Despre valorile romanilor

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by fdoina

umanismul mi se pare cea mai autodistructiva valoare a omului

[emoticon mare cu okii iesiti din orbite]

Cum asa? Explica-ne si noua de ce, te rog!

Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Ioana, dpdv religios centrarea omului spre sine si nu spre Dumnezeu e distructiva, exacerbeaza pacatele(mandria si mania ar fi cel mai usor de mentionat)dpdv laic nu e nici o problema

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

quote:
Originally posted by xenocid

Doina, libertatea de constiinta include dreptul de a exprima si concluziile la care ai ajuns asa ca nu e libera prin definitie.

Si mi'am adus aminte (asta e deja grav, pentru absolut orice mi se intampla imi aduc aminte de o istorie,poveste,legenda care i s'au intamplat altcuiva. asta inseamna fie ca am trait prea mult fie ca retin prea multe prostii)

Uite care e legatura intre libertatea de constiinta si cea de exprimare:

-Toa'su sergent! Daca spui ceva rau despre un superior esti pedepsit?
-Bineinteles racane. Curtea Martiala te mananca!
-Dar daca gandesti lucrul acesta?
-Apoi nimeni nu'ti poate face nimic intrucat omu' e stapan pe gandurile sale!
-Atunci toa'su sergent, eu gandesc ca dumneata esti un mare idiot!

*segmentation fault*

Alin, in sensul ala in care o intelegi tu, implicand si libertatea de exprimare, eu ma indoiesc ca se va putea realiza vreodata in mod absolut. Mie mi se pare ca lumea de azi are tocmai tendinta ca, aparand unele libertati, sa ingradeasca altele. Dar constiinta nu poate fi decat libera, si aici nu vorbesc de spirit sau minte...Si daca nu ar fi asa, viata omului ar avea la baza legile regnului animal. Si daca nu ar fi asa, nu ar exista mucenici

Inaioana, nu pot sa-ti spun cum vad eu treaba cu umanismul, pentru ca o sa razi si o sa pui iar okii aia iesiti din orbite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
Si daca nu ar fi asa, viata omului ar avea la baza legile regnului animal.

Doina Breaking News Savantii Pamanteni au demonstrat ca omul apartine regnului animal

*segmentation fault*

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by xenocid

quote:
Si daca nu ar fi asa, viata omului ar avea la baza legile regnului animal.

Doina Breaking News Savantii Pamanteni au demonstrat ca omul apartine regnului animal

*segmentation fault*

Si cu constiinta cum ramane?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

De acord cu Grace.
Desi sunt o romanca "infocata" nu pot sa ma rezum numai la religie, limba..etc.Eu, desi botezata ortodox (mai mult in virtutea inertiei pt ca parintii mei nu sunt ceea ce ar numi unii credinciosi "practicanti")...nu m-am regasit in multe...nu pot sa traiesc dominata de "automatisme", ritualuri, obiceiuri, superstitii...draci...s.a.
Sotul meu este ateu, de-ala mai realist....
De vina la noi o fi profesia...una mai pragmatica...
Eu nu inteleg cum poate fi religia o valoare in sine a unui popor...ca fiecare e "cu-a lui"..Daca m-as raporta la asta...nu m-as incadra deloc in standardele tale.
Limba este o valoare neaosa asa cum este bulgara, italiana etc...nimic nou.
As vrea totusi sa ne desprindem un pic de stereotipuri sa intelegem ca nu putem trai "ancorati" in trecut pt a putea progresa...nu inseamna sa negam aceste valori romanesti dar nici sa ne innecam amarul in nostalgie...
Adica pe langa cele "neaose" ar mai incapea si un pic de toleranta, respect pt cel de-alaturi, seriozitate si multe altele...adica setul de "valori morale" pe care il da o societate "civilizata".

Mergi la inceput

UMAN'ISM n. 1) Concepție social-politică care afirmă dreptul ființei umane la libertate, desăvârsire si dezvoltare multilaterală, proclamând ca principii etice supreme egalitatea si demnitatea umană. 2) (în epoca Renasterii) Miscare progresistă social-culturală, care a proclamat eliberarea personalității umane de ideologia feudalismului. /<fr. humanisme, germ. Humanismus
Sursă : NODEX (358319) - siveco

UMAN'ISM s.n. Miscare socială si culturală apărută în apusul Europei în sec. XIV, ca expresie a luptei împotriva feudalismului si a învațăturii scolastice, care a promovat ideea încrederii în valoara omului si a perfecționării sale, a militat pentru dezvoltarea liberă si multilaterală a personalității umane, pentru o cultură laică (în spiritul vechii culturi clasice) etc. #9830; P.gener. Atitudine de încredere în valoarea omului. - Din fr. humanisme, germ. Humanismus.
Sursă : DEX'98 (19967) - ana_zecheru

http://ro.wikipedia.org/wiki/Umanism

Sabina, multumesc pentru raspuns.
Dar eu vad exacerbate mandria si mania la cei declarati credinciosi (si la multe inalte fetze bisericesti!!!) nicidecum la umanisti. Si inafara de astea doua inca multe alte pacate foarte prezente cum ar fi rautatea, trufia, ipocrizia, fariseismul, inchiderea fatza de aproape,lipsa caldurii sufletesti, bucuria fata de necazul altuia ("asa i-a trebuit! i-a dat D-zeu ce merita!")intolerantza ..etc..etc...

