cum sa le deschidem copiilor lumea

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

"Maine am fost la bunica".
"Ieri o sa fie weekend?"
Sau: "maine e weekend?" - intr-o zi de marti.
Va suna cunoscute confuziile ?

Ma preocupa de multa vreme gasirea unei metode plastice pentru descrierea axei timpului dar si pentru marcarea curgerii lui. Si iata ce am combinat (intre un calendar waldoerf si o idee personala):

Am luat o coala A3 si am scris sus, ca titlu numele lunii curente: "Noiembrie" si am desenat niste frunze galbene pentru a marca ca este o luna de toamna. Apoi am trasat pe orizontala 8 linii cu spatiu intre ele de circa 4cm. Am scris in partea stanga, pe fiecare rand astfel format zilele saptamanii: luni, marti, miercuri, joi, vineri sambata si duminica. Zilele de weekend le-am scris cu rosu.

Am afisat panoul pe usa de la camera copilului. L-am chemat si i-am spus: aceasta este saptama. Acestea sunt zilele saptamanii. Noi suntem aici - la ziua de luni. Sa lipim in dreptul zilei de luni ceea ce am facut luni. Pe etichete autocolante am desenat activitatile zilei respective (o casa mare cu ferestre si litera G pe acoperis pentru gradinita, un televizor cu un ursulet in mijloc pentru "uitat la desene", clatite pentru "am facut clatite", un patut taiat cu o linie rosie pentru "N-m dormit la gradinita", un creion pentru "am desenat", o masinuta pentru "m-am jucat cu jucarii, etc, etc, etc.). Sigur, nu lipim mai mult de 3-4 activitati in fiecare zi...

A doua zi. "Astazi este Marti. Ieri a fost Luni. Sa lipim ce ai facut astazi. Cate zile mai sunt pana la weekend? Numara. Maine ce zie este? Miercuri."

In fiecare zi se repeta segventa (atat cat va tin nervii). Vladut este atat de entuziasmat de idee incat si daca pic de somn sau am tuse magareasca n-am nici cea mai mica sansa sa scap de la "lipim ce-am facut astazi?"

Pare sa se fi facut ceva ordine in capul lui de cand cu graficul asta.

In ficare saptamana se lipeste o alta coala. Pana cand ? "pana, pana ... la infinit"

Poze
http://community.webshots.com/album/554633759FjyOEU

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Buna,

Am o mare rugaminte la voi. Eu am baiat, 5 ani si 3 luni. In ultima vreme am remarcat ca vocabularul lui in limba romana parca incepe sa ramana in urma fata de cel in engleza, adica stie mai multe cuvinte 'destepte' in engleza decat in romana. Bineinteles ca in principal cauza este scoala, dar si pentru ca avem acces mai mare la carti in engleza, cat despre varietate nici nu mai vorbesc. Vine sora mea in vizita si as vrea sa-mi aduca ceva carti ca sa-i imbogatesc vocabulalarul copilului. M-am uitat pe site-urile mai multor edituri, sunt sute de carti dar descrierile sunt foarte sumare (daca sunt) si nu stiu ce sa aleg.

Rugamintea mea este daca puteti sa-mi spuneti ce carti mai cumparati pentru copii vostri cam de aceeasi varsta.

Multumesc mult,
Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GabrielaG spune:

Felicitarile mele sincere pentru subiect....acum l-am descoperit.
Pupici,
Gabriela si baietii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Corina, noi avem poeziile Otiliei Cazimir si ne plac foarte mult. Cauta carti usoare, de autori romani.
Mai aveam o carte gen literatura pentru copii clasa intii (poate au si pentru gradinita), e foarte buna. Sint povestioare scurte, poezii.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

