religia in scoli (2)
Raspunsuri - Pagina 2
pumpkin spune:
Nici eu nu sunt de acord ca religia sa fie obligatorie in scoli. Copiii care vor sa studieze religia in scoala (sau copiii ai caror parinti vor ca ei sa studieze religia in scoala...) o pot face in cadrul unor ore optionale sau in cadrul parohiei.
Inaioana, semnez si eu.
casandra spune:
Aici unde traiesc eu, religia ortodoxa e minoritara.
La inscrierea la scoala a copilului, mi s-a spus ca am 3 optiuni:
- ora de religie catolica
- ora de religie protestanta
- ora de morala laica
Scoala este publica.
Cum nu sunt nici catolica, nici protestanta, am ales morala laica.
Mie mi s-a parut corect. Statul nu isi permite sa angajeze in fiecare scoala cate un profesor pentru fiecare denominatiune religioasa, mai mult sau mai putin cunoscuta. Majoritari sunt catolicii in zona, deci e foarte probabil ca cei mai multi elevi sa opteze pentru educatie catolica, asa ca are sens sa fie angajat un profesor de religie catolica. Protestantii si ei sunt destui, asa ca si elevi doritori de educatie protestanta se strang, cat sa justifice salariul unui profesor. Ceilalti au parte de ore de morala, necesara pentru intelegerea normelor sociale. Dar pentru un ortodox/musulman/evreu/budist ratacit printre catolici/protestanti, nu plateste statul profesor specializat. Si e absolut normal sa fie asa.
Dar mi s-ar parea deplasat ca sa protestez ca protestantul si catolicul au parte de educatie religioasa, dar copilul meu nu. De ce sa moara si capra vecinului?
ruxandra_sb spune:
Uite, ora de "morala laica" poate fi o optiune pt parintii care nu vor ca ai lor copii sa frecventeze ora de religie.
Pentru ca o a doua optiune trebuie sa existe.
Ruxandra & Matei (3 ani) & sotul drag
Elena spune:
Si mie optiunea cu morala laica mi se pare cea mai potrivita. Ioana, ai putea sa incluzi asta in propunerea ta !!
denizel spune:
da, ioana si eu cred ca e nimerit.
mai da-ne ceva vesti, te rugam!
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
inaioana spune:
Dragele mele, am inclus educatia morala laica in propunerea mea, este chiar aici , in primul meu post ...mai sus.
Nu va dau vesti concrete acum ca ma grabesc putin.
Aflati insa ca proiectul meu este foarte interesant pentru mai multe ONG-uri si exista sanse foarte mari sa-i fie impus Romaniei sa se comporte cum e normal pentru o tara care se vrea in UE (chiar ca update la Planul Prioritar/2006...daca intereseaza pe cineva date tehnice).
Maine ma intalnesc cu un reprezentant de la "Solidaritatea pentru libertatea de constiintza" (daca nu ati auzit , sunt aia care au protestat- cu succes- impotriva Catredalei Neamului..in fine, au avut si alte actiuni dar asta e mai cunoscuta) si...va tin la curent.
O sa va spun exact ce plan de actiune am ales si cum decurge.
Pupici
Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
flafi spune:
eu nu am copii de scoala, dar cand eram eu in generala au incercat sa ne bage ore de religie la scoala. am facut un an de zile. mi s-a parut atunci o porcarie si profa mi s-a parut o indobitocita si le-am spus parintilor mei si nu am mai mers la orele ei.
eu personal nu as fi de acord- cand o veni momentul- sa imi las copilul sa faca ore de religie, sunt de acord cu istoria religiei. Ora de istoria religiilor mi se pare de un real folos pentru copii, sa invete ca Dumenezeu e unul pentru toti indiferent de cum alegem sa credem in el.
"So if you tried to understand me
Would you crucify or damn me
Or stand by me
Like smoke around the flame" Vaya con Dios
gabibarta spune:
noi am ales la scoala religia protestanta (reformata) ora la care copiii invata lucruri elementare din Biblie. E interesant, si oricum apartine de cultura generala. Insa nu-mi place ca la noi in afara de catolic, protestant si ortodox nu aveai ce alege! Nici macar educatie morala n-am auzit sa fie, nu mai vorbesc de alte religii. Deci astept si eu noutati, ca tare nu-mi place cum e acum! Bine ca macar profa de religie e de treaba!
Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze noi Lili
irina.c. spune:
"Dar sa luam in discutie una din temeri. Sa zicem ca din 2007 nu se va mai preda religia in scolile de stat. Ar fi o mare durere, chiar foarte mare. Dar vai, de fapt ce s-ar intampla? Ne-am simti handicapati, schiloditi? Am cadea in deznadejde? Aceasta era scopul nostru, pentru el traiam? Sa-l vedem pe Hristos in scoala? Nu vreau sa neg importanta, rolul orei de religie, dar trebuie sa stim ca statul ramane stat (Cezar, uneori mamona) si ca noi in esenta trebuie sa cerem mult de la noi insine si prea putin de la altii. Ajutorul din partea statului era scopul nostru? Nicidecum! Biserica in aceasta situatie (ipotetica pana la urma) va trebui sa se reorienteze, sa creeze scoli confesionale, scoli de duminica, sa intareasca prin preoti si teologi laici lucrarea catehetica. Misiunea sociala este o componenta importanta, dar nu e cea mai importanta. Cea mai importanta e schimbarea vietii, metanoia, unirea cu Hristos. Biserica il ofera pe Hristos. Un lucru este insa esential, pericolele trebuie identificate, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume (caci e grav a spune raului bine si binelui rau). Spuneam intr-un alt context ca ar fi bine sa nu mai cautam justificari, sa nu mai dam vina pe societate, pe U.E., pe lipsuri, ci sa vedem in spatele gesturilor proprii lipsa atasamentului fata de valorile moral-crestine si putina noastra credinta."SursaIrina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
spic de grau spune:
Nu neg faptul ca un copil de o alta religie decat cea ortodoxa ar putea fi tratat "altfel" de catre preot, in timpul orelor de religie (subliniez: AR PUTEA! ca depinde de preot).
Insa - mi se pare nedrept din punctul de vedere al copilului crescut intr-o familie de atei, sa nu cunoasca si "partea cealalta", si sa adopte astfel "religia" parintilor, ptr ca e singurul lucru cunoscut de el.
E acelasi lucru ca in cazul copiilor crescuti de parinti vegetarieni, care adopta si ei acelasi stil de viata nu din convingere ci pur si simplu ptr ca doar asta au cunoscut.
Din pacate religia a ajuns sa se adopte in acelasi mod ca si nationalitatea - si nu suntem crestini doar ptr ca am fost botezati in copilarie.A crede in Dumnezeu si a respecta, (a tine la) lucrurile care ii plac lui Dumnezeu, nu e o cale tocmai usoara. Calea cea larga, e intotdeauna "cealalta".
Din cauza asta foarte putini din cei crescuti in familii de atei ajung crestini in adevaratul sens al cuvantului . Si tot din acelasi motiv, multi din cei care cresc in familii de crestini ajung atei.
Concluzie - nu e un lucru rau sa ii dai copilului posibilitatea sa cunoasca ce e scris in Biblie. In felul asta va fi constient de ce pierde/castiga. Iar Biblia este UNA indiferent ce am zice.
Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)
Yesterday was the past, tomorrow will be the future,but today is a gift, that’s why we call it PRESENT