cum sa le deschidem copiilor lumea
Raspunsuri - Pagina 6
simali spune:
corinadana. Nu m-am gandit ca la biblioteci pot fii si sectiuni pentru copii mici. Imi vine sa exclam ca bunicu':
"Dati dracului americanii astia!"
Nici nu stiu cum am putut fii atat de limitata. Acum stiu ce voi face cu puzderia de carti din casa dupa ce va creste copilul. Fac o sectiune pentru copii mici la biblioteca oraseneasca. Voi convinge si pe altii. Multumesc de idee. E super.
wesel spune:
Noi am inceput cu cartile de foarte devreme: pe la 8 luni. Si am facut un obicei: in fiecare seara citim cam o 1/2 de ora, uneori si mai mult. Evident ca am inceput cu cartile cu poze, apoi cu povestioare, povesti (gen Winnie, Little people) basme clasice, poezii (Baba iarna intra-n sat-Otilia Casimir sau Poezii de Nina Cassian ori Serban Foarta, dar si Cosbuc - a fost foarte impresionat de El Zorab), benzi desenate (cel mai greu de citit!),povestile filmelor (Doamna si vagabontul, Lion King, Bambi) iar apoi am trecut la aventuri (Colt Alb, Print si Cersetor, Insula Piratilor, Cei trei muschetari - varianta scurta!, Robin Hood -si multe altele si enciclopedii. Acum, la 6 ani 1/2 Matei e interesat de carti de aventuri si de enciclopedii sau carti specializate. Despre corpul uman, Animale disparute sau pe cale de disparitie, Piratii, Napoleon, Povestiri istorice, Iliada si Odiseea (in varianta pentru copii), Despre fiinte fantastice si dragoni,Mitologie pe intelesul copiilor - ii plac cel mai mult.
Dintre basme, e adevarat ca la inceput i-au placut cele clasice, dar apoi le-a preferat unele mai speciale - Basme si povestiri africane, Basme si legende frantuzesti, Basme si legende japoneze sau cele rusesti (e o colectie intreaga si le-am cam adunat pe toate). Dintre cele rusesti: Calutul cocosat, Vasilisa, Razboaiele lui Kneaz, Dolman mitos intors pe dos. Nu i-au placut in schimb cele englezesti, indiene, germane si persane. A iubit Fram, ursul polar, Aventurile lui Buratino, Vrajitorul din Oz, iar ultimul volum din seria Harry Potter, care nu a fost inca ecranizat, ar fi vrut sa il citesc pe tot inca din prima zi! (ne-a luat cam 2 saptamani!!).
Ii plac foarte mult si basmele romanesti - cele de Slavici si Delavrancea, dar si Eminescu ori Creanga sau Basmele romanilor ori Legendele apelor. Nu i-au placut deloc Intamplari din lumea celor care nu cuvanta de Garleanu, Biblia l-a atras in mica masura; in schimb Bunele maniere sau Cum sa avem grija de noi si altele in genul asta, i-au placut doar pe moment.
Ar fi mult mai multe carti de mentionat, nu-mi amintesc de ele pe moment.
Mamica wesela si Matei
Ramona J spune:
Sint si in Romania biblioteci pentru copii, sau altele care au sectii de carte pentru copii.
In Bucuresti este si biblioteca Ion Creanga.
Pe vremuri aveam biblioteca la scoala in Romania, nu mai sint? Din pacate trebuia sa stii exact ce vrei si bibliotecara iti dadea cartile.
Aici imi place ca poti sa te uiti printre carti, sa petreci ore intregi la biblioteca. Librariile au si ele masute si scaune unde te poti aseza sa citesti. Exista colturi special amenajate, de joaca pentru copii - cu bancute si poti rasfoi cartile acolo. La inceput nu-mi venea sa cred ca e voie!
Tin minte cind eram mica in RO mergeam la librarie si citeam acolo. In fiecare zi citeva pagini. Eu credeam ca nu observa nimeni dar am fost intr-o zi cu matusa mea. O vinzatoare o cunostea si i-a spus "deci e nepoata ta cea care vine zilnic sa citeasca"... Si eu care credeam ca nu observa nimeni!
Am citit ceva carti in felul asta, ca nu puteam sa le cumpar pe toate.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
simali spune:
RamonaJ. Sunt inca biblioteci cu carti pentru copiii, dar pentru copii mai maricei. Dar si pe astea le-a cam imputinat tranzitia. Multe carti bune s-au furat de exemplu. Chiar si unele carti de patrimoniu au fost furate, si din cauza ca nu s-au mai facut inventare la biblioteci nu stie nimeni ca au disparut.
Biblioteci in care sa duci un BB nu au fost niciodata din cate stiu eu. Cel putin nu in provincie.
vali2000 spune:
Bravo simali un subiect super din care avem ce invata.Tineti-o tot asa!!!!!
Mamica de baiat 3 ani f.curios si cu f.multe intrebari.