Eu sunt agnostica dar daca stau sa ma gandesc in termeni crestini, comportamentul meu se potrivste mult mai bine cu perceptele crestine decat cel al majoritatii covarsitoare a credinciosilor pe care ii cunosc! Cum oare se explica asta?

Fdoina, asa si? Pana la urma ce te opreste sa explici, ca nu am inteles?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by iulia_b

Adica pe langa cele "neaose" ar mai incapea si un pic de toleranta, respect pt cel de-alaturi, seriozitate si multe altele...adica setul de "valori morale" pe care il da o societate "civilizata".

Astea sunt si valori ale crestinismului (si nu numai) dar, degeaba natura umana isi spune cuvantul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

vad ca folclorul nu-l prea considerati valoare;))

Ioana, te inteleg f f bine in ceea ce declari despre tine,pt ca asa e sotul meu, in comportament e extrem de crestin, nu insa si in convingeri.

cat despre defectele inaltelor fete bisericesti....nu despre asta e vorba acuma, nu mai reiau discutia cu vamesul si fariseul etc etc.
dpdv relios Umanismul a generat mult ateism, de aceea Biserica are pozitia pe care o are, sau cel putin asta e impresia mea.

din punctul meu de vedere ...ce sa zic, eu nu ma pot pronunta impotriva umanismului cata vreme dpdv artistic e atat de minunat:)(vezi dicutiile interminabile de la religie si arta, eu fiind o persoana credincioasa atribui artei componenta Divina indiferent de convingerile autorului, dar sunt o traznita, asa ca e dreptul meu sa generalizez )

acuma...eu n-am inteles bine topicul asta.

e vorba de valori nemaiintalnite la alte neamuri, sau de valorile nu neaparat 100% originale, dar care ne definesc pe noi ca romani????

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

[quote]Originally posted by inaioana

UMAN'ISM n. 1) Concepție social-politică care afirmă dreptul ființei umane la libertate, desăvârsire si dezvoltare multilaterală, proclamând ca principii etice supreme egalitatea si demnitatea umană. 2) (în epoca Renasterii) Miscare progresistă social-culturală, care a proclamat eliberarea personalității umane de ideologia feudalismului. /<fr. humanisme, germ. Humanismus
Sursă : NODEX (358319) - siveco

UMAN'ISM s.n. Miscare socială si culturală apărută în apusul Europei în sec. XIV, ca expresie a luptei împotriva feudalismului si a învațăturii scolastice, care a promovat ideea încrederii în valoara omului si a perfecționării sale, a militat pentru dezvoltarea liberă si multilaterală a personalității umane, pentru o cultură laică (în spiritul vechii culturi clasice) etc. #9830; P.gener. Atitudine de încredere în valoarea omului. - Din fr. humanisme, germ. Humanismus.
Sursă : DEX'98 (19967) - ana_zecheru

http://ro.wikipedia.org/wiki/Umanism

Sabina, multumesc pentru raspuns.
Dar eu vad exacerbate mandria si mania la cei declarati credinciosi (si la multe inalte fetze bisericesti!!!) nicidecum la umanisti. Si inafara de astea doua inca multe alte pacate foarte prezente cum ar fi rautatea, trufia, ipocrizia, fariseismul, inchiderea fatza de aproape,lipsa caldurii sufletesti, bucuria fata de necazul altuia ("asa i-a trebuit! i-a dat D-zeu ce merita!")intolerantza ..etc..etc...

Eu sunt agnostica dar daca stau sa ma gandesc in termeni crestini, comportamentul meu se potrivste mult mai bine cu perceptele crestine decat cel al majoritatii covarsitoare a credinciosilor pe care ii cunosc! Cum oare se explica asta?

Fdoina, asa si? Pana la urma ce te opreste sa explici, ca nu am inteles?

[/quot

Uite, ai dat tu singura raspunsul
Cum zicea, Sabina, dpdv al crestinului, libertatea omului este aceea de a trai cu Dumnezeu, sau fara el, iar desavarsirea nu se poate realiza fara El
Umanismul e razvratirea omului care-L neaga pe Dumnezeu, si se considera pe sine valoare absoluta

Inaioana, sa inteleg ca umanistii sunt mai putin mandri si maniosi decat fetele bisericesti? Scopul vietii crestine nu e sa devii mai drept si mai bun, majoritatea oamenilor aspira la asta, nu doar cei religiosi( ca asta e rostul constiintei, asta e informatia pe care a pus-o Dumnezeu in om), scopul vietii crestine e intalnirea lui Dumnezeu...Dar numai Sfintii ajung la asta, noi avem doar cautarea, ne straduim si noi...
Dar hai, ca am deviat de tot ...(pe subiectul meu preferat

Mergi la inceput