La France (60)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

quote:
Originally posted by Corina

Laptele care il cumperi in Romania ,aici s-ar numi demi-écreme(cu sticla albastra in general).

Danubia, din cate stiu eu, laptele din Romania cu 3.5% grasime corespunde laptelui entier din Franta cu ambalaj rosu. Demi-ecreme e cu 1.8% si e in ambalaj albastru in ambele tari.

Pentru cumparaturi curente e bine sa folosesti magazinele de genul Lidl, Ed, Leader Price (cred ca astea sunt cele mai ieftine). Apoi mai ai Franprix, Auchan, Monoprix... dar astea sunt deja mai scumpe.

Pentru legume si fructe ar fi bine sa cauti o piata pentru ca cele de la supermarketuri nu au cine stie ce gust si s-ar putea sa ai surpriza sa gasesti chiar mai ieftin la piata (daac le iei la inchidere si te tocmesti).

Pentru lucrurile celei mici sunt de acord cu Corina ca e mai bine sa le aduci cu tine (patutul, scaunul de masa...) pentru ca sunt scumpe in Franta. Pentru lucrurile care nu sunt indispensabile la inceput nu e nevoie. Poti sa le cumperi cand vor fi solduri (ianuarie si iunie) sau la reducerile de Craciun sau in targuri... Trebuie sa inveti sa gasesti locurile de unde cumpara ieftin dar de calitate (poti cumpara si pe internet pentru ca au multe perioade de reducere). Mancarea in general e mai ieftina decat in Romania (comparativ cu salariile).

In suburbiile pariziene chiria pentru o garsoniera era pe la 700euro, iar cu 2-3 camere nu gaseai de la 800 euro la 1200 euro sau mai mult. Cred ca Lyon seamana la preturi cu Parisul, e totusi probabil ceva mai ieftin. Nu exista diferenta de pret intre apartamentele mobilate si nemobilate la inchiriere, sunt cam la fel de scumpe. Exista multe apartamente mobilate de inchiriat, chiar mai multe decat goale.
Puteti avea noroc si sa gasiti si un apartament mai ieftin. Eu cautam pe site-ul seloger.com, cred ca are si pentru Lyon. Aveti grija sa nu nimeriti in stiu eu ce cartier dubios, aici doar bastinasii va pot ajuta.

Informatiile mele sunt vechi de un an, dar nu cred ca s-au schimbat prea multe.

Bafta la mutare!

Sanziana & Marina (03/10/2004)Cand s-a nascut Marina... Varsta Marinei

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

Danubia,

in afara de sfaturile primite mai sus care sint perfect la obiect, iata ce as putea sa iti spun si eu

sotul meu a lucrat la Lyon intre 2003 si 2004 (deci informatiile mele sint vechi de doi ani iar preturile au crescut de atunci, mai ales in privinta chiriilor), mergeam acolo o data sau de doua ori pe luna

pentru inchiriere ar fi doua solutii :
- ori va ajuta cineva (care cunoaste orasul si modul cum functioneaza sistemul francez) si in acest caz puteti inchiria direct de la particulari, prin ziarul "De particulier a particulier" (al carui site este www.pap.fr). Apare joia dar trebuie sa il cumperi la prima ora (7h00) si imediat ce gasesti anunturi care iti convin sa incepi sa suni si sa vizitezi (sint tranzactii care se decid chiar in ziua in care a aparut anuntul sau cel mai tirziu peste doua zile, adica simbata din aceeasi saptamina). Avantajul e ca nu mai platesti comision la o agentie. TRebuie insa sa stii ca particularul iti va cere sa platesti doua sau trei lune depozit de garantie + chiria pe prima luna. Depozitul il vei recupera cind vei parasi apartamentul (peste trei luni sau peste trei ani, cind se va iintimpla)
-ori apelati la o agentie imobiliara (sint f multe), ai sanse sa gasesti mai repede si conform criteriilor tale, dar platesti drept comision o suma echivalenta cu chiria pe o luna

In afara cazului in care va sustine firma sotului, iti vor trebui foarte multe acte pentru inchiriere (in primul rind sa justificati veniturile de care dispuneti lunar ca sa puteti plati si care trebuie sa fie cel putin de trei ori mai mari decit chiria).
Asta iti da deja o idee pina ce la chirie poti sa urci (daca sotul are 2000 de euro pe luna inseamna ca nu poti spera nici macar la o chirie de 700 de euros - sau cel mult la asta va trebui sa te limitezi - si in acest caz probabil nu vei gasi o suprafata sau un numar de camere pe gustul tau)

Daca vrei sa mergi in suburbii, poti sa o faci - eventual - la Venissieux, unde ai metrou direct spre centrul orasului Lyon. Fereste-te de Villeurbanne.

Eu mergeam la Saint Priest, la 10 km de Lyon, mi-a placut mult, arata ca un orasel de provincie, are in jur de 40 000 locuitori. Are autobuzul 53 si un tramvai direct spre Lyon.

