Feministele... (2)

Feministele... (2) | Autor: inaioana

Link direct la acest mesaj

Prima parte aici :

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=66838

Va propun sa discutam in continuare si despre presiunea sociala catre femei de a face copii, de a se marita si de a avea "servici"..chit ca vor sau nu!
Si de asemenea despre cum este receptat feminismul in Romania.



Ioana 24 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:



quote:Originally posted by inaioana

quote:Originally posted by _Oprescu
aici , nu sunt de acord.. Copiii nu sunt numai bucuria mamei,poate daca nu asta ne e gandul atunci cand ii concepem, copiii sunt lumea de maine.Statul este implicat indirect.Copiii asigura functionarea lui si tot asa.Copiii sunt cei care ii conditioneaza existenta(cand zic copii ma refer la ideea de perpetuare), la fel cum tot copiii sunt cei care ii vorbplati taxe. Este o interconditionare si asa cum exista drepturi asa sunt si obligatii. CUM le imbinam armonios,asta e problema.




Am scris mai clar parerea mea despre asta mai devreme. poate nu ai vazut-o, uite-o aici :

"Sa stii ca am citit mai demult o idee (feminista!) interesanta care spunea ca activitatea mamelor de a naste/creste/educa practic viitoarea forta de muca si viitorii cetateni, ar trebui recunoscuta si rasplatita intr-un fel de statele respective.
Dar aici vine intrebarea : daca statul va incuraja platind aceasta activitate (atat de necesara lui, nuuu?) nu cumva va incepe sa aiba si pretentii in privinta a cine si ce trebuie sa nasca, cum trebuie sa educe "viitorii cetateni", etc? Adica..e cam cu dus si intors. Eu prefer sa ma lese statul in pace si sa-mi cresc copiii cum pot si vreau. Eventual sa ma ajute sa nu-mi mai ia impozite, nu am nevoie de alt ajutor!"

Ce zici de rescurile acestei idei?

Ioana 24 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja




ok, scuze,Inaioana, nu vazusem..eram preocupata sa completez un raspuns.Totusi, am raspuns involuntar la intrebarea ta. NU statul trebuie sa intretina copiii,insa trebuie sa iti permita sa ii faci...vorba ta..sa te lase in pace si daca tu vrei sa mergi si la serviciu ,atunci da, Statul sa te ajute cu ceva legislatie care sa iti reduca norma de ...articole(de ex:) sau sa iti lase o perioada de gratie, sa admita ca reintrarea ta in normal va mai dura putin timp...cam trei ani,sa zicem..asta e..functionarea statului ca sa fie la standarde optime necesita compromisuri .


Go to Top of Page
Pagina: din 10

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Hai ca mi-am mutat si eu postarea din coada subiectului trecut, ca vad ca s-a deschis capitol nou.

quote:
Originally posted by Laura _Oprescu
Conchita, ai zis la un moment dat ceva de minoritate.Poate nu am inteles bine, te refereai la femei in general? Mamici? pentru ca ele mie nu imi par deloc minoritare,slava Domnului!

Laura


Asta am inteles si eu din mesajul Conchitei, oricum ne va lamuri ea. Dar daca asa e, atunci propun sa nu ne gandim la femei care nasc, ci familii in care se naste, si atunci n-ar mai fi vorba de o minoritate, caci deodata numarul de persoane implicate se dubleaza sau tripleaza, etc (daca luam in considerare sotul si eventualii copii care deja exista in familiile in care se naste).
Si atunci se poate spune ca nu doar femeile care nasc ar avea nevoie de sustinerea unui stat socialist, ci intreaga familie (fie ca familia este formata dintr-o mama singura care creste unul, doi sau mai multi copii).
Eu cred ca aceste familii ar avea nevoie de sustinere, pentru ca numarul crescut de copii limiteaza perspectivele care li se ofera acestora.
Si il auzeam ieri pe Bush intr-o conferinta de presa vorbind de securitatea sociala. Incuraja oamenii, tinerii in mod special, sa-si puna deoparte bani pentru zile negre. Si dadea exemplul unei mame singure care pune bani deoparte si la batranete are traiul asigurat. Chiar asa bine se traieste in SUA, incat o mama singura poate pune bani deoparte pentru zile negre? Ca noi suntem un cuplu cu un copil si inca nu avem pensia asigurata, iar pe mamele singure din jurul meu nu le vad mai avute decat pe noi, ci chiar din contra.
Si da, copiii sunt nu doar bucuria parintilor, ci garantia existentei statului in viitor. Copiii pe care ii nastem azi vor plati taxe de care generatia nostra va beneficia la batranete. Acum poate nu-mi convine sa platesc taxe din care vecina isi creste cei doi copii si din care i se plateste chiria, timp in care sta acasa si urla la copii, dar copiii astia la un moment dat vor fi platitorii de taxe care ma vor sustine pe mine cand voi sta pe banii statului intr-o casa de batrani.
De unde deduc ca traiesc intr-un stat socialist, nu?

