Povestile batranilor

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iren spune:

Ramona shi Nadia
Uf, shi mi-am promis ca pe ziua de azi nu mai intru aci

Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia turbo

motzu Juliei+tortu lu Bogdanelu-nou!
august-septembrie-nou!
pozne
degetzeii

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramonai spune:

Ia uitati ce-am gasit:
http://www.cronicaromana.ro/dragoste-si-moarte-la-tamboiesti.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iren spune:

quote:
Originally posted by ramonai

Ia uitati ce-am gasit:

Nope, pe ziua de azi nu ma mai prinzi, mi-am luat deja portzia, inca de dimi, shi fara poveshti cu bunici

Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia turbo

motzu Juliei+tortu lu Bogdanelu-nou!
august-septembrie-nou!
pozne
degetzeii

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by iren

quote:

Ia uitati ce-am gasit:

Nope, pe ziua de azi nu ma mai prinzi, mi-am luat deja portzia, inca de dimi, shi fara poveshti cu bunici

Ok, dar maine sigur nu mai scapi!

http://community.webshots.com/user/ramonam106

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

quote:

Ia uitati ce-am gasit:

iaca ,in loc sa fac precum irenu,sa-mi vaz de cupil ,m-am pus pe citit
Culmea este ca abia acum vreo 2 saptamini am citit Calea Victoriei de Cezar Petrescu.Ce urit domle,sa nu-i lase sa se iubeasca pe copii!
Cezar Petrescu

Elena si mademoiselle Amelie-Boubou

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Eu i-am trimis linkul vara-mii ca e din timboiesti :-) O sa va spun daca ea stie despre asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

Eu nu i-am cunoscut pe nici unul din bunicii mei.cel din partea tatalui a murit pe cand tatal meu era doar de cativa anisori,iar cel din partea mamei a murit intr-un accident de masina,pe cand eram noi,nepotii, mici.Dar bunicile,de fapt o mamaie(cea din Oltenia) si o bunica(cea din Moldova)-ca asa le deosebeam noi una de alta,si nu admiteam sa ii spunem mamaii bunica sau bunicii mamaie-le-am cunoscut,iar mamaie traieste inca,aproape bine mersi.Are peste 80 de ani si-si duce batranetile pe prispa casei,crosetand cate un macrameu si hranind cateva gaini ciufulite,2 pisici si un catel.
Merge cocosata de sale-reumatismul bata-l vina- sprijinindu-se intr-un toiag si nadusind din greu la fiecare pas.E o femeie rotofeie,asa a fost toata viata,cu fata rotunda ca o luna plina si ochii verzi si iscoditori.O cheama Paraschiva:-D.Paraschiva,fiind prima nascuta ,nu a fost data la scoala pentru ca trebuia sa grijeasca de fratii mai mici.Dar ,dornica de invatatura si cu mintea agera,fura manualele fratilor mai mici,se ascundea in pod si buchisea litera cu litera.Asa a invatat Paraschiva singurica sa scrie ,sa citeasca si sa socoteasca.Cand mai scria cate o scrisoare la Lilitza(asa o alinta pe mama) scotea varful limbii de atata concentrare si rotunjea meticulos si incet literele pe coala de hartie.
Vacanta de vara ne-o petreceam la mamaie.Mama ne conducea cu rata pana in Viisoara,dupa care se intorcea in Bucuresti sa-si vada de treaba.Eram 4 copii,2 fete si 2 baieti,iar in vacantele norocoase mai veneau si nepotii din Craiova,asa ca batatura casei se umplea cu 6 copii deodata.
Fetele,care eram si primele nascute,ieseam seara la shushea,cum ii zicea mamaie la shosea.Ne sulimeneam cu rimel de gene si cu atractiv de buze.Mamaie ne suduia putin,dar ii si placea.Ne zicea:"Ce ghia,va miroase si voua a baieti?"Si ne povestea cum ea in tinerete se dadea cu boia de ardei dulce in obraz si iesea la hora.Isi facea sprancenele cu o bucata de carbune si ce mandra mai era.Doamne,si ce-o mai jucau baietii si-o strangeau in brate si-o giugiuleau.Era placuta la vedere,asa ca baietii dadeau roata in jurul ei.Pacat numa' ca era saraca,asa ca dupa ce se saturau de batut hora cu ea,nu o mai conduceau pana la portita.
Tot ea ne-a explicat pentru prima data care-i treaba cu menstra:-)Ea-i zicea "floricele".Ne iscodea dimineata,cand ne vedea mai abatute:ce Lilitza(nume generic de-acum,de alint:-) ti-au venit "floricelele"?Noi ne rusinam si schimbam vorba."hehee,pe vremea mea,nici n-aveam chiloti cum aveti voi acuma.Legam o atza intre picioare si puneam un ghemotoc de lana si gata.Asta cand aveam floricele.Ca in rest nu puneam nici atza":-D.Noi chicoteam si ne-nghionteam ca niste capritze.
Cat era ziulica de lunga ne jucam in curte,in scranciobul facut de tata dintr-o scandura lunga pe care incapeam 2-3 copii deodata si ne dadeam tare-tare de tot de atingeam cu marginea scandurii acoperisul patulului,trageam pisicile de coada si le bagam cu botu-n strachina cu lapte,ne urcam in prunii Ocaiesii(cumnata lu' mamaie,care era gard in gard cu noi),jucam septica pe shantz sau fata-ascunseala si ne-ascundeam 3 uliti departare de nu ne mai gaseam unii pe altii si cate si mai cate.Cel mai tare ne distram cu popa prostu cand faceam roata 10-15 copii pe marginea shantului,la Ocaiasa,ca era iarba mai moale si ce ne mai hlizeam.Normal,cei mari faceau misto de ai mai mici,ne mai si suparam,ne porecleam unu' pe altul,eu ii ziceam dintzosu' lu' nepotu' Ocaiesii si mama ce ma mai fugarea.In zilele mai calduroase ne retrageam,noi fetele,in patulul lu' mamaie,un fel de hambar gol,ca n-avea grane la vremea aia,in care ne suiam pe o scarita de lemn si inchideam usa bine dupa noi.Printre scandurile patulului il iscodeam pe dintzosu',varul nostru sau pe Ocaiasa care invartea de zor fagurii de albine si umplea ulcelele cu miere.Ne bucuram ca stiam ca o sa capatam si noi o strachina de miere zaharisita:-D...

...if you know what I mean.(proverb american :-D)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by adrienne12

Eu i-am trimis linkul vara-mii ca e din timboiesti :-) O sa va spun daca ea stie despre asta.

Trebuie, trebuie sa stie! Ca doar:

1. mi-a povestit mie mamaia
2. au dat la gazeta .
Sa ne zici raspunsul ei.

PS. zi-i ca io-s de-a lu' Marculescu

http://community.webshots.com/user/ramonam106

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Ortansa,am avut senzatia ca citesc un episod din Amintiri din copilarie a lu Creanga,foarme frumos povestit,cu umor si parfum de epoca!
P.S.-mai vreau!

Elena si mademoiselle Amelie-Boubou

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

ok,mai am ceva,dar sa nu ma certati prea tare daca povestesc mai mult din copilaria mea,deact din viata bunicilor-am cateva si din astea...dar mai incolo un pic.

In serile in care nu era discoteca in sat sau vreun film la cinema,ne adunam toti copiii de pe ulita pe vreun shant si povesteam despre strigoi.Ne adunam gramada si,de frica probabil,aproape ne strangeam in brate si ne tineam rasuflarea ca nu cumva sa auda strigoii ce conspiram noi acolo.Eu eram de varsta medie,asa ca aveam voie in grupul celor mari,piticii erau goniti in casa:-).Asa de bine povesteau cei mari de strigoi,incat de multe ori aveam impresia ca,seara la culcare ii vad in fata ochilor.Mi-i imaginam cum umbla prin pod si coboara printr-o gaura in casa sau daca aveam drum pe langa cimitir,ca brutaria tocmai dupa cimitir se gasisera s-o faca,ocoleam vreo 2 ulite ca sa ajung la brutarie.Sau mai erau povestile despre copii nascuti cu-o pielita pe ei:-), care cica se transformau in strigoi si daca aflam ca vreun om din sat a fost nascut asa,fugeam de ne sfaraiau calcaiele din fata lui,nici buna ziua nu-I dadeam.Multa vreme am fost convinsa ca exista strigoi.

Cand in sfarsit ne dadeam dusi la culcare,dupa ce mamaie ne suduise si ne boscorodise cum ii venise la gura de dupa gard,fugeam repede in curte,luam o ulcea cu apa rece de pe tropozam si ne spalam repede pe picioare,pe o lespede din fata prispei.Ne stergeam cu un stergar curat pe coada unei maturi si tzup in asternuturile scrobite de mamaie.De obicei dormeam in odaita si mamaie ne lasa lumina aprinsa in bucatarie,de unde intra pe geamul de la usa un patratel de lumina.Urmaream somnorosi cum tantarii si alte ganganii misunau pe la gemulet si adormeam intr-un tarziu in bazaitul lor.Mamaie ne aducea intotdeauna in bucatarie un lighean smaltuit si ciobit pe alocuri,in caz de nevoi urgente.:-)
Apoi,prevazatoare si grijulie,incuia usa de la intrare,punea cheia pe o grinda deasupra usii si se ducea la culcare pe prispa.Nu uita niciodata sa incuie usa,pentru ca mamaie tinea ca la ochii din cap atat la nepotii ei neastamparati cat si la butelia din bucatarieļ
BUcataria avea un gemulet lung si stramt,care dadea in pripspa.Pe prispa era si beciul,care se inchidea noaptea,tot pentru apararea avutiilor,cu obloane grele de lemn.Intr-o noapte,verisoara noastra din Craiova,nu stiu ce vroia sa faca,in orice caz vroia sa iasa din casa.Asa ca ce-i da prin minte:sa iasa pe gemuletul din bucatarie.Subtirica cum era ,n-a avut probleme si a trecut cu usurinta prin gemuletul stramt.Numa' ca in timp ce se bucura ea ca poate sa iasa afara,zdrooong ,auzim o mare bubuitura.Numa' ce-o auzim pe mamaie,care sforaia de mult pe 3 voci:"ce-ati facut impielitatilor?neostoitilor, nu adormirati maica?".Se ridica ea din pat cu destula greutate si da sa vada ce s-a intamplat:se invarte de 2 ori,pana ce aude un glascior firav si suferind din beci.Noi ne tavaleam pe jos de ras in bucatarie,si mai inchisesem si geamul.Ne mai lispea aura aia de ingerasi deasupra capului:-).Cand o vede mamaie pe Costinela,hat in fundul beciului,saraca nu mai putea de durere,cazuse ca bolovanul in beciul pe care mamaie nu-l inchisese in seara aceea:-)

...if you know what I mean.(proverb american :-D)

Mergi la inceput