viata in germania (37)
Raspunsuri - Pagina 21
Christel spune:
Buna ziua fetele,
Vreau sa va intreb(cele care sunteti cu viza) daca v-ati trecut domiciliul stabil aici? Care sunt avantajele si dezavantajele acestui statut de ,,cetatean roman cu domiciliul in strainatate,,?
Zilele astea trebuie sa intocmim dosarul pentru obtinerea vizei permanente si intr-un formular ne intreaba acest lucru. Care ar fi avantajele? Din ce am citit nu am mai plati taxe vamale in tara pentru lucrurile personale(in cazul repatrierii), dar va intreb daca intram in UE acum in 2007 mai platim taxe vamale?
Alte avantaje care ar fi, dar dezavantaje? Ca mie groaza ca in cazul in care ne-am intoarce peste cativa ani sa umblam iar pe la diverse ghisee in scopul repatrierii.
Voi aveti domiciliul trecut aici? Ati depus BI la politie(seviciul pasapoarte?)
helbi spune:
Christel, eu am rezidenta permanenta idn decembrie anul trecut. Nu ne-a intrebat nimeni de domiciu...Asa ca, noi am ramas cu cel din RO si cu BI.
Mami, eu am mai spus. Am fost sfatuita de educatoare Biancai, la vremea cind ea a inceput gradi (acum 4 ani) sa-i vorbim NUMAI romaneste. Asa am facut. Si ea raspundea in germana, desi eu ii vorbeam numai in .ro. Si eu am citit ca e bine sa-i vorbesti copilului limba cu care el s-a obisnuit deja (asa cum zicea si Vik).
Stiu pe cineva care merge la logoped. O fosta colega de gradi de-a Biancai (de nationalitate croata), care acum e in cls.2-a. Ea merge pt ca nu pronunta bine "sch". Ce vroiam sa-ti spun este ca face numai o jumatate de ora pe sapt. Si la Bianca la scoala se organizeasa ore cu logopedul scolii. In ce constau, nu pot deocamdata sa-ti spun, pt ca puina acum nu a intrat in grupa asta (parerea mea este ca pe rind, vor intra toti copii de cls. 1, chiar daca provin numai din fam. de nemti). Asa ca, nu cred ca o ora pe saapt. e putin.
Si nu cred ca ar trebui sa ai motive serioase de ingrijorare. El are numai 3 ani si ceva, asa ca.........la varsta asta oricum nu au un vocabular f bogat!
blackpanterro spune:
Mami, la noi in casa tot 2 limbi vorbim.Engleza si romana, asa mi s-a spus si mie sa ii vb numai in romana si sotul evident engleza.Aidan are numai 14 luni dar spune cuvinte mici si in romana si in engleza, dar nu foarte multe, vreo 5
In rest spune chestii pe care nu le inteleg.Nu te speria, e foarte bine sa stie mai multe limbi
Cand eram la scoala fata profesorului de istorie vorbea la perfectie 7 LIMBI!!!
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
"Life isn't like a bowl of cherries...it's more like a jar of hot pepers.What you do today might burn your ass tomorrow."
denisa73 spune:
SVETLANA (Osna)A NASCUT IERI UN BAIETEL DE 3.300g.
Sa-ti traiasca mare,sanatos si sa va aduca numai bucurii!Pupici
Cristian - 31 mai 2005 "CEL MAI DULCE PRINT"
Cristian din burtic pana la un anisor
Cristian mot si chelut,poze
tinatache spune:
Bine ai venit , puiut de Svetlana! Sa fiti sanatosi si fericiti!
mami, refacere rapida si numai bine!
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Alina spune:
quote:
Originally posted by mamica dulce
fetele,ati avut vreme faina in weekend?Aici a fost super cald..sper sa mai tina.
Merci de raspunsurile in legatura cu sora mea,o sa ma mai interesez,eventual o sa intreb si la ambasada romana de la bonn,ca oricum trebuie sa ma duc acolo,in legatura cu pasaportul.
Acum...mai am o intrebare.Nu stiu daca ati vazut ce am postat pe forum in ultimul timp,ca nu vorbeste Marc foarte bine.Mai am putin si disper cu adevarat,mi-au trecut ,si imi trec prin cap tot felul de tampenii,autism chiar si alte boli si nu stiu in ce directie sa o iau..Mai sunt printre voi familii mixte?adica mama romanca si tatal neamt?Cum vorbiti cu copiii?
Eu am vorbit pana acum cu marc romana,tati germana si pana la un punct e totul perfect,adica intelege la fel de bine ambele dar ce spune o face pe germana(exceptand cateva chestii minore pe care le-a auzit numai la mine)De vorbit..vorbeste,spune ce vrea,face ce-i cer etc dar este o discrepanta imensa intre ce face,ce stie si ce spune(sau nu spune).Realistic vorbind avem o problema mare de comunicare,daca la inteligenta ,memorie ..toate cele in afara de limbaj e de la foarte bine in sus,in ceea ce priveste comunicarea activa e cu doi ani in urma.De doua saptamani merg cu el la logoped si data trecuta a spus sa vorbesc cu el germana.Eu as fi facut demuuult ceva,dar pediatrul imi spunea de fiecare data ca e ok,ca are timp,bla bla.
Ei,asta e intrebarea...sa o dau pe germana sau sa continui pe romaneste?In fond am ajunsla un punct unde intelege foarte bine doua limbi si n-as vrea sa piarda startul asta.Eu personal nu am senzatia ca problema are radacinile in faptul ca e bilingv, din punctul asta e totul ok,,..ce sa zic,,ii vorbesc in romana si el raspunde automat in germana(chiar daca cel mai mult numai cu ja sau nein),fara sa gandeasca,sa traduca ce am spus.Ok,de o saptamana am vorbit cu el 90% germana si nu mi se pare nimic schimbat in bine,sau in rau.
Prietena mea are copilul la alt logoped,i-a vorbit despre noi si a spus ca din contra,e foarte bine pentru copil sa fie bilingv.
De asta va intreb...copiii vostri sunt bilingvi,sau ati vorbit numai germana si a fost mai bine??
Nu stiu ce sa mai fac.
Apoi,el merge la logoped o ora/sapt si sincera sa fiu e echivalent cu apa de ploaie.Ce as putea sa fac mai mult pentru el?Unde sa ma duc sa faca mai multe ore?Cam cat costa sa platesc eu un logoped sa faca cu el de 2-3 ori in plus?Daca ii fac asigurare privata ar ajuta?ar avea mai multe sanse?
In aprilie medicul a spus ca are "sprachentwicklungsverzögerung" si mi-a dat trimitere la un sozialpediatriche centrum,cel din Bonn,unde cica ar fi foarte bun.Asta era in aprilie si am primit termine abia pe 4 decembrie.Pe 1 decembrie face 4 ani si,daca nu se imbunatateste pana atunci limbajul e deja groaznic.Ma intreb daca ar fi avut privat versicherung..oare nu ar fi primit termine mai devreme?
Nu vreau sa mai astept inca 3 luni fara sa fac nimic..nici nu stiu unde sa mai intreb,de asta apelez la voi,poate stiti ceva..
Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.
Mamicuta Ancuta,
Am citit si subiectul tau de la celalalt forum.Sincer,nu cred ca problemele lui de comunicare vin din faptul ca e bilingv.Eu stiu ca logopedul corecteaza vorbirea si cred ca e mai bine sa-l consulte un neuropsihiatru de copii si/sau un psiholog.
Si noi suntem familie bilingva:eu romanca,tatal neamt,copilul(4,5ani)a vorbit cursiv putin mai tirziu dar acum e de neoprit .Eu i-am vorbit mereu in romana,in orice imprejurare iar sotul in germana.Marie vorbeste romaneste binisor spre bine,adica mai greseste acordul,mai amesteca cite un cuvint cind nu-l stie in romaneste si parca are si un accent mai altfel dar in ansamblu sunt multumita,perseveram.Normal,germana o vorbeste f bine,ma mai si corecteaza uneori .
Nu cred ca trebuie sa renunti sa-i mai vorbesti romaneste,sincer e prima oara cind aud asta.Te inteleg f bine ca esti ingrijorata,e normal sa fii foarte ingrijorata ca nu poti comunica cu copilul dar tre'sa fii optimista,se rezolva pina la urma.Va tin pumnii!
Noi avem asigurare privata de sanatate dar habar nu am cum e cu avantajele.Stiu ca exista posibilitatea sa primesti un termin in fata(chiar de azi pe miine),doctorii au un numar de ore de rezerva dar nu stiu cum se procedeaza,intreaba direct la centru cum se procedeaza sa primesti o programare urgenta.
Osna ,multe multe felicitari !Sa-ti traiasca baiatul,sa fie sanatos si norocos,sa va aduca numai bucurii!Refacere usoara tie!
Alina
vikinga spune:
Felicitari Osna! Bun venit feciorasului si refacere rapida! Te asteptam cu poze!Eu am domiciliul aici, cum nu ma mai intorc in ro am zis ca nu vad ce avantaje as avea sa am buletin romanesc. Sa stii ca eu una habar nu am de ce avantaje sau dezavantaje vin din asta. Doar treaba aia cu taxele.Vikinga7+ & micul viking Aldo(15noi2003)
aschiutza spune:
Svetlana, multa sanatate si ani multi puiutului! Sa creasca mare si sa fie fericit!
Ufff, cu mutatul asta nu mai ajung sa fac nimic si sa mai vad pe nimeni.
-------------
Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar