555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by camisv

Pentru ca incercam de 1 an si jumatate sa avem un copil am ajuns si la analize hormonale, din care reiese ca am o insuficienta hormonala.
ziua 14
FSH=6.5 (v.n. 7.5-20 mlUI/ml)
LH=10 (v.n. 12-82mUI/ml)
estadiol=145 (v.n. 153-237 pg/ml)
ziua 21
prolactina=396 (v.n. 66-460 mUI/ml)
estadiol=52 (v.n. 48-172 pg/ml)
progesteron=4.5 (v.n. 7.66-25.6 ng/ml)
Intrebarea mea este: valorile scazute din ziua 14 inseamna lipsa ovulatiei sau ar putea fi o ovulatie tarzie (eu avand un ciclu neregulat intre 27-35 zile)
Nu am ajuns inca la medicul meu pentru interpretare si de cand am rezultatul analizelor imi pun tot felul de intrebari.
Multumesc!



Hai sa lamurim mai intai cum evolueaza lucrurile dpdv al hormonilor sexuali, in mod normal. Presupunem un ciclu genital "standard" de 28 zile.

In organismul femeii exista 3 niveluri ierarhice de control al ciclurilor hormonale sexuale:
1. directorul = hipotalamusul, care da ordine sefilor de sectie (parti ale hipofizei). Ordinele esentiale in cazul de fata sunt reprezentate de hormoni numiti FSH-RH (hormon de eliberare a FSH) si LH-RH (hormonul de eliberare a LH). Numele spune clar ce rol are fiecare.
2. seful de sectie = hipofiza, care da ordine maistrilor (ovarelor). Ordinele plecate de la acest nivel sunt hormonii numiti FSH (hormon stimulator al foliculilor) si LH (hormon luteotrop, adica de formare si stimulare a corpului galben).
3. maistrii = ovarele, care transmit ordinele primite muncitorilor (foliculii ovarieni, eventual corpul galben).
Hipotalamusul elibereaza la inceputul ciclului cantitati din ce in ce mai mari de FSH-LH, care comanda la nivel hipofizar cresterea sintezei de FSH. FSH-ul creste deci in permanenta in cursul primelor 14 zile ale ciclului si determina o dezvoltare progresiva a unora dintre foliculii ovarieni. Stimularea foliculilor de catre FSH are drept urmare productia de estrogeni, cel mai important in afara sarcinii fiind estradiolul (E2 - nu e unul din E-urile din alimente! - LOL). Prin urmare si nivelurile estradiolului in sange cresc progresiv in primele 14 zile.

Intre cele trei etaje mentionate exista legaturi de control invers (feed-back). Feed-back-ul poate fi negativ (cresterea unui hormon sintetizat la un nivel inferior determina scaderea sintezei hormonului de la nivelul superior ce stimuleaza secretia primului) sau pozitiv (cresterea unui hormon de nivel inferior determina cresterea sintezei altui hormon de nivel superior).

Intre E2 si FSH exista o relatie de feed-back negativ: cresterea E2 determina scaderea FSH, si invers. Intre FSH si E2 pe de o parte si LH pe de alta parte exista o relatie de feed-back pozitiv: cresterea FSH si E2 determina la o anumita concentratie descarcarea brusca a unei cantitati mari de LH - asa-numitul "varf de LH (LH peak)".

Varful de LH are loc intr-un ciclu de 28 de zile cu pana la 24-48 ore inaintea ovulatiei, adica in ziua 12-13. De fapt, se pare ca el este responsabil de producerea ovulatiei in sine. Ovulatia intr-un astfel de ciclu se va produce in ziua 14.

In urma ovulatiei, foliculul care a ovulat se transforma intr-un nou tip de "muncitor" ovarian, corpul galben. Desi valorile LH scad mult dupa varful mentionat, ele raman ridicate dupa ziua 14 si stimuleaza formarea si ulterior functionarea (secretia) corpului galben. Acesta "stie" sa sintetizeze doi hormoni sexuali: estrogeni (sub comanda FSH) si progesteron (sub comanda LH). Deci din ziua 14, estrogenii isi mentin un nivel ridicat in sange, si in plus apare un al doilea hormon, progesteronul (P), ce creste rapid si se mentine la valori aproximativ constante, inalte, pana aproape de sfarsitul ciclului.

