In Italia
Raspunsuri - Pagina 4
iriale spune:
Cri Cri Cri,chiar ca mi-ai luat-o inainte cu placinta cu mere, mai ales ca eu am hotarat sa nu o mai fac azi, ci maine seara. Azi-dimineata, aflandu-ma eu la bar si gustandu-mi micul dejun preferat, adica cappuccino cu frisca si brioche, mi-a cazut privirea pe niste babà....mhmmmm....si sfogliatelle, acelea tipice din Napoli, pe care eu le ador, asa ca azi am o multime de bunataturi (caci bineinteles ca le-am cumparat, si babà si sfogliatelle).
Ideea era, tot azi-dimineata, aceea de a face o plimbare la lacul Ganzirri (un lac cu apa sarata, odata parte din mare, cu timpul insa s-a creat o fasaie de pamant in mijloc, pe care oamenii au construit case, si asa s-a format acest lac, in care acum se cultiva scoici). Ziceam asadar ca vroiam sa ne plimbam si sa profitam de ocazie spre a cumpara peste proaspat, numai ca timpul nu a fost clement si s-a pornit o ploaie mocaneasca ce va dura probabil toata ziua. Si am renuntat, si la plimbare, si la peste.
Asta e...
O duminica placuta, Cristinei si Nicoletei, dar si celorlate fete care lenevesc si nu mai vor sa ne scrie.
IriAle
Se intampla unele lucruri care sunt ca niste intrebari. Trece un minut, sau trec anii, iar viata pana la urma iti raspunde.
crini spune:
Am venit de la biserica, ne pregatim sa papam.
Ieri am cumparat si eu mere, ca sunt in oferta. Imi dati si mie o reteta buna de prajitura cu mere (strudel sau placinta)?
Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)
iriale spune:
Nicoleta, eu nu sunt mare bucatareasa, placinta pe care o fac este foarte simpla: merele rase le pun intr-o tigaie impreuna cu zahar, cannella (scuza-ma, nu imi vine acum cuvantul romanesc exact), cateva stafide si un pic de zeama de lamaie, le tin pe foc pana cand merele se inmoaie, iar apoi aceasta compozitie o astern intre 2 foi de "pasta sfoglia" (cumpar mereu Buitoni), iar apoi totul la cuptor. Este foarte buna.
Cristina, o mare mare artista in bucatarie, iti va explica cu siguranta detalii mai rafinate.
Mergi la biserica orodoxa sau catolica?
IriAle
Se intampla unele lucruri care sunt ca niste intrebari. Trece un minut, sau trec anii, iar viata pana la urma iti raspunde.
crista-s spune:
Vai Iri saru'mina ...ce draguta esti ... Eu insa trebuie sa recunosc ca stau acasa si nici copii nu am deci timp liber cit vreau, asa ca mai fac si eu cite ceva dulce ca ne place la amindoi. Varianta ta cu foile cumparate e cea mai buna. Eu am vazut odata si foi subtiri la magazin, ca cele grecesti ( pasta filo) scria pe pachet si erau proaspete.
Nicoleta ( pot sa-ti spun asa ? pentru ca imi place mult numele tau ), eu am facut foaia "din ochi " am pus cam 300 gr de faina, 1 ou , 1 lingurita de otet, cam 100 ml de ulei si apoi apa calduta pina a iesit un aluat elastic. L-am lasat sa se odihneasca acoperit cu un castron cca 30 min ( adica m-am uitat le tv in timpul asta ). Ieri l-am vazut pe "marele " Vissani care facea cu o tanti la tv undeva unde erau livezi cu mere acelasi strudel ca al meu ( sa zicem al meu pt ca eu fac asa cum facea bunica mea ... mai putin otetul ea nu-l punea ... si nici Vissani ... e adaosul meu dar iese foaia mai frageda), ei au intins o singura foaie mare si au pus toate merele acolo gramada in mere pe linga stafide au pus pinoli . Pina sa intind aluatul, am curatat merele ( cred ca vreo 4 - maricele - si care erau putin lovite ca asta a fost motivul strudelului ... ), le-am taiat bucatele mici cit unghia, le-am pus intr-un castron cu zahar , scortisoara , stafide ( inmuiate in visinata de la tata ) si citeodata cind am pun si ceva miez de nuca taiat cu cutitul marunt - acum nu am avut - si am lasat merele asa crude cu zaharul si toate ingredientele . Eu am facut mai multe strudele subtirele , am impartit aluatul in 6 si am intins fiecare foaie, am pus o parte din mere si am rulat, dupa ce asezam in tava unsa cu ulei strudelele le ungeam cu ulei pe deasupra ... si tot asa pina am umplut toate foile. Am pus la cuptor la foc mediu pina s-au rumenit . Am scos si am pudrat cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat . Asta despre strudel - care va anunt cu tristete a disparut deja din tava - mai au ramas citeva bucatele ... ca al meu sot statea cu grija strudelului .
Mai am o reteta de foaie de placinta super frageda si economica , pe care eu o fac in general cnd vreau sa maninc ceva dulce si vinerea ( de post ): 400 gr faina , 200 gr margarina , 1 lingura de otet ( de aici m-am inspirat de am pus si in foile de strudel !) 7 linguri apa . Le amesteci toate pina obtii un aluat pe care insa il lasi la odihnit la rece cam 2 ore . Dupa ce s-a odihnit il imparti in 2 si intinzi 2 foi eu intind mereu foaia de jos mai mare decit tava ca sa ii pot intoarce marginile peste foaia de deasupra la sfirsit. Foaia o asezi in tava unsa unsa cu margarina si o intepi cu furculita , asezi compozitia si acoperi cu foaia nr 2 . Dai placinta la cuptor la foc mic-mediu pina cind devine aurie. O pudrezi calda cu zahar .Asta e o reteta din revista practic .
Nico sunt insa multe retete pe http://www.culinar.ro/forum/ daca ai timp sa citesti te poti inspira de acolo.
Irinel ce de bunatati ai mincat tu ... si mie imi place babà ... cealalta nu imi amintesc ce e .. dar o caut eu pe net si poate imi amintesc . S-ar putea sa fie asemanatoare cu o chestie din multe foi pe care am mincat-o la socra-miu in vizita insa el zicea ca e ceva specific romagnol, insa m-am cam lamurit eu ca lumea asta e doar cit o batista .
Va urez o saptamina usoara. Si mult soare ( macar pina joi, asa zice prognoza ).
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
crini spune:
Buna dimineata,
Va multumesc pentru retete, le stampez si neaparat fac macar una.
Mie imi plac foarte mult dulciurile, imi place sa mananc in general, dar mai ales dulciuri, insa cu gatitul stau cam prost. Idealul e ceva usor de facut si gustos.
Irina, merge la gradinita pustiul tau? Cum se gaseste?
Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)
crini spune:
Cristina, eu, la fel ca sotul tau, nu pot sa am ceva dulce in casa. Fac poteca pana la bucatarie si mai mult de-o zi nu dureaza, chiar daca e o tava plina. Cand eram acasa, ma uitam si eu la emisiunea "Prova del cuoco". Ce-mi placea acolo, era ca dadeau retete rapide, in principiu reusesti sa pregatesti totul in 20 min. Sotul meu ma mai ajuta la bucatarie, dar niciodata la dulciuri, nici nu se omoara dupa ele. Sotii vostri sunt italieni?
Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)
crista-s spune:
Nico si eu ma uit la Prova del cuoco, asa am invat multe lucruri despre bucataria italiana .In primul rind am vazut anumite fructe , legume sau alte animale , fructe de mare pe care nu le mai vazusem niciodata in viata mea si nici nu stiam unde sa le folosesc , cum sa le curat ... pentru ca sotul meu (desi italian ) nu stie sa faca nimic de mincare si deci nu putea sa ma ajute cu nimic ( ma refer la sfaturi ). Apoi el nu se prea omoara cu mincarea romaneasca, decit cea care seamana cu a lor adica mamaliga cu brinza, snitzele . In plus 1 data pe an: sarmale, sau varza a la Cluj , ciorba de perisoare, de burta ( asta mai des dar nu pun in ea usturoi- cred ca e vampir ca nici nu vrea sa auda de ceapa sau usturoi ... ... iar eu as musca din ceapa ca din mar iar usturoi as minca 24 din 24, insa acum nu mai maninc nici eu ca nu pot eu sa "put" si el nu). La capitolul dulciuri insa "ma rup in figuri " mai in stil romanesc pentru ca aici nu face mofturi .
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
iriale spune:
Nicoleta, ti-am zis eu ca este mare Cristina noastra...
Si sotul meu este italian.
Esti la servici acum?
Cri Cri Cri...cand citesc mesajele tale imi vine o poooooftaaa de mancare...Ti-ai adus aminte cum sunt le sfogliatelle? Multe foi cu ricotta cu stafide.
Aici e soare, un picut cu dinti, dar soare.
O zi buna in continuare.
IriAle
Se intampla unele lucruri care sunt ca niste intrebari. Trece un minut, sau trec anii, iar viata pana la urma iti raspunde.
iriale spune:
Nicoleta, scuza-ma, am vazut in intarziere intrebarea ta...Ale merge la gradinita, inca de cand aveam 4 luni, ii place, se joaca mult, invata tot felul de chestii destepte si este un fel de "capo banda". Este o gradinita privata (particulara).
Cand ai fost ultima oara in Romania? Nu mai tin minte, din ce oras esti, ma refer la Romania?
IriAle
Se intampla unele lucruri care sunt ca niste intrebari. Trece un minut, sau trec anii, iar viata pana la urma iti raspunde.
crini spune:
Din Bucuresti si am fost in tara la sfarsitul lui august. Noi mergem in fiecare an.
Voi ati mai fost in ultimul timp. Eu anul asta am avut un soc cand am vazut ce preturi sunt. Inainte mai cumparam cate ceva de imbracat, mai ales pentru copii, aveau preturi convenabile. Si ziceeam ca ajut economia tarii. Anul asta nu mi-a venit sa cred, cele mai multe sunt mai scumpe decat aici, cu greu gasesti ceva la paritate sau mai ieftin. Chiar si in H, Big, Bucur Obor, care pe vremuri aveau preturi mici. Ca sa nu mai vorbesc de calitatea produselor. Nu stiu daca sunt turcesti, chinezesti sau romanesti, dar mai toate sunt nefinisate (se desfac pe la cusaturi) si netratate, se strang la spalat.
Da, sunt la servici, de-aia scriu mai asa, ma mai intrerup brusc.
Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)