religia in scoli (2)

religia in scoli (2) | Autor: inaioana

Link direct la acest mesaj

Gasiti aici parte 1 a discutiei: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62440

Ceea ce mi se pare realist si relativ rapid de obtinut in momentul acesta este ca la inscrierea in scoala elevii sa fie poftiti sa opteze pentru tipul de educatie morala/religioasa pe care il doresc; Adica un formular de genul : religie ortodoxa, alta "recunoscuta" sau ore de educatie morala (laica). De asemenea de la nivelul liceului acestui formular sa i se adauge si optiunea studierii disciplinei istorie /cultura/prezentare a religiilor.
Este un lucru in concordanta cu Constitutia si Legea invatzamantului, nu implica decat un eventual ordin de relgemetare a acestui tip de invatamant care momentan este discriminatoriu din start.
Singurul contra -argument pe care il vad la aceasta propunere ar fi ca Ministerul nu are fonduri pentru asa ceva dar asta este usor de demolat, fireste.
De asemenea mi se pare important de obtinut si stipularea in lege/ordin a unei fraze de genul : Invatamantul (sau orice ora de curs) trebuie sa promoveze intelegerea, toleranta, prietenia intre toate popoarele si toate grupurile etnic,rasiale sau religioase.
Si la incalcarea acestei idei sa se aplice sanctiuni reale. Asta rezolva si o parte din problemele cu programa de ortodoxie.
Mai este de asemenea problema icoanelor ortodoxe prezente in fiecare scoala ( ca portretele lui Ceausescu!) si a slujbelor ortodoxe de fiecare inceput de an/eveniment, la care participa la careu toata lumea... si astea trebuie denuntate, fireste.

Mi-ar placea sa facem o lista cu cei/cele care se alatura acestei idei ca sa va pot informa prin pm-uri in momentul in care proiectul va fi gata si voi avea (eventual) nevoie de semnaturile voastre!

Ioana 16 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Initial creeata de inaioana
Mai este de asemenea problema icoanelor ortodoxe prezente in fiecare scoala ( ca portretele lui Ceausescu!) si a slujbelor ortodoxe de fiecare inceput de an/eveniment, la care participa la careu toata lumea... si astea trebuie denuntate, fireste.

Sint de acord cu ceea ce ai scris in rest, insa asta mi se pare cam mult, ajungem la problema din Franta, mai e un pas si n-o sa mai ai voie sa te inchini cand treci pe langa o biserica sau sa porti o cruciulita la gat. Nu cred ca vreo icoana pe perete iti poate face vreun rau, oricat de ateu ai fi. O ignori si la revedere. La fel cu slujbele de inceput de an. Nu cred ca asta e problema, nu cred ca asta iti indoctrineaza copilul. Haideti sa gasim o cale de mijloc fara sa cadem in exagerari.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

Sa faci invatamant religios in scolile publice mi se pare o prostie,tocmai pentru faptul ca fiind scoala publica au access copii diferitelor confesiuni si apar probleme.Pe de alta parte statul nu are ce sa caute finanteze asa ceva.Biserica nu e saraca si ar putea sa finanteze scoli cum se intampla peste tot.Vrei sa ai copil cu educatie religioasa,fa-o acasa,sau du-l la maicutze.Copilul de musulman ce face la ora de ortodoxie? Se duce la fotbal pe maidan?

Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by yank

Sa faci invatamant religios in scolile publice mi se pare o prostie,tocmai pentru faptul ca fiind scoala publica au access copii diferitelor confesiuni si apar probleme.Pe de alta parte statul nu are ce sa caute finanteze asa ceva.Biserica nu e saraca si ar putea sa finanteze scoli cum se intampla peste tot.Vrei sa ai copil cu educatie religioasa,fa-o acasa,sau du-l la maicutze.Copilul de musulman ce face la ora de ortodoxie? Se duce la fotbal pe maidan?Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...

Copilul musulman face ore de islam , copilul ortodox face ore de rel.ortodoxa,copilul baptist de rel.baptista,etc..Fiecare face ore de religia lui.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Nu e adevarat ce spune Irina. Asa ar fi normal, dar nu se intampla asa nici pe departe. Protestul meu nu si-ar mai avea rostul daca lucrurile ar sta asa roz.

Apropo, copilul care nu are o religie (este dintr-o familie agnostica sau atee), ce fel de educatie morala ar trebui sa primeasca din partea statului, Irina?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Inaioana, daca tot ai deschis Partea a-2-a, inchide-o te rog pe prima si pune aici un link catre ea.

_
Sunt moderator dar ma tratez

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by irina.c.