Dupa aproximativ 11 zle de "munca", corpul galben oboseste si inceteaza repede a mai functiona. Nivelurile estrogenilor si progesteronului scad rapid pana aproape de 0 (zero). Lipsa acestor hormoni determina paritia menstruatiei.

Si totul se ia de la capat (plictisitoare viata are ovarul asta, nu?).

Etapele prin care trece aparatul genital dpdv hormonal sunt deci doua:
1. faza foliculara (zilele 1-14), in care se dezvolta foliculii si creste progresiv nivelul E2, P fiind aproape nul; FSH e de asemenea la niveluri inalte (datorita rolului sau), iar LH este redus cantitativ;
2. faza luteala (zilele 15-28), in care se dezvolta si functioneaza corpul galben; E2 atinge valori inalte, la fel ca si P. FSH si LH incep sa scada, datorita valorilor ridicate ale E2 si P (feed-back negativ). Toti hormonii scad dramatic in concentratie in ultimele 3-4 zile ale ciclului.

In principiu, lungirea unui ciclu se produce in marea majoritate a cazurilor pe seama fazei foliculare, care e mai lunga prin intarzierea ovulatiei. In astfel de conditii, ovulatia se produce cu 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii. Deci daca la tine menstruatia apare la 35 zile, se poate presupune ca ovulatia (daca a avut loc - exista si cicluri anovulatorii) se produce in ziua 35-14= 21 a ciclului.

Observ valori usor scazute atat ale FSH, cat si E2 in ziua 14. Aceasta ma duce cu gandul la un oarecare "hipogonadism hipogonadotrop", adica secretie insuficienta de E2 datorita unei insuficiente stimulari foliculare prin cantitati prea scazute de FSH. Prin urmare, "buba" e sau in hipofiza, care secreta prea putin FSH, desi i se ordona sa secrete mai mult, sau in hipotalamus, care secreta prea putin FSH-LH, si deci nu da o comanda suficient de "ferma" hipofizei. Asta poate insemna utilitatea folosirii anumitor inductori de ovulatie, cu actiune inalta, in cazul in care la tine se diagnosticheaza cicluri anovulatorii.

Valorile farte mici ale P in ziua 21 sunt cele mai problematice. Aceasta inseamna fie ca ovulatia nu s-a produs INCA (dar posibil sa se produca chiar ulterior recoltarii sangelui, vezi calculul de mai sus pt ciclul de 35 zile), fie ca ovulatia nu s-a produs si nici nu se va produce. Daca ciclul in care ai facut dozarile a durat 35 sau mai multe zile, e posibil ca el sa fi fost totusi ovulator, dar cu o faza foliculara mult prelungita. Daca ciclul a durat mai putin de 35 zile, a fost sigur anovulator.

In context, valorile mici ale LH in ziua 14 nu spun prea multe pt un ciclu care a durat mai mult de 35 zile: daca faza ta foliculara a fost mult prelungita, este posibil ca LH-ul sa fi crescut undeva prin ziua 19-20. Daca ciclul a fost insa de 27-30 zile, valorile LH sunt mult prea mici si sunt inca o dovada a absentei ovulatiei.

Nu stiu daca nu te-am incurcat mai mult cu toate explicatiile astea, dar pe viitor vei putea sa-ti faci singura interpretarea rezultatelor dozarilor hormonale. De data asta ti-am dat si pestele, dar te-am invatat si sa pescuiesti. Datile viitoare vei putea pescui singura :)

Evident, asta nu inseamna ca alte intrebari din parte-ti nu ar fi binevenite!...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by ariel_7000

draga nimeni, stiu ca esti asaltat de intrebari, dar indraznesc sa aplez si eu la sfatul tau. am nascut la inceputul lunii aprilie, iar medicul meu ginecolog mi-a dat "verde" pt a reincepe viata sexuala, numai ca el a plecat din tara pt mai mult timp si eu am uitat sa-l intreb cum sa ma protejez in perioada cat alaptez.m-ar interesa o metoda sigura, deoarece o noua sarcina iese din discutie acum. ce pilule trebuie sa iau? stiu ca sunt monohormonale (progesteron), adr nu cunosc nici o denumire comerciala. foitele contraceptive sunt sigure in aceasta perioada? nu afecteaza alaptarea?ce alte spermicide mai pot fi folosite? mentionez ca nu am nici o afectiune cronica, decat o rana de col congenitala, motiv pt care nu pot (si nu vreau)sa utlizez steriletul.
multumesc mult, in speranta ca ma poti "lumina" si pe mine.

ariel



"Rana de col congenitala" nu exista!!! Probabil ginecologul tau ti-a dat o explicatie mult simplificata a starii colului tau uterin, iar ceea ce-mi scrii este perceptia ta asupra celor spuse de el. Oricum, retinem ca exista o "rana pe col", cu alte cuvinte sau o cervicita cronica eroziva sau o ectropie cervicala. In aceste conditii nu ti-as indica nici sterilet, nici spermicide, nici foite contraceptive. Toate presupun o agresiune mecanica sau chimica asupra unei leziuni cervicale preexistente, deci nu pot fi benefice, ci dimpotriva. Bineinteles, in primul si in primul rand ti-as recomanda sa faci un control ginecologic urmat de investigatiile locale ce se vor impune si de tratamentul adecvat starii colului tau.

O noua sarcina este foarte putin probabila atata timp cat alaptezi, dar departe de a fi exclusa. Eu te-as sfatui ca, cel putin pana la reintoarcerea ginecologului tau, sa iei ZILNIC LA ACEEASI ORA cate un comprimat de Linestrenol. Foloseste preparatul romanesc, Orgametrilul olandez nu stiu din ce motive mentioneaza drept contraindicatie de administrare alaptarea (desi contine acelasi hormon, in aceeasi cantitate). Subliniez inca o data LA ACEEASI ORA, e foarte important. Daca intarzii administrarea cu mai mult de 3 ore, efectul protector poate fi compromis. In acest caz foloseste alta metoda contraceptiva pentru urmatoarele 2 zile (prezervativ). Pilulele sa iau in continuu, fara pauze, chiar daca apar mici sangerari vaginale. Atata vreme cat alaptezi si respecti indicatiile de mai sus, protectia este de 100%.

Cand se intoarce ginecologul tau, intreaba-l de contraceptive injectabile pur progesteronice, acestea se injecteaza o data la 3 luni. Depinde de experienta lui cu un anumit produs ceea ce iti va recomanda. Dar deocamdata rezuma-te la pilulele mentionate.

Daca apar dureri de cap (este posibil), ia un analgezic obinuit. Cefaleea va disparea dupa un timp de administrare a linestrenolului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Mariaa

Buna.
Interesant,intrigant dar si pertinent...multumiri pentru timpul "rupt" pentru acordarea raspunsurilor.

Datele problemei la noi sunt urmatoarele:
Ultima spermograma :17.04.2003
6,5 mil/ml
vitalitate 1h=70%
mobilitate 1h=60 %
mobilitate 4h=30%
forme tipice = 36%
diagnostic:normosemie,oligoastenozoospermie pornind de la cripto-terato-astenozoospermie in anul 2000 a evoluat pana la valorile mai sus notate.

La mine:avort spontan (1999),toxoplamoza (rezolvata),uter septat incomplet(operat),CMV-in curs de negativizare (IgM -neconcludent);ovare functionale,uter infantil si fibromatos (este destul de discutabila treaba asta...).Analize hormonale in regula.

O parere pur si simplu...Ce sanse de reusita sunt la o inseminare artificiala cu datele de mai sus ?!

Sanatate maxima,Maria.



Sanse de reusita pt inseminare artificiala ar fi, chiar daca starea spermei sotului nu este de invidiat si nici status-ul sanatatii tale nu este prea fericit.

Eu imi pun insa o cu totul si cu totul alta problema: chiar daca inseminarea are loc si oul nideaza (se cuibareste in mucoasa uterina), deci sarcina se obtine... care sunt sansele de a mentine aceasta sarcina pana la atingerea viabilitatii fetale??? Pe un uter malformat operat, cu hipoplazie uterina si cu fibromatoza pe deasupra, am mari rezerve cu privire la viitorul unei eventuale sarcini! Nu vreau sa te intristez sau sa te dezamagesc, o apreciere pertinenta poate face numai medicul tau curant, dupa investigatii multiple. Este insa o problema care trebuie ridicata de la bun inceput, pt ca inseminarea artificiala costa o groaza de bani, iar bucuria unei sarcini obtinute pe aceasta cale se poate transforma in cateva clipe in cosmar...

