifestari!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Tia

Suna ciudat acest nume Nimeni, dar mi se pare tare sugestiv. Ce bine ca existi... dar nu in sens literar!

Am citit raspunsul tau dat Victoriei despre foliculii restanti. Am parcurs toata explicatia si pentru mine a fost extraordinar ca am putut sa integ mai bine acest complex proces al ovulatiei. Eu si sotul meu ne chinuim de ceva vreme sa avem un bebe si nu am reusit pana acum. Am facut toate analizele obisnuite de sange + secretie + spermograma + dozari hormonale. Aici vine intrebarea. Toate au iesit in limitele normale, cum a spus medicul, numai FSH-ul e cam mare (28.1 in ziua 21). Te rog mult, poti sa-mi explici si mie care este rolul acestui hormon? As vrea tare mult sa inteleg in ce masura aceasta valoare afecteaza puterea noastra de a avea un bebe.

Multumesc mult si un raspuns e bine venit oricand ai timp!


Faptul ca FSH-ul e ceva mai mare in ziua 21 nu are prea mare importanta. Valorile "normale" in medicina sunt orientative, exista mari variatii de la un individ la altul, ba chiar la acelasi individ intre momente diferite ale vietii sale (de ex FSH poate fi normal in ziua 21 in cadrul unui ciclu, dar ceva mai mare decat normalul in cadrul ciclului urmator, la aceeasi persoana).

FSH sau hormonul de stimulare foliculara este o substanta eliberata de hipofiza (o mica glanda din cap) si care are, in ceea ce te intereseaza pe tine, rolul de a stimula cresterea si maturarea foliculilor ovarieni (dupa cum ii spune si numele), si prin aceasta stimularea secretiei foliculare de estrogeni.

Problema se pune in modul urmator: intre secretia ovariana de estrogeni si secretia hipofizara de FSH exista o relatie de feed-back negativ. Adica o secretie scazuta de estrogeni determina o concentratie redusa a acestora in sange; sangele ajunge, evident, si la hipofiza; aceasta sesizeaza nivelul scazut al estrogenilor circulanti si isi intensifica secretia de FSH; FSH-ul se varsa tot in sange, prin care ajunge la ovar, unde determina cresterea secretiei de estrogeni. Si de aici circuitul se reia in sens invers: estrogeni multi - concentratie mare in sange - hipofiza reduce secretia de FSH - ovarul isi reduce secretia de estrogeni.

Concluzia: un nivel sanguin crescut al FSH poate trada o insufucienta secretorie ovariana in ceea ce priveste estrogenii (deci acestia vor fi in concentratie scazuta in sange). Daca estrogenii au valori normale in sange, dar FSH e putin crescut peste maximul considerat normal, poate fi vorba de o particularitate individuala si nu ridica nici un fel de probleme. Fiind vorba de o valoare crescuta numai in dozarea din ziua 21, sunt aproape sigur ca aceasta este cazul de fata (particularitate individuala nepatogena).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Adela P

Draga nimeni, cu n mic...;)
as vrea sa te intreb ce metode anticonceptionale ar exista care sa fie responsabilitatea partii masculine in afara de prezervative si vasectomy? M-am cam saturat sa fie "totul" pe capul meu, sa mai transfer un pic si la barbatu-miu.....
Thanks

Adela


Am vesti proaste pt tine: in afara celor mentionate in propriul tau mesaj, nu exista metode contraceptive acceptabil de sigure aplicabile partii masculine. Banuiesc ca ai auzit de coitus interruptus (adica extragerea penisului din vagin imediat inaintea ejacularii) dar rata esecurilor, chiar in cazul totalei cooperari si bunavointe a partenerului, este semnificativa. Ar mai exista metoda lui Onan, care obisnuia sa se masturbeze inaintea coitului (contactului sexual) propriu-zis, reducand astfel numarul spermatozoizilor disponibili; cred ca orice comentariu pe aceasta tema este de prisos...

Dar, de fapt, nu inteleg de ce nu te tenteaza un DIU (dispozitiv intrauterin - sterilet mai in clar) sau, si mai modern, un SIU (sistem intrauterin - un sterilet imbibat cu un hormon ce se elibereaza in uter si asigura o protectie echivalenta cu cea data de sterilizarea chirurgicala a femeii). Astfel de aparate se insera foarte simplu, nu deranjeaza si pot fi mentinute multi ani (in general cam 5).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by maryam

...este normal ca dupa 1 an si sase luni in care nu am avut menstruatie(perioada de sarcina si alaptare) , menstruatia sa tina de doua saptamani?

Maryam



Este frecvent intalnita situatia in care prima menstruatie dupa perioada alaptarii sa fie mai abundenta si prelungita in timp, dar doua saptamani este deja mult prea mult. Sunt o multime de cauze care pot determina o menoragie (menstruatie prelungita), fapt pt care te sfatuiesc sa te duci la un ginecolog in vederea unui examen direct. Se poate intampla sa ai o endometrita hemoragica (inflamatie a mucoasei uterine care duce la sangerare), care se trateaza foarte usor in fazele incipiente si semnificativ mai greu daca o lasi sa evolueze (infectia se extinde in peretele uterin). Dar, repet, pot exista alte 1001 cauze ale acestei sangerari. Mergi la ginecolog, nu e normal sa pierzi sange 2 saptamani non-stop. Daca sangerarea e importanta, imi imaginez ca esti acum si anemica, deci va trebui instituit un tratament si in acest sens.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Emilia

Bine ai venit!
Pe mine m-ar tenta un SIU, dar nu stiu de unde sa fac rost de el. Apoi stiu deja doua persoane care au avut probleme (rana pe col) de la DIU. SIU este mai sigur? Acum iau anticonceptionale, dar pana cand! imi spun tot eu.
Poti "nimeni" sa dai mai multe amanunte despre DIU, SIU? Care este probabilitatea de a avea probleme dupa ele? La cat timp trebuie schimbate? Eventuale marci? Etc... Si chiar nu doare???
Multumesc !



SIU este un sterilet a carui tija este facuta dintr-un material spongios special imbibat cu un progestativ (ceva in genul progesteronului). Acesta elimina hormonul in cantitati foarte mici, dar fiind eliberate local, absolut suficiente pt a impiedica instalarea unei sarcini. Efectele generale ale progestativelor sunt astfel minimizate, iar eficacitatea este f apropiata de cea a sterilizarii feminine chirurgicale (adica atunci cand se leaga trompele). Sincer, singurul SIU despre care stiu ca se comercializeaza in RO se numeste MIRENA si e produs de firma germana Schering. Costa cca 5 milioane de lei si NU se gaseste in farmacii. Se distribuie pe baza de comanda facuta de ginecologul ce urmeaza a-l monta (a-l introduce in cavitatea uterina). Se pastreaza intrauterin 5 ani.

Problemele legate de instalarea unui DIU sau SIU sunt similare. Daca nu au existat accidente (care sunt rare, dar posibile) la instalare, pot aparea diferite forme de endometrita, inclusiv hemoragica (inflamatia mucoasei uterine), cervicite (mai ales endocervicite, datorita firului care se lasa pt viitoarea extractie din cavitate a DIU/SIU), inclusiv erozive (adica "rani pe col"). Durerea, senzatia de corp strain sunt rare. Infectiile uterine repetate apar insa ceva mai frecvent (datorita firului ce strabate canalul cervical). Ulterior pot aparea probleme legate de extragerea DIU/SIU, atunci cand acesta ajunge a fi inglobat in endometru (in cazurile cand a fost lasat in uter mult mai mult decat perioada prescrisa), sau cand firul nu mai este accesibil (prea scurt taiat, DIU instalat initial incorect ascensioneaza ulterior in cavitatea uterina, etc).

O mentiune speciala pt SIU: datorita progestativului eliberat, menstruatia se reduce cantitativ si posibil si ca durata. Exista cazuri cand ea dispare cu desavarsire. Daca pacienta nu e deranjata de acest aspect dpdv psihic, totul e OK chiar si in aceasta situatie.

In principiu durata de pastrare intracavitara unui DIU este de cca 5 ani. Au aparut in ulima vreme o multime de sterilete produse prin China pe care scrie ca pot fi mentinute 8 ani... Eu unul consider aceasta o aberatie si spun pacientelor sa-l extraga la 4 ani (ceea ce ma asigura cumva ca-l vor extrage totusi pana se implinesc 5 ani...LOL).

In a da nume de marci nu ma hazardez, sunt atatea produse de acest tip fabricate, cum se spune "pe vapor", incat numai in momentul in care am steriletul in mana imi pot da cu parerea asupra calitatii lui. Oricum, ca regula de baza, eu m-as feri de cele chinezesti in primul rand. Sunt pur si simplu ordinare. De asemenea, nu-mi plac cele pe care scrie "made in EEC"... Care parte a EEC, numai Dumnezeu, sau mai degraba Allah stie (cred ca-s facute prin Turcia). Cele marcate "Copper T - MAde in USA" si au patentul inscris pe eticheta sunt preferatele mele. Din pacate nu se prea mai gasesc.

De durut doare doar un piculet... Daca esti mai sensibila, se poate face, pe langa anestezia locala, si o preanestezie generala (masura exagerata pt inserarea unui simplu sterilet, dar posibila). In astfel de conditii, chiar ca nu mai doare deloc.

Mergi la inceput