Cartile cele mai frumoase din "biblioteca" lui Vladut:
- Cadou de ziua ta, Bulgaras de primavara si Ce-ti aduci aminte (editura Trei pentru pitici). Carti de mare generozitate, despre prietenie si curaj, scrise frumos si sensibil, imagini splendide, FOARTE ieftine. Le-am facut de multe ori cadou micilor prieteni.
- Ursuletul Paddington (editura Rao) - despre un ursulet care vorbeste foarte frumos si politicos si care-si cauta locul intr-o lume care nu prea este facuta pentru ursi; poze superbe. Avem Surpriza de Craciun, Paddington la Carnaval si Ursuletul Paddington.
- Minienciclopedii Larousse (Padurea, Muntele, Corpul, Delfini si Balene, La ferma) - Editura Rao. O treducere a zoologiei, anatomiei, astronomiei, etc. pe intelesul copiilor mici dar si al celor mai maricei (chiar si noi, adultii, am avut cate ceva de invatat - de exemplu voi stiati ca cetaceele se impart in cetacee cu dinti si cetacee cu fanoane?)
- O carte cu ferestruici ? (Ferma si Se face si nu se face) - Editura Crisan - Vladut le iubeste foarte mult. Au usite care ascund fel de fel de lucruri, dar educative pentru ca se invata formele, cifrele, opusurile (in Ferma) si manierele (in Se face si nu se face).
- Ursuletul Winnie si ziua furtunoasa - editura Egmont - cu CD inclus - voce Florian Pitis - o carte splendida si plina de candoare despre prietenie, renuntare si curaj. De ascultat in masina, cand aveti de facut un drum mai lung. Recomand cu caldura orice carte sau desen animat cu ursuletul Winnie pentru ca este non violent, educativ, inteligent si dezvolta frumos limbajul. Din aceeasi serie au mai aparut si Bambi si Alba ca Zapada dar nu le-am cumparat inca.
- Oare de ce - (Marea e sarata, Burtica face galagie, Triceratops avea coarne, etc.) - editura Teora - aceleasi comentariii ca si la minienciclopedii Larousse. Parte buna este ca sunt mult mai ieftine. Mi se par insa usor mai greoaie. Dar copilul le apreciaza lafel de mult...
- Poezii-jucarii pentru cei mai mici copii - Editura Ion Creanga - de Daniela Crasnaru. Cumparati daca gasiti aceasta carte de poezii superbe, deloc abstracte, fara cuvinte imposibile, parca desprinse din viata. Ar fii o excelenta introducere in lumea poeziilor. (Ce sa-ti dau sa nu mai plangi?/Doi arici/ Cu tepii mici,/Doi pisoi/Cu labe moi/ Sau un strop de lapte dulce/ Lacrimile sa se culce?/ Vreau trei stele bine copate/ca sa le mananc la noapte!)
sau
Daca plangi vin trei Pitici
din beteala si arnici
si te cearta ca nu vrei
sa vorbesti putin cu ei
si te ciup daca scancesti
in loc sa asculti povesti.
Daca razi vin sapte Flori
care s-au trezit in zori
drept la tine-n ochisori.
Daniela Crasnaru a scris poeziile special pentru fetita ei cand era mititica. Eu le-am folosit de multe ori pe post de "batista" pentru lacrimile unor tristeti mari cat copilaria.
quote:

Iata unele dintre cartile pe care le-am cumparat noi si care ne-au mers la suflet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Ramona, ce idee buna mi-ai dat cu lecturile pentru clasa I. Oricum eu le iau sa i le citesc eu. I-am zis si de Otilia Cazimir.

Simali, multumesc, deja facusem selectiuni din ce ai scris.

Daca mai aveti idei si chef sa le scrieti aici, eu astept cu mare nerbdare (cred ca ma uit la subiectul asta de 15 ori pe zi).

Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Cu placere. Noi avem multe carticele, dar majoritatea sint prea grele pentru fiul meu. Cu astea ne-am inteles mai bine.
Mai avem poezii pentru copii de Grigore Vieru, Ana Blandiana (motanul Arpagic) si carticele cu Punguta cu doi bani etc.
Restul nu le putem citi (Fabule de Grigore Alexandrescu sau Povesti de Ion Creanga), ca nu pricepe subtilitatile din lb. romana.
Iar cartile gen Winnie the Pooh prefer sa le cumpar in engleza, suna mai bine in original.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Excelent subiect!
Abia l-am descoperit. O sa revin cat de des pot, ca am aflat o multime de lucruri.
Felicitari simali si mii de multumiri pentru idee.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moana spune:

subiect foarte instructiv. am retinut ideile si mi-am comandat deja doua carti pe net. multumesc.

oana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

SIMALI, jos palaria! am citit pe nerasuflate!

filmulete si pozici cu bebita la 2 anisi"patu luni"
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput