Despre valorile romanilor

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Sabina, m-am mai gandit la subiect , cred ca trebuia sa-i zic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Doina, nu prea inteleg:) ce trebuia sa zici si cui?

scuze, sunt cam zapacita.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by fdoina

Inaioana, sa inteleg ca umanistii sunt mai putin mandri si maniosi decat fetele bisericesti? Scopul vietii crestine nu e sa devii mai drept si mai bun, majoritatea oamenilor aspira la asta, nu doar cei religiosi( ca asta e rostul constiintei, asta e informatia pe care a pus-o Dumnezeu in om), scopul vietii crestine e intalnirea lui Dumnezeu...Dar numai Sfintii ajung la asta, noi avem doar cautarea, ne straduim si noi...
Dar hai, ca am deviat de tot ...(pe subiectul meu preferat

Da, umanistii sunt mai putin mandri si maniosi. Eu asa ii vad; nu am facut o statistica dar din experienta mea asa stau lucrurile.

Eu stiam ca scopul practicarii crestinismului este mantuirea si ca oricum nu poti ajunge la asta decat fiind un om bun si drept (si nu numai!), sau incercand sa fii. Ideea asta ca poti face orice daca te caiesti pe urma, ca D-zeu te iarta oricum, nu mi se pare crestinism ci meschinarie. D-zeu te iarta daca te caiesti pentru pacate dar daca persisti in ele cu toate ca stii ca sunt pacate in momentul in care le faci...nu stiu cat e de ingaduitor la nesfarsit. Evident fiecare interpreteaza cum vrea dar mie cele de ma sus imi miros a fariseism nu a crestinism, adica a ceva impotriva caruia insusi Cristos a luptat.

Sabina, eu cred ca folclorul autentic romanesc (si nu numai partea sa muzicala dar inclusiv asta) este cu adevarat o valoare care e si romaneasca neaosa. Din punctul meu de vedere e singura expusa la topicul asta care sa indeplineasca si criteriile valorii si pe cele ale originalitatii romanesti.

Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Da, umanistii sunt mai putin mandri si maniosi. Eu asa ii vad; nu am facut o statistica dar din experienta mea asa stau lucrurile.

Ioana, eu m-as feri sa fac astel de generalizari....fiecare om cu firea pe care o are...unii se aprind mai repede la manie, altii sunt mai blanzi, dar eu chiar n-am observat impartirea asta pe care o faci tu.
De fapt, stai, ca nu stiu exact la ce te referi....daca te referi la faptul ca cei ce se declara credinciosi reactioneaza mai virulent, devin mai "nervosi" atunci cand li se ataca credinta, decat un umanist, atunci cand i se ataca...umanismul, atunci da, cred ca ai dreptate. Am observat si eu chestia asta, si intr-un fel, omeneste vorbind, e oarecum normal asa, pentru ca se simt raniti in ce au ei mai scump, dar pe de alta parte....in fine, ar fi multe de spus, dar cred ca ar fi offtopic, asa ca ma opresc aici.
Insa altfel, aceeasi persoana care s-a aprins atunci cand i-ai atacat credinta, poate sa fie in rest o persoana blanda si blajina.

quote:
Eu stiam ca scopul practicarii crestinismului este mantuirea si ca oricum nu poti ajunge la asta decat fiind un om bun si drept (si nu numai!), sau incercand sa fii. Ideea asta ca poti face orice daca te caiesti pe urma, ca D-zeu te iarta oricum, nu mi se pare crestinism ci meschinarie. D-zeu te iarta daca te caiesti pentru pacate dar daca persisti in ele cu toate ca stii ca sunt pacate in momentul in care le faci...nu stiu cat e de ingaduitor la nesfarsit. Evident fiecare interpreteaza cum vrea dar mie cele de ma sus imi miros a fariseism nu a crestinism, adica a ceva impotriva caruia insusi Cristos a luptat.

...aici insa sunt perfect de acord cu tine !!

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

quote:
Originally posted by Sabina

Doina, nu prea inteleg:) ce trebuia sa zici si cui?

scuze, sunt cam zapacita.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Sabina, eu sunt zapacita...Nu stiu cum am pierdut ultima parte...Cred ca trebuia sa-i zic valori pe care romanii nu ar trebui sa le piarda. Apropo, si cu asta ii raspund si Ioanei...Si eu mi-am pus multa vreme problema, de ce merg eu la biserica, ca am convingeri crestine, sotul meu e mai bun, mai milos, mai rabdator etc si el are , cum spui tu , alte convingeri...
Ideea e tocmai raportarea asta la om, ca valoare in sine...convingerea ca un om poate deveni bun prin propria straduinta...Un om poate sa fie bland, altul e mai coleric, dar cel bland poate sa fie suficient si mandru, iar cel coleric sa planga in taina pentru neputinta lui...Altul poate face acte de caritate, dar le face pentru a castiga simpatia celorlalti...si asta dpdv sufletesc, e egal cu zero. Altul e zgarcit si meschin, dar se roaga si nadajduieste in mila Domnului, si Dumnezeu il ajuta, ii da o saracie crunta, ca sa-l smereasca... Unul poate e lacom rau la mancare sau e betiv, dar are multa credinta, si-i da Dumnezeu boala, ceva, si il vindeca de patima...Dar cine suntem noi sa judecam? Nu stiti ca "unde s-a inmultit pacatul, acolo a prisosit harul"...Daca omul se bizuie doar pe el insusi, virtutile sunt sterpe si gaunoase.
Un yoghin, de pilda, intrece cel mai adesea in asceza pe Sfintii crestini...

Si cu asta, sper sa ma iertati, iar am vorbit prea mult de religie, dar ma doare rau sa vad ca unii nu cunosc, si vorbesc...Eu, de pilda, nu ma bag cand vine vorba de Eminescu, ca, desi sunt si profesorasa de romana si olimpica nationala, in ultimii ani am ramas cam in urma cu lectura (m-a prins Laura cu versurile alea, mi-au placut, si nu stiam cui apartin).

Apropo de folclor, nu credeti ca Mioritaarata clar ca suntem diferiti?...noi, romanii, fata de alte natii, ca spiritualitate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Doina, romanii nu-si pierd nici tara (cred), nici limba, nici religia (pe ansamblu), nici folclorul, nici istoria...astea sunt lucruri "basic"...daca incearca sa "traiasca" mai "european"...
Nici eu nu sunt de acord ca toate (100%) cele "vestice" sunt neaparat mai bune sau mai potrivite pt noi si nici sa reducem romanii in general la "hoti, tigani...etc" insa pt binele nostru () trebuie sa incercam sa ne "scuturam" un pic si sa intelegem ca pe langa "cele de suflet" sunt necesare si altele. Degeaba o tara se declara crestina si pune pe tapet eroii, martirii daca nu reuseste sa faca ca oamenii sa traiasca mai bine, sa le ofere o sansa, sanatate, educatie.s.a si pt asta vrei nu vrei trebuie sa accepti si "compromisuri".
Nu vreau sa te dezamagesc...tu privesti lucrurile mai "idealist".Dar realitatea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

"Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi, si noua toate..."

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by inaioana

scopul este mantuirea, da. iar la mantuire nu se ajunge prin fapte bune de dragul faptelor bune, ci prin credinta in Iisus - asta e calea, singura cale (conform crestinismului, nota bene). deci prin asta nu se intelege ca putem face rau ca ne caim dupa aia si suntem iertati, nu. deja am fost iertati, cand s-a jertfit Iisus pe cruce. acum legatura dintre noi si Dumnezeu nu mai e alterata de pacat, cum era inainte de venirea lui Iisus, ci se defineste prin credinta in jertfa Lui pentru noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

Si uite asa iar am ajuns la religie,mantuire si biserica.

Cred ca noi avem o problema cu pastrarea si ocrotirea valorilor....

Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iren spune:

quote:
Originally posted by yank

Si uite asa iar am ajuns la religie,mantuire si biserica.

Cred ca noi avem o problema cu pastrarea si ocrotirea valorilor....

Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...

Evreu' tot evreu, in orice situatzie se gindeshte numa la ocrotirea shi pastrarea, da mai ales pastrarea, "valorilor"

Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia turbo
decembrie
degetzeii

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62378" target="_blank">Ajutatzi-o pe micutza Alina sa vada

Mergi la inceput