religia in scoli (2)
Raspunsuri - Pagina 16
Jocelyn spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by Jocelyn
Ce inseamna sa te crezi atotstiutor
conchita, daca citeai ce s-a scris si nu ai fi facut o supozitie cu totul aiurita, ai fi observat ca ceea ce am sustinut a fost faptul ca realitatea arata ca Stefan nu a fost deloc un sfant.Daca el si-a cerut iertare pentru ceea ce a facut asta nu stiu si daca a facut-o cu sinceritate cu siguranta ca Dumnezeu l-a iertat dar nu asta era in discutie!
fata draga, aiurita nu stiu cine e, ca io nu ma simt, asa ca poti sa te dai de ermetica ccc cat poftesti, eu inca sustin ca am inteles perfect ce ai spus, drept urmare si comentariul meu. tu sustii ca faptele sunt definitorii pentru mantuire, recte sfintire. amintesti de faptele lui Stefan si de cele 10 porunci. iar eu cazusem pe ganduri la asa teorie grozava, amintindu-mi ca Dumnezeu iarta faptele. de unde si banuiala ca tu nu esti asa iertatoare ca Dumnezeu, avand in vedere cate baremuri ii inventezi unui crestin, recte Stefan, vis a vis de sfintire. plus de asta, Iisus a adus o noua lege, a dragostei. pacatele se iarta, hellooo. asa ca, vezi tu, nu io aiurez, ci matalutza cand esti mai catolica decat Papa.
vai ce imi place adresarea asta cu "fata draga", mai ales ca stiu ca iti sunt "draga"
inca o data incerc sa iti zic, daca citesti, nu te-am facut aiurita, am zis ca ai facut o supozitie aiurita despre mine ceea ce e cu totul altceva
eu una sustin ca o credinta adevarata se va vedea in faptele omului. atunci cand il iubesti pe Dumnezeu faci "faptele credintei". faptul ca Isus a adus "legea dragostei" cum spui tu nu inseamna ca putem face orice fapte in virtutea acesteia.
Da, pacatele se iarta atunci cand iti recunosti vina si iti ceri iertare, nu stiu daca Dumnezeu l-a iertat sau nu pe Stefan si nici nu e asta problema. Insa ca biserica sa il considere sfant pe un om crud, cu o viata cu totul destrabalata ridica un semn de intrebare. Dar cine sunt eu sa contest deciziile bisericii ortodoxe, nu? doar sa nu se faca confuzie intre parerea bisericii si ceea ce inseamna sfintirea in legile divine si daca pana acum nu ai citit niciodata epistola catre Romani sa stii ca e foarte interesanta.
Dar in fine, daca si ce spune istoria se contesta cu atata indignare aici, n-ai decat sa continui presupunerile.
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
fdoina spune:
quote:
Originally posted by Jocelyn
Daca dobandeam dragostea aceea, eram sfanta demult
Deci sa inteleg ca exista si sfinti, nu e sfant doar Dumnezeu?...
fdoina spune:
[/quote]
Foarte bine ca ai ajuns la o asemenea dragoste frateasca. Sper sa poti spune candva acelasi lucru si despre cei care iti sunt antipatici, fiindca asta e ideea iubirii
Dupa modesta mea parere, uite cum e cu ideea iubirii (in sens crestin):unii oameni imi sunt antipatici, imi vine sa, ca deh, sunt si eu om, dar stiu ca Hristos s-a rastignit si pentru ei, stiu ca Dumnezeu ii iubeste mai mult decat pe mine (ca eu am pacate mai multe) si, mai mult, stiu ca in fiecare din ei este, nesters , chipul lui Dumnezeu, deci, de dragul lui Hristos, ma straduiesc sa-l iubesc si eu
fdoina spune:
quote:
Originally posted by cataghequote:
Originally posted by fdoina
Dumnezeul meu il crede Sfant pe Stefan cel Mare.
Nu te supara, dar de unde stii tu asa bine ce anume crede "Dumnezeul tau"? Te informeaza personal?
Irina, ti-au venit intariri!(mai, sper ca ai simtul umorului...)
Cataghe, pe cuvant regret ca te-a socat fraza, dar ajunsesem la "viziunea lui Dumnezeu"( citat Jocelyn) , si am vrut s-o avertizez pe autoare ca ne aflam pe un teren extrem de instabil...
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
fdoina spune:
quote:
Originally posted by impreuna
Sfinti sfinti, dar cand se vorbeste de iertare, e clar ca n-are cum sa fie sfant. Pentru ca daca daca ar fi sfant, n-ar fi gresit deloc, niciodata, deci n-ar fi avut ce i se ierta.
