Mamici, cum cresteti copii bilingvi?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Hildegard spune:

Buna,

Stefan al meu are 1 an si 7 luni si inca nu zice cuvinte.zice doar mama, tata, bubu, niani,taitaiii de astea. zilele astea m-a innebunit cu limbajul lui...si-a dat drumul mai nou la limbajul lui.
acasa se vorbesc cu el romaneste si limba ceha. o fi asta cauza?
voi ce ziceti.
edit:eu vorbesc ceha cu el, dar o mai iau si pe romeneste acum ca m-am speriat ca nu vorbeste copilu si sa nu-l mai bulversez.

parerea mea este ca acest subiect sr trebui sa stea pe topicul"parinti intreba si parinti raspun" si nu aici la vacante!!!!!

de-ale gurii

Stefan Peter(1 an si 7 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Eu romanca, sotul american.
Aidan vorbeste si intelelege amandoua limbile.Eu i-am vorbit mereu romaneste si sotul engleza.Din Septembrie va merge la gradi germana si speram sa invete si limba asta

Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pika-pika spune:

Si eu imi fac ceva probleme in legatura cu asta!
Eu romanca,sotul peruan,locuim in Japonia.Acum fetita e cu mine non-stop.Cat suntem singure vorbesc romana,cand e tata cu noi vorbim spaniola,cand va merge la gradinita va auzi numai japoneza.Am uitat sa spun ca are 11 luni.
Ce m-a surprins este ca intelege cateva fraze in romana si spaniola cum ar fi "Unde e mingea?"(o cauta si o aduce),"Cine a venit?"(se duce spre usa),apoi intelege lapte(leche).Acum incerc sa o invat sa salute in japoneza,pentru ca mergem la doctor,pe strada mai vorbim cu vecinii etc.Dar...nu spune mai nimic,vorbeste pe limba ei,dar nu spune un cuvant pentru ceva anume.Cateodata parca spune "papa" la mancare.
Teama mea este ca atunci cand va merge la gradinita,va auzi cea mai mare parte din zi japoneza.Oare o sa am timp sa o mai invat si romana si spaniola?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CamiM spune:

Super interesant subiectul mai ales ca si noi suntem in situatia in care copilul intra in contact permanent cu doua limbi.. suntem amandoi romani si in principiu vorbim cu fetita noastra care are 13 luni in romana acasa dar in engleza in public.
Avem prieteni care sunt in aceeasi situatie si pana la urma pare sa mearga adica dupa ce mai cresc copii par sa separe excelent diferitele limbi cu care intra de mici in contact. Deocamdata Sofia noastra spune cateva cuvinte majoritatea in romana dar pare totusi sa inteleaga si ce i se spune in engleza.

Cami & Sofia
poze Sofia
filme Sofia
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=24252231dd43d47382a52a" target="_blank">
primul an cu Soficu

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=24150fb1164e749e8d7bae&skin_id=0&&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">clip cirese 8 Martie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissJJ spune:

Buna fetelor!

Acum am descoperit si eu subiectul asta.
La noi situatia e urm: noi romani fetita nascuta aici in casa vb romaneste si daca trebuie in oras vb in engleza, la magazin sau pe tren etc. ma refer cu altii ca intre noi vb tot romaneste.
Acuma intrebarea mea e urm: sa invat fata cateva cuvinte de baza in engleza pt cand incepe gradinitza sau sa ma bazez pe faptul ca le va prinde destul de repede odata ajunsa acolo?
Momentan ea stie sa zica mama, tata sau tati, papa si ham ham plus ca stie sa zica bye bye si face din manutza cand aude bye bye deci stie despre ce e vb. La televizor aude si romana si engleza ziua mai mult engleza ca se uita la desene si seara si romaneste cand ne uitam la canalele romanesti.

---------------------------------------
Mada si Arianna Raisa (21.08.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns norocuta spune:

mada_mxm parerea mea este ca unul din voi sa vb cu fata in engleza,dar bine stabilit, nu cand unul cand altul...spun asta din experienta.

Mai tarziu, cand ea va separa limbile, o poti ajuta sa se perfectioneze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_n spune:

Subiectul asta e exact ce ma roade pe mine de 5 luni.
Amandoi suntem romani, locuim in State si Petrutu' nostru ne-a dat niste emotii teribile in legatura cu vorbirea.
La 18 luni avea 3 cuvinte si vreo 4 semne, la 19 luni nici un cuvant , dar in 2 saptamani a invatat vreo 10 semne si parea dus in lumea lui.
Dau telefon in tara, vine mama cu primul avion ca sa ma ajute sa-i vorbeasca si ea ca eu deja imi uram vocea de cate ori ii repetam aceleasi lucruri. Pana sa vina, Petrut are 3 cuvinte noi si iesise din izolarea lui. Fac parte din clubul mamicilor din orasul nostru, alta mamica imi zice ca stie ce-a fost : o perioada de acumulare, pediatrul zice la fel.
Parte din strategia de a-l face sa vorbeasca, petrecem luna august in tara. Vin multe cuvinte noi, mai ales pentru ca i-am pus in brate pui, catei, pisicii, iepurasi si mananca struguri pe care-i poate rupe de pe ciorchine, iar boabele nu-s de marimea prunelor.
Saptamana viitoare face 2 ani, are 40 de cuvinte si 6 expresii gen let's go, bye-bye, thank you, dai-dai tas = da-mi ceasul.
Azi am dat in disperare cand am realizat ca nu stie care e masa, iar cand am inceput sa-i explic eram deja agitata, ca n-am reusit decat sa-l fac sa planga in timpul explicatiilor

Ideea e ca doar eu si sotul ii vorbim romaneste, nu avem tv in romana, nu ascultam posturi de radio in romana, nu ne intalnim decat rar cu romani, in schimb aproape zilnic, de 1 an de zile ne intalnim cu copii si mamici americani din grup.

A facut deja 2 sedinte de speech therapy, deja am inceput sa aplic metode, iar de ieri s-a prins cum sta treaba si in loc sa spuna cