Jurnal de calatorie provensal

Jurnal de calatorie provensal | Autor: AB

Link direct la acest mesaj

Mi-a placut toata viata sa calatoresc..nu in locuri fabuloase, ci-n locuri in care sa te tii de mana cu cineva drag, sa te ascunzi de soare sub umbra unui copac...sa te asezi pe-o dala de piatra tocita, sa-ti aduca vantul stropi de apa pe obraz de la o fantana... si narile sa ti se umple de mirosul florilor...

Primavara aceasta e trista, poate una din cele mai triste din viata mea... si vreau sa o fac mai frumoasa... daca vreti sa vizitati Proventa impreuna cu mine intai va invit acasa-n Aix-en-Provence.

Aix (Aquae Sextiae)orasul meu vechi ce poarte numele unui consul roman consul Sextius Calvinus din 123BCE caruia i-au placut izvoarele termale... izvoare calde vechi acoperite de muschi.... Pietre albite de soare si izvoare cu movilite verzi, pini ridicandu-se spre soare, arsita si umbra muntelui Saint-Victoire.

Intai e cerul albastru. In soarele alb de primavara iti ridici ochii intalnesti primele crengute crescute in platanii ciuntiti.. si visezi deja la vara, la racoarea din umbra platanilor. O piata mare, rotunda se deschide brusc La Rotonde. Pe de o parte inca-n constructie viitoare rezidente in care unii vor plati scump dreptul la un peisaj mirific... Dar de sus peisajul nu-i nimic... pe langa surpriza din ochii calatorului caruia fantana ii apare in cale dintre platani.. care-i descopera sculpturile si stropii de apa. O pata de lumina si apa din care se deschid drumuri vechi de calesti, drumuri ca-n povesti... cu fantani pe mijloc si palate pe laturi.... Cours Mirabeau si Cours Sextius si urmandu-le vom intra in orasul vechi...

Veniti cu mine, nu-i asa?

P.S. O sa tot editez ca sa pun si poze si sa va atrag in coltul meu de soare si umbra.

eibi si ceata de pitigoi
(22.07.2003),(19.06.2005)

ei bi the Extra-Bramburici!!
ei bi, ei bi. B! good. ei bi go home!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Da un semn.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

quote:
Initial creeata de AB

Am luat bilet!

.................................................................................
Dragii de noi
.................................................................................
« C'est quand on n'y croit plus, que le ciel vous entend et pardonne. »
Kyo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Vin!!

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Andreea, asa ma bucur ca ai deschis subiectul asta, mai ales ca povestesti atat de frumos!Parca am simtit si eu citindu-ti randurile cum imi aduce vantul niste stropi de apa pe obraz.:)
Am citit acum cateva luni "Un an in Provence" a lui Peter Mayle si habar nu ai cat m-am gandit la tine si la zona minunata in care locuiesti, si imi venea sa te intreb o multime de lucruri(tu fiind singura persoana care sta in Provence pe care o cunosc, chiar daca doar virtual). Acum o parte din intrebari le-am si uitat, dar tot sunt bucuroasa ca ne duci intr-o calatorie virtuala in sudul Frantei.
sper ca nu ai patit ca Peter Mayle, caruia ii veneau pe cap o multime de vizitatori in carne si oase, de la prieteni pana la cele mai intamplatoare cunostinte si sper ca ultima luna a primaverii sa fie mult mai vesela pentru tine!

Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Hei, daca te-as fii gasit anul trecut! Am fost pe linga Avignon o saptamina si alta inga Beziers. Asa de frumos a fost ca nu imi mai venea sa plec acasa!Hihi, pot sa povestesc citeva zile intregi tot ce am vazut: castelute, cetati, ruine romane, munti, mare, Camargue...

Un singur lucru nu l-am suferit: insectele alea imense! Saracul sot intra el primul in cort, il scutura pe toate partile, cauta prin sacii de dormit si numai dupa aia intram si eu.

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cait spune:

Aix-ul a fost primul oras pe care l-am vizitat in Franta iar universitatea de acolo prima straina la care am asistat la cursuri..Cours Mirabeau e super si toate stradutele..AB e super subiectul..

Cait
Home is where heart is...my heart is far away from here..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Eram la www.aixenprovencetourism.com/les-photos/hitau_rotonde.htm" target="_blank">La Rotonde... www.web-provence.com/aix-rues/3/photos-rotonde.htm" target="_blank">fantana, piata simbolul Aix-ului.

Putin incarcata creatia art-deco a inginerului de drumuri si poduri (asa mi-a placut ca si-n franceza se spuneca-n romana la fel de pompos: )) de Tournadre (1860). Apele Verdon-ului se revarsa intr-un bazin circular decorat cu lei,un etaj mai sus lebede calarite de ingerasi, delfini...satisface dorinta fiicei mele asupra fantanilor. Sa aiba de toate. Are si sculpturi : Justitia care se uita vag si pierdut spre luxul lui Cours Mirabeau, Comertul si Agricultura catre drumul spre Marseille, iat Artele se uita spre drumul catre vechiul oras al papilo Avignon. Delacei 12 metri... probabil statuile spera la ceea ce muritorilor de rand le scapa.

