Jurnal de calatorie provensal

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

Vin si eu ca-i tare frumooooos si-mi place cum povestesti.

Claudia (25+) si Cristi (16.12.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arcenciel spune:

La primele ore de franceza din scoala am dat peste o profesoara indragostita de Proventa si care ne-a povestit atatea despre mistral si campurile de lavanda... Am visat intotdeauna sa le vad, si cu toate ca am venit de atatea ori in Franta, n-am avut ocazia sa descopar aceasta regiune decat in fotografii si in cartile pline de umor ale lui Peter Mayle (exista si "Inca un an in Proventa"). Ma bucur sa fac o calatorie virtuala in Aix si imprejurimi si abia astept noi impresii...

31+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

ABcde, mergi si la Marseille si pleaca cu vaporasul sa descoperi les calanques acu, cit inca nu venira turistii!!!

curcubeule, esti la 5 ore de mers cu masina.... ar fi chiar pacat sa nu pleci un week-end acolo, daca visezi la regiunea asta de ani de zile!!!

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanicea spune:

excelent!!!!!!!!!
imi permiti sa fac o comparatie...nu stiu cat d ereusita? uitandu-ma la pozele tale ma regasesc nitel in plimbarile pe rambla/barcelona. mi s epare sau chiar exista o oarecare asemenare intre vestita rambla(cred ac mai galagioasa si mai tumultoasa) si cours mirabeau?

se pare ca am pierdut enorm.....trecand , mai excat tranzitand doar provance-ul ...in drumul spre mont blanc si neoprindu-ne decat pentru putin timp in brignoles si apoi mai sus in digne-les-bains. am remarcat ,in schimb campurile de lavanda si ne-am oprit sa vedem fabricutzele de parfum de vanilie si lavanda din grasse, aproape de cannes.

asa incat...va trebui musai sa mai ajungem in zona sa o savuram din plin si sa ne amestecam in culorile marseille-lui pe acre l-am eviatat din motive de timp, vara trecuta.

multumim pentru descrierile minunate prin intermediul carora ne teleportam imaginar catre locurile acelea. recunosc dintr-o mie pesajele din provance ale lui van gogh si recunosc totodata ceea ce ne scrii tu, in picturile mai sus mentionate.

asteptam noile pagini ale jurnalului.

pupici si drum bun in calatoriile voastre.

roxi foto

Mergi la inceput

ma uit la pozeel voatsre si nu contenesc sa ma mir de boemia locurilor, de frumusetea stardutzelor inguste pietruite si numai pietonale, a cladirilor cu un aer aparte in acre locuiesc parca numai scriitori si pictori, a arbustilor si plantelor specific mediteraneene...si a tuturor coltisoarelor in care mi-as baga nasul sa caut un colt de frumueste parca nedescoperit d enimeni pana la mine.

minunat!!!!!!!!!!

pupi

roxi foto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

AC-usorule, chiar ma intrebam ce s-a intamplat cu subiectul tau...
Superbe poze!
,

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Roxi si cl am tot facut munca de teren fotografiat .. si cum m-am lacomit la pozat ...abia ieri am reusit cat de cat sa le grupez.

Vin si cu impresiile Arcenciel . Hmmm am si poze cu mistralul, adica cu efectele lui.

Chatonel fost da numa cu "iahtu de business". Cand or creste putin galustele le-om face si pe jos. Dadeocamdata nu poci.

Roxi asa e seamana cu Barcelona....si si cu cartierul ei gotic

eibi si ceata de pitigoi
(22.07.2003),(19.06.2005)

ei bi the Extra-Bramburici!!
ei bi, ei bi. B! good. ei bi go home!

