Despre valorile romanilor
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
inaioana spune:
Da, io eram aia care a spus ca e o absurditate sa spui ca "suntem ortodocsi de 2000 de ani" si este un adevar istoric incontestabil.
Biserica Ortodoxa Romana s-a declarat autocefala in 1864, mie mi se pare acesta inceputul ortodoxiei romanesti efective. In fine, ideea este ca abia dupa marea schisma se poate vorbi in lume despre ortodoxie si asta a avut loc in 1054.
http://www.geocities.com/athens/delphi/5647/rel10.htm
http://www.explora.home.ro/Istorie/Crestinii/crestinii.html
Iar semne de crestinatate (nu ortodoxie) sunt mai vechi in Romania dar in nici un caz de 2000 de ani pentru simplul motiv ca acum fix 2000 de ani abia s-a nascut Isus care , oricum, era evreu... Termenul de crestin vine din grecescul pentru Mesia si a aparut mai tarziu in mod evident.
Roamnii au preluat de fapt ortodoxia pe filiera slava, de aceea si slavona a fost limba oficiala multa vreme si chirilicele s-au pastrat pana tarziu chiar daca se scria in romaneste cu chirilice...in fine, ma intind cam mult...
Uite aici despre crestinatate in Romania : http://www.crestinism-ortodox.ro/html/08/8g_teologie_ortodoxa_romana.html
Cat despre valorile romanesti recomand (insistent) urmatoarea bibliografie care mi se pare obligatorie pentru o asemenea discutie:
Istorie si mit în constiinta romaneasca, Lucian Boia, Humanitas, Bucuresti, 1997
Doua secole de mitologie nationala,Lucian Boia, Humanitas, Bucuresti, 1999
Se mai gasesc de cumparat pentru ca au existat reeditari din cate stiu. Sunt doua carti exact pe subiectul asta. Eu, personal, ader cu hotarare la continutul lor. Oricum, ideea de baza este ca ne trebuie niste cunostinte temeinice de istorie serioasa ca sa discutam aceste lucruri. Si daca adaugam si oarece psihologie sociala, avem dezbaterea numai buna de inceput!
Succes tricolori!
Ioana 22 saptamani
si
Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
inaioana spune:
Despre apostolul Andrei : http://www.crestinism-ortodox.ro/html/08/8c_sfantul_apostol_andrei.html ,
de citit cu amendamentul ca Dobrogea a fost alipita abia din 1878, iar componenta ei demografica nu prea includea romani (adica erau o minoritate). Nu vad de ce romanii si-ar gasi o mandrie nationala pe baza faptului ca pe un teritoriu pe care l-au obtinut in urma cu relativ putin timp, se pare ca a trecut un apostol al lui Cristos cu peste o mie de ani inainte cand oricum populatia era oricum alta si decat cea de acum, si decat cea de la 1878 cand l-au obtinut... Adica nu vad unde e meritul romanesc sau valoarea romaneasca in asta pentru ca noi, cei de acum, si romanii in general, nu avem nici o legatura cu populatia respectiva care eventual a intrat in contact cu apostolul mentionat...
Ioana 22 saptamani
si
Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
conchita spune:
quote:
Originally posted by yankquote:
Originally posted by conchita
o valoare nationala e solidaritatea, dar se manifesta cu precadere in situatiile de criza. din pacate, nu cotidian.
Hmm,eu am mari indoieli ca s-ar manifesta si in situatii de criza.Revolutia sau Lovitutia din '89 nu reprezinta un argument pro.
eu cred ca da, se manifesta. la necaz, in ro, intotdeauna se gaseste cineva sa-ti dea o mana de ajutor. alte dovezi se pot gasi si pe forumul asta. au fost inundatiile din ro, imediat au sarit oamenii sa ajute dupa puteri. s-a aflat de un copilas cu probleme, iarasi a existat solidaritate. ba eu chiar cred ca ne caracterizeaza, am amintiri frumoase in privinta asta, de-acasa.
conchita spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Da uite, sincer vorbind, mi se pare ca nici lumea aia in care traiti voi nu e real solidara. E puuuutin mai prospera, si mai dornica de a-si pastra o impresie buna despre ea insasi
probabil, o fi cum spui tu...experientele mele sunt diferite. la uraganele de acum doi ani, au cazut o gramada de copaci si ne-au barat drumul, pe strada noastra fiind atunci doar doua case. am incercat noi sa taiem intai cracute si ramurele ca sa putem ajunge sa taiem si trunchiurile cazute si ne-a apucat seara fara sa mutam macar un copac. si vine un nene, nechemat de nimeni, cu un tractor. in 15 minute ne deblocase drumul. era un vecin de pe alta strada si ma indoiesc ca a plecat el prin imprejurimi sa vada daca toata lumea e okay numai pentru impresia generala. si nu e singurul care ne-a batut in poarta sa vada daca suntem vii, intregi sau avem nevoie de ceva. la randul nostru, am facut la fel.
fdoina spune:
Inaioana, te-am prins...Pai asta ti-era documentarea? Deci tu esti cea care merge pe principiul "crede si nu cerceta", altfel nu se explica faptul ca daca ai citit o carte, ai si "aderat " entuziast la continutul ei...
Din cate am inteles, dupa parerea ta , pe vremea lui Iisus, nici vorba de crestinism, fiindca Iisus era evreu...
Crestinismul are o mie si ceva de ani, pentru ca Iisus abia se nastea acum 2000 de ani, nu?
Ortodoxia apare abia dupa marea schisma in lume, pana atunci dogmele si sfintii ortodocsi erau in afara lumii...
Iar biserica romana, inainte sa fie autocefala, nu exista!!!
Ei, dar astea sunt treburi care tin de teologie, noi vorbeam de adevar istoric, si oricum nu putem discuta daca nu stabilim mai intai un lucru: tu esti de nationalitate romana? ca, altfel nu are rost sa purtam un dialog al surzilor, dupa cum stii istoria e un domeniu al subiectivitatii, se pot scrie si istorii paralele...
Scuze, revin, acum am o treaba urgenta...Ioana (8 luni) a facut kk...Pardon
fdoina spune:
Conchita, asa e , solidaritatea e o valoare de mare actualitate, dar eu prefer valorile astea mai arhaice, despre ele as fi vrut sa vorbim...Ca mie mi se pare ca pe masura ce ne civilizam, si vrem sa devenim mai buni, mai liberi, mai nobili, valorile noastre degenereaza in realitate. De aceea prefer sa sustin dragostea, mila, spiritul de sacrificiu, sau valori ca familia, neamul, istoria, religia decat sa vorbesc despre egalitate, solidaritate, toleranta samd...
conchita spune:
Doina, scuze, inseamna ca am inteles gresit, credeam ca vrei sa discutam si despre jumatatea plina a paharului in ce priveste natiunea romana.
daniella4 spune:
...si cum ramanane cu vorba romaneasca "sa moara si capra vecinului??"
..nu aruncati cu rosii!!!
cataghe spune:
Normal ca nu era crestinism cata vreme Isus a fost in viata, eu cred ca crestinismul a inceput atunci cand Isus a murit pt pacatele noastre si a inviat a treia zi. Normal ca nu era ortodoxie inainte de schisma, era o singura biserica crestina. Normal ca nu a existat BOR inainte de desprinderea ei ca biserica autocefala, dupa modelul Rusiei.
Doina, vino te rog cu argumente
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
fdoina spune:
quote:
Originally posted by conchita
Doina, scuze, inseamna ca am inteles gresit, credeam ca vrei sa discutam si despre jumatatea plina a paharului in ce priveste natiunea romana.
Eu in valorile astea neaose, stramosesti, vad jumatatea plina a paharului, in ceea ce priveste natiunea romana.
![](cool.gif)