Despre valorile romanilor
Raspunsuri - Pagina 7
cataghe spune:
Mie ultima parte de aici
http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/scrisoarea3.php
mi se pare de o actualitate de-a dreptul revoltatoare!!
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
yank spune:
quote:
Originally posted by Llaura
"Si prin vuietul de valuri
Prin miscarea naltei ierbi
Eu te fac s-auzi in taina
Mersul cardului de cerbi".
Asta nu e Eminescu!Ai tradus din Whitman
Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...
Grace spune:
quote:
fdoina
Concluzia e ca romanii n-au valori traditionale...exceptand, fireste tuica si sarmalele
Va anunt solemn ca pana acum 50 de ani, au mai fost prostanaci care si-au dat viata pentru tara, limba, credinta, rege etc
Dar e timpul sa evoluam, nu ?, sa intram in Europa, ca are valori mai valoroase decat ale noastre...sa fim deci toleranti, solidari, liberi la constiintaetc
Apropo, eu il prefer pe rege lui Cuza Voda..., ca a simtit mai romaneste...
Draga Doina, probabil ca jignirea mai multor oameni cum ca n-ar avea valori traditionale, intra tot la valorile alea morale arhaice pe care le sustii cum ar fi mila, bunatatea samd..., nu?
Si probabil ca esti foarte mirata, de ce nu are toata lumea aceleasi valori traditionale ca si tine, ceea ce face din ei automat niste romani sterpi si inutili, nu?
Si probabil ca valorile morale actuale sint de 3 lei in comparatie cu cele din trecut, iar cei care au participat activ la Revolutie au fost niste fraieri ca au luptat si murit pt. democratie si nu regalitate, nu-i asa? Poate ca tu consideri ca regalitatea este ceea ce ii trebuie romanului, ca sa-si aminteasca cum este cu plecatul capului si sa reinviem un pic acele vremuri in care fiecare supus mergea cu jalba in protap si cu plocoane la curtea regelui ca sa-si rezolve o chestiune f. importanta, cum ar fi de exemplu ca unuia i s-a furat gaina de catre un vecin si cere dreptate de la rege...
Si cred ca tu iti inchipui ca valorile morale traditionale sint cele care ne fac sa ne simtim romani, iar cei ce adera la valori europene sint cam ticniti, pt. ca noi sintem ROMANI, nu?
Sincera sa fiu, eu sint pt. un nationalism moderat si nu unul exacerbat, caci altfel s-ar putea sa dam intr-alte de-alea ca fascistii...
Si cred ca valori morale are fiecare popor in parte iar ale noastre nu sint situate undeva deasupra lor.
In fine, mie nu mi-e teama de cei care nu recunosc ca ar avea valori morale oferite de catre trecut, ci mi-e teama de cei care ameninta valorile morale actuale (cum ar fi democratia, drepturi si libertati diferite pe care atit de singeros le-am cucerit) prin desconsiderare, deridere, negare.
Sabina spune:
nu se poate am pierdut asa un mesaj lung si frumos
recapitulez.
folclorul este o valoare.Nu faptul ca se canta la frunza e important, atentie xeno, ci ce se canta.
desi asemanarile intre diversele popoare sunt exceptionala dpdv folclor, particularitatile sunt si mai grozave.
exista o spiritualitate romaneasca pura, sau a existat, nu stiu, care nu poate fi tradusa in alta limba, si nu ma refer la doina si dor, ci la esenta lor.
Eu cred cu tarie in asta, mai ales dupa studii de folclor la nivel universitar.
si imi plange inima cand ma gandesc la benzile culese de brailoiu si bela bartok versus etno tv.
eminescu...am avut o etapa ca a ioanei, sigur ca da.
dar nu mai gabdesc asa deloc...e un poet f f bun, ce se vede e doar varful icebergului, pe cuvant ca la adancime bacovia e mai subtirel:)pt ca e muult mai evident mesajul:)asta nu inseamna ca nu e frumos.
si apropos de UE.Nu potem sa fim armoniosi fara sa ne cunostem valorile.doar gaunosi,oprtunisti, ce vreti voi.
mai intai cercetati benzile de la institutul de folclor...si dupa aia ne integram, cam asta ar fi sinteza, lol
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
conchita spune:
Ioana, de poezie, ai vazut, ca n-am zis nimic. si eu cred ca perceptia e subiectiva in cazul poeziei si n-avem cum sa criticam gusturile. ti-am citat partea legata de cultura si ziaristica si te-am intrebat daca ai citit cumva vreodata articole semnate de Eminescu. eram doar curioasa care anume dintre ele te-au dezgustat asa tare. sigur, e posibil sa ti se fi intamplat asta, dar nu reactia la ideile lui mi se parea relevanta, ci parerea ta sincera-sincera (fara influente din alti critici, adica) despre talentul sau de editorialist. exista cel putin o deosebire intre el si vadim, pentru ca daca lui vadim ii extragi ideile din articole, ramai cu zero arta si stil, ceea ce nu e valabil si la eminescu. hai sa il aruncam la cosh si pe platon ca si el ar fi scos poetii pe stadioane ca peremistul ala infocat -nu mai stiu cum il cheama - si i-ar fi impuscat pe toti. :-))
si nu, nu te suspectez de pseudo-intelectualitate, ci doream sa-ti demonstrez, dupa puteri, ca de multe ori prejudecatile nejustificate pe care le avem despre altii se pot intoarce ca un bumerang impotriva noastra (demonstratia era doar de exercitiu, nu ma asteptam sa o iei personal). o dovada ca nu te cred pseudo-intelectuala e faptul ca stau de vorba cu tine. :-)) cred ca esti desteapta si iti admir pasiunea in idei. eruditia, a lui eminescu, a ta, a tututor, se poate demonstra foarte usor. deosebirea dintre contextul cultural in care traim noi si cel de pe vremea lui eminescu sta in google si in nr. de analfabeti pe natiune. pentru timpul sau si nu numai, eminescu era de departe un erudit. daca ii contesti asta, inseamna ca maiorescu a fost chiar un idiot sa-l bage in seama.
si ca tot plangea xeno dupa stefan cel mare, stiti cine fuse cel care a inaugurat sarbatoarea de la putna in cinstea domnitorului?
adusca spune:
quote:
Originally posted by conchita
si ca tot plangea xeno dupa stefan cel mare, stiti cine fuse cel care a inaugurat sarbatoarea de la putna in cinstea domnitorului?
sa nu-mi zici ca xeno ca mor incet.
fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
conchita spune:
quote:
Originally posted by aduscaquote:
Originally posted by conchita
sa nu-mi zici ca xeno ca mor incet.
fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
cataghe spune:
Ca tot e vorba de valori, gasiti aici:
http://www.tvr.ro/webcast/inregistrari.php
in programul de sambata, 8 ianuarie, inregistrarea emisiunii "Monica Lovinescu - vocea sperantei". Cred ca maine e ultima zi in care mai ramane pe site.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
fdoina spune:
quote:
Originally posted by Gracequote:
fdoina
Concluzia e ca romanii n-au valori traditionale...exceptand, fireste tuica si sarmalele
Va anunt solemn ca pana acum 50 de ani, au mai fost prostanaci care si-au dat viata pentru tara, limba, credinta, rege etc
Dar e timpul sa evoluam, nu ?, sa intram in Europa, ca are valori mai valoroase decat ale noastre...sa fim deci toleranti, solidari, liberi la constiintaetc
Apropo, eu il prefer pe rege lui Cuza Voda..., ca a simtit mai romaneste...
Draga Doina, probabil ca jignirea mai multor oameni cum ca n-ar avea valori traditionale, intra tot la valorile alea morale arhaice pe care le sustii cum ar fi mila, bunatatea samd..., nu?