P.S Si in legatura cu culorile si la mine a fost greu dar am inceput de cand avea sebi 1 an indemnata de sora mea care a fost educatoare pt. ca sincer mie mi se parea ca este prea mic si avand in vedere ca era cam scump la vorba dar sa stiti ca am reusit.
simali spune:
"Copiii vostri nu va apartin
Ei sunt fiii si ficele vietii
In dorul ei fara spatiu de sine
Sosesc prin voi, dar nu din voi
Si, standu-va in preajma, ei nu-s bunul vostru
Le puteti darui dragostea, dar nu si gandurile,
Ei gandesc in legea lor,
Le puteti adaposti trupurile, dar nu si sufletele,
Sufletele lor locuiesc in casa zilei de maine,pe care n-aveti cum s-o vizitati
Va puteti stradui sa le semanati, dar nu cautati
sa-i fauriti aidoma voua
Caci viata nu paseste indarat si nici nu se manjeste cu ziua de ieri."
Kahlil Gibran
Profetul, 1923
magnolia spune:
Draga Simali , uite ca, pana la urma , te-am gasit! Foarte bun subiectul , am citit pe nerasuflate tot , m-a impresionat pana la lacrimi ( la propriu) poezia anterioara mesajului meu... Am vazut ca ai citit mult despre educatia Montessori , eu chiar faceam un apel prin care te rugam sa imi completezi cunostintele , la subiectul de la cabinetul psi - ma bucur ca te-am gasit aici si pot sa reiau rugamintea , in caz ca nu intri acolo . Poti posta unde vrei , acum urmaresc si acest subiect, daca ai timp , te rog explica mai multe despre acest mod de educatie , se pare ca sunt mai multe persoane interesate , iar tu esti , intr-adevar , foarte competenta , avand in vedere rezultatele exceptionale pe care le-ai obtinut cu fiul tau. Multumesc mult de tot ,
, cu drag , magnolia.
simali spune:
magnolia. Ma bucur ca unele dintre ideile mele ti-ar putea fi de folos. In materie de Montessori "ca la carte" eu sunt o diletanta. Ceea ce fac eu este sa iau lumea toata si sa o reinventez pentru a intra mai usor in mintea si in sufletul copilului. Pentru acest scop folosesc tot ce prind: Montessori, Dr. Spock, Capraru, Libby Purves, Waldorf, Ministerul Educatiei si Cercetarii, ideile mele, etc.
Eu am baiat. Imi cere sa ne jucam tot felul de grozavii care mie-mi repugna total (sa busim masini, sa jucam fotbal, etc.). Acesta a fost modul meu de a cladi o relatie cu el, de a petrece niste timp impreuna si de ce nu, este o excelenta solutie antistres. Ieri am venit praf de la serviciu si am inventat "Arunca broasca".
Iei o jucarie de plus cu picioare care atarna (ca sa poata fi apucata mai usor) si o arunci de la unul la altul. Si canti: Oac, diri diri da. Dupa 15 minute de "arunca broasca" garantat ai uitat de toate necazurile. Mi-a trecut si migrena...
Oricat de greu ar fi, pastreaza in timpul activitatilor (oricat de aiurite)putin umor. Copilul simte ca tu te distrezi si se distreaza si el.
buggy spune:
Va spun si eu un mic experiment pe care tocmai l-am facut in cadrul unui atelier numit "Simturile". Cum aratati unui copil si chiar adult importanta deosebita a mirosului vis-a-vis de gust!? Il puneti sa se tina de nas, dupa care ii dati o bomboana sa o bage in gura. Trebuie sa o mestece timp de cca 1-2 min dar fara sa dea drumul la nas. Il intrebati daca e dulce si il puneti sa dea din cap ca raspuns. Dupa un timp il puneti sa isi dea drumul la nas. Surprizaaa, este o mare diferenta. Incredibil de mare. Va recomand sa incercati, va va placea f tare. Noi ne-am amuzat copios la repetitii.
"Craciun de vis pentru batranii nostrii"http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=87212
"Mi s-a spus si am uitat, am vazut si am inteles, am facut si am invatat" - Confucius
www.funscience.ro
geniest spune:
Frumos subiect, Simali ! Felicitari pentru idee.
In ultimul tau mesaj m-am regasit si eu. Si eu tot baiat am (3 ani si 4 luni). Si pe mine ma roaga sa joc fotbal si sa busesc masini....ma cam eschivez, si-l rog pe ta'su sa preia comanda. N-ar trebui sa procedez asa, insa....
Rugaminte pentru cei care posteaza la acest subiect: spuneti si varsta copiilor. Pe mine ma intereseaza ca reper.
Spre ex. ieri m-am pomenit ca scrie singur litere pe o coala de hartie. Nici nu stiu daca e devreme sau tarziu pentru varsta lui. Chestia e ca nu face legatura intre ce scrie si ce spune. L-a scris pe "C" si mi-a spus ca e "N"....s.a.m.d.