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

La intrebarea cum a fost dupa ce m-am intors la lucru, dupa doua saptamani de la nastere raspund ca am lucrat de la 8am pana la 5-6 in fiecare zi, am facut rost de o pompa electrica si am alaptat in pauza de masa, locuiam aproape de laborator si veneam cu bicicleta sa alaptez. Si nu am lipsit nici o zi.

Am mai scris, dar am sters, pentru ca eu am trecut prin atatea greutati si am suportat atatea magarii ca studenta (nici macar emigranta-emigrant presupune sa ai green card) fara nici un drept, incat sunt extrem de inversunata cand vine vorba de tratamentul la care sunt supuse femeile insarcinate si mamicile care lucreaza, asa ca mai bine ma abtin si chiar ma retrag din discutie ca imi creste tensiunea.:))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Conchit femeile sunt discriminate in privinta cresterii copiilor in mai toate ojob-urile. Dar exista job-uri cu deadline nescris de varsta. Trebuie sa intorci Terra cu fundu-n sus ca sa capeti o pozitie de start spre o cariera stiintifica dupa o anumita varsta. Sau ca sa fii angajata intr-o orchestra top(am eu o prietena turcoaica care a avut probleme incomparabil mai mari decat ale mele). In orice job in care daca n-ai progresat suficient pana la o anume varsta esti penalizat... lupta e PENIBILA.
In plus in Academia o intrerupere de doi ani sa zicem... chiar de ar fi acceptata ar fi penalizanta... ti-ar trebui luni in sir sa-ti readuci informatia la zi... sa recuperezi proiectele incepute si concepute fara tine in care participi tu..

Mist tie iti scapa un lucru esential. Capacitatea nu e data de munca, e doar cizelata de cantitatea de munca. Faptul ca un an profesez la randament 50% nu inseamna ca ce fac in acel an e de nivel mai slab, e doar mai putin. Daca as fi chirurg.. as ramane la fel de competenta, doar ca nu m-as duce sa operez 10 bolnavi pe zi, ci 5. Nu discut de ultimile trei luni de sarcina... atunci esti bun de plecat in vacanta de esti chirurg. Da la fel pleci si daca esti racit, faci pneomonie sau altele...
Deci toata pologhia ta in care tu cauti medicul Z (si mai degraba Y) extra competent si nu o femeie care are si copii sau face parte din cele 20% admise "cu circumstante atenuate de 5 operatii nu 10 timp de un an de zile"... este jignitoare.
Sper ca fara sa-ti dai seama joci cantecelul masculin din academia: asta-i loc pentru cei dedicati carierei, nu pentru cei cu alte preocupari! Si mai ales preocupari=copii te descalifica te fac incompetenta cu standardul unei br-brr institutii..

Afla workaholicii (24 din 24h cariera) sunt bolnavi! Restul daca nu se dedica copiilor, joaca tenis, golf, calatoresc, citesc, stau pe net, beau, fumeaza, schiaza, alearga dupa fuste/pantaloni, se drogheaza.. se descarca cumva legal sau ilegal.

Laura bona interna e o solutie luxoasa pecare in prag de cariera si pe pozitii prost platite nu ti-o poti permite. O bona interns are nevoie de o camera a ei, etc. tot ce prevede legea..si e firesc ca doar e om nu sclav.
Cat priveste cunostintele din domenii mai umaniste.... nu prea am, insa in mate si info cu mana pe inima.... noroc cu imigrantele ca altfel era un peisaj destul de plictisitor.

Deci eu sunt pentru drepturi acordate minoritatilor.... E o investitie care se recupereaza rapid si pana holograma mea inregistrata in pauzele dintre alaptari va tine cursul si eu alaptand sau disociind vocile voi putea raspunde de acasa la intrebari... am nevoie sa fiu protejata.




Andreea si galusca si brotacelul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Eu nu stiu sa scriu cu "floricele", desi tare mi-as dori, pe o scara de la 1 la 10 mi-as da un 7 (tras de par) cind vine vorba sa explic ce simt vis-a-vis de o problema asa grea...
Dar pot sa va spun ca imi pare bine ca sint femeie si ca traiesc in acest secol in care femeia poate prelua niste "hatzuri" daca asta vrea sa faca iar daca nu, sta in banca ei...ca asa vrea ea si nu pentru ca asa trebuie.
Eu inteleg si de ce unele femei vor sa se afirme si sa faca diferentza si de ce altele aleg sa fie in umbra barbatilor.
Aveam o colega care s-a maritat cu un sirian si care a plecat dupa el pe sistemul "tac si fac". Mama ei ii spunea mai mereu:" ai grija draga mea, acolo femeia nu e respectata si libera, mi-e mila de tine, in 3 ani ai facut deja 3 copii, unde e fata mea care putea sa devina medic de exceptie, dupa ani grei de facultate? etc...Pina cind, R., colega mea i-a replicat iritata: "ce vrei? am o casa de imparateasa, nu fac nimic in afara ca ma sulemenesc toata ziua ca sa fiu frumoasa, beau cafele cu prietenele mele, nu ma dau jos din pat decit ca sa plec la masaj sau la piscina, sotul meu imi saruta picioarele, mama lui si surorile lui au grija de mine ca de o printzesa blonda ce sint..., e adevarat ca nu-mi pot exercita profesia dar unde vezi tu ca mi-e rau aici?
Sint facuta sa traiesc asa..."
Desi nu m-am gindit niciodata la posibilitatea asta de a trai si credeam ca e o injosire sa gindesti asa...am realizat ca o inteleg si pe ea, cu siguranta ar fi fost un medic ( neurochirurg isi dorea sa fie)) mai putin bun decit este ca sotie intretinuta.
Subliniez ca eu nu as putea sa traiesc astfel. Dar nici nu pot sa ridic piatra sa o arunca asupra acestei femei.
Fiecare face ce vrea cu viata lui. Si daca esti femeie si daca esti barbat, consider ca e mai important sa aduci bine ( mingiiere, ajutor...) in "patratzica" in care functionezi si sa incerci sa aduci viata ta cit mai aproape de ce-ti doresti.
Nu am simtit niciodata ca sint dezavantajata ca sint femeie, dimpotriva.
cam atit pentru acum, mai scriu eu daca o fi cazul...

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Daniela

Laura..... planul disaster artrebui sa existe...nici o sarcina nu-i perfecta si poate pati ca mine la prima..un pui cu probleme....
Dar altfel... daca a zis si nu pica bolovanul de sare, eu i-as acorda toata increderea.

La al doilea copil dupa trei saptamani eram pe baricade... bine ca predatul n-a inceput decat la doua luni si jumatate... ca altfel nu ma vedeam bine

Inaioana dar noi nu crestem copii cum vrem nnoi... ii crestem in spiritul legilor statului si a normelor acestuia....
Un minor nu raspunde in fata legii pe cand parintele o cam face...

Iar presiunea de a avea serviciu nu este... cel putinin vest nu am vazut presiunea aceasta. Nu mori de foame cu un singur salariu. Nici nu traiesti bine, dar in mod cert nu mori. Presiune este pe cele care au ales sa lucreze sa abandoneze ideea de copii.... sau sa o abandoneze pana cand cariera e bine de tot avansata.

Andreea si galusca si brotacelul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

quote:
Originally posted by Donia

Si il auzeam ieri pe Bush intr-o conferinta de presa vorbind de securitatea sociala. Incuraja oamenii, tinerii in mod special, sa-si puna deoparte bani pentru zile negre.




adica pentru inca un mandat republican

eu nu vad nimic rau intr-o protectie sociala mai... socialista, asa. nu cred ca lenea, comoditatea sau "las' ca vine Mos Craciun" :) trebuie incurajate, insa nici societatea tip "jungla" (si asta in secc.21) nu e o idee. poti avea ghinionul sa-ti pierzi temporar sau definitiv capacitatea de munca, la ce sa te astepti atunci, sa fii aruncat de pe o stanca? sau poti fi concediat din motive de "supradimensionare" sau "reducere buget" sau poate aria ta de activitate trece printr-un declin. si nu-i asa de simplu sa te reprofilezi etc.

si nu mi se pare nedrept sa "profit" de un concediu de maternitate/paternitate prelungit, adica sa stau cu constiinta incarcata ca o fac pe banii altuia, la randul lor acestia vor sta pe banii mei. un fel de caritas (sau roata? sau cum s-o numi) mai ortodox :))


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by iubibubi
si nu mi se pare nedrept sa "profit" de un concediu de maternitate/paternitate prelungit, adica sa stau cu constiinta incarcata ca o fac pe banii altuia, la randul lor acestia vor sta pe banii mei.