Mergi la inceput

incantator! mai asteptam povestioare de prin coltzuri de poveste!

pupici

roxi foto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

vin si eu smerita, ascultand fermecata povestile despre calatoriile provensale, privesc cu okii maritzi cerul atat de albastru si clipesc repede-repede in lumina orbitoare a soarelui, apoi ma plimb alaturi de tine pana obosesc si ma ashez agale pe malul fantanii din pozele tale, facand ushor cu degetul cercuri in apa rece si curata ca lacrima...
Abeule, sa traiesti ca m-ai introdus in atmosfera asta de poveste, ma bag in baie si visez in continuare la patria lui Moliere si Hugo si toti marii titani francezi care mi-au inseninat si colorat adolescenta...
de fiecare data cand intru in frantza, ma simt rascolita. amintirile ma invaluie ca un nor parfumat, imi vad eroii adolescentei galopand frenetic pe campiile nemarginite, vad cu ochii mintii turnul eiffel si notre-dame-ul (sper c-am scris bine) si-mi amintesc de tristetea pe care-o simteam gandindu-ma ca niciodata nu voi avea ocazia sa le vad cu ochii mei... de momentele cand citeam imbracata cu paltonul la lumina lumanarii si ma "imbatam" de frumusetile frantei... caat mi s-a mai schimbat viatza, cat de minunata e senzatia asta de libertate, raportata la acei ani cand nici n-aveam voie sa avem pasaport...

"Unde exista dragoste, exista si Dumnezeu" - Tolstoi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Am ratacit pe strazi in trei, in doi si-n fata pozelor n-am stiut cu ce pot incepe... Marele monument nu exista... adica acel cel ceva pe care-l rupi de oriunde si-ti aduce dupa el turistii ca la nunta de furnici...

S-am continuat plimbarea in sus si-n jos cu soarecul printre poze si n-am stiut cu ce sa-ncep. Aix-ul iti intra in suflet prin tot, nu printr-un lucru anume. Fantanile te incanta, dar nici ele singure nu te vrajesc asa.

Te scoli in zori, s-auzi sunetele aspersoarelor, deschizi ferestrele s-un miros de trandafiri de mai, de soc te ameteste usor...iti ridici ochii si vezi cum bucuria aceea simpla de a trai iti surade . Deschizi fereastra si pleci... Aici traiesti afara, intr-o dezordine controlata doar de seceta. Afara, afara, afara... interioarele caselor sunt sobre si sumbre, ferestrele pe fatadele bastidelor provensale par mai mici...asa casa te asteapta cu racoarea unei pivnite vara... si te si pazeste de invazia nabadaiosului mistral iarna.

Ratacind pe strazi, am inteles intr-un sfarsit... arhitectura aici este schita unor refugii, ferestrele sunt o speranta de a iesi in lumina....iar fantanile sunt implinirea visului. Aberez poate, dar cata deosebire intre fereastra franceza clasica lunguiata care scruteaza exteriorul. In Aix ea e straina ... in soare i se ofilesc plantele si in mistral zboara.
In medievalul Quartier des Tanneurs o fereastra cu balcon e o raritate, un adevarat balcon ... e invidiat de-o piata-ntreaga.
Dar straina e frumoasa, eleganta iar palatele provensale se vor intrece sa o adopte si sa o modifice. Oare cum? Ati ghicit? Balconul princiar devine mai mic, iar obloanele se vor inchide seara sau lacel maimic semn de mistral... si tandru vor strange florile-n interior...
Si optimiste ferestrele vor sfida mistralul cu ghivece mici agatate obraznic....Dar nazdravanele ghivece isi voravea un loc pastrat in adapostul obloanelor. Prea multe precautii pentr-un vant din sud.... Hmmm, n-as zice....? Zbrrrr

Si totusi Orasul Contilor sfideaza mistralul... strazile-nguste care abia lasa lumina sa patrunda pe vechiul canal de scurgere...vor culoare... S-apoi orice turist care si-ar primi cadou in pretioasa capatana vreun vas de flori ar trebui sa fie recunoscator cerului pentru anii ce-au trecut din evul mediu... si pentru inlocuirea oalei de noapte c-un ghiveci.

Singurul cartier trist care nu stie ce sa faca cu ferestrele lui e Quartier Mazarin. Asa un amalgam....unele ferestre sunt frustrate de concurenta injusta a teraselor. Dar precaute, gata sa-si stranga aripile la prima adiere de mistral...Altele sfideaza colorat si tipator
Si unele au uitat sa fie deschise sau au devenit momeala turistica.

Si peste toate troneaza unele nu prin frumusete ci pentru ca au devenit intelepte si au dreptate in Proventa : La beauté est dans les yeux de celui qui regarde!

eibi si ceata de pitigoi
(22.07.2003),(19.06.2005)

ei bi the Extra-Bramburici!!
ei bi, ei bi. B! good. ei bi go home!

Mergi la inceput