Despre valorile romanilor

Despre valorile romanilor | Autor: fdoina

Link direct la acest mesaj

Cred ca e cam serios subiectul pentru DC, recunosc ca cele mai reusite topicuri sunt cele care te provoaca la conversatii lejere, amuzante. Dar cineva mi-a dat un raspuns care m-a socat, pentru ca nu credeam ca doi romani pot avea pareri diferite in aceasta privinta. Am spus ca noi, romanii, suntem ortodocsi de 2000 de ani (de la Sf Apostol Andrei incoace) si mi s-a spus ca asta e o absurditate...ca astea sunt mituri, ca romani nu existau nici acum 200 de ani, daramite acum 2000 de ani , ca sa nu mai vorbesc de alte referiri la trecutul nostru istoric s-au facut pe acolo.
Eu cred ca, intr-o lume care tinde spre globalizare si uniformizare, noi, romanii , avem inca valori doar ale noastre, la care ar trebui sa tinem (cum ar fi istoria- cu eroii si martirii nostri, religia-cu Sfintii nostri romani, limba, traditiile- cu tot pitorescul regional), si ca asta nu ar trebui neaparat sa fie considerat nationalism sau intoleranta religioasa.
M-as bucura daca as citi cat mai multe pareri pe tema asta. Sa fie doar o mentalitate arhaica, perimata, sa fie acestea valori depasite?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

o valoare nationala e solidaritatea, dar se manifesta cu precadere in situatiile de criza. din pacate, nu cotidian.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

respectul fata de parinti.
si tot la categoria asta mi se pare ca latinii isi iubesc mai mult copiii decat alte natii , da poate ma insel

"The harder you work, the luckier you get"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

A, uite si o valoare pe care am cam pierdut-o pe drum, cu efecte pe termen lung: scoala, educatia. Si aici sunt o multime de cauze(ca stim bine ce salarii au profesorii, si ca urmare cine isi mai doreste sa fie profesor?), dar eu cred ca o mare parte din responsabilitate o au parintii...Cand eram eu copil, ai mei nu au comentat niciodata in fata mea deciziile, comportamentul sau pregatirea profesorilor mei! Acum vad ca e alta moda...Profesorii sunt totdeauna de vina de problemele copilului. Nu cred ca trebuie sa punem dascalul pe piedestal, dar cred ca macar in fata copilului nu ar trebui sa discutam problemele pe care le are cutare sau cutare cadru didactic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Da nu vrea nimeni sa se angajeze in discutia asta? Suntem sau nu crestini de 2000 de ani?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by fdoina

Da nu vrea nimeni sa se angajeze in discutia asta? Suntem sau nu crestini de 2000 de ani?
De 2000 de ani in capat,rotund,nu cred,dar de o mie si ceva de ani,clar ca da.Probabil ce deranjeaza pe multi e expresia "suntem crestini de 2000 de ani",fiindca a ajuns un sablon,e rostita prea des si nu intotdeauna cand e nevoie de ea.Din pacate,daca din punct de vedere istoric se poate dovedi continuitate crestinismului pe teritoriul tarii noastre,putini mai traiesc crestinismul cu adevarat.Eu cred ca,cel putin in ceea ce priveste Biserica Ortodoxa Romana ar fi necesara un pic de realism.Adica sa lasam cifrele(95% sunt ortodocsi,bla,bla,bla) si sa ne concentram asupra realitatii din teren:majoritatea ortodocsilor nu dau doi bani pe Biserica.Ca si popor,suntem increstinati de 2000 de ani(),adica oricine este interesat de Evanghelie o poate auzi in Biserici,o poate gasi peste tot,dar nu toti traiesc conform credintei de la botez si valorilor crestine.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

quote:
Originally posted by conchita

o valoare nationala e solidaritatea, dar se manifesta cu precadere in situatiile de criza. din pacate, nu cotidian.




Hmm,eu am mari indoieli ca s-ar manifesta si in situatii de criza.Revolutia sau Lovitutia din '89 nu reprezinta un argument pro.

Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Yank, da' tu n-ai auzit de expresia suprema a solidaritatii romanesti, "sa moara capra vecinului"?

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:


Am vrut sa dau quote ultimelor doua mesaje, dar nu stiu de ce nu gasesc...Fetelor, (Yank, Cataghe), multumesc, ma cam temeam ca tonul o sa fie prea dramatic...am scapat de-o grija
Da uite, sincer vorbind, mi se pare ca nici lumea aia in care traiti voi nu e real solidara. E puuuutin mai prospera, si mai dornica de a-si pastra o impresie buna despre ea insasi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Mie mi se pare ca o trasatura inca valabila este spiritul de sacrificiu. Da, sunt de acord cu voi daca mi-ati spune ca in mare parte impus de imrejurari (saracie, nivel scazut de trai), dar asta il face cu atat mai valabil, n-am vazut nicaieri parinti sa se sacrifice atat de mult pentru copii lor, oameni care dintr-o pensioara amarata tot gasesc cativa leuti sa le dea si copiilor, sa-i ajute si pe ei.

pisici, flori si jucarele


When the heart is full of love, the world is full of beauty

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Sunt niste scumpi batranii din Romania...
Am vazut de curand la tv niste mosuleti trecuti de 80 de ani, facusera astia un proiect de lege sa cumpere pamanturile de la pensionari si sa le asigure un venit pe viata, ca sa modernizeze agricultura...Si batraneii aia refuzau categoric sa-si dea pamantul lorsa-l lucreze altii...si stiti cum se face agricultura in Romania, cu plugul, cu sapa...Parca era o scena din Ion.

Mergi la inceput