cine si cum va sta pe banii tai, mai iubi mai?
iar daca pica cineva de pe stanca, are grija de el asigurarile sociale. ala da, caz special. cum e o femeie caz special ca vrea sa aiba copii? daca e caz special, atunci am dreptate ca e minoritate. daca nu e caz special, atunci inseamna ca e normal sa faci copii si deci nu vad de ce ar trebui sa te plateasca statul sa stai acasa de la 2 ani la 5-6? de fapt, care e varsta la care un copil poate fi lasat singur acasa? aici, parca 12. ei, poftim, 12 ani.

voi treceti cu vederea ca legislatia deja prevede ca femeia are dreptul sa stea acasa dupa nastere. perioada insa, difera de la angajator la angajator - iar astuia chiar nu i se poate impune sa plateasca pe cineva care nu produce nimic, ani de zile - asta in capitalism. iar in socialism, nu mai zic nimic, ca m-as referi si la RO si nu vreau sa-mi asum consecintele :-))

Andreea, problemele sunt aceleasi si pentru femeia din academia si pentru femeia de la apaca. diferenta e ca femeia de la academia tinteste spre o pozitie care ar solicita-o la cote maxime oricum, independent de faptul ca e femeie+mama. acolo vorbim de performanta de-aia inalta, e normal ca daca o apuci pe drumul asta, e de sacrificat si din timpul liber, ala cu prietenii, familia, sotul, dusul la film, etc. e de munca. aia nu e chiar orice munca - deci, implicit presupune niste sacrificii.

sa zicem ca sunt eu universitatea si angajez o femeie care are de gand sa ramana insarcinata anul asta. sincer, eu nu as angaja-o, in conditiile in care concediul de maternitate ar fi doi ani. si daca il vrea si pe-al doilea dupa aia? eu, univ., ce fac 4 ani numai cu suplinitori? pai isi iau studentii banii inapoi si se duc la alte univ care cand fac reclama ca au numa PhD si somitati ca profesori, pai chiar le au. nu numai pe hartie. iar femeii respective i-as cere sa se intoarca dupa 4 ani sa o angajez, cu placere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Donia
Eu cred ca aceste familii ar avea nevoie de sustinere, pentru ca numarul crescut de copii limiteaza perspectivele care li se ofera acestora.


eu nu inteleg de ce trebuie sa ne rezolve altii problemele. crezi ca e drept sa faci copii cu gandul ca te va ajuta statul sa-i cresti? dar daca pica statul de pe stanca, ha? :-))
sunt convinsa ca o familie cu "numar crescut de copii" a fost suficient de responsabila de la inceput cand si-a planificat numarul si a adus pe lume exact atatia copii cat e capabila sa sustina.

quote:
Si il auzeam ieri pe Bush intr-o conferinta de presa vorbind de securitatea sociala. Incuraja oamenii, tinerii in mod special, sa-si puna deoparte bani pentru zile negre. Si dadea exemplul unei mame singure care pune bani deoparte si la batranete are traiul asigurat. Chiar asa bine se traieste in SUA, incat o mama singura poate pune bani deoparte pentru zile negre?


mie mi se pare o incurajare de bun simt. prevederea nu a facut rau nimanui. pe de alta parte, o mama singura are o multime de facilitati fiscale si, cred, ca intr-adevar, poate pune bani deoparte daca vrea. cred ca la venitul net, nu se poate compara cu voi sau cu noi, ca ea intra in alta categorie la taxe. plus ca are dreptul la locuinta sociala - subventionata de stat.

quote:
Si da, copiii sunt nu doar bucuria parintilor, ci garantia existentei statului in viitor.


nu e chiar asa. planeta e suprapopulata. suna cinic, stiu. iar statul ar fi ultimul pe lumea asta pentru care m-as gandi sa fac copii, adica din datorie patriotica, sau cum? zicea bine Inaioana de presiunea sociala de a avea copii.

personal, as prefera ca banii care se duc pe 2 ani de concediu de maternitate sa fie redirectionati spre asistenta miilor de copii ai strazii si ai celor din orfelinate din Ro....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iubibubi spune:

pai tot aia pe ai caror bani stau si eu in concediu de maternitate.

cand am zis "prelungit", nu ma refeream la 5,6 sau 12 ani, ci la ceva mai rezonabil, de ex. 1-2 ani :) la o varsta la care sa-l pot da la o gradinita, de ex.

in fine, mie mi se pare ca se cam pierde componenta umana in favoarea materialului si o solutie de echilibru ar fi binevenita.

ps apropo de stanca: am zis "sa fie aruncat", doar pt. ca, din diverse motive, nu mai poate munci, nu "pica" singur

Mergi la inceput