Te rog tine-ma la curent cu rezultatele investigatiilor si aprecierea finala, OK?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by michandro

Draga nimeni (sau Teo!?),

Am intrat de curand in acest "club" al aspirantelor. Asa ca lispa de informatii e mare! Am multe intrebari de pus, insa acum o sa pun numai una. Ce inseamna ciclul trifazic? Care sunt efectele/consecintele unui ciclu trifazic? Este un lucru rau? (De fapt sunt mai multe intrebari - nu numai una. Scuze!!).

Te intreb acest lucru pentru ca dr. meu a zis ca ciclul a fost trifazic. In mare am inteles ce inseamna (cele 3 etape/platouri de temperatura), dar am nevoie de mai multe informatii.

Poti vedea un grafic am meu (singurul complet - pentru luna trecuta) pe pagina personala. (Nota: la dr. am fost cu un grafic "curat", fara interpretarile acelui site).

Multumesc mult,

Mihaela


Sincer sa fiu, nu stiu ce a vrut doctorul tau sa spuna cu "ciclul trifazic". Un ciclu normal (ovulator) este bifazic. Unul anovulator va fi monofazic. De unde a treia "faza", nu stiu. Chiar si pe graficul respectiv, eu vad doua domenii de temperatura bazala, nu trei. Si pt ca tot veni vorba de grafic, in opinia mea ovulatia nu a avut loc in data marcata cu linia verticala rosie, ci in ziua ulterioara ei notata cu "4".

Inapoi la faze. Este drept ca atunci cand ne referim la ciclul endometrial (modificarile ciclice pe care le sufera mucoasa uterina - endometrul), fiecare faza mentionata mai sus se imparte in cate doua sub-faze, astfel incat avem pe rand faza descuamativa (sau menstruala), faza de crestere, faza de maturare si faza de involutie. Asta ca sa lamuresc mica confuzie strecurata in raspunsul unui alt participant la forum adresat tie pe aceasta tema.

Aici ne referim insa la fazele curbei menotermice (graficul care reprezinta evolutia temperaturii bazale in lungul ciclului genital). Acesta nu poate fi decat bifazic (normal) sau monofazic (tradand un ciclu anovulator).

In clinica se "omite" uneori faza involutiva a ciclului endometrial, ea neavand semnificatie clinica deosebita. Poate de aici exprimarea, oarecum defectuoasa dpdv pur stiintific, a medicului tau, care te-a lasat nelamurita.

Inapoi la grafic, eu vad acolo un ciclu ovulator cu o faza foliculara prelungita, de cca 20 zile (fata de 14+/-3 cat e normalul), evidentiind probabil o insuficienta foliculara sau de stimul hipofizar. Atata vreme cat ovulezi, totul este OK. Nu are importanta ca o faci in ziua 14 sau in ziua 20... Bineinteles, are importanta pt stabilirea perioadei fertile. Din momentul ovulatiei mai esti fertila maxim 72 ore.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Tia

buna nimeni,

eu sunt fata cu FSH-ul mare. am citit raspunsul tau, este extraordinar ca te avem printre noi, uite asa mai aflu cauzele problemelor mele. Ma obraznicesc si te mai intreb ceva legat tot de acest subiect. Mi-ai spus ca insuficienta secretiei estrogenilor intensifica secretia de FSH. Ce ar putea provoca aceasta insuficienta? Poate fi o cauza a stresului? Sau a alimentatiei? De unde poate proveni?

Multumesc inca o data si o zi (seara) buna!



Nu e nici urma de obraznicie in a cere explicatii suplimentare! Cu atat mai mult cu cat intrebarea pusa e cat se poate de naturala, in urma celor spuse de mine. Ma bucur ca ai ridicat problema asta!

In general e vorba de un raspuns insuficient al ovarului la stimulul FSH. Cauza nu e certa. Inflamatiile locale sunt frecvent implicate (anexite - ovarite). Alteori pur si simplu asa functioneaza ovarul femeii respective, fara vreun motiv anume (termenul de "normal" e foarte larg in medicina). Stressul influenteaza indubitabil functiile ovariene (aceasta axplica sarcinile frecvente rezultate in urma violurilor - ovulatie spontana de stress). Alimentatia interfereaza numai ocazional (la noi) secretia estrogenica; trebuie sa fii subiect al unei malnutritii severe pt a aparea tulburari functionale ovariene. Sunt multe medicamente care interfereaza cu ciclurile functionale genitale. Sunt boli metabolice (diabetul de ex) si endocrine (hiper/hipotiroidia, de ex) care pot avea efecte negative asupra raspunsului ovarian la secretia de FSH. Cu alte cuvinte, este foarte greu si adesea imposibil a se preciza cauza unei astfel de manifestari. Ea se corecteaza pur si simplu, in functie de caz, sau prin suplimentare estrogenica, sau prin administrare de hormoni similari FSH-ului.

