religia in scoli (2)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oz spune:

quote:
Initial creeata de inaioana
Mai este de asemenea problema icoanelor ortodoxe prezente in fiecare scoala ( ca portretele lui Ceausescu!) si a slujbelor ortodoxe de fiecare inceput de an/eveniment, la care participa la careu toata lumea... si astea trebuie denuntate, fireste.

copiii mei merg la o scoala particulara crestina, se pune accentul pe performanta academica si li se preda si morala crestina, cumva general pentru ca nu se preda catolicism sau anglicanism, etc dar, chiar si acolo poti alege sa nu participi la clasele de religie. Icoane sau alte insemne religioase nu am vazut prin scoala, au o capela in cadrul scolii organizata cu un altar si niste sali de curs unde merg pentru orele de religie, tot acolo se tin slujbe la diverse ocazii, Craciun, Pasti, etc dar se tin in afara programului scolar iar copiii si familiile lor sunt invitati in scris sa participe la aceste slujbe. In felul acesta cine doreste sa vina este binevenit cine nu este interesat nu trebuie sa participe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

Nu sunt deloc de acord ca religia sa fie o materie obligatorie in scoli.
Sunt o persoana credinciasa, sau cel putin incerc, am fost crescuta intr-o familie de ortodoxi, nu am fost obligata niciodata sa merg la biserica, daca am facut-o a fost din placere, dar nu sunt de acord sa fie obligatorie ca materie.
Sunt copii care provin din diferite familii, cu diferite culturi( din ce in ce mai multi chiar si la noi in tara), si nu vad de ce acesti copii ar trebui obligati sa studieze religia pe care unii o doresc.
Sora mea are in clasa un coleg penticostal, si intotdeauna a avut probleme la orele de religie, si intotdeuana a fost respins de colegii sai din aceste motive.
Mi se pare o absurditate acest lucru, asa ca in momentul in care intr-o clasa ar fii 5-6 religii ce s-ar intampla.
Iar sa trebuiasca sa inveti Psalmul x sau Cantarea Y mi se pare o aberatie
Sunt de aord cu o istorie a religiilor asa cum a spus flafi, dar nu sunt de acord cu religia obligatorie.Acasa un copil traieste intr-un anumit mediu, si cred ca acest mediu spiritual, crestinesc , nu poate veni popa sau profa de religie sa il schimbe,si nu cred ca ar avea nici un drept.Adica de ce copilul meu sa fie obligat sa citeasca biblia, daca la noi in casa nu se citeste, sau sa mearga la biserica cand nici unul din noi merge.Acesta ar fii doar unele exemple care se intampla in casele multor famiili, dar asta nu inseamna ca nu suntem crestini.
Sper sa nu fii suparat prea tare pe nimeni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabibarta spune:

Am o cunostinta care la scoala pt fiul lui (sunt evrei) i-a ales obligatoriu religia ortodoxa, nefiind alta varianta. Era insa disperat cand copilul de numai 7 anisori intra in sinagoga si isi facea cruce...
Alta cunostinta (de religie ortodoxa) a fost socata cand copilul de clasa I in a doua sapt. de scoala si-a trezit parintii duminica dimineata cu noaptea-n cap sa se imbrace frumos si sa mearga la biserica, pt ca a zis domn'parinte ca vor muri si vor arde in iad daca nu merg toti in fiecare duminica
Mi se pare de prost gust sa fortezi copiii sa invete alta religie decat a lor (pt ca tot ne plangem ca-s supraincarcati la scoala) si ma enerveaza ca unii preoti prin ora de religie incearca sa-si recoleze "umplutura" bisericii pt. duminica urmatoare.

Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze noi Lili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Inaiona, pune te rog frumos in postarea de deschidere un link la partea intai.

Ruxandra & Matei (3 ani) & sotul drag

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Fetelor, cele care ati dat exemple de disciminari pe care le cunoasteti, ati putea avea si dovezi in acest sens. Adica..eu stiu, persoanele care au fost in acele situatii pot declara ce li s-a intamplat sau exista vreo reclamtie scrisa care sa poata fi luata de la insp. scolar? ..eu stiu... intelegeti ce vreau sa spun...
Mi-ar fi foarte de folos in demersul meu.
Pupici!

Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Ruxandra, am pus link-ul. Mersi de sugestie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

uite, acum am aflat ca doamna educatoare de la grupa pregatitoare unde e fiu-mio s-a gandit sa faca si ceva religie cu ei.
Ei, astazi le-a vorbit despre Adam si Eva si despre diavoli, care traiesc sub pamant (diavolii!).
Probabil ca stau acolo sa chinuie bietele caltitze.
In fine, copilu' meu mai stia cate ceva despre subiectul cu pricina si la inceput a contrazis-o pe educatoare. Da' tot ea a fost mai tare in argumente si acu' io sunt aia contrazisa.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

quote:
Originally posted by inaioana

Fetelor, cele care ati dat exemple de disciminari pe care le cunoasteti, ati putea avea si dovezi in acest sens. Adica..eu stiu, persoanele care au fost in acele situatii pot declara ce li s-a intamplat sau exista vreo reclamtie scrisa care sa poata fi luata de la insp. scolar? ..eu stiu... intelegeti ce vreau sa spun...
Mi-ar fi foarte de folos in demersul meu.
Pupici!

Eu de exemplu pot declara ceea ce mi s-a intamplat, insa nu am o dovada: nu am facut reclamatie scrisa, mai ales in cls I-IV, cui sa reclam? Comunistilor? Desi si in scoala, liceu au fost situatii dificile, dar ne descurcam pe cont propriu...

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

Jocelyn, eu ma gandeam la cazuri recente , bineinteles. Din pacate tu nu mai ai ce face altceva, decat sa lupti ca altor copii sa nu li se mai intample ceea ce ti s-a intamplat tie.
Pana la urma legea invatamantului este atat de prost facuta incat poate fi denuntata numai ea ca fiind discriminatorie , chiar fara cazuri concrete.
Exemple din lege:
Art. 9
(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.
(2) La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
Art. 11
(3) In invatamant se interzice prozelitismul religios.

Cu alte cuvinte, statul asigura invatamant religios cui vrea el, cui nu vrea (diverse alte culte, atei, agnostici) sa faca ei cerere de retragere si bine, fie, nu le pune note la religie. Ceea ce este o discriminare din start.

Iar chestia cu prozelitismul religios...e chiar comica. Pai daca predai catehism al unei religii ce se numeste ca faci? Si daca obligi elevii si profesorii(de toate cultele si credintele) sa participe la slujbe religioase ortodoxe la fiecare inceput de an si eveniment...asta ce naiba este decat o imixtiune grosolana in libertatea de constiinta a fiecaruia si un act ilegal (nici o persoana nu poate fi obligata sa participe la slujbe religioase la care nu doreste..)? Si daca toti elevii si profesorii trebuie sa desfasoare ore in clase intzesate de simboluri ortodoxe (icoane, candele etc) asta ce naiba este?
Plus ca sa spui, ok, noi asiguram invatamant religios cui vrem noi...mi se pare iarasi strigatoare la cer!

Mergi la inceput

Tin sa va spun ca religie (ortodoxa) se studiaza 12 ani. Cat despre intoleranta...iata mostre ortodoxe :

"Daca va intra cineva ca sa se roage cu ereticii: catolicii, protestantii, adventistii, pocaitii, tudoristii, baptistii si altii de acest fel, dau daca va manca la praznicele lor, unul ca acela să se afuriseasca si daca nu.se va cai să se taie cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a cazut din har."

De se va casatori un barbat cu o femeie evreica; sau o femeie ortodoxa cu un barbat evreu sau cu barbat eretic, sau barbatul ortodox cu femeie eretica, acea casatorie se desfaca; dar daca iudeul sau ereticul primeste credinta ortodoxa, atunci casatoria sa ramana incheiata."

Acela care nu merge la Sfânta Liturghie trei duminici la rând, se afuriseasca, fara numai daca este greu bolnav, încât sa nu poata iesi din casa

Daca cineva se împodobeste ca sa faca sminteala si se da cu mirodenii, daca îsi vopseste parul, unghiile, fata, sprâncenele si buzele, sa se afuriseasca (Canonul 103 Trulan).

Gasiti aici lista completa : http://www.sfaturiortodoxe.ro/sfintelecanoane_p.trupesti.htm

Oricum tot acel site este o mostra de intoleranta si rautate crasa. Banuiesc ca in 12 ani...ar avea tot timpul sa intre si in asemenea amanunte...

Mergi la inceput