Belgia (2)
Raspunsuri - Pagina 10
mieke spune:
Simona,nu te speria de oprirea certificatului de nastere international,asa fac ,il opresc la dosar la ei la primaria.Eu il am acolo,sotul meu iar fiica noastra are certificatul la ei noi avind o hirtie legalizata cu data ei de nastere.Daca vreodata mai ai nevoie de certificat nu il vor mai cere fiind la ei.Certificatul de nastere international ,este mai mare si este de culoare galben-portocaliu,nu este ca cel obisnuit,mic si verde.Cel international se elibereaza doar o singura data.Il poti da fara probleme,altfel ei nu te casatoresc.Bafta!
anneoprea spune:
Si noua ne oprisera certificatele de nastere pentru toti 3 la primarie (eu, sot, bb) si si pe cel de casatorie, cu toate ca la depunere ne asigurasera ca le pastreaza doar pina finalizeaza dosarul de rezidenta! De la ambasada ne avertizasera sa nu depunem originalele, dar daca ne-au luat tare ca trebuie, n-am mai facut fitze...
De fiecare data cind mai aveam drum pe acolo le ceream si la inceput au zis ca <nu>, a doua oara ca <daca aveti nevoie le puteti lua dar dupa aceea le aduceti inapoi>, ia a3a data am dat peste alt functionar care ni le-a dat si a zis ca daca e sa fie nevoie o sa le ceara ei...
Se pare ca difera de la o primarie la alta, de la un functionar la altul, nici eu stiu ce sa mai cred!
Mult succes!
mieke spune:
Normal dupa casatorie nu mai ai nevoie de niciun act .Pentru cetatenie,daca vrei sa obtii cetatenia faci doar o cerere acte nu ai nevoie,se ocupa ei de tot,le trimit ei la Brussel si raspunsul il primesti prin posta.Apoi pentru alte probleme iti trebuie doar cartea de identitate.Pentru pasaport nu ai nevoie decit de cartea de identitate nimic mai mult,cel belgian si pentru cel romanesc.doar atit.Sa stii ca aici nu se cer multe acte ,cartea de identitate este de ajuns.Pentru copii ,daca vrei,ii poti face o carte de identitate,sau pasaport.Cartea de identitate este o foie cu poza,pasaportul este normal valabil 5 ani,pentru care nu este nevoie decit de cartea de identitate a unuia din parinti pentru ca ei au toate datele in computer la primarie.Tot statutul tau este in computer la primarie:locul de munca ,adresa,.....Singurul certificat pe care ei il elibereaza este cel de casatorie,care arata ca o carte,la care se trece si numele copiilor ,data nasterii ,parohia unde au fost botezati si numele pastorului.
eckho spune:
Pe mine m-ati bagat in ceata rau de tot. Pai noua nu ne-au dat nici un certificat de casatorie ca o carte. Si ne-am casatorit in Bruxel. Singurul document pe care il am e o hartie pur si simplu apostilata de nus-ce minister. Poate are a face cu faptul ca suntem amandoi straini. Nu e niciunul belgian.
Cat despre certificatul de nastere, mie mi-au zis ca il trimit la Palatul de Justitie. Si ca daca vreau sa ma duc acolo sa-mi iau copie legalizata. Cand l-am dat a trebuit sa-l traduc pentru un singur cuvant ca, vezi Doamne,scria august si nu a-08-a la data de nastere. Acuma daca imi trebuie in Romania ar trebui sa iau de la ei copie si sa o traduc in romaneste? Cati bani!!!.... Cata distractie!!!...
Eu una mi-am scos altul in Romania. L-am dat pierdut pe ala vechi. A trebuit sa dea ai mei anunt in ziar vreo doua sapt... Rasu' dracu'... Intrebarea e ce fac eu daca ma mut in Lituania sau in Japonia? Vin la Palatul lor de justitie de fiecare data sa-mi dea ei copii?
Si mie mi-au cerut aici la primarie certificatul de nastere in original, tradus si apostilat de ambasada Belgiei in Romania cum ca eu vreau sa ma cheme White acum.
Te doare mintea. Da-mi stecluta cu otrava sa ma otravesc....
country girl spune:
Las' ca ne-a dat noua Ambasada Romaniei certificat de nastere pentru fetita completat cu locul nasterii: Bruxelles judetul Belgia!
Bine ca ni l-au dat si pe asta si inca repede.
Certificat de celibat elibereaza si Ambasada dar cere cam 40 eurotici pe el.
Noi pentru permisele de sedere am scapat la comuna dandu-le doar copii dupa acte. N-am dat nici un original. Nici macar n-au vrut copii legalizate sau apostilate sau mai stiu eu ce. Simple copii xerox.
poze
mieke spune:
Eckho,voi sunteti amindoi straini,sotul tau fiind englez,cu domiciliul in Belgia.O hirtie are si fiica-mea,cica este extract din registrul de nastere ,o hirtie cu un timbru,nu stiu daca va avea nevoie de ea pentru ca are pasaport.Vom vedea mai tirziu.
anneoprea spune:
Buna Disperata,
In legatura cu revelionul – vad ca nu a raspuns nimeni- asa ca indraznesc eu, cu toate ca nu am state vechi prin zona!
Eu am mai prins un singur revelion in Be acum citiva ani (atunci insa eram doar turisti). Am cautat pe net la momentul respectiv de ne iesisera ochii…Si concluzia la care am ramas e ca prin zona nu se face nimic moca, gen concerte in aer liber cu profit 0….Singurele chestii de amploare erau organizate de posturile de radio in sali amenajate, serveau si niscai mincare – banuiesc ca in genul revelioanelor romanesti de la Romexpo sau de la Circ…Iar pe la restaurante se termina totul pe la 2- maxim3…Alegerea noastra de atunci a fost <revelion pe vapor > (pentru ca suna inedit pentru noi) , aici in Bruxelles, unde am cam facut frigul in rochita decoltata, plus ca personalul nu prea facea fata si totul a venit cu intirziere, inclusiv sampania de la miezul noptii…Ma rog, noi n-am dat mare importanta neajunsurilor si ne-am simtit bine ca doar veniseram sa ne distram, insa cei din jur pareau nemultumiti. Poate si unde noi sintem deja caliti cu sistemul romanesc!
Cam asta e experienta mea legata de revelionul belgian…
Noi am mai prins revelioane si prin alte parti dar asa lipsa de implicare din partea autoritatilor n-am mai gasit…Pina si la unguri suflau vizigotii in trompete in piata centrala de-ti tiuiau urechile –dar totusi era ceva, o multime adunata sa sufle a sarbatoare!
Acum deja nu-mi mai fac probleme de genul unde-mi petrec sarbatorile pentru ca de anul trecut de cind avem bebe totul decurge la domiciliu….
country girl spune:
Pentru Disperata: anul trecut autoritatile organizasera in Grand Place revelionul. Din pacate s-a intamplat nenorocirea cu tsunamiul in Asia si din respect pentru cei cativa belgieni disparuti au fost anulate focurile de artificii si manifestarile prea vesele.
Oricum o traditie mai mare decat Rev, o au aici targurile de Craciun si cele de Mos Nicolae. Foarte frumoase sunt de obicei in Place St Catherine si in spatele Bursei la Teatre de la Monnaie.
Dar si comunele organizeaza asemenea targuri.
La cel din St Catherine sunt calusei de lemn foarte frumosi lucrati de chiar proprietarul instalatiei.
poze
prixi spune:
Buna seara la fete!!!
Ce multe suntem pe aici! Nu imi vine sa cred! A mai fost o tentativa cu acest subiect, dar a esuat! Sper ca de data asta sa nu mai ajungem la arhiva!
Nici eu nu am actele in original acasa! Mi-au oprit si certificatul de nastere si cel de casatorie, iar acum am inteles ca sunt la Palatul de Justitie! Mie mi-a expirat deja pasaportul, dar cum nu am de gand sa ma duc prea curand acasa, nu ma deranjeaza prea tare "amanuntul" asta! Glumesc eu, dar o sa vad eu ce o sa mai alerg dupa acte cand mi-or trebui!
Eu sunt de 5 ani aici si de fiecare data au fost artificii la Mont des Arts, cu exceptia anului trecut, cum zicea si Ina, iar noi am fost de fiecare data! Lumea vine cu sampania la purtator si cu paharul de rigoare si sarbatoresc acolo trecerea in Noul An! Dar sa nu iti imaginezi Disperata ca e mai mult de atat! Noi mergeam apoi la prieteni si continuam petrecerea pana in zori...
Fetelor va doresc o seara placuta! Numai bine la toata lumea!
Roxana