Despre valorile romanilor
Raspunsuri - Pagina 6
fdoina spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Sa intelegi ca Eminescu nu avea nimic cu poporul bulgar sau grec, ci cu exponenti mai putin valorosi ai acestor popoare, aciuati pe la noi prin tara si care, lipsiti de scrupule fiind, incercau sa ne stearga valorile alea putine pe care le aveam pt a-si urmari numai interesele personale, e la fel de greu ca si sa intelegi ca astazi cineva poate sa se opuna tiganimii care domneste in Romania, de la ghiul pana la manea, fara sa fie neaparat rasist.
P.S.Inaioana, pacat, ca imi erai simpatica, zau...
P.P.S.Nu atata ceea ce afirmi ma deranjeaza, sunt perfect de acord ca Eminescu a fost idealizat si ca are si el bubele lui in cap, ca orisicine... insa ma deranjeaza suficienta cu care o faci, si lipsa de argumente.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
Explica-mi si mie de ce nu am voie sa idealizez nitel?
Daca vorbesc despre un medic genial, care a salvat vieti si profesional e o capacitate, si eu personal ii datorez ceva, ti se pare musai sa amintesc in discutie ca e betiv si misogin, si ca l-am vazut o data cum o ciupea pe asistenta?
Fara legatura cu Eminescu...
conchita spune:
quote:
Originally posted by xenocid
La inceput Stefan cel Mare acum poetul nepereche!
Si ne mai miram de ce sint cutremure, inundatii si emisiuni la OTV
*segmentation fault*
puahahaha, Xeno
conchita spune:
quote:
Originally posted by inaioana
Partea a doua : Eminescu mare ziarist, analist politic, etc.
Poftiiiiim???!!!?? (Inafara de asta ce sa va mai zic...are rost sa explic. Spuneti daca da! cu toate ca urticaria ma va cuprinde iar...)
Inaioana, cu simpatie te intreb pe ce te bazezi. pe ce au zis altii despre el sau pe ce ai citit tu singurica sub semnatura lui?
quote:
Partea a treia : Cultura si eruditzia deosebite ale lui Eminescu
sa-i negi asta e o si mai mare nedreptate si suna cu atat mai haios cu cat cauti sa te diferentiezi de aia de la Fondul Plastic. :-)) eu cred ca isteria asta cu anti-Eminescu a inceput odata cu numerele alea din Dilema special dedicate. publicul, in loc sa inteleaga demersul celor de la Dilema ca pe unul critic-constructiv, a priceput ca s-a dat semnalul de demolare a statuilor lui Eminescu, chestie tipica dealtfel pentru noi, mioriticii. si e chiar hilar cum oameni, altfel destepti si instruiti, cred ca e cool sa minimalizezi absolut tot ce a scris Eminescu...fara suparare, dar pentru mine chiar asta e primul semn de pseudo-intelectualitate.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Explica-mi si mie de ce nu am voie sa idealizez nitel?
Daca vorbesc despre un medic genial, care a salvat vieti si profesional e o capacitate, si eu personal ii datorez ceva, ti se pare musai sa amintesc in discutie ca e betiv si misogin, si ca l-am vazut o data cum o ciupea pe asistenta?
Fara legatura cu Eminescu...
Da' cine a zis ca n-ai voie sa idealizezi? Ai voie sa faci absolut tot ce crezi tu de cuviinta atata vreme cat nu lezezi pe altul. Eu nu am discutat de ce a fost idealizat si nu m-am pronuntat daca asta e bine sau rau, am spus doar ca a fost putin idealizat.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
annie_xtreme spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by inaioana
Partea a doua : Eminescu mare ziarist, analist politic, etc.
Poftiiiiim???!!!?? (Inafara de asta ce sa va mai zic...are rost sa explic. Spuneti daca da! cu toate ca urticaria ma va cuprinde iar...)
Inaioana, cu simpatie te intreb pe ce te bazezi. pe ce au zis altii despre el sau pe ce ai citit tu singurica sub semnatura lui?quote:
Partea a treia : Cultura si eruditzia deosebite ale lui Eminescu
sa-i negi asta e o si mai mare nedreptate si suna cu atat mai haios cu cat cauti sa te diferentiezi de aia de la Fondul Plastic. :-)) eu cred ca isteria asta cu anti-Eminescu a inceput odata cu numerele alea din Dilema special dedicate. publicul, in loc sa inteleaga demersul celor de la Dilema ca pe unul critic-constructiv, a priceput ca s-a dat semnalul de demolare a statuilor lui Eminescu, chestie tipica dealtfel pentru noi, mioriticii. si e chiar hilar cum oameni, altfel destepti si instruiti, cred ca e cool sa minimalizezi absolut tot ce a scris Eminescu...fara suparare, dar pentru mine chiar asta e primul semn de pseudo-intelectualitate.
