religia in scoli (2)
Raspunsuri - Pagina 8
Veve spune:
Din respect pentru subiect si efortul depus de participantii la discutie,am dat putintel cu maturita si-am scapat de vreo 3 pagini "nocive".Doritorii le pot admira in voie la sectiunea www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63532" target="_blank">Zz al muzeului nostru!Intrarea este libera!Discutiile despre capre sau orice alte reprezentante ale regnului animal sunt asteptate cu interes la sectiunea mai sus amintita;in caz contrar le vom redirectiona,fara preaviz,in categoria "specii disparute".
Multumesc pentru atentie!
Irina,veve & croko
poze1,2,3,4,5
cataghe spune:
quote:
Originally posted by roxana1974
cata, io vreau ca ccc copilul meu sa studieze si religia la scoala. punct. cazurile alea descrise de inaioana si alti frati in opinie ori sunt exceptii (raaaare de tot) ori nu sunt, parerea mea... Ori exceptii sunt si vor fi intotdeauna, e drept, trebuie sa luptam pentru corectitudine, dar nu sa sufere o majoritate de dragul unor exceptii rarisime...iarasi, e parerea mea. Eu sunt pentru ore de religie pentru toate religiile, ok, separat, daca e posibil, daca nu, macar sa fie optionale orele de religie si pentru cei ce nu "opteaza" sa se faca in acelasi timp cursuri de sexologie sau de ... atelier ... sau ... ma rog...ce-o fi...
...fiecare mâtză pe limba ei piere ...
Apoi da, mai Roxana, foarte bine si foarte frumos ce spui tu, numai ca:
- unu la mana: lipseste cu desavarsire;
- doi la mana: io te-am intrebat cu tooootul si cu tooootul altceva iar tu stii foaaaarte bine lucrul asta
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
inaioana spune:
quote:
Originally posted by Lauraa
Si eu sunt de acord cu protestul. Sunt pentru a li se da posibilitatea alegerii. Sunt pentru transformarea materiei de studiu religie in materie optionala. Sa fie o lista cu materii optionale si acolo sa fie religie si (de ex.): istoria religiilor, istoria artelor, educatie civica, o limba straina (ex.spaniola),logica (probleme de logica adaptate varstei), literatura universala (citit si comentat liber), integrare europeana,etc. Daca s-ar face o asemenea lista SUNT CONVINSA ca multi din cei botezati si dusi la biserica o sa aleaga altceva in afara religiei! Dar pt. ca nu au posibilitatea alegerii accepta ce li se ofera. Eu sunt ortodoxa si fetita mea la fel dar educatia religioasa o sa i-o fac EU, acasa si la biserica. Mi-amintesc foarte bine de "profu´" de religie dintr-a opta,pierdere de vreme ora aia,mai bine ni se scriau pe tabla citate latinesti,tot ramaneam cu ceva... As fi fost mai mult ca fericita sa pot alege o limba straina sau istoria artelor...
Mama de Lara Celine
Laura, motivatia statului pentru alegerea religiei ca materie carew se studiaza la scoala publica timp de 12 ani (!), este ca elevii au nevoie de o educatie morala. Evident este un sofism, pentru ca morala este o disciplina separata (a filosofiei) si partile "morale" din diversele religii sunt doar o mica parte din continutul acelor religii.
Totusi, daca aceasta este motivatia, nu se vor accepta optionale de genul "istoria artei" dar, nu ar avea ce obiecta impotriva unui curs de "Morala laica" si a unui de "Istoria religiilor".
La presiunea uni ONG care s-a alaturat si proiectului meu, se pare ca Min. Educatiei va introduce de anul viitor un manual de "Etica" (laica, evident). Totusi nu e foarte clar in ce conditii va fi predat, ciu si in ce relatie este cu ora de religie. Plus ca nu stiu ce s-ar putea face la "Etica" timp de 12 ani E vorba doar de un curs de 1 an...
Trebuie ca religia si morala sa fie predate celor de peste clasa a 6-a sau a7-a, dupa parerea mea, si doar 4-5 ani de asemenea educatie cred ca este mai mult decat suficient. Va exista si o asemenea propunere in proiect.
Ramane deocamdata problema obiectelor de cult (ortodox) in scoli si a slujbelor ortodoxe de fiecare inceput de an sau eveniment, la care trebuie sa participe toata lumea. Ceea ce este ilegal si imoral. Nu poti obliga oamenii, cu atat mai mult intr-un spatiu public, academic si laic sa participe la slujbe religioase ale unei anumite religii si obiectele de cult (plus prozelitismul) sunt interzise in institutiile publice. Dar oamenii se fac ca nu stiu...
Nu mai stiu cine spunea la alt subiect ca in Ro, din pacate chestia asta cu ortodoxismul exacerbat in spatiul public este " un curent, o moda care a prins pe un teren viran". De fapt oamenii nu au deloc o cultura filosofica, religioasa, civica si a drepturilor politice fundamentale din cauza comunismului si nu pot discerne. Mi-a placut mult exprimarea pentru ca si eu cred ca din cauza comunismului s-a ajuns fara discernamant in extrema cealalta, evident doar cu forma fara fond. Oamenii nu sunt nici pe departe mai buni sau mai religiosi , doar se fac, ajungand imediat la intoleranta, discriminare si altele in lipsa totala a unor principii coerente.
Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
Lauraa spune:
Inaioana,...hm..deci asa e, cu morala.. NU stiu, raman la parerea mea insa, trebuie sa fie optionala,nu obligatorie! Uite o discutie intre elevi si chiar si profesori : http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=33600&st=0
Nici eu nu cred ca recitarea lui "Tatal nostru" in cor in clasa ne face mai buni...
Mama de Lara Celine
inaioana spune:
Mersi pentru link. Interesant, ma bag si eu in discutie
impreuna spune:
Lauraa am studiat link-ul dat de tine si mi-a prins bine.
inaioana cred ca cea mai buna solutie ar fi o cale de mijloc. Sa existe cat mai multe optiuni, cum ziceai tu istoria / cultura/ filozofia religiilor. Bazele doctrinare se pun oricum in familie si la biserica.
Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara
inaioana spune:
Pai uite, nu e ok asta? Asa incepe acest capitol :
"Ceea ce mi se pare realist si relativ rapid de obtinut in momentul acesta este ca la inscrierea in scoala elevii sa fie poftiti sa opteze pentru tipul de educatie morala/religioasa pe care il doresc; Adica un formular de genul : religie ortodoxa, alta "recunoscuta" sau ore de educatie morala (laica). De asemenea de la nivelul liceului acestui formular sa i se adauge si optiunea studierii disciplinei istorie /cultura/prezentare a religiilor."
Oricum se mai pune problema daca e ok sa se studieze astea timp de 12 ani...
mate spune:
A Inaioana,conteaza si pe semnatura mea,daca se pune...
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
....pe unii ii duare pe matze,dom'le...
inaioana spune:
Acesta este mesajul lui AC:
[...]de fapt in .ro din ce in ce mai tare apare intoleranta religioasa. E normal daca privesti la rece. Societatea civila romaneasca a esuat lamentabil in a impune un minim de valori si cu totii avem nevoie de o recunoastere a valorilor. Mai toti parintii spun povesti cu zane in care binele triumfa, indiferent ce fac ei in viata lor de zi cu zi.
Religia reprezinta o scara minima de valori. Dupa mine este arhaica si poate fi imbunatatita... dar cand societatea civila esueaza religia e un ultim punct de reper al unor oameni necajiti. Ei si alti militanti religiosi vor apara cu sabia in dinti predarea religiei...
Nimic exceptional... in Romania fata de alte tari in care religia se redescopera pe un fundal de mizerie, incertitudine si coruptie.
Personal sunt contra religiei in scoli. Sunt catolica si nu ar fi fost nici o problema sa am o ora de religie care sa corespunda educatiei mele. Dar scoala ar trebui sa fie locul in care le dam copiilor nostri sentimentul coeziunii sociale, locul in care construim societatea civila de maine. Daca nu pricepem ca religia este un lucru intim pe care nu-l putem impune nimanui e foarte grav. Daca pe un ortodox nu-l pasa ca alti copii sunt fara supraveghere sau ostracizati pentru ca el sa-si poata insusi cunostintele religioase in scoala publica... ei bine o minoritate din cetatenii romani se vor simti mai putin romani, o noua mica falie se va mai crea... si global societatea va merge si mai prost. Sincer din toate tarile in care am stat... si am stat in cateva, Statele Unite mi-au ramas in suflet pentru ca au reusit sa faca sa coexiste atatea religii si atata ateism si agnosticism... si intr-o majoritate covarsitoare fostii imigranti se considera intai americani apoi altceva si au acel sentiment ca ceva ii leaga indestructibil de ceilalti americani fie ei crestini, hindu, evrei sau altceva. Efectiv eu m-am simtit acasa in State prin caldura oamenilor. Ei nu m-au privit ca pe o straina, iar eu am invatat sa-i apreciez.
Si exista in US scoli religioase private de toate felurile, scoli de duminica, sau sambata, sau vineri pe langa lacasurile de cult.... si exista o scoala publica laica. Si exista o natiune cae stie sa-si valorifice diversitatea.
Eu ma simt perfect intr-o luna decembrie in care renii lui Mos Craciun sunt luminati de o hanukkiah... in care unii cumpara sfinti de lemn pentru a face o cresa si alti titirezuri, altii doar cadouri fara semnificatie religioasa... iar obrajii copiilor sunt stralucitori imi da sentimentul ca toti sarbatorim ceva frumos impreuna. Si-mi creste bucuria...
Nimic nu-i simplu, nimic nu-i usor... discriminarea minoritatilor nu a murit... totul insa incepe cu a-ti pasa de celalalt, a trai putin si-n papucii lui inainte de a lua o decizie privind o colectivitate.
Andreea si galusca si brotacelul
inaioana spune:
quote:
Originally posted by mate
A Inaioana,conteaza si pe semnatura mea,daca se pune...
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
....pe unii ii duare pe matze,dom'le...
Sigur ca da, Mate, mersi frumos. Daca va fi nevoie de semnaturi , fac repede un apel serios!