religia in scoli (2)
Raspunsuri - Pagina 7
mate spune:
quote:
Originally posted by denizel
Cred ca educatia religioasa e o chestiune extrem, extrem de sensibila care nu poate fi lasata pe mana oricui, nici macar a unui preot daca nu stim exact conceptiile acestuia.
?
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Deni,ai pus punctul pe I.Si cum bine ai spus tot tu,irina si cei care se ocupa de site-ul sfaturi ortodoxe fac un MARE deserviciu ortodoxiei,prin atitudinea pe care o adopta si prin ceea ce scriu.Uite eu nu cred ca toti preotii ortodocsi urmeaza ce se spune pe sfaturi...Eu cunosc cel putin doi preoti (daca nu-l pun la socoteala pe bunicul care a fost un preot extreeem de iubit ,celebru as putea spune si care,desi a murit inainte de a ma naste,stiu ca era un munte de toleranta si de iubire...)care nu impartasesc aceste idei...Si sint preoti profesori la facultatea de teologie ortodoxa,care ma cunosc decand era mica si care mi-au dat binecuvantarea lor atunci cand le-am zis ca ma marit cu un romano- catolic in biserica catolica,nu m-au afurisit,nu au incercat macar o secunda sa ma faca sa ma razgandesc,au zis amandoi ca ccc conteaza ca il iubesc si ca simt ca vreau sa fac asta...Deci nu sint toti la fel si inclin sa cred ca nu sfaturi ortodoxe si aberatiile care se scriu acolo sint firul rosu al ortodoxiei.Ca asa si Teoctist a facut slujba cu Papa(mai spunea cineva) si trebuia conform sf.ort.sa fie "ars pe rug"...
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
....pe unii ii duare pe matze,dom'le...
denizel spune:
quote:
Originally posted by inaioana
Apropo de manuale, stiti ca in manualul de clasa a 9-a , de istorie antica (nu de religie!!!) invierea lui Isus este prezentata ca fapt istoric incontestabil? Nu rastignirea, nu tot restul, nici mai mult nici mai putin decat I-N-V-I-E-R-E-A.
Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
inaioana, s-ar putea sa nu fi inteles bine ce ai vrut sa spui, dar cred ca invierea ar putea fi considerata un fapt istoric pentru ca pe baza ei s-a intemeiat crestinismul.
Invierea a transformat pe ucenicii dezamagiti ai unui invatator crucificat, in martori curajosi si martiri ai Bisericii Primare. Ei au fost inchisi, batuti si omorati, dar cu toate acestea, nimeni nu i-a putut face sa nege faptul ca Hristos a inviat din morti, a treia zi.
Nu stiu cat s-a potrivit explicatia mea reste nemultumirea ta:), dar daca invierea ar fi fost o minciuna, apostolii ar fi stiut cu siguranta acest lucru si nu ar fi putut sa perpetueze cu buna stiinta o asemenea inselaciune.
editez ca sa spun ca nu am ales eu caracterele astea. M-am pomenit cu ele:)). Adica, nu vreau ca mesajul asta sa fie privit cu mai mare atentie ca altele:)
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
inaioana spune:
Eu am vrut sa spun ca educatia sa zicem stiintifica nu trebuie sa se impleteasca cu cea religioasa. Adica invierea lui Isus este baza crestinismului, dar crestinismul (sau alte opinii religioase)nu se amesteca (in tainele sale) cu informatiile stiintifice. Cu alte cuvinte, nu poti da ca lucru sigur la istorie (sau poate chiar la biologie) si faptul ca Shiva are nu stiu cate maini (sorry, chiar nu mai stiu exact...) si tot asa.
Spun asta cu tot respectul pentru crestinism, nu vreau sa fiu inteleasa gresit.
Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
roxana1974 spune:
quote:
Originally posted by cataghequote:
Originally posted by roxana1974
Si dupa teorema: "daca a murit capra mea sa moara si capra vecinului" daca nu se face religie cum vrea inaioana sa nu se faca deloc! am zis!
...fiecare mâtză pe limba ei piere ...
Roxana, lasand la o parte ca nu e corect ca unii copii sa frece coridorul in timp ce altii fac religie - lasa-ti-ma cu orarul ca oricat te straduiesti nu poti sa pui profesorilor de religie ore numai de la 8 la 9 si de la 1 la 2 - ti se pare corect sa i se spuna copilului la scoala ca toti crestinii de alta denominatiune sunt eretici, ca nu ai voie sa te rogi cu ei sau pt ei, etc? Esti clujeanca mai, in spiritul asta vrei sa iti cresti copilul?