Ma scuzati de quote. Conchita
fdoina spune:
quote:
Originally posted by inaioanaquote:
Originally posted by fdoina
Dupa postarea asta a Ineiioana, nu mai am nici o indoiala despre treaba cu scuipatul...Uite, Inaioana, eu nici nu ma ud si nici nu ma inrosesc cand aud de Eminescu, dar nici nu am o parere asa de buna despre mine insami ca sa cred ca pot aprecia cine e pseudointelectual, dintre cei care-i fac temenele lui Eminescu
Care-i treaba cu scuipatul? Explica te rog si pentru neinitiati!
Chestia cu udatul si inrositul era o exprimare umoristica, plastica, nevinovata, fara referire la vreo persoana anume...asa de dragul imaginii, expunerii....
Eu am o parere buna despre mine in general. Si cred ca pot aprecia cine e pseudointelectual, nu vad ce m-ar putea opri.
Uite cum fac: iau ideile expuse ale acelei peroane , le suprapun pe definitzia pseudointelectualului si daca se calchiaza (asta e un cuvant preferat al pseudointelectualului, care ma distreaza de minune : a se calchia!hihihi! ) gata, l-am etichetat!
Mult succes, garantez ca metoda e sigura. Do-it-your-self!
PS Eminescu era antisemit, xenofob, misogin si nationalist d-ala verde de care faceam misto Caragiale. Serios! Si politic vorbind era pe ulei rau de tot, facea spume mai rau ca Vadim, pe cuvant!
Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
Modalitatea ta de a pune etichete nu-mi inspira nici o simpatie, multumesc...
Presupun ca, odata ce "ideile expuse" de mine ti se par asa caraghioase, mi-ai lipit si mie o eticheta, nu?
Cat despre treaba cu scuipatul, cineva zicea mai devreme ca de-aia nu se inghesuie lumea pe acest topic, pentru ca unele valori sunt prea scumpe ca sa le pui aici pe tava sa le scuipe altii, care de-abia asteapta...
Xeno, multumesc de interventii, dar daca tot nu ai nimic de spus...
xenocid spune:
Doina ce sa fac si eu? sint la fel ca tine prizonierul unor stereotipuri insuflate inca din copilarie: patria, neamul, glia, limba, rosul drapelului - singele eroilor, galbenul - holdele manoase, si albastrul cerului - cutezante nazuitoare.
Pina la varsta mea nu am intalnit insa nici o entitate abstracta tocmai buna de fluturat ca fiind specific romaneasca. Si nici nu ar fi fost recomandabil. Daca am fi incerca sa uimim lumea cantand la frunza s'ar fi gasit cineva care sa o socheze cantand la solz de ornitorinc.
Parca parca mi-as fi facut ceva ceva curaj sa incerc a spune despre proaspata emergenta constiinta europeana si germenii empatiei planetare dar tocmai m'ai lasat a intelege ca umanismul, libertatea de constiinta, toleranta si armonia sint daca nu rele cel putin insignifianate fata de cele _neaose romanesti_
Asa ca ce pot face? Sa vorbesc despre cum noi romanii eludam pina si auto-flagelarea, cum babele ocolesc biserica in genunchi de 3 ori fara sa le fuga nici macar in ochi de la strampi pentru simplul motiv ca atunci cand nu le vede popa o iau la fuga pe ciuci, despre suta de metri garduri cu bidonul de PET in mana si placaj la robinetul de agheasma , despre racle leganate de multimi in delir deasupra capului mai ceva ca Jim Morisson , tigve de sfinti indesate in portjartier ...
Uite eu despre asa ceva nu pot scrie
Alin
*segmentation fault*
inaioana spune:
quote:
Originally posted by conchita
Inaioana, cu simpatie te intreb pe ce te bazezi. pe ce au zis altii despre el sau pe ce ai citit tu singurica sub semnatura lui?