Si probabil ca esti foarte mirata, de ce nu are toata lumea aceleasi valori traditionale ca si tine, ceea ce face din ei automat niste romani sterpi si inutili, nu?
Si probabil ca valorile morale actuale sint de 3 lei in comparatie cu cele din trecut, iar cei care au participat activ la Revolutie au fost niste fraieri ca au luptat si murit pt. democratie si nu regalitate, nu-i asa? Poate ca tu consideri ca regalitatea este ceea ce ii trebuie romanului, ca sa-si aminteasca cum este cu plecatul capului si sa reinviem un pic acele vremuri in care fiecare supus mergea cu jalba in protap si cu plocoane la curtea regelui ca sa-si rezolve o chestiune f. importanta, cum ar fi de exemplu ca unuia i s-a furat gaina de catre un vecin si cere dreptate de la rege...
Si cred ca tu iti inchipui ca valorile morale traditionale sint cele care ne fac sa ne simtim romani, iar cei ce adera la valori europene sint cam ticniti, pt. ca noi sintem ROMANI, nu?
Sincera sa fiu, eu sint pt. un nationalism moderat si nu unul exacerbat, caci altfel s-ar putea sa dam intr-alte de-alea ca fascistii...
Si cred ca valori morale are fiecare popor in parte iar ale noastre nu sint situate undeva deasupra lor.
In fine, mie nu mi-e teama de cei care nu recunosc ca ar avea valori morale oferite de catre trecut, ci mi-e teama de cei care ameninta valorile morale actuale (cum ar fi democratia, drepturi si libertati diferite pe care atit de singeros le-am cucerit) prin desconsiderare, deridere, negare.
O concluzie este locul in care te-ai plictisit sa mai gindesti...
Grace, eu nu am vorbit niciodata despre valori morale, fiindca eu nu consider morala ca o valoare in sine...
Si nu sunt neaparat monarhista, daca vrei am nostalgia monarhiei, dar asta pentru ca evident, am o alta scara de valori, depasita
Eroii din decembrie sunt eroii nostri (vezi ca avem si valori comune?) dar nu cred ca tu sau altcineva stie pentru ce au murit, unii dintre ei au murit din greseala, ne place sa credem ca au murit pentru valorile noastre dar nimeni nu stie care erau valorile lor... Ei sunt Eroii nostri pentru ca si-au dat tot ce aveau mai de pret ca noi sa putem sa ne afirmam valorile, liber.
Si nu stiu daca am zis eu ca e cineva ticnit , vad ca restul lumii a inteles mesajul, nu ma acuza de asa ceva...
Alin, eu nu vreau sa uimesc lumea cantand la frunza, doar ma bucur cantand la frunza. In rest, da ai dreptate, umanismul mi se pare cea mai autodistructiva valoare a omului, toleranta -ar fi minunata daca ar exista, iar libertatea de constiinta mi se pare un pleonasm, pentru ca ccc constiinta este libera, prin esenta ei. Si cred ca valorile noastre difera, pentru ca punctul de plecare este altul, temelia este alta
xenocid spune:
Doina, libertatea de constiinta include dreptul de a exprima si concluziile la care ai ajuns asa ca nu e libera prin definitie.
Si mi'am adus aminte (asta e deja grav, pentru absolut orice mi se intampla imi aduc aminte de o istorie,poveste,legenda care i s'au intamplat altcuiva. asta inseamna fie ca am trait prea mult fie ca retin prea multe prostii)
Uite care e legatura intre libertatea de constiinta si cea de exprimare:
-Toa'su sergent! Daca spui ceva rau despre un superior esti pedepsit?
-Bineinteles racane. Curtea Martiala te mananca!
-Dar daca gandesti lucrul acesta?
-Apoi nimeni nu'ti poate face nimic intrucat omu' e stapan pe gandurile sale!
-Atunci toa'su sergent, eu gandesc ca dumneata esti un mare idiot!
*segmentation fault*