religia in scoli (2)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

In noul proiect al Legii Cultelor se pastreaza dreptul de a preda religia in scoli doar cultelor recunoscute de stat:
"Proiectul Legii cultelor ne păstrează dreptul de a preda religia în școli prin articolele 32 până la 39, unul dintre cele mai importante articole fiind după părerea mea articolul 32 (Art.32. (1) În învățământul de stat predarea religiei este asigurată prin lege exclusiv cultelor recunoscute. (2) Personalul didactic care predă religia în școlile de stat se numește cu acordul cultului pe care îl reprezintă, în condițiile legii. (3) În cazul în care un cadru didactic săvârșește abateri grave de la doctrina sau morala cultului, cultul îi poate retrage acordul de a preda religia, fapt ce duce la desfacerea contractului individual de muncă.) Profesorii noștri de religie ce slujesc fie în școli și liceee, fie în seminarii și facultăți de teologie vor resimți cu mai mare intensitate preoția universală la care i-a chemat Dumnezeu, căci ei vor fi mărturisitorii lui Hristos într-un sistem de învățământ de stat tot mai ateu, mai anti-creștin, ale cărui temelii materialist-dialectice, darwiniste și panteiste transformă concepte precum homosexualitatea, libertinajul sexual, amoralitatea în repere de așa-zisă normalitate pentru viața copiilor noștri."sursa:http://www.romfest.org/rost/oct2005/crestinii.shtmlIrina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Roxana, nu te supara, dar ce ai zis tu nu este un argument.

Daca analizezi legea si intelegi notiunea de discriminare si a statului laic reiese exact ce a spus ina. Nu e nici pe departe vorba de capra vecinului. Noi de exemplu avem gradinite si scoli si un institut pentru cei care vor sa faca teologia sau literele deci cine doreste se poate duce acolo. Dar libertatea pe care o promoveaza un stat laic nu presupune sub nici o forma ora de religie ortodoxa (sau oricare alta) introdusa in orarul copiilor.

The further the spiritual evolution of mankind advances, the more certain it seems to me that the path to genuine religiosity does not lie through the fear of life, and the fear of death, and blind faith, but through striving after rational knowledge. Science without religion is lame, religion without science is blind.(Albert Einstein)

The Bible tells us to love our neighbors and also to love our enemies; probably because generally they are the same people

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

quote:
Originally posted by inaioana

Tin sa va spun ca religie (ortodoxa) se studiaza 12 ani. Cat despre intoleranta...iata mostre ortodoxe :

"Daca va intra cineva ca sa se roage cu ereticii: catolicii, protestantii, adventistii, pocaitii, tudoristii, baptistii si altii de acest fel, dau daca va manca la praznicele lor, unul ca acela să se afuriseasca si daca nu.se va cai să se taie cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a cazut din har."

De se va casatori un barbat cu o femeie evreica; sau o femeie ortodoxa cu un barbat evreu sau cu barbat eretic, sau barbatul ortodox cu femeie eretica, acea casatorie se desfaca; dar daca iudeul sau ereticul primeste credinta ortodoxa, atunci casatoria sa ramana incheiata."

Acela care nu merge la Sfânta Liturghie trei duminici la rând, se afuriseasca, fara numai daca este greu bolnav, încât sa nu poata iesi din casa

Daca cineva se împodobeste ca sa faca sminteala si se da cu mirodenii, daca îsi vopseste parul, unghiile, fata, sprâncenele si buzele, sa se afuriseasca (Canonul 103 Trulan).

Gasiti aici lista completa : http://www.sfaturiortodoxe.ro/sfintelecanoane_p.trupesti.htm

Oricum tot acel site este o mostra de intoleranta si rautate crasa. Banuiesc ca in 12 ani...ar avea tot timpul sa intre si in asemenea amanunte...

Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Inaioana, ai uitat sa spui ca citatul dat de tine este "parerea" unui Parinte - pe linkul dat de tine este clar scris in partea de jos a paginii: "Extrase din " ÎNDRUM#258;TORUL BUNULUI CRESTIN " (editia 1997) - de Arhimandrit GHERONTIE GHENOIU". Deci asta a fst interpretarea Arhimandritului Ghenoiu, si nu a intregii Biserici Ortodoxe.
Pur si simpu asa a inteles el legea lui Dumnezeu.
Cred ca fiecare are prisma lui prin care vede lucrurile indiferent daca vorbim de religie sau politica.

Si ca sa intelegi mai bine ceea ce vreau sa spun, iti recomand cu caldura cartea "Parintele TEofil - Amintiri despre duhovnicii pe care i-am cunoscut". Ai sa vezi ca si intre preoti cateodata parerile nu coincid. Depinde de excesul fiecaruia de zel.

Nu inseamna ca religia in scoala nu e buna.
Nu cred ca un preot - indiferent de religia lui, va invata copilul sa fure, sa minta, sau sa ucida.
Oare ce imi va place mai mult - sa imi vad copilul injurand sau sa-mi spuna ca "azi a invatat ca Dumnezeu inseamna Dragoste"?
Noi ca parinti suntem din ce in ce mai ocupati, iar scoala poate ajuta la educatia copiilor nostri. Preotul la scoala "pune caramizile" in cazul educatiei religioase (si morale), iar tu acasa le poti retusa si da o forma.

Ca sa nu mai spun ca Isus a spus: "Lasati copii sa vina la Mine". Si atunci cine suntem eu sau tu sa le interzicem sa afle despre Dumnezeu?

Off topic: preotii vor avea judecata lor aparte, asa ca nu e cazul sa ii judecam noi. Ca va avea cine sa ii judece.

Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34758" target="_blank">Povestea nasterii lui David

Yesterday was the past, tomorrow will be the future,but today is a gift, that’s why we call it PRESENT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by roxana1974

Si dupa teorema: "daca a murit capra mea sa moara si capra vecinului" daca nu se face religie cum vrea inaioana sa nu se faca deloc! am zis!

...fiecare mâtză pe limba ei piere ...

Roxana, lasand la o parte ca nu e corect ca unii copii sa frece coridorul in timp ce altii fac religie - lasa-ti-ma cu orarul ca oricat te straduiesti nu poti sa pui profesorilor de religie ore numai de la 8 la 9 si de la 1 la 2 - ti se pare corect sa i se spuna copilului la scoala ca toti crestinii de alta denominatiune sunt eretici, ca nu ai voie sa te rogi cu ei sau pt ei, etc? Esti clujeanca mai, in spiritul asta vrei sa iti cresti copilul?

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adusca spune:

quote:
Originally posted by spic de grau

Off topic: preotii vor avea judecata lor aparte, asa ca nu e cazul sa ii judecam noi. Ca va avea cine sa ii judece.

mi-e perfect paralel daca o sa aiba parte si de alta judecata, insa atat timp un preot ii ofera educatie copilului meu apoi il judec, si inca cum...de-i merg fulgii.

si acu' chiar off topic, ati vazut la tv calugaru' ala care-a violat un tanar? se mai jura si pe evanghelie c-o fo' invers, ca pan' la urma sa recunoasca. si el ar trebui lasat sa fie judecat de altcineva?

Fetele de pe DC

Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Spic de grau, modul tau de a vedea crestinismul este foarte frumos si mi se pare aproape de invataturile lui Isus, dar din pacate , lucrurile nu mai stau asa, dogmatic vorbind. Iubirea fata de aproape si toleranta crestina nu prea se vad in orele de catehism si in ortodoxie. Acele exemple se pare ca sunt tin de dogma ortodoxa stabilita de sinoade si nu sunt parereile unor parinti ai bisericii, sa zicem extremisti. Iata (le poti cauta si tu cu google, banuiesc):
Canonul 10 Apostolic
Daca cineva s-ar ruga chiar si-n casa cu cel scos de la impartasire , sa se afuriseasca .

Canonul 11 Apostolic
Daca cineva fiind cleric , s-ar ruga impreuna cu clerici caterisiti sa se cateriseasca si el

Canonul 45 Apostolic
Episcopul, prezbiterul sau diaconul rugandu-se impreuna cu ereticii , sa se afuriseasca numai , iar de a dat voie a lucra ca unor clerici , sa se cateriseasca .

Canonul 65 Apostolic
Daca vreun cleric , ori mirean va intra sa se roage in sinagoga Iudeilor sau a ereticilor , sa se cateriseasca si sa se afuriseasca .

Canonul 6 , Sinod. Laodicia (343)
Ereticilor sa nu le fie iertat a intra in casa lui Dumnezeu staruind ei in eres .

Canonul 32 , Sinod. Laodicia (343)
Nu se cuvine a lua binecuvantarile ereticilor , care sunt mai mult necuvantari decat binecuvantari .

Canonul 33 , Sinod. Laodicia (343)
Nu se cuvine a se ruga impreuna cu ereticii sau cu schismaticii

Canonul 34 , Sinod. Laodica (343)
Orice crestin nu se cuvine a parasi pe martirii lui Hristos si a se duce la pseudomartirii ereticilor , sau la insusi cei ce merg la sus zisi eretici , caci acestia sunt streini de Dumnezeu . Deci cei ce se vor duce la dansii , fie anatema .

Dumnezeu ar trebui sa insemne in primul rand dragoste, dar nu asta se invata 12 ani la scoala publica.
Apropo, sa va spun o poveste din manualul de clasa 1. Citez din memorie. : "Ionel este un baiat rau. El s-a urcat pe scara si a vrut sa strice cuibul randunelelor. Dar, a patzit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a luat scara de sub picioare. Ionel si-a petrecut vacanta in spital. Randunelele zboara acum fericite si ii multumesc lui Dumnezeu ca le-a salvat" Gata! Nici macar vreun happy-end de genul "Ionel s-a cait, Dumnezeu l-a iertat..ceva acolo. Nimic. Ala saracu' zace in sange la spital in continuare.
Pai asta e Dumnezeul ala despre care invatza copilul meu???
Am vazut acum cateva zile manualul nepoata-mii (cl 1-a) de Activitati (ceva gen Dezvoltarea vorbirii de pe vremea noastra, daca mai tineti minte, cu poezii, cantece, etc) , care manual e petrnu toti copii, nu e de religie. Ei, acolo au si cateva (vreo 10-12) cantece si poezii religioase (!) care contin expresii de genul : "Doamne , Tu esti Stapanul nostru" sau "Ne gandim la tine cu frica!", "Fie-ti mila de noi"...nu mai comentez calitatea artistica a acelor texte, dar expresiile astea m-au terminat.

Roxana, cred ca e mai bine sa nu se faca deloc religie daca se face doar pentru unii si ceilalti sunt exclusi. Si daca se incurajeaza discriminarea si daca programa e asa de proasta, iar cred ca trebuie luptat impotriva acestor fapte.
Iar in privintza caprei, gresesti. Sa zicem asa : daca statul subventioneaza furajele caprei mele si caprei tale nu-i da nimic pentru ca nu-i place fatza ta (sau capra ta!), atunci nu e corect. Ori le subventioneaza pe amandoua , ori ne lasa in pace sa ne ducem pe camp cu ele, ok?

Irina, acela este un proiect de lege. Sincer, nu inteleg ce ai vrut sa imi arati citandu-mi-l.Te rog, explica-mi.Imi cer scuze, poate sunt eu prea obosita acum. Oricum nu e inca lege data...e in dezbateri.

Impreuna, stau bine cu proiectul. derularea lui efectiva va incepe din Ianuarie. Sunt mai multe piste de urmat, am aliati puternici si interesati asa ca ..totul merge spre bine. Evident, va tin la curent.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by spic de grau

[quote]Originally posted by inaioana

[green][font=Comic Sans MS]Tin sa va spun ca religie (ortodoxa) se studiaza 12 ani. Cat despre intoleranta...iata mostre ortodoxe :

"Daca va intra cineva ca sa se roage cu ereticii: catolicii, protestantii, adventistii, pocaitii, tudoristii, baptistii si altii de acest fel, dau daca va manca la praznicele lor, unul ca acela să se afuriseasca si daca nu.se va cai să se taie cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a cazut din har."

Nu inseamna ca religia in scoala nu e buna.
Nu cred ca un preot - indiferent de religia lui, va invata copilul sa fure, sa minta, sau sa ucida.
Oare ce imi va place mai mult - sa imi vad copilul injurand sau sa-mi spuna ca "azi a invatat ca Dumnezeu inseamna Dragoste"?
Noi ca parinti suntem din ce in ce mai ocupati, iar scoala poate ajuta la educatia copiilor nostri. Preotul la scoala "pune caramizile" in cazul educatiei religioase (si morale), iar tu acasa le poti retusa si da o forma.

Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34758" target="_blank">Povestea nasterii lui David

[b]Yesterday was the past, tomorrow will be the future,but today is a gift, that’s why we call it PRESENT

spic de grau, sigur, ai dreptate! Principiul dragostei ar trebui sa fie insuflat copiilor la orele de religie ortodoxa. Daca li s-ar vorbi despre dragostea lui Dumnezeu, daca li s-ar spune si explica diferite pilde din Biblie, ce minunat ar fi.
Ce te faci insa daca preotul e unul care impartaseste parerea celui din Sfaturi ortodoxe? Uite irina de exemplu le impartaseste si probabil ca si ea le-a aflat de la un preot. Pai, nu se duce de rapa dragostea fata de cel de langa noi? Mai e asta educatie crestina? Cu siguranta ca nu!

sau, ce influenta nociva ar avea asupra perceptiei copilului despre Dumnezeu, daca ar fi speriat cu focul iadului (a dat cineva pe paginile trecute un caz) sau daca i s-ar atrage atentia ca va fi pedepsit de El pentru cea mai mica greseala.

Cred ca educatia religioasa e o chestiune extrem, extrem de sensibila care nu poate fi lasata pe mana oricui, nici macar a unui preot daca nu stim exact conceptiile acestuia.

Si nu in ultimul rand, daca eu vreau ca baietelul meu sa nu primeasca educatie rel. ortodoxa, de ce sa fiu nevoita sa dau socoteala cuiva despre asta(crede-ma va trebui sa o fac) si de ce el sa trebuiasca sa piarda vremea prin scoala?
Si de ce sa platesc eu pentru orele de religie ale celorlalti?

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

inaioana, am scris in acelasi timp.
Ai fost mult mai la obiect decat mine.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by inaioana
Apropo, sa va spun o poveste din manualul de clasa 1. Citez din memorie. : "Ionel este un baiat rau. El s-a urcat pe scara si a vrut sa strice cuibul randunelelor. Dar, a patzit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a luat scara de sub picioare. Ionel si-a petrecut vacanta in spital. Randunelele zboara acum fericite si ii multumesc lui Dumnezeu ca le-a salvat" Gata! Nici macar vreun happy-end de genul "Ionel s-a cait, Dumnezeu l-a iertat..ceva acolo. Nimic. Ala saracu' zace in sange la spital in continuare.

Vrei sa zici ca asta e din manualul de religie?? Te rog spune-mi ca nu e adevarat si ca am inteles eu gresit!!Ar fi de ras daca n-ar fi de plans...

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by denizel

inaioana, am scris in acelasi timp.
Ai fost mult mai la obiect decat mine.

Ei, zdrang, am fost mai la obiect. As zice ca ne-am completat foarte bine!

Cataghe, e din manualul de clasa 1, sa traiti! Ai inteles bine. Oricum sunt manuale alternative parca, or fi si mai bune (zic si eu!) dar io p-asta l-am frunzarit!

Apropo de manuale, stiti ca in manualul de clasa a 9-a , de istorie antica (nu de religie!!!) invierea lui Isus este prezentata ca fapt istoric incontestabil? Nu rastignirea, nu tot restul, nici mai mult nici mai putin decat I-N-V-I-E-R-E-A.

Mergi la inceput