Si daca unii mai mici au deja nevoie d-un popas... noi putem sa ne uitam dupa fantani. Aix-ul exista pentru fantanile sale. Atat de arzator e soarele si setea care te doboara in plin camp incat cigalele tiuie obsedant precum toate simturile tale... apaaaaa.
Orice bazin mic, modest, o simpla tasnitoare s-a gasit aici demna de a fi sculptata, cantata...Saracia tinuturilor a trebuit sa astepte secolul XVII pentru decorarea majoritatii lor, dar atunci au fost rasfatate si privirea ti se opreste de la o fantana la alta... si se intoarce inapoi parcurgand in lung Cours Mirabeau.. precum odinioara o faceau mioarele provensale in drum spre delta din Camargue.

Am citit ceva frumos intr-un ghid:
« Aix. Un aveugle croit qu’il pleut. Mais s’il pouvait voir sans sa canne. Il verrait cent fontaines bleues. Chanter la louange de Cézanne.» (Quatrain de Cocteau).

La fontaine des Neuf Canons (1691, Laurent Vallon) are doua vase suprapuse, cu greu se distinge ceva... dupa atatia ani parca a revenit lafunctia ei primara de fosta adapatoare a turmelor.

La fontaine d'Eau Chaude www.as-tu-vu.com/aix-en-provence/cours-mirabeau.html" target="_blank">(La Moussue) e complet acoperita de muschi. iarapa-i e calda, iar toamna ramane ca un ultim omagiu al verii... verde pe pietrele galbene...

La fontaine du Roi René(1819, Pierre-Henri Revoil, David d'Angers) e ultima... pare mai putin istorica, mai mult simbolica pentru spiritul provensal. Regele René a sprijinit poezia, pictura, dar tine in mana un ciorchine de strugure Muscat...ce-i dreptel l-a introdus pe aceste plaiuri.

Daca popositi... nu faceti ca noi... nu va opriti la Haagen -Dasz... printre atatea fatade de palate, fiti curiosi si intrati in minicurtile interioare daca se poate, intrati si la Café de des Deux-Garçons unde istoria inca vorbeste, nu uitati sa cautati fatada italiana sprijinita de atlanti a Palatului (Hotel particulier asa ii spun cu perdea francezii) Maurel de Ponteves(1650).

Ne-om mai plimba si-n cartierul Mazarin si-n orasul contilor, ca tot turistul.... dar vom trece intai pe la magazinul de jucarii de lemn (al mesterului Gepetto cum zice galusca mea). Putin... s-inca putin... si vom topai la La Fontaine d'Albertas si ne vom baga manuta in apa pana la cot.

eibi si ceata de pitigoi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

quote:
Initial creeata de AB

...

...

eibi si ceata de pitigoi

Sigur ca da, daca ma primiti si pe mine. Promit ca nu voi fi prea vorbareata. Stiu sa fiu un ascultator foarte bun.

Claudia

PS Uf, nu vrei sa redevi AC-usor si sa-i lasi sotului AB-ul? M-am obisnuit cu tine asa... Nu te supara ca ti-am zis, pliiiizzzz!!!

Mergi la inceput

Imi pare bine ca va place, poate ma stimulati sa ies si sa-mi dau starea de spirit la reciclat.

Teodoraadevarul e ca nu cunosc Proventa... mi-am propus sa o descopar.... cu voi. Stiu putin Aix-ul, Marseille, Avignon si cateva golfulete si cam atat. N-am avut decat un singur vizitator, un fost coleg turc din ex-laboratorul meu.... si m-am rugat de toti prietenii reali si virtuali savina.

Aschiutza mie-mi plac cigalele... canta asa regulat... nu ca greierii nostri...mai te lasa, mai revin...niet.
Si please povestete, noi te asteptam cu drag sa ne spui pe unde ai fost. Jurnalul nu-i doar al meu.... dimpotriva

cait poate vii pe la noi. Pe la mine fizic si pe topic virtual si cu tolba plina.

Claudia fii vorbareata...ca monologu adoarme poporul.... nu c-arfi rau la ora asta

P.S. si nietClaudia nu redevin AC-usor... ma dau membru junior si-mi ABuresc lumea.Sac!S-asa nu mai imi placea nick-ul dupa ce fusesem plagiata si io si papadie si gandacelu...

eibi si ceata de pitigoi

Mergi la inceput

Am ratacit prin imprejurimile lui Cours Mirabeau... Noi si camera. E frumos, cald, turistii sunt inca afundati in ghiduri la ei acasa... era ireala linistea, atatea strazi umbroase si pustii...

Nu reusesc sa-mi adun gandurile, dar poze am facut si o parte netriate le-am pus deja aici si voi veni cu povestile despre Quartier des Tanneurs (Place des Tanneurs, despre vechiul centru Centre - ville comtale si actualul Bourg Saint Sauveur - Mairie si nu in ultimul rand despre sobrul Quartier Mazarin cu vechea fantana acelor patru delfini.

eibi si ceata de pitigoi

Mergi la inceput