[quote]Originally posted by inaioana

Nu e adevarat ce spune Irina. Asa ar fi normal, dar nu se intampla asa nici pe departe. Protestul meu nu si-ar mai avea rostul daca lucrurile ar sta asa roz.Apropo, copilul care nu are o religie (este dintr-o familie agnostica sau atee), ce fel de educatie morala ar trebui sa primeasca din partea statului, Irina?Ioana 16 saptamani si Katja(30 martie 2004)poze cu mami, tati si katja

Inaioana,ma bucur ca stii mai bine ca mine,care am lucrat intr-o scoala generala in care existau profesori si de religie ortodoxa,si de religie baptista.Iar la titularizare in invatamant s-au scos posturi de profesori pentru religiile ortodoxa,greco-catolica,penticostala,baptista,adventista,reformata si romano-catolica.Poti verifica aici:http://portal.edu.ro/index.php/articles/c53/?letter=R&startnum=16.Posibil sa se fi normat si posturi de alte religii,dar care nu au fost scoase la titularizare.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
(...)care am lucrat intr-o scoala generala in care existau profesori si de religie ortodoxa,si de religie baptista.

Phuaa...voi va dati seama ce era in cancelaria aia?

-Finite incantatem!
-Alohohora!
-In nomini Pader rictusempra!
-Expelliarmus!!

*segmentation fault*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:

quote:
Originally posted by inaioana

Nu e adevarat ce spune Irina. Asa ar fi normal, dar nu se intampla asa nici pe departe. Protestul meu nu si-ar mai avea rostul daca lucrurile ar sta asa roz.

Apropo, copilul care nu are o religie (este dintr-o familie agnostica sau atee), ce fel de educatie morala ar trebui sa primeasca din partea statului, Irina?

Inaioana,ma bucur ca stii mai bine ca mine,care am lucrat intr-o scoala generala in care existau profesori si de religie ortodoxa,si de religie baptista.

Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA

irina, probabil ca la scoala unde ai predat tu, erau mai multi copii cu parinti baptisti. Daca eu vreau ca baietelul meu sa primeasca educatie religioasa adventista si e singurul din scoala, nu cred ca va veni cineva special pentru el si probabil ca va pierde ora aia pe maidan, asa cum zicea yank. Asta, iar nu mi se pare corect!

editez ca sa spun ca m-am interesat si, la scoala unde o sa fie baietelul nostru, preda religia preotul care vine cu Boboteza si Ajunul pe la noi prin bloc. Pai, la ce impresie ne-a facut noua ala, nu as fi de acord sa-i predea nici ore de educatie rutiera, daramite educatie religioasa. Cand ne-am mutat noi aici, inca nu terminasem cu amenajarile si a sunat la usa sa intrebe ceva (nu venise cu vreo ocazie anume). Noi nu eram acasa, era doar mama cu mesterii. A dat-o pe mama frumusel la o parte si a mers, in protestele ei, pana in ultima camera sa vada cica ccc cum ne-am aranjat in casa.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

quote:

quote:
Originally posted by denizel

quote:

[quote]Originally posted by inaioana

Nu e adevarat ce spune Irina. Asa ar fi normal, dar nu se intampla asa nici pe departe. Protestul meu nu si-ar mai avea rostul daca lucrurile ar sta asa roz.Apropo, copilul care nu are o religie (este dintr-o familie agnostica sau atee), ce fel de educatie morala ar trebui sa primeasca din partea statului, Irina?
Ioana 16 saptamani si Katja(30 martie 2004)poze cu mami, tati si katja

Inaioana,ma bucur ca stii mai bine ca mine,care am lucrat intr-o scoala generala in care existau profesori si de religie ortodoxa,si de religie baptista.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA

irina, probabil ca la scoala unde ai predat tu, erau mai multi copii cu parinti baptisti. Daca eu vreau ca baietelul meu sa primeasca educatie religioasa adventista si e singurul din scoala, nu cred ca va veni cineva special pentru el si probabil ca va pierde ora aia pe maidan, asa cum zicea yank. Asta, iar nu mi se pare corect!" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Nu stiu cum se rezolva astfel de situatii,ca n-am intalnit,si nici nu sunt profesoara de religie ca sa stiu cum se procedeaza(ma refer la cazul cand exista doar un copil de o anume religie sau fara religie).
Situatiile particulare in ceea ce priveste religia cred ca se reglementeaza la nivel de scoala,prin intermediul orarului,astfel incat sa nu bata nimeni mingea pe maidan.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Tata lu Toma, nu stiu sa inchid subiectul dar am pus acolo un link catre partea a doua! Daca tu stii sa-l inchizi, te rog frumos sa o faci pentru mine sau sa-mi spui cum se face.

Mergi la inceput