Pe ce am citit singurica atat din ce a scris el cat si din lucrari ale altora cu mai mare sau mai mica tangentza care il citau (spre exemplu sa zicem o carte de studii feministe intitulata "Patriarhat si emancipare in Romania", sau altele - am dat exemplu ca sa vezi tangentele si faptul ca nu ma refer la literatura "reactionara" impotriva poetului).
quote:
Originally posted by conchitasa-i negi asta e o si mai mare nedreptate si suna cu atat mai haios cu cat cauti sa te diferentiezi de aia de la Fondul Plastic. :-)) eu cred ca isteria asta cu anti-Eminescu a inceput odata cu numerele alea din Dilema special dedicate. publicul, in loc sa inteleaga demersul celor de la Dilema ca pe unul critic-constructiv, a priceput ca s-a dat semnalul de demolare a statuilor lui Eminescu, chestie tipica dealtfel pentru noi, mioriticii. si e chiar hilar cum oameni, altfel destepti si instruiti, cred ca e cool sa minimalizezi absolut tot ce a scris Eminescu...fara suparare, dar pentru mine chiar asta e primul semn de pseudo-intelectualitate.
Sunt de acord cu tine ca obsesia unora pentru "ideile la moda" este semn clar de pseudointelectualism daca este facuta din snobism si fara discernamant. Drept sa-ti spun eu privesc in general cu scepticism fenomenele culturale "la moda", dar asta nu inseamna ca le neg valoarea daca consider ca o au.
Prin urmare nu ma jigneste banuiala ta de pseudointelectualism in ceea ce ma priveste pentru ca nu cred ca am simptomele.
Cat priveste tevatura din Dilema, nu am citit-o, doar am auzit de ea. Oricum parerea mea despre Eminescu era formata la acel moment, pentru ca e un subiect pe care l-am studiat si despre care am invatat mai demult. Acum doar imi imbogatzesc ideile, eventual.
De asemenea, eu nu am minimalizat "tot ce a scris Eminescu", te rog sa mai citesti o data ce am scris. Nici pomeneala de asa ceva! Poezia este oricum chestie de gust pana la urma, eu am "acuzat" altele.
In privintza ideii cu eruditia pana la urma nu mi-e clar cum ar putea fi demonstrata eruditia sau lipsa eruditiei sale. Pentru ca mi s-ar putea reprosa ca exista varianta ca el sa fi citit/studiat o gramada de chestii despre care nu se stie, nu exista documente si sa fi fost in fapt mai erudit decat se stie...mistoul era mai degraba pentru aia carora Schopenhauer si Kant li se par apogeul eruditiei.
Sustin in continuare insa xenofobia, misoginismul etc...pentru care exista documente clare!
Si ca eu nu il consider nici pe departe intre marile valori romanesti.
Doina, sunt de acord cu tine in privintza chestiei cu scuipatul (ce urat suna!), oricine poate veni sa-ti conteste ideile asa cum si tu o faci sau o poti face. Asta e ideea de forum. Ceea ce pentru tine e valoare, pentru altul e non-valoare si invers!
Si tu ai atacat niste valori in care altii cred si nu ti-a aruncat nimeni cu rosii in cap, totusi.
poze cu mami, tati si katja
daniela_b spune:
Doina, sunt de acord cu tine in privintza chestiei cu scuipatul (ce urat suna!), oricine poate veni sa-ti conteste ideile asa cum si tu o faci sau o poti face. Asta e ideea de forum. Ceea ce pentru tine e valoare, pentru altul e non-valoare si invers!
Si tu ai atacat niste valori in care altii cred si nu ti-a aruncat nimeni cu rosii in cap, totusi. [/green]
poze cu mami, tati si katja[/font=Comic Sans MS]
[/quote]
Am citit si ce mi-ai raspuns mai sus, in mare parte inteleg atitudinea ta. Acum, mi-ar placea sa imi spui si care sint valorile in care crezi tu[/b], in general...
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
Llaura spune:
Io-mi pierd vremea citind carti si afara de asta am luat o nota proasta la bacalaureat scriind deliberat in teza cam asa cum scrie si Ioana, pentru ca nici mie nu-mi place "bagarea pe gat" si "cel mai cel care nu se mai exista si nici nu se mai poate sa existe etc etc".
Totusi. Cred ca numai slujbele bisericesti folosesc o limba romana la fel de frumoasa si de pura ca in:
"Si prin vuietul de valuri
Prin miscarea naltei ierbi
Eu te fac s-auzi in taina
Mersul cardului de cerbi".
Si asta, zic eu, e o valoare romaneasca.