Oricum, nu iti face mari probleme din cele spuse de mine, a fost o opinie la distanta care are multiple sanse a fi eronata. Iar o situatie ca aceasta este relativ usor corectabila. Stai linistita, deci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by alinuche

buna nimeni,
daca ai timp, poti sa ma lamuresti si pe mine cum e cu listeria? am facut aceasta analiza si mi-a iesit rezultatul AC Listeria = 1/320. Medicul ginecolog mi-a zis sa o repet, si daca creste imi da ampicilina. Momentan nu stiu daca sunt insarcinata, dar ma straduiesc sa raman . daca as ramane insarcinata, pot duce sarcina pana la capat, si pot avea un bb sanatos?
mersi mult
alinuche



Listerioza este o boala infectioasa determinata de un microb (un bacil) care in general,la femeia fara alte tare, nu are manifestari zgomotoase sau periculoase. Aceasta o face sa treaca adesea neobservata de bolnava, manifestarile clinice, minore de cele mai multe ori (stare generala nu tocmai buna, febra, eventual diaree, tuse, etc) aparand de multe ori de-abia dupa debutul sarcinii, odata cu reducerea imunitatii materne, specifica starii de gestatie.

Problema majora o constituie faptul ca germenul patogen poate trece la fat atat prin placenta, cat si ascensionand prin caile genitale. Produsul de conceptie afectat in timpul sarcinii este de obicei compromis, listerioza fiind una din cauzele importante ale avortului spontan habitual (adica repetat). Daca infectarea fatului se face doar la nastere, exista riscul major al unei meningite sau pneumonii listeriozice a acestuia, cu efecte posibil letale, mai ales daca diagnosticul si tratamentul nu sunt facute de urgenta.

Cu alte cuvinte, asocierea listerioza-sarcina NU este de bun augur sub nici o forma. Intai trateaza COMPLET listerioza, apoi gandeste-te sa ramai gravida. Te sfatuiesc sa te feresti de sarcina pana cand problema listeriozei este definitiv si SIGUR transata (recurenta, adica reimbolnavirea, este frecventa in listerioza).

Pe langa ampicilina, eu as sugera si introducerea unei doze bune de gentamicina... mai ales in conditiile in care iti doresti sa ai un copil. Iar daca totusi ramai gravida pe listerioza activa, penicilina (sau eritromicina, daca nu suporti penicilina) in doze masive sunt, dupa mine, solutia optima.

Succes si... ai grija!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by angiVa

Din sfera de ginecologie, o singura problemutza apare uneori: candidoza, pe care o tratez atunci cand reapare si e deranjanta, la sfatul medicului ginecolog, bineinteles.

Iti multumesc foarte mult pentru explicatiile pe care mi le-ai oferit, esti o persoana deosebita!
angi



Recurenta (reaparitia) candidozei vaginale este cea mai buna dovada a unui tratament incomplet sau incorect efectuat. Este drept, aparitia candidozei vaginale este facilitata de tratamentele cu antibiotice, dar oricum "samanta" trebuie sa existe pt a avea de unde "rasari" ciuperca. Nu cred ca e cazul sa mentionez aici drept alta cauza a recurentei candidozei vaginale contactul sexual cu alt partener (posibil purtator al ciupercii), sau contactul sotului/prietenului cu alta partenera (posibil bolnava). Aceasta NU este o referire specifica cazului de fata, ci este o explicatie destinata tuturor celor ce citesc acest raspuns si pot fi inclusi in situatia descrisa!!! Prin urmare, nu exista motive de ofensa din partea nimanui, vreau sa fiu bine inteles: nu acuz pe nimeni si nu sugerez existenta faptelor descrise (insist pe acest aspect pt ca am experiente neplacute cu interpretari date de paciente/parteneri explicatiilor privind originea/recurenta bolii).