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
cata, io vreau ca ccc copilul meu sa studieze si religia la scoala. punct. cazurile alea descrise de inaioana si alti frati in opinie ori sunt exceptii (raaaare de tot) ori nu sunt, parerea mea... Ori exceptii sunt si vor fi intotdeauna, e drept, trebuie sa luptam pentru corectitudine, dar nu sa sufere o majoritate de dragul unor exceptii rarisime...iarasi, e parerea mea. Eu sunt pentru ore de religie pentru toate religiile, ok, separat, daca e posibil, daca nu, macar sa fie optionale orele de religie si pentru cei ce nu "opteaza" sa se faca in acelasi timp cursuri de sexologie sau de ... atelier ... sau ... ma rog...ce-o fi...
Elena spune:
quote:
Originally posted by mate
Deni,ai pus punctul pe I.Si cum bine ai spus tot tu,irina si cei care se ocupa de site-ul sfaturi ortodoxe fac un MARE deserviciu ortodoxiei,prin atitudinea pe care o adopta si prin ceea ce scriu.Uite eu nu cred ca toti preotii ortodocsi urmeaza ce se spune pe sfaturi...Eu cunosc cel putin doi preoti (daca nu-l pun la socoteala pe bunicul care a fost un preot extreeem de iubit ,celebru as putea spune si care,desi a murit inainte de a ma naste,stiu ca era un munte de toleranta si de iubire...)care nu impartasesc aceste idei...Si sint preoti profesori la facultatea de teologie ortodoxa,care ma cunosc decand era mica si care mi-au dat binecuvantarea lor atunci cand le-am zis ca ma marit cu un romano- catolic in biserica catolica,nu m-au afurisit,nu au incercat macar o secunda sa ma faca sa ma razgandesc,au zis amandoi ca ccc conteaza ca il iubesc si ca simt ca vreau sa fac asta...Deci nu sint toti la fel si inclin sa cred ca nu sfaturi ortodoxe si aberatiile care se scriu acolo sint firul rosu al ortodoxiei.Ca asa si Teoctist a facut slujba cu Papa(mai spunea cineva) si trebuia conform sf.ort.sa fie "ars pe rug"...
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
....pe unii ii duare pe matze,dom'le...
Oana, ai dreptate. Slava Domnului, nu toti preotii sunt asa !! si trebuie sa recunosc ca mai demult am avut si eu prejudecatile mele si am crezut ca toti ortodocsii practicanti urmeaza cu strictete "sfaturi ortodoxe" ! insa, am descoperit intre timp ca nu este asa, exista ortodocsi care sunt toleranti si ai dreptate, citind scrierile unor teologi si ale unora care predau la facultatea de teologie am vazut ca ei sunt mult mai deschisi decat cei ale caror scrieri sunt puse pe site-ul ortodox.
Totusi, impresia mea este ca cei care impartasesc parerile preotilor de pe "sfaturi ortodoxe" sunt mai multi decat ceilalti. Daca vei intreba orice ortodox practicant, vei vedea ca majoritatea il venereaza de pilda pe Parintele Cleopa (care considera ca Duhul Sfant exista numai in BO, ereticii sunt "fii diavolului", iar ecumenismul este lucrarea diavolului), si ii citesc cu nesatz scrierile, insa putini sunt cei care arata atita veneratie de exemplu pentru decanul facultatii de teologie, care considera ca miscarea ecumenica este de la Duhul Sfant. Si ma refer din nou aici la ortodocsii practicanti...pentru ca am observat o diferenta foooarte mare intre ortodocsii practicanti si cei care nu se duc prea des la biserica, cei din urma fiind mult mai toleranti, culmea !!
Asa ca a-i baga pe toti ortodocsii in aceeasi oala nu este corect si nici de de dorit si impresia mea este ca lumea nici nu a facut-o pe aici, cu exceptia Irinei, care a simtit criticile la adresa unor practici neconforme cu ideea de baza a crestinismului ca o critica la adresa tuturor ortodocsilor, ceea ce nu este adevarat !!! Ca nici Dumnezeu nu ne va judeca dupa apartenenta la o biserica sau alta, ci dupa inimile noastre, dupa cum va gasi (sau nu) DREAPTA CREDINTA in inimile noastre, iara nu dupa ce este scris pe certificatu de botez !!
Din partea mea, toata simpatia si tot respectul pentru cei care cu toata inima lor vor sa urmeze Domnului, indiferent de biserica pe care o frecventeaza (sau nu), ca nu este nici o concurenta la locurile din rai, e loc pentru toti cei care vor cu adevarat Acolo !!!
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
denizel spune:
Elena, ca de obicei, pledoaria ta e de nota zece, numai ca nu putem sti din ce categorie face parte preotul de la ora de religie a copilului nostru.
Pentru unii nu conteaza daca i se arata copilului "poze" su diavoli rosii, cu coarne si cozi (asta s-a intamplat saptamana trecuta la gradinita baietelului meu), pentru unii, e de neacceptat.
asa ca, frica pazeste bostanaria:))
roxana1974 spune:
Elena , ortodocsii ne-practicanti, daca vrei sa-i numim asa, nu sunt mai toleranti ci sunt mai "indiferenti" sau mai detasati...din pacate pentru ei, traditia si credinta sunt relative si relativismul asta e un pacat...
In rest, iti dau dreptate, ca Bunul Dumnezeu ne va judeca dupa inima noastra si nu dupa altele (btw, io n-am certificat de botez, tu ai :)?) si da, ar trebui sa fim mai toleranti unii cu altii, dar cuvantul asta "tolerant" sa fie "tolerant" si nu o interpretare relativa a sa. In incheiere, tin sa spun parerea mea despre tine, consider postarile tale si atitdinea ta ca fiind tolerante, in acceptiunea exacta a termenului "tolerant", spun asta de teama ca nu cumva sa se inteleaga altceva din mesajul meu...am experienta "rastalmacirilor" si simt nevoia sa subliniez cate una-alta :))
numai bine,
Roxa
Elena spune:
quote:
(btw, io n-am certificat de botez, tu ai :)?)
Roxana , nici eu n-am, dar fii-mea are .
quote:
si da, ar trebui sa fim mai toleranti unii cu altii, dar cuvantul asta "tolerant" sa fie "tolerant" si nu o interpretare relativa a sa
Da, e adevarat ca exista multe nuante ale termenului "tolerant" si mie mi-a placut foarte mult definitia tolerantei pe care a dat-o mai demult Conchita:
Ce este toleranta ?
din punctul meu de vedere este sa accept cultural diferentele fara sa imi fie teama sau sa fiu oprita de la a-mi afirma la randul meu identitatea, afinitatile sau idiosincraziile. adica nu cred ca sunt intoleranta daca spun ca nu ma identific unei dogme sau alteia. dogma-i dogma, omu-i om. cu alte cuvinte, ii iubesc pe catolici, fara sa ma convertesc la catolicism ca sa dovedesc sentimentul :), idem cu restul cultelor, religiilor. mi-e greu sa inteleg de ce nu putem fi numiti toleranti si cand ne afirmam diferentele, nu numai punctele comune? tolerant esti si-atunci cand nu iubesti deloc o dogma, dar te duci sa aperi dreptul dogmaticilor respectivi de a se exprima, manifesta, exista.
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
roxana1974 spune:
Exact!! Imi amintesc si eu definitia conchitei, frumos spus .
Lauraa spune:
Si eu sunt de acord cu protestul. Sunt pentru a li se da posibilitatea alegerii. Sunt pentru transformarea materiei de studiu religie in materie optionala. Sa fie o lista cu materii optionale si acolo sa fie religie si (de ex.): istoria religiilor, istoria artelor, educatie civica, o limba straina (ex.spaniola),logica (probleme de logica adaptate varstei), literatura universala (citit si comentat liber), integrare europeana,etc. Daca s-ar face o asemenea lista SUNT CONVINSA ca multi din cei botezati si dusi la biserica o sa aleaga altceva in afara religiei! Dar pt. ca nu au posibilitatea alegerii accepta ce li se ofera. Eu sunt ortodoxa si fetita mea la fel dar educatia religioasa o sa i-o fac EU, acasa si la biserica. Mi-amintesc foarte bine de "profu´" de religie dintr-a opta,pierdere de vreme ora aia,mai bine ni se scriau pe tabla citate latinesti,tot ramaneam cu ceva... As fi fost mai mult ca fericita sa pot alege o limba straina sau istoria artelor...
Mama de Lara Celine