Feministele... (2)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

fetele, toate suna frumos in scris si la argumentele pe care le aduceti nu am ce sa raspund, ca sunt logice si de bun simt. dar la intrebarea "cine plateste" nu raspundeti. eu nu vreau taxe marite ca si-asa mi se pare ca dau prea multi bani la stat si nu se vede pe ce-i dau. :-))

parerea mea ca daca mamele vor fi platite si in vest sa stea acasa 2 ani, atunci va fi corect ca si alte categorii sa pretinda aceleasi gratuitati. un exemplu ar fi studentii. daca ne luam dupa argumentul Doniei - copiii sunt viitorul societatii- atunci si studentii la facultate tot in viitorul luminos al societatii se plaseaza. de ce nu i-am plati si pe ei 4 ani sa stea sa invete?

ideea de 1 an platit si inca 1 an neplatit, dar cu jobul rezervat, ne intoarce la aceeasi dilema, a suplinitorilor si a angajatilor temporar. plus ca n-ar mai avea lumea nevoie de bone si day care, sa vezi atunci cresterea somajului :-)

Bubi, atunci sa se finanteze cresele cu mai multi bani, merge? ce voiam sa spun e ca nu toate femeile vor sa stea acasa cu copiii ani la rand si ca e nedrept sa plateasca toata lumea pentru o varianta de educatie adoptata de o minoritate. multe femei nici nu vor copii, ele de ce ar trebui sa plateasca? sa nu mai vb de barbati. nu stiu, poate gresesc, dar ce e nobil in feminism e dreptul de a alege, nelimitat, al femeii. cu asta am cazut de acord. dar eu cred ca dreptul asta vine si cu ceva responsabilitati pe care trebuie sa ni le asumam. or vrem sa fim egale barbatului, or vrem sa fim in continuare considerate persoane cu nevoi speciale, care trebuie protejate si mentinute in regim special? ceva nu se leaga...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

quote:

Originally posted by conchita

eu nu inteleg de ce trebuie sa ne rezolve altii problemele. crezi ca e drept sa faci copii cu gandul ca te va ajuta statul sa-i cresti? dar daca pica statul de pe stanca, ha? :-))
sunt convinsa ca o familie cu "numar crescut de copii" a fost suficient de responsabila de la inceput cand si-a planificat numarul si a adus pe lume exact atatia copii cat e capabila sa sustina.

Ca sa continui in ideea responsabilitatii, cred ca nici o persoana responsabila nu face copii cu gandul de a fi ajutata de stat sa-i creasca. Dar eu de cand am descoperit bucuriile maternitatii, si anume la 31 de ani (cam tarziu pentru mine personal) am descoperit ca nimic nu mi-a adus mai multa placere si satisfactie decat nasterea si educarea copilului meu. M-am implicat in orice proiect la servici cu toata inima, am facut munca de pioneriat, am lucrat seri si nopti acasa (cu mare drag!), dar nimic nu mi-a adus atata satifactie ca munca pe care am depus-o cu fetita. Si daca mi-ar fi stat in puteri, financiar vorbind, m-as fi facut mama de cariera (desi cam tarziu dpdv biologic mi-a venit gandul asta). Iar in momentul de fata simt ca trebuie sa pun bani deoparte pentru a-mi putea permite un al doilea copil. Si nu ca sa stau acasa cu el pana la 10-12 ani, ci pana la 2-3 ani, pentru ca am vazut cat de bine i-a prins fetitei mele perioada asta pe care am petrecut-o cu ea.
Si da, cred in continuare ca statul ar trebui cumva sa se implice si el si din fericire in multe tari o face, dar este loc si de mai bine. Partea financiara e o povara, dar nu e numai asta, ci discriminarea reala la adresa mamelor. Sunt atatea femei care s-au simtit obligate sa mearga la servici mai devreme decat legile prevad, doar pentru ca legile nescrise dintr-un domeniu sau altul spun altceva. Sunt femei care nu obtin un post pentru ca angajatorul le calculeaza anii de fertilitate si nu doresc sa riste sa ramana cu un post gol in eventualitatea ca femeia va ramane gravida. Sau nu obtin postul pentru ca au copii mici si anagajatorul stie ca asta ar putea sa insemne zile in care mama va lipsi din "n" motive. In schimb, in privinta barbatilor cu copii mici nu se pune problema la fel, de ce oare? Desi chiar in familia mea, intr-un an de zile eu nu am lipsit niciodata de la servici din cauza copilului, ci a facut-o sotul meu. Si totusi, cand am fost angajati, numai eu am fost intrebata daca am solutii de baby-sitting in caz de boala a copilului.
Cred ca deocamdata presiunea e pusa pe femeile care isi doresc copii, si nu pe cele care nu isi doresc. Pentru ca nici o femeie nu va face copii doar pentru ca statul are nevoie de ei, sau pentru ca rudele, vecinii, soacra, o imping catre asta. Dar sunt destule femei care isi amana planurile de a avea copii sau renunta la ele doar pentru ca nu au suficienta sustinere. Iar statul (daca se gandeste si la viitorul sau) are interesul sa incurajeze natalitatea. Si sa accepte ca orice copil e o investitie, o mana spala pe alta, tu statule ma ajuti acum (cu legi nediscriminatorii si eventual cu bani, acolo unde nu sunt suficienti) sa imi cresc copilul bine, iar eu iti voi da un bun platitor de taxe care iti va inapoia investitia inzecit.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Donia, cred ca fiecare isi doreste ce nu are. recunosc ca sunt influentata de sutele de postari pe DC ale mamicilor care spun ca le vine sa-si ia lumea in cap de atata stat acasa. si m-am intrebat mereu, dar de ce nu se intorc la job? pai nu prea se poate, intr-o societate care iti asigura 2 ani de CIC - o sa fie considerate mame denaturate, atat de familie, cat si de opinia publica. poate acum e mai clar ce vreau sa spun: ca ideal ar fi ca alegerea femeii sa nu fie conditionata de cauze exterioare. daca o mama vrea sa stea acasa 10 ani cu copilul, apai sa aiba dreptul sa o faca. daca nu vrea, pai nu vrea si gata, nu o forteaza nici statul si nu cade nici sub incidenta mentalitatii generale...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

quote:

Donia, cred ca fiecare isi doreste ce nu are. recunosc ca sunt influentata de sutele de postari pe DC ale mamicilor care spun ca le vine sa-si ia lumea in cap de atata stat acasa. si m-am intrebat mereu, dar de ce nu se intorc la job? pai nu prea se poate, intr-o societate care iti asigura 2 ani de CIC - o sa fie considerate mame denaturate, atat de familie, cat si de opinia publica. poate acum e mai clar ce vreau sa spun: ca ideal ar fi ca alegerea femeii sa nu fie conditionata de cauze exterioare. daca o mama vrea sa stea acasa 10 ani cu copilul, apai sa aiba dreptul sa o faca. daca nu vrea, pai nu vrea si gata, nu o forteaza nici statul si nu cade nici sub incidenta mentalitatii generale...

Eu cred ca rezonez cu mamicile care sunt disperate ca trebuie sa se intoarca la servici si isi parasesc comoara, tocmai cand are atata nevoie de ele... Pentru mine situatia ideala ar fi sa am bani si sa nu duc grija zilei de maine, sa pot sta cu copilul acasa atat timp cat imi doresc si intre timp sa fac voluntariat acolo unde imi cade mie bine. Dar astea sunt visele mele fanteziste, la fel ca si aia cu studentii platiti sa invete 4 ani de zile :) moama, ce-as mai invata! Student etern m-as face (dupa ce mi-ar trece perioada fertila:))

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

quote:

fetele, toate suna frumos in scris si la argumentele pe care le aduceti nu am ce sa raspund, ca sunt logice si de bun simt. dar la intrebarea "cine plateste" nu raspundeti. eu nu vreau taxe marite ca si-asa mi se pare ca dau prea multi bani la stat si nu se vede pe ce-i dau. :-))

hai sa incercam sa raspundem la intrebarea asta..tu platesti acum acum pentru pensionari, copiii de astazi vor plati pentru tine la batranete......ma refer strict la Social security...Practic pentru copii,nu plateste nimeni,deci nu pentru ei dai prea multi bani la stat..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Mey, nici eu nu cred ca vreau taxe ca in Canada, ca mi se par suficient de mari si acum. As vota (daca m-ar intreba cineva :)) pentru trei luni concediu platit. Apoi, in America, vorba Andreei, in principiu se poate trai dintr-un singur salariu (nu dintr-o singura bursa studenteasca insa, dar studentii oricum nu au nici un drept, nici retirement nici alte beneficii). Nu bine, dar se poate. Deci poti sa stai si doi ani, pe salariul unuia dintre soti. In Romania cred ca ar fi cu mult mai greu sau imposibil sa stai pe un singur salariu, dar aici se poate. Doi ani este exagerat si nu cred ca se va implementa asa ceva in US vreodata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

In Romania cele 8 milioane pe care le primesc mamele pt 2 ani de CIC reprezinta pt multe un venit mai mare sau egal decat salariul pe care-l primesc daca merg la servici.Iar pt cele care nu urmaresc neaparat ascensiunea profesionala si serviciul le permite aceasta pauza, este mai convenabil sa stea acasa.
Mie personal mi se pare prea mult 2 ani...1 an as mai zice...
S-a ajuns in situatii in care unele femei cotizeaza cele 10 luni minime obligatorii sau si mai rau, fictiv, cu salariul minim...pt a beneficia de indemnizatie.
Stiu ca pana de curand indemnizatia era asigurata din taxele alocate pt pensii, iar acum de la bugetul de stat. Deci unde contribuie fiecare salariat.Pt copii platim indirect toti...sanatatea, scoala (acolo unde sunt gratuite).
Sunt femei care se simt implinite acasa fiind casnice...sunt altele care vor mai mult.
Eu chiar daca ar castiga sotul ffff mult m-as duce si pe gratis si as lucra...nu pot sta acasa...si imi iubesc copiii enorm.Pur si simplu n-am stare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Subiectul a cam deviat. De ce facem copii ? pentru societate sau pentru ca asa vrem si simtim noi ca femei ? Adica, vreuna dintre noi, cind a ramas gravida, s-a gingit mai ales la binele social, cresterea populatie globului si sistemul de pensii ? Facem copii din instinct, asta este adevarul. Placerea sexuala e doar o gaselnita desteapta ca oamenii sa procreeze, ca daca ar fi neplacut, cine ar mai face-o ?
De cele mai multe ori ne inmultim din intimplare sau egoism. Ar trebui sa comparam ratele natalitatii din diverse societati cu ajutorul acordat de stat si sa vedem ce sistem functioneaza. desigur, trebuie comparate societati similare ca bunastare si acces la contraceptie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

quote:
Originally posted by amuleta

Subiectul a cam deviat. De ce facem copii ? pentru societate sau pentru ca asa vrem si simtim noi ca femei ? Adica, vreuna dintre noi, cind a ramas gravida, s-a gingit mai ales la binele social, cresterea populatie globului si sistemul de pensii ? Facem copii din instinct, asta este adevarul.

da , a deviat ,insa era de prevazut ...nimeni nu s-a gandit la stat cand a facut copiii,insa implicit si statul este prins in jocul asta...Are si statul obligatii pentru ca mamele partea care asigura existenta acestuia.
Nimeni nu cere mila statului ci recunoasterea unor facti: femeile sunt in general posibile mame si statul nu ar trebui sa se mire de acest lucru, ci sa aiba solutii optime si ptr mama si ptr el.Ceea ce facem nu este un simplu act de perpetuare ci si de creatie..daca vrem o calitate superioara a vietii...o mama lucreaza mai eficient nesimindu-se vinovata ca are acasa un copil...o povara ptr stat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Tu vorbesti despre stat ca si cind ar fi o persoana cu inima si inteligenta unitara. Tocmai, ca nu-i. Statului n-are cum sa-i "pese", pentru ca doar unei perosane poate sa-i pese iar statul nu-i persoana. ha, si ma plingeam de deviat !
Hai ca ma duc, ca altfel intirzii la cabinet si ma bombane pacientii.

Mergi la inceput