Feministele... (2)
Raspunsuri - Pagina 2
conchita spune:
Bubi, stii ce-ar insemna sa se introduca si in US concediu de maternitate de la 1 la 2 ani? marirea taxelor, asta ar insemna. si un haos total in campul muncii. ca americanul nu e obisnuit cu gratuitatile astea si i-ar lua mintile. :-))
eu inteleg sa platesc taxe pentru asistenta sociala care merge spre persoanele defavorizate - cu handicap, batranii fara resurse, etc, nu pentru persoane sanatoase, in putere, doar pentru ca au o conceptie diferita referitor la cresterea copiiilor: mama sa stea cu copiii pana la 2 ani, atata cat exista solutii alternative deja aplicate cu succes.
conchita spune:
quote:
Originally posted by iubibubi
ps apropo de stanca: am zis "sa fie aruncat", doar pt. ca, din diverse motive, nu mai poate munci, nu "pica" singur
si cine il arunca? nu-l arunca nimeni. dimpotriva, cel putin aici, i se creaza conditii de viata si de munca destul de onorabile, este integrat in societate, nu eliminat. vrei sa spui ca aici persoanele cu handicap care nu pot munci sunt eutanasiate?
iubibubi spune:
chiar ca aplicate cu succes (solutiile alternative):
cresa->boli->doctor->medicamente sau baby sitter->dispozitive de supraveghere->uzina care fabrica piesele componente
si, ca sa fiu rautacioasa, mintile americanului sunt deja luate, vivat prozac :)) oare nu cumva si din cauza acestor presiuni, a modului de viata impus?
Laura _Oprescu spune:
conchita,
eu zic ca tu exagerezi aici.POate vrei numai sa subliniezi ceva anume,insa nImeni nu a zis sa stea acasa cinci sase ani.Este enorm ,utopic, imposibil;daca cineva o face o face pe propria raspundere si cheltuiala.Acum, iubi a zis ca ea s-a gandit la unu doi ani...pana copilul intra la gradinita si asta e chestie posibila.UIte ,mie sistemul canadian imi pare super: un an stai acasa cu un procent din salariu, iar al doilea daca vrei in continuare sa stai acasa ,compania la care ai lucrat este obligata sa iti pastreze locul de munca,fara plata.Am impresia ca treaba e recenta ,insa e super, zic eu.
EU am pledat in special ptr introducerea unor facilitati, ptr existenta unei perioade de gratie pentru femeia-mama, pentru ca ,indiferent daca incepe serviciul in saptamanile imediat urmatoare si isi duce copilul la cresa, ea va solicitata extrem.Copiii mici nu au un program de somn stabilit, ei se imbolnavesc usor(mai ales la crese),etc etc.Deci o femeie, chiar de este prezenta imediat dupa nastere, ea va fi obosita, corpul ei nu va fi pe deplin refacut,etc.In nici un caz, nu va excela la locul de munca.Si atunci, unde prezenta ei va fi valorificata optim? Ok ,merge la lucru...compania are nevoie de ea, scolile au nevoie de PHD(aici vad ca subestimezi suplinitorii,care de multe ori au aceleasi studii insa nu au un post stabil) nu ar fi logic si firesc sa i se faca viata mai usoara, sa poata impaca si capra si varza o perioada de timp(un an as zice..;precizez ca sa nu se inteleaga la nesfarsit)?
in legatura cu suprapopularea planetei ,asta mi se pare nonsens si nu as intra in detalii...
Laura _Oprescu spune:
Andreea, problemele sunt aceleasi si pentru femeia din academia si pentru femeia de la apaca. diferenta e ca femeia de la academia tinteste spre o pozitie care ar solicita-o la cote maxime oricum, independent de faptul ca e femeie+mama. acolo vorbim de performanta de-aia inalta, e normal ca daca o apuci pe drumul asta, e de sacrificat si din timpul liber, ala cu prietenii, familia, sotul, dusul la film, etc. e de munca. aia nu e chiar orice munca - deci, implicit presupune niste sacrificii.(Conchita)
aici as preciza ca dusul la film sau timp cu prietenii,etc sunt deja scoase din schema la o asa cariera si cu unul doi copii mici...astea sunt lux si utopie o buna perioada de timp.
Laura _Oprescu spune:
[/quote]
Conchita:
eu inteleg sa platesc taxe pentru asistenta sociala care merge spre persoanele defavorizate - cu handicap, batranii fara resurse, etc, nu pentru persoane sanatoase, in putere, doar pentru ca au o conceptie diferita referitor la cresterea copiiilor:" mama sa stea cu copiii pana la 2 ani, atata cat exista solutii alternative deja aplicate cu succes."
....pai despre asta discutam...ca solutiile alternative nu sunt chiar asa un succes..asta e si discutia noastra de fapt,cum sa imbunatatim situatia ...sa eliminam din frustrari ,sa anulam competita barbat-femeie in joburi,etc...
ruxij spune:
De imbunatatit nu o sa imbunatatim noi situatia, doar clapacim in loc sa muncim:)).
Eu zic ca un concediu de 3 luni cu plata si inca 3-6 luni fara plata si pastrarea postului ar fi cat de cat rezonabil. Sunt eu mai de dreapta uneori:)) Doi ani e foarte mult, cine naiba sa te plateasca doi ani...nu prea sunt de acord. Cum cresti copiii te priveste, sotul sa sara'n schema, ca nu ii facem singure, dar daca tu crezi ca poti sa iti faci si profesia, aia care o fi, sa ti se acorde respectul si sprijinul cuvenit, o luna, doua, trei, ca nu cred ca faci 4-5 copii si mai ai si job, deci nu o sa sufere jobul pana la faliment ca o sa ramai tu gravida in fiecare an. Asa ar trebui tratati angajatii loiali la o problema, nu sa li se dea un sut in posterior ca vaai ce ne-ai facut draga, cum ai putut sa ramai gravida. Si garantez ca un angajat sprijinit la nevoie va munci mai bine si cu mai mult elan decat unul tratat prost.
Noapte buna, ma duc la nani ca maine ma trezesc cu noaptea'n cap:))
Va pup,
Lia
Laura _Oprescu spune:
de acord cu Lia!chiar uite cine a citit cartea "Good to great", a vazut ca acolo autorul spune ca oamenii nu trebuie motivati intruna cu bonusuri,etc..ci ei nu trebuie de-motivati! Asa ca, vorba Liei, un om care a fost ajutat intr-o situatie mai dificila, va fi mult mai productiv decat unul nemultumit si frustrat si cu mintea la cupii:)
PS ma duc si eu la culcare ca am scris azi de cosumai pixelii DC-ului...noapte buna!
Laura _Oprescu spune:
quote:
Originally posted by _Oprescu
de acord cu Lia!chiar uite cine a citit cartea "Good to great", a vazut ca acolo autorul spune ca oamenii nu trebuie motivati intruna cu bonusuri,etc..ci ei nu trebuie de-motivati! Asa ca, vorba Liei, un om care a fost ajutat intr-o situatie mai dificila, va fi mult mai productiv decat unul nemultumit si frustrat si cu mintea la cupii:)
PS ma duc si eu la culcare ca am scris azi pentru o saptamana..noapte buna!