Nu cunosc alte cartiere dar orasul Lyon e frumos, mijloacele de transport sint bine puse la punct si deservesc orasul foarte bine. Ai sa gasesti printre supermarketuri firma ATAC, e bun, diversificat, mai maricel decit Leader Price. Ai un mare centru comercial la gara Lyon Part Dieu, e pe patru etaje, gasesti un mare Carrefour si magazine cu tot ce ai nevoie.

Ai un parc superb de peste o suta de hectare, frumos in orice anotimp, unde e plin de lume care se plimba pe jos sau cu rolele sau cu bicicleta ; parcul are si un lac cu barci, un trenulet, un teatru de marionete pentru copii, sere. Se numeste Parc de la Tete d'Or.

Spre deosebire de Paris unde distantele pot fi mari, la Lyon ai impresia ca totul e vast si intins dar in realitate ajungi imediat la destinatie. Eu de multe ori am fost suprinsa de acest fapt placut, ori cu metroul ori pe jos, ori mergind prin Lyon ori venind de la Venissieux / St Priest spre Lyon.

Strada principala din centrul orasului este Victor Hugo, cu magazine de tot felul. E aproape de piata Bellecour. Pe malul fluviului Saone e piata in timpul saptaminii si marfurile sint foarte bune (la nivelul catedralei Saint Jean). Pe malul fluviului Rhone e o piscina in aer liber (vara e mai placut :-( si mai util !), cam la nivelul universitatii Lyon II.

Cele mai bune bomboane de ciocolata locale sint asa numitele "coussins de Lyon", o crema de ciocolata neagra invelita intr-o pasta de migdale de culoare verde, in forma de pernuta patrata.
Vei gasi brinza tip cascaval foarte buna (Abondance, Comte, Beaufort) si mezeluri proaspete (la rosette de Lyon).

IN timpul verii, pe drumul care duce spre Saint Pierre de Chandieu, gasesti vinzatori ambulanti de fructe si legume, la preturi bune si de calitate exceptionala, proaspat aduse de la cultivator.

daca mai ai intrebari sau daca imi mai vin idei iti mai scriu

nb: eu am indragit de la inceput Lyon dar aveam un serviciu prea bun la Paris iar in Lyon ar fi fost mai dificil sa ma lipsesc complet de masina (eu nu conduc), asa ca... "nu mi-am urmat dragostea pina la capat", in schimb de cite ori eram acolo mergeam aproape zilnic la Parc de la Tete d'or.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danubia spune:

Va multumesc mult pt raspunsule voastre m-ati ajutat enorm , parca sunt mai optimista .
Mi-e tare teama de schimbarea asta , dar trebuie sa fac pasul asta . Daca sotul ar fi singur ar fi mai ok are cazare si masina de la firma( firma e in Laval , acum am aflat ) dar eu cred ca nu mai e casnicie cand unul e plecat ani de zile si celalalt ramane acasa fara sa se vada cu lunile . Am intrat in hora ...deci joc pana la capat.Sper sa fie bine ! Sa trecem si de hopul cu chiria , vad ca e ceva bataie de cap ,si sa ne vedem impreuna , ca e tare greu despartiti..nu am nici un chef de sarbatori.
Fetelor cum sunt francezii? sceptici ca nemtii? sau mai ...latini?
In firma la care lucreaza sotul e primul roman , de fapt primul strain , si trebuie sa faca imagine buna , e destul de agitat pt ca toti sunt curiosi .
Va multumesc inca odata , numai bine tuturor

Danubia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Danubia, bine ai venit printre noi si mult curaj in perioada urmatoare! Intrebi cum sint francezii: mie nu mi se par deosebiti de noi, adica ii consider...obisnuiti.

Ca sa te integrezi usor in Franta, in primul rind trebuie sa stii franceza sau sa faci eforturi ca s-o inveti. Daca vrei sa lucrezi, intr-o intreprindere, engleza e un plus, franceza o necesitate. Mai ales daca ai un job in care sa intri in contact cu autohtoni. Daca nu stii limba te marginalizezi singura, n-o sa intilnesti simpatie din partea nimanui. Daca un francez de rind accepta ca un turist sa nu-i stie limba, de la cel care locuieste in tara lui nu tolereaza lucrul asta.

Fetelor, apropo de ciocolata oferita cadou. La serviciu am primit pina acuma 5 cutii mari, sintem cam 6 persoane, indigestia ne paste!
Sau mai bine zis pe cei care ramin...pt ca eu sint in vacanta de 4 ore si 31 minute . Miine plecam la Bucuresti!

Va urez tuturor Sarbatori Fericite, un An Nou minunat care sa va indeplineasca toate dorintele si mai ales sa fiti sanatosi!

Sa ne auzim cu bine in 2007!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabgabriela spune:

Marox, drum bun in Romania ! Ca tot am vorbit noi de preturi la biletele de avion !

Si cu acele cutii de ciocolata , las ca pica bine , daca tot mergi acasa !Scapi de indigestie !

Stiu ca se ofera des aici cutii de bomboane de ciocolata . Eu ptr invatatoarele fetelor , am preferat o sticla de sauterne . Caci stiu ca primesc...colectii de cutiii .

Danubia, daca imi pot permite un sfat ; daca te uiti pe internet la oferte de inchiriere , la aceeasi suprafata , pretul difera in functie de amplasare . Tu nu trebuie decat sa eviti cartierele "calde". Cum ai copil mic , nu se pune problema sa fii mai aproape de centru si de scolile mai bune.Si oricum trebuie vizitat caci chiria poate fi mai ieftina si ap in stare mai putin buna sau plasat pe un bulevard si prost insonorizat !oricum iti urez mult curaj ! Te cred ca iti pui o mie de intrebari . Si noi vrem sa ne mutam (in acelasi oras , dar in casa mai mare) si tot ma intreb : unde, cum...

Week-end placut !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

danubia, bine ai venit si bafta in noua viata pe melagurile lui Voltaire!
vad ca fetele ti-au dat multe sfaturi utile, nu prea am ce adauga. Poate doar faptul ca, daca vrei sa lucrezi sau sa-ti cauti de lucru va trebui sa te gandesti si la modul de "garda" pentru fetita, asta e o mare problema aci. Locurile la cresa sunt foarte putine, nu cred ca ai vreo sansa ca nou venit intr-un oras sa gasesti ceva, poate cu pile sau cu un noroc chior. In afara de cresa ai asistente maternale sau nounou (bone) la domiciliu dar nu e usor sa gasesti nici din astea.

Despre "cosul zilnic" io zic ca preturile sunt mai mici aci decat ro, mai ales la produsele pentru bebelaci. Si fetita mea are tot 1.2 ani si am fost cu ea de cateva ori in ro pana acuma deci am putut sa le compar. Poti sa vezi preturile online de la www.ooshop.com/" target="_blank">Carrefour, www.houra.fr/redirect/?o=repagohylign&t=home&z=75008" target="_blank">Cora, www.auchandirect.fr/AuchanDirect/fr/fra/MainFrameSet.jsp" target="_blank">Auchan (nu-i mare diferenta intre ele). Insa fata de ro, preturile la mancarea de copii sunt duble, asta m-a uimit pe mine cel mai tare.

Otilia, superbe bijouuri! Din pacate nu-s de nasu fransoazei Taman luai coca de brioche, nuci si mac pentru umplutura, maine ma lansez. Pun io poze aci daca iese ceva.

marox, drum bun si distratie placuta in Ro! daca n-ai ce face cu ciocolata trimite-o incoa ca ne descurcam noi! Dealtfel nici nu veni craciunul si io deja am dat gata vreo 3 cutii de Escargoti de Lanvin, acuma imi vor trebui saptamani intregi de piscina ca sa scap de ei...

Bravo Cyrill!

la frantzuzoaice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Doruletzule, scuze ca-s mai grea de cap: cum adica nu-s de nasu' fransoazei bijuurile??? Ce-i cu ele (bijuurile) adica?
Recunosc ca am citeva paharele la bord (printre altele a fost si ziua mea si tata a vrut musai sa sarbatorim pe-ndeletelea) si-s mai grea de cap in seara/noaptea asta (sau azi dimineata ca-i ora tirzie/mica etc.)... Poate miine o sa pricep mai bine.

Va cu drag, Craciun Fericit la toate!

ps: ieri o mamica a venit la mine cu un buchet imens de flori, urindu-mi "La Multi Ani!", azi cea de-a doua mamica a venit cu cadouri de la Mos Craciun pentru Adelie (o cutie imensa cu activitati creative...) si cu o cutiuta chic foc de bomboane pentru mine (asta ca tot vorbeam de cadouri ;)).

Adélie la p'tite souris
Bijoux passion
Floricici din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corina spune:

La multi ani Otilia!!

Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Merci Corina!

Inca ma mai doare capul dupa 2 zile de-acum de petrecere...
Am uitat sa va zic ca si io am facut cadouri la toti, mamici si bebici, coliere unicat aduse de Mos Craciun (in ambre, Swarovski, quartz roz si coral roz pentru fetite ;)). Anu' asta n-a avut timp mosu' sa caute jucarii.
Gata, acum fug la bucatarie ca m-asteapta treaba multa, miine seara e Craciuuunuuuuuuuuuuuul!

Craciun Fericit!

Adélie la p'tite souris
Bijoux passion
Floricici din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

otilia, La Multi Ani! sa fi fericita si iubita!
pai despre bijouuri zisei clar ca sunt superbe prin urmare mult prea frumoase pentru fransoaz! io as alege una pentru mine nu pt ea

Care aveti timp de asa ceva, acuma e o emisiune interesanta pe france 5, www.france5.fr/programmes/index-fr.php?affnum=005608&prgnum=0&numcase=117&date=23-12-2006&plage=0700-1200" target="_blank">Et la terre est née.

la frantzuzoaice

Mergi la inceput