religia in scoli (2)
Raspunsuri - Pagina 17
iulia_b spune:
Stefan ce Mare probabil ca a avut si "puterea" sa ridice manastiri...ca ma gandesc ca au existat si altii care s-au jertfit pt patrie, care au luptat in numele credintei lor etc...dar anonimi fiind si far' de "galbeni" n-au avut cu ce sa "slaveasca pe Dumnezeu".Decat cu dragostea lor...dar ei n-au ajuns sfinti...cam subiectiv si superficial din punctul meu de vedere...parerea mea de "eretica" ce sunt...
Poate daca nu s-ar mai tine cu dintii de de a construi biserici peste biserici, una langa alta, marea "Catedrala Neamului"...si acesti bani investiti aici ar lua un scop nobil, dar mai pamantesc...
Nu ma intelegeti gresit...bisericile, manastirile sunt zestrea printre altele, a Romaniei...dar cate o biserica in fiecare statie de tramvai mi se pare cam mult...
Asa ca masura ridicatului de manastiri nu cred ca este sau mai poate fi un barometru al credintei...
Eu votez cu Marian Vanghelie-care este! Sau cu Sechelariu...el impartea sarmale si fasole cu carnati in scop nobil...electoral..
casandra spune:
Jocelyn, daca e sa il caracterizezi pe Stefan in cateva cuvinte, asta e ceea ce ai spune despre el, ca a fost crud si destrabalat? Astea au fost trasaturile lui definitorii?
Voi credeti ca el a ridicat 44 de manastiri pentru ca asa era moda pe atunci? LOL.
Sau ca a aparat crestinatatea ca n-avea incotro? Avea incotro, putea sa se inchine turcilor in conditii avantajoase pentru el, cum s-a intamplat cu multi alti domnitori.
Sunt sigura ca au fost multi altii, anonimi, cu credinta puternica, si nesfintiti. Dar asta nu il face mai putin sfant pe Stefan. Cei anonimi au avut si o responsabilitate mult mai mica pe umerii lor.
impreuna spune:
Iulia
Lucia eu nu stiu de asemenea discutie...
Mai nou si caii sunt sfintiti (aia ce or facut saracii?:), sa ne mai mire ceva?
Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si Sara
"Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta"
diadaniela spune:
quote:
Originally posted by iulia_b
Stefan ce Mare probabil ca a avut si "puterea" sa ridice manastiri...ca ma gandesc ca au existat si altii care s-au jertfit pt patrie, care au luptat in numele credintei lor etc...dar anonimi fiind si far' de "galbeni" n-au avut cu ce sa "slaveasca pe Dumnezeu".Decat cu dragostea lor...dar ei n-au ajuns sfinti...cam subiectiv si superficial din punctul meu de vedere...parerea mea de "eretica" ce sunt...
Poate daca nu s-ar mai tine cu dintii de de a construi biserici peste biserici, una langa alta, marea "Catedrala Neamului"...si acesti bani investiti aici ar lua un scop nobil, dar mai pamantesc...
Nu ma intelegeti gresit...bisericile, manastirile sunt zestrea printre altele, a Romaniei...dar cate o biserica in fiecare statie de tramvai mi se pare cam mult...
Asa ca masura ridicatului de manastiri nu cred ca este sau mai poate fi un barometru al credintei...
Eu votez cu Marian Vanghelie-care este! Sau cu Sechelariu...el impartea sarmale si fasole cu carnati in scop nobil...electoral..
Iulia si Flavia, si mai bine iesiti de la topicul asta ca e pacat sa va irositi.
,,Iaca si eu pe aici ma bag in seama...poate invat si eu cate ceva de la cineva...sau mai invata si altii de la mine,,
Dana
irina.c. spune:
quote:Flavia,stiu ca e inutil sa o spun,dar o spun:fa diferenta intre canonizare(sau trecerea cuiva in randul sfintilor),sfintirea obiectelor de cult si binecuvantarea(sau sfintirea) caselor,animalelor,ogoarelor,etc..Sincer,eu nu-mi dau seama,daca de fapt nu stiti despre ce este vorba si ce inseamna,de ce discutati subiectul?Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by impreuna
Iulia Lucia eu nu stiu de asemenea discutie... Mai nou si caii sunt sfintiti (aia ce or facut saracii?:), sa ne mai mire ceva?
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
impreuna spune:
Dana am inteles, sa traitz (mai bine hai si tu pe chat:)
Irina ai dreptate, poate ca nu reusesc eu sa fac diferenta pentru ca mie imi suna cam la fel, probabil ca oamenii ar trebui sa stie care sunt diferentele intre sfant, binecuvantat, canonizat, etc...
(am scris mai mult dar m-am razgandit ca nu mai vreau sa stric topicul:)
inaioana scuze
irina.c. spune:
quote:Casandra,pentru cine nu are o conceptie de viata ortodoxa este foarte greu sa inteleaga de ce Stefan cel Mare a fost canonizat.Intre ortodocsi si neoprotestanti exista niste diferente asa de mari in modul de a gandi credinta,incat intre noi e dialogul surzilor.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by casandra
Jocelyn, daca e sa il caracterizezi pe Stefan in cateva cuvinte, asta e ceea ce ai spune despre el, ca a fost crud si destrabalat? Astea au fost trasaturile lui definitorii?Voi credeti ca el a ridicat 44 de manastiri pentru ca asa era moda pe atunci? LOL.
Sau ca a aparat crestinatatea ca n-avea incotro? Avea incotro, putea sa se inchine turcilor in conditii avantajoase pentru el, cum s-a intamplat cu multi alti domnitori.Sunt sigura ca au fost multi altii, anonimi, cu credinta puternica, si nesfintiti. Dar asta nu il face mai putin sfant pe Stefan. Cei anonimi au avut si o responsabilitate mult mai mica pe umerii lor.
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
denizel spune:
quote:
Originally posted by AC
[br
Mey io ma revoltam de Stefan..mey ca zau Mihai e nedreptatit!
Andreea si galusca si brotacelul
Chiar ca e nedreptatit Mihai. Acu' vreo cativa ani, am fost cateva zile la Rasinari (Sibiu). Am stat de vorba cu un rasinarean get-beget, care zicea ca daca n-ar fi fost ei, rasinarenii, sa-i iasa in intampinare cu cateva sute de cai la "olteanu' ala obosit", altfel s-ar fi scris istoria.
Asta era beat crita si pana la urma am smuls de la el ca olteanu' obosit era Mihai, mey.. of, of!
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
denizel spune:
quote:
Originally posted by casandra
Sunt sigura ca au fost multi altii, anonimi, cu credinta puternica, si nesfintiti. Dar asta nu il face mai putin sfant pe Stefan. Cei anonimi au avut si o responsabilitate mult mai mica pe umerii lor.
da, cei anonimi si fara prea multe responsabilitati, n-au avut boieri la dispozitie carora sa le taie capetele la o betie.
Mie chestia asta cu sustinerea cu orice pret a sfinteniei unuia ca Stefan, pentru ca asa mi-au dictat liderii bisericii de care apartin, imi ridica parul maciuca. Inca ma incapatanez sa cred ca "O mie noua sute optzeci si patru" e nitel trasa de par...
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
papadie spune:
http://www.desprecopii.com/forum/rules.asp#rulesid31
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63110" target="_blank"> ALINA-LUMINA