Angi, trimite-mi pe e-mail continutul integral al buletinului de analiza a secretiei vaginale si-ti voi returna pe aceeasi cale toate detaliile tratamentului pe care trebuie sa-l urmezi intr-o prima faza (vor fi probabil 2-3 sau chiar mai multe faze). Intre timp, lamureste-ti partenerul ca trebuie neaparat sa urmeze un tratament in paralel cu tine, chiar daca nu exista nici un semn de infectie la nivelul organelor lui genitale! Inarmeaza-te si tu, si pe el, cu rabdare, se poate ca eradicarea ciupercii sa ia mult timp, rabdare si ceva efort. Dar iti garantez ca va fi incununata de succes.

Este de departe preferabil sa scapi de candidoza inaintea sarcinii, majoritatea medicamentelor utilizate in tratament fiind contraindicate pe parcursul starii de gestatie.

Astept rezultatul de laborator solicitat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by lili

Draga nimeni,
povestea mea a fost trista: desi imi doresc enorm copii, am pierdut 2 sarcini in 23 saptamani si una in 11 saptamani.
Prima sarcina am pierdut-o in decembrie 2000 ( era fetita si a mai trait putin dupa , eu nu am vazut-o)cea de-a doua am pierdut-o in iulie 2002 la 11 saptamani ( sangerare, CMV pozitiv, ou usor hipoton )a treia am pierdut-o in martie 2003 ( era baietel, perfect sanatos, am mers la spital pentru control, nu ma deranja mai nimic , luam duvadilan, no-spa si utrogestan, cand am ajuns la eco aveam dilatatie de 2 cm si col scurtat 1,5 cm capul copilului era angajat...) am simtit ca inebunesc, totul era OK cu o saptamana inainte.Mi s-a facut cerclaj la cald dar dupa o zi mi s-au rupt membranele...
De fiecare data am facut tate analizele necesare ( in sataman 7 si sapamana 20 , plus eco la Olimp si alte eco lunare la dr. ginecolog)Toate cunostiintele mele spuneau ca am innebunit facand sute de analize ... si totusi s-a intamplat ..
Ultimul diagnostic a fost col incompetent..
Ce sanse as avea acum sa am totusi copii?
Ce riscuri ar implica cerclajul?
Sunt intrebari la care nu-mi pot raspunde...
Iti multumesc ..Lili



Povestea ta este de-a dreptul dramatica, nu pur si simplu trista. Imi pare sincer rau de cele intamplate, dar acum sa incercam sa privim inainte!

Daca diagnosticul final si cert este cel de incompetenta cervicala, ai sanse bune de a duce la bun sfarsit o sarcina normala. Subliniez exprimarea "sarcina NORMALA".

Se va face un cerclaj ("la rece", de data aceasta) la 12 saptamani sau cand va considera ginecologul tau ca este mai nimerit, apoi vei fi tratata tokolitic (impotriva oricaror contractii uterine) si vei fi supusa unui regim de viata foarte restrictiv: eforturi zero absolut, perioade prelungite de repaus la orizontala in pat (pe masura ce sarcina va inainta va trebui sa extinzi aceste perioade, astfel incat in ultimul trimestru s-ar putea sa stai mai toata vremea in pat). Evitarea oricarei afectiuni intercurente (pana si efortul de tuse poate fi periculos) si grija maxima la igiena vaginala (infectiile vaginale pot determina "slabirea" membranelor chiar in dreptul colului) si la dieta (care trebuie sa fie completa dpdv al continutului in proteine, lipide, glucide, minerale, vitamine, dar nu mult hipercalorica, datorita starii de inactivitate fizica in care te vei gasi - cu alte cuvinte, mananca bine, dar de asa natura incat sa nu te ingrasi).

Mult succes si te rog tine-ma la curent cu mersul lucrurilor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by mitzura

nimeni, indraznesc si eu cu cateva intrebari scurte:
Am pierdut acum o luna o sarcina de sapte saptamani, obtinuta dupa 8 luni de incercari, (prima mea sarcina, fara sa am avorturi in antecedente). Desi am intrebat despre cauze medicii n-au stiut sa ma lamureasca si au spus ca n-are rost sa-mi fac prea multe probleme ca se intampla. La vreo 4 zile dupa chiuretaj am aflat ca am Rh negativ si sotul pozitiv, dar deja era prea tarziu pentru imunoglobulina antiD (care oricum nu era de gasit). Din acest punct incep nelamuririle: doctorul meu, precum si altii din spital pe care i-am intrebat mi-au spus ca sarcina era prea mica ca sa apara anticorpi si pot sa stau linistita. Pe de alta parte, am citit prin carti de medicina, si pe Internet, ca exista totusi posibilitatea sa apara anticorpi si la o sarcina de 7 saptamani. Intrebarile ar fi:
1. Care este parerea ta asupra acestui lucru - pot sau nu pot sa apara anticorpi la o sarcina (prima!) de sapte saptamani si asta sa puna in pericol sarcinile urmatoare?
2. Poate incompatibilitatea Rh sa determine avortul spontan?
3. Chiar e nevoie sa astept sase luni inainte sa incerc sa raman din nou gravida, avand in vedere ca nu am avut complicatii dupa avort si chiuretaj (sangerare minima dupa) si analizele de sange si de urina au iesit foarte bune (doar la toxoplasma astept inca rezultatul)?




Ca sa intelegi raspunsurile mele, intai putina teorie.

Sistemul Rh (de la Rhessus - o maimuta folosita pe scara larga ca animal de laborator) este un sistem de antigene ce caracterizeaza hematiile (globulele rosii din sange). El este similar sistemului AB0 pe care il cunoaste toata lumea (grupele sanguine: 0I, AII, BIII, ABIV). Antigenele sunt niste puncte pe suprafata hematiilor care au o anumita configuratie imuna. In sistemul Rh, aceste antigene pot exista sau pot fi absente. Cei care AU antigenele Rh pe hematii sunt notati Rh+, cai care nu le au sunt Rh-.

Sistemul imun uman se apara de antigenele pe care nu le cunoaste prin sinteza unor molecule numite anticorpi. Acestia sunt SPECIFICI unui anumit tip de antigen. Cu alte cuvinte, un anticorp anti-Rh se va fixa pe suprafata unui antigen Rh, dar nu pe suprafata altui antigen, sa spunem de grup 0I. Anticorpii sunt insa produsi NUMAI impotriva acelor antigene care NU apartin organismului respectiv.

Deci: un individ Rh+ avand antigene Rh in propriul organism NU va sintetiza niciodata anticorpi anti-Rh. Un individ Rh-, dimpotriva, POATE sintetiza anticorpi anti-Rh. Am scris POATE pt ca acesti anticorpi nu se gasesc oricum, din nastere in sange. Ei incep a fi produsi numai dupa un prim contact cu antigenul. Un individ Rh- care nu intra niciodata in contact cu antigenul Rh NU va produce niciodata anticorpi anti-Rh. Situatia in care un individ Rh- a fost adus in contact cu antigenul Rh si a inceput a produce anticorpi anti-Rh se numeste izoimunizare Rh.

Din doi parinti, unul Rh+ si unul Rh-, pot rezulta fie numai copii Rh+, fie sunt sanse 50% sa fie Rh+ si 50% Rh- (chestie de genetica, dominanta si homo- sau heterozigotism, nu mai intru in detalii). Oricum, o femeie Rh- care este insarcinata in urma contactului cu un barbat Rh+ are mari sanse sa poarte in uter un fat Rh+.

Daca mama a fost izoimunizata Rh, deci produce anticorpi anti-Rh, acestia pot trece la fat si ii ataca si ii distrug hematiile (care poarta antigenul Rh). Apare suferinta fetala de diferite grade, care poate varia de la o simpla anemie neonatala la leziuni fetale severe sau chiar avort sau nastere prematura.

Mama poate fi izoimunizata in doua feluri: ca urmare a unei sarcini sau in afara sarcinii. In timpul sarcinii se produc mici schimburi sanguine intre fat si mama; o cantitate mai mare de sange fetal trece in circulatia materna in urma unui avort sau in timpul nasterii chiar normale; daca cantitatea de sange fetal transferata mamei este suficient de mare, se poate produce izoimunizarea materna. In afara sarcinii, izoimunizarea femeii se poate produce (mai ales la noi) accidental, daca i se administreaza la nevoie sange Rh+ (in urma unui accident rutier, de exemplu).

In principiu deci, o femeie Rh- neizoimunizata Rh NU va avea probleme cu prima sarcina Rh+, transferul de sange de la fat la mama fiind neglijabil pe parcursul sarcinii. Dar daca izoimunizarea se produce la nastere sau prin avort, urmatoarele sarcini vor avea de suferit. De aceea in saptamana 28 de sarcina si in primele 3 zile dupa nastere, ca si dupa avort, femeilor Rh- li se administreaza asa-numitul "vaccin anti-Rh", de fapt anticorpi anti-Rh care distrug hematiile fetale trecute in circulatia materna inainte ca acestea sa stimuleze sistemul imun matern si sa produca izoimunizarea.

Acum raspunsurile la intrebarile tale:

1. izoimunizarea Rh poate aparea INDISCUTABIL la o sarcina de 7 saptamani intrerupta prin avort. Spun "indiscutabil" pt ca hematiile fetale purtatoare de antigen Rh sunt deja produse din saptamana 4 de viata intrauterina. Cantitatea de hematii fetale existente insa la 7 saptamani este atat de mica incat sansele ca ea sa poata determina stimularea sistemului imun matern sunt foarte mici. Deci raspunsul la prima intrebare: poate aparea izoimunizare Rh dupa un avort la 7 saptamani, dar probabilitatea e foarte mica (sigur sub 5%).

2. dupa cum am aratat in partea de "teorie", da, incompatibilitatea feto-materna in sistemul Rh poate duce la avort spontan. Aceasta se intampla insa numai in cazul cand mama este izoimunizata deja anterior sarcinii si titrurile (concentratiile) anticorpilor anti-Rh materni sunt foarte mari. Este improbabil ca avortul tau la 7 saptamani a fost determinat de o astfel de cauza. Din moment ce imi spui ca sarcina a fost obtinuta cu greutate, dupa 8 luni de incercari, inclin sa cred ca oul nu a fost calitativ dpdv genetic si asta a determinat expulzarea lui.

3. da, este necesar sa astepti macar 6 luni dupa un avort completat cu un chiuretaj uterin, mai ales in conditiile unei incompatibilitati feto-materne in sistemul Rh. Nu ar fi rau sa-ti faci testul Coombs in acest timp (test ce evidentiaza prezenta sau absenta anticorpilor anti-Rh), mai ales ca nu ai facut "vaccinul" dupa avort. Astfel vei sti precis daca ai fost sau nu izoimunizata Rh. Daca testul iese pozitiv, atunci ai fost izoimunizata si trebuie sa se purceada la dozarea titrului anticorpilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by VASIA

Buna...nimeni!Intrebarea mea ti se va parea probabil mai putin ...serioasa.Oricum ptr.mine este importanta.(fiecare cu probleme lui)Am nascut de 5 luni si jumatate (5 dec) prin cezariana.Am inceput sa merg la aerobic dar evit sa fac abdomene.Ginecologul meu mi-a spus ca pot sa incep sa fac dupa 6 luni,dar,sincer, eu ma cam tem.Nu stiu in ce a constat exact operatia si nu pot sa-mi dau seama de riscuri.(taietura exterioara e orizontala)
Imi tot imaginezi ca cedeaza cusatura(ma refer la cea interioara).Crezi ca e periculos?Voi putea sa fac vreodata exercitii fizice fara absolut nici un risc????
Iti multumesc ptr.faptul ca ai rabdare sa ne asculti si sa ne raspunzi(mai ales) la intrebari.O zi super,super sa ai!!!!
Cristina si bb Rares



Taietura de la piele, orizontala, nu are nimic de-a face cu ce s-a facut mai departe, in interior. Daca faci aerobic, probabil vi s-a spus ca muschii de pe mijlocul abdomenului, dispusi vertical, se numesc drept abdominali. Ei sunt separati exact pe milocul abomenului de un sant vertical (care trece prin buric). Aceasta este "linia alba". Dreptii abdominali NU au fost taiati, ci despartititi unul de celalalt (cel stang de cel drept) la nivelul liniei albe. La sfarsit au fost adusi din nou unul langa celalalt si fixati cu cateva fire. Linia alba se reface singura foarte repede si in general foarte bine, fiind alcatuita natural numai din tesut conjunctiv (cam ca cicatricile).

Daca anatomia peretelui anterior abdominal a fost corect refacuta in finalul operatiei, la 6 luni de la cezariana poti s-o imiti si pe Nadia Comaneci la Montreal... Nu stiu daca vei lua tot nota 10, dar merita sa incerci :)

Eu iti doresc succes si distractie placuta la aerobic!

Mergi la inceput