Jurnal de calatorie provensal
Raspunsuri - Pagina 3
Teodora D. spune:
ABushor, grozava ideea de a calatori in lumea ferestrelor! Si admirabil ilustrata!
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
arcenciel spune:
Draga AB, pozele tale cu ferestre m-au facut sa deschid un nou capitol in colectia mea de poze inedite, care cuprinde deja o multime de usi si porti... Si citind impesiile tale ma simt un adevarat "chat reveur"... de Proventa
AB spune:
Abia incantata de fantana La Rotonde, paraseti piata aruncand o privire umbrosului Cours Mirabeau...si intri in Aix-ul de dincolo de fatadele secolului 17. Quartier des Tanneurs-- pierdut pe undeva intre Cours Sextius si Cours Mirabeau...cartier medieval sobru, simplu...
Piatra alb-galbuie provensala din Alpilles. E imposibil sa-ti reprimi tentatia de a-ti trece buricele degetelor peste ea... sa-i simti duritatea si raceala. Culoarea care se schimba functie de soare, farmecul sudului culorile lui lichid de schimbatoare pe care-ncerci sa le simti si nu reusesti. Picura-n suflet.
O mica piateta cu restaurante s-o fantana te indruma catre Rue Espariat, vechea intrare a Aix-ului. Vechea poarta a Augustinilor, poarta regala sau lou pourtaou rioou, nu mai exista. Piata augustinilor i-a luat locul pe la 1600.
Strada cu minuni...paralela lui Cours Mirabeau te aduce in poarta vechii catedrale St-Esprit si te poarta pana la place d'Albertas. Urmata de mai modesta Rue Fabrot care-si prezinta mandra magazinele de moda si sfarseste intr-o mica piateta La Place Saint Honore, unde ne putem odihni langa o fantana minuscula....
Din fantana in fantana... suntem in Aix, doar...
Dar sufletul cartierului acesta nu-s fantanile, ele au venit mai tarziu... Intai au fost tabacarii(tanneurs) veniti si ei dupa apa necesara spalarii pieilor. Apa calda mai ales.. un lux nesperat al unor saraci. Cartierul preschimbat..pietele largi aparute in locul cazanelor de spalat nu spun adevarul. Doar vechea strada a tabacariei vechi care si-a pastrat numele in provensala Anciano Carriero de la Tanarie Vieio.. a ramas putin cosmetizata... cu numele francez si neutru Rue Magnans.Din cronici ar reiesi ca strada aceasta era cea mai murdara inclusiv in secolul 19...
Numele de Magnan venind de la seniorul de Magnan care deja din secolul 16 cumparase o gradina magnifica si mai apoi un izvor de apa pentru gradina sa. Ca nu cumva izvorul sa revina orasului isi inscriptioneaza deviza familiei: "Tant qu’à nous plaira, 1584". S-inca le place..ntzzz.
Restul cartierului e incantator fara macar o nuanta sumbra. Catedrala Saint Esprit cu fatada-i simpla. Clopotarnita si mica cladire inca pastrate din manastirea augustina de prin 1200 e primul bastion al cartierului... Saracie...catedrala inainte de a fi lacas era un adapost pentru copii gasiti. Simplicitate ...pereti drepti, fara sculpturi... Rue Bernardines care urmeaza peretii catedralei pare sa aiba un zid imens s-atat...ca un [tunel care se deschide in prima piata Place Gilly dominata de o fantana sobra La Fontaine des Tanneurs. Inconjurata de restaurante fantana isi regasete farmecul lunea dimineata cand petrecaretii isi ridica cu greu nasul din perna. Atunci abia bronzul ei este neintinat de culoari vii si apa galbuie sclipeste in primele raze de soare... Uff ce pacat ca-n singura luni matinala petrecuta-n imprejurimi... eram prea frustrata de somn pentru a-mi lua camera...
Si daca mergeti neabatuti rue de la Couronne va indreapta pasii catre Place des Tanneurs s-a sa fantana care bineinteles nu-i a tabacarilor... aceea a fost inainte, doar
Zambiti acum Madonei care se roaga din oratoriu pentru cei din strada La Rue Fermee. Zambiti de vreti, dar zambiti amar... strada nu mai e inchisa... a fost pe vremea ciumei... cata tristete intr-un nume...ce a oprit speranta de poartea cealalta a baricadei.
O ultima privire si mai urcam putin pentru a arunca o privire pe Rue Entrecasteaux. Ramasa rezidentiala si neintinata este de neocolit...pentru gourmeti si gurmanzi... Si nu va uitati doar, fiti curajosi si intrati.. doar uitatul ingrasa
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
AB spune:
Mai rataciti putin inainte de a va reintoarce pe rue Espariat... si a schimba peisajul. Partea inferioara a strazii Espariat va duce spre orasul contilor de Provence, spre eleganta Hotel-ului d'Albertas. Piata e trasata prin daramarea caselor din jur... Frumusete romantica cu lacrimi... puterea seniorului de Bouc si de Dauphin. Intamplator pe vis-a-vis Palatul d'Éguilles, devenit Museu de istorie naturala, incanta nu doar privirea dar si face acustica pietei minunata si concertele in aer liber sunt la ele acasa.
Inainte de intra prin Rue Mejanes spre Cite Comtale ma voi indrepta spre piateta mea favorita Place Ramus. Ramus dupa numele sculptorului statuii Anei de Austria de Jardin du Luxembourg, Paris. Ca de obicei in Aix..un nume peste un altul... Vechiul nume era La place Saint-Antoine dupa azilul cersetorilor invalizi din secolul 12. Azilul numit Maison de l’Aumône (Domus Eleemosynae) care a dat numele unei strazi din orasul contilor la rue de l’Aumône-Vieille.
Acum Place Ramus e un mic paradis gastronomic vegheat de fericitii si invidiatii posesori ai unicului balcon exterior din cartier.
Imbatat de arome ai parea sa intelegi de ce in capatul pietei si strazii se gasea odata impasul Paradisului. Ce pacat ca se pare testamentele secolelor 10-12 vad paradisul ca un cimitir si nu vazduhul... Brrr si cand proprietarii locului gasesc si oseminte... preferi sa cedezi locul cu toata gastronomia lui cu tot, turistilor
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
AB spune:
Teodora si Arcenciel.... ma bucur mult ca v-a placut ideea cu ferestre... am vrut sa mergeti putin in fuga prin oras... pentru ca apoi sa ne oprim la povesti.
Curcubeule pisuc visator putem si noi sa vedem ferestrele? N-am vizitat prea mult Franta si mai am atatea de aflat.
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
forte spune:
Ce-am iubit si remarcat in Aix (splendid oras): era iulie, o caldura nebuna altfel, dar n-am suferit . Platanii aia sint o minunatie.
Si incercam sa vad pe dupa gardul imens curtea casei lui Cezanne. Daca nici el n-a pictat Proventa si, mai ales, lumina ei.
Si florile, m-au innebunit florile din sudul Frantei. Toata Coasta de Azur e plina de flori, peste tot: pe strada, pe pervaze..
AB spune:
Daca m-ai incitat Forte am cautat printre poze cateva flori-n risipa de culori si de parfum....
s-un mic album din les Baux de Provence...
Si un fragment din Venise provençale
"Adieu Venise provençale
Adieu pays de mes amours
Adieu cigalons et cigales
Dans les grands pins chantez toujours
Barques aux douces couleurs
Collines rousses de fleurs
Au loin je pars je vous laisse mon cœur
Adieu Venise provençale
Adieu pays de mes amours"
Forte sunt pe langa Aix asa-numitele trasee ale lui Cezanne... din pacate cu galustile e mai greu... dar daca mai ajungi.... toti mi-sau zis ca-s foarte frumoase.
E mai e si Van Gogh... venind din Olanda la Ales..innebunit de lumina, flori si copaci....
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
nematics spune:
minunat!
se pune si coasta pina la Nisa? Antibes? Am undeva o poza cu un balconash superb si o casuta acoperita cu muscate, eu si baiatul meu cind era mic , in poza, in fata casei, cind eram tineri si fericiti!
daca am timp sa o scanez, ti-o adaug la colectie...
uite aici, mi-a venit in minte aria care-mi place cel mai mult din cele ale lui Germont din Traviata
di provenza il mare il sol
dar n-am gasit si versurile, deocamdata...
doamne, ce lumina alba avea soarele citeodata la Nisa, nu semana cu nimic din ce-am vazut - cerul era atit de senin si pur - nu degeaba au pus acolo Observatoire de la Cote D"azur
AB spune:
Se pune, se pune nematics... daca ma iei cu iahtu largesc sobectul.
Scanezi pozna si asculti muzichia si daca te tin coardele vocale uite aci www.teatrolafenice.it/upload/allegati/uploadFILE/2593/traviata_gv.pdf" target="_blank">libretu .
S-un pic de soare de vacanta de la mine printre platanii din curte.
Nematicsu ....la flori nu s-a uitat nimeni inca
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
nematics spune:
ABurel
multumesc pentru libret! O surpriza placuta! Am gasit aria la pagina 36
si asta
" Di Provenza il mare e il suol canta appassionato Germont nella Traviata verdiana, mentre il pensiero corre al Mediterraneo blu profondo, alla costa tormentata da calette e promontori e alle terre profumate di lavanda, olivi, viti e macchia. Questi sono gli elementi forti del Midi francese, ma non va dimenticata la storia, che affonda le radici ai tempi dell’Impero Romano, i parchi naturali come la Camargue e il Luberon, la tradizione culinaria.
E di quest’ultima, qui in Provenza, non ci si stanca mai: la parola d’ordine pare essere fantasia. Verdure, pesci, carni e cacciagione, comunque vengano cucinati, conservano intatta freschezza e fragranza che, anzi, si esalta negli intingoli di aglio, cipolla, olio buono, erbe aromatiche dell’orto. "
pe curind
Nema