Mi se pare logic
Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si Sara
"Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta"
Draga mea, e clar ca exigentele tale sunt putin mai mari decat ale noastre in privinta SFINTILOR. Noi, ortodocsii , credem ca si Sfintii sunt oameni pacatosi, doar Dumnezeu este desavarsit...
impreuna spune:
inaioana uitasem sa iti spun ca ai dreptate in ceea ce priveste Transilvania si ortodoxia, stiu aici cazuri unde oamenii din sate intregi de catolici sau alte religii au fost obligati sa devina ortodocsi. Frumoasa "convertire"...
AC si mie mi se pare ca Mihai Viteazul a fost nedreptatit, mai ales ca a construit si manastiri (si stiu una chiar foate faina).
Si ca sa trecem la contemporani, nea Jiji cat bine n-a facut oamenilor, asa tzaran cum e el, plus ca nici nu umbla cu mai multe femei ca bietu Stefan si nici n-a omorat pe nimeni.
Da nu se stie niciodata ce ne rezerva viitorul, nestiute sunt caile oamenilor
fdoina spune:
quote:
Originally posted by casandra
Draga Jocelyn, Iov sigur e sfant sarbatorit de ortodocsi.
Si proorocul David e Sfant ortodox.
denizel spune:
quote:
Originally posted by Claudelu
serios?? de unde ai dedus matalutza ca am eu chef de cearta?? Doamne cat te duce mintea
Parca ziceai ceva de IGNOR...ei cum ramane? te-ai razgandit??
bey daca aveam chef de cearta cu o alta blonda ma certam, da sa mor daca am chef ... asa ca veziti de oalele tale, ok?
Claudia&Raul (01.04.2004)
Pentru a nu stiu cata oara vad ca inteligentza nu ramane niciodata nepedepsita.
inaioana ti-a raspuns foarte frumos si, culmea, documentat.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
impreuna spune:
quote:
Originally posted by fdoinaquote:
Originally posted by impreuna
Sfinti sfinti, dar cand se vorbeste de iertare, e clar ca n-are cum sa fie sfant. Pentru ca daca daca ar fi sfant, n-ar fi gresit deloc, niciodata, deci n-ar fi avut ce i se ierta.
Mi se pare logic
Draga mea, e clar ca exigentele tale sunt putin mai mari decat ale noastre in privinta SFINTILOR. Noi, ortodocsii , credem ca si Sfintii sunt oameni pacatosi, doar Dumnezeu este desavarsit...
"Sfant" = Epitet dat divinitii, considerat; ca întruchipând suprema perfectiune si puritate.
fdoina spune:
Stefan cel Mare era numit de cronicile straine ale vremii "atletul lui Hristos", cronica lui Neculce e doar o sursa istorica, iar noi stim ca istoria e o disciplina destul de subiectiva, nu?
Vad ca ne straduim sa-l judecam pe Stefan dupa standardele "lumii civilizate" in care traim, dar sa nu uitam ca lumea medievala in care traia folosea adesea varsarea de sange pentru a impune valori ca natie, limba, religie, cinste etc Iar Stefan isi risca viata in fiecare batalie...
Si hai sa nu-l bagam pe becali in discutie, ca el nu se lupta pentru a apara decat imaginea lui. Prima calitate a SFINTILOR ORTODOCSI este aceea ca habar n-au avut cat sunt de minunati!. Iar Stefan nu ridica manastiri ca asa era pe vremea aia, si nici ca sa se faca sfant, ci pentru a-i da SLAVA LUI DUMNEZEU si pentru a-i multumi ca apara acest pagan de pagani( Dumnezeu, nu Stefan), deci pentru a-si recunoaste propria nimicnicie, pentru a se inchina, pentru a se micsora, pentru a se smeri...
" In furtunoasa sa viata , face si cate un ACT DE SFINTENIE, prin Zidirea de Manastiri si Biserici, ca Marturie a tinderii sale spre cele de SUS. Cu adevarat, i se poate DARUI CUNUNA DE SFINTENIE, ca unuia care a aparat-o, cu pretul Vietii, de fiecare data. Nimeni nu se poate lauda ca este SFANT in totalitate, de aceea in sens Crestin si SFINTENIA se daruieste de DUMNEZEU celor ce au cautat CHIPUL SFINTENIEI. Stefan Voievodul are cu adevarat CUNUNA SFINTENIEI si cinstirea sa este vrednica de toata pomenirea." (Cuviosul Ghelasie de la Frasinei)
Sfintenia o daruieste Dumnezeu ca si cununa pentru "inmultirea talantului", iar Stefan si-a inmultit cu ravna talantii sai
Si cu asta, iarta-ma Inaioana, am promis de mult ca deschid un topic la Zona artelor, dar recunosti ca nu eu am continuat discutia, sper macar ca te-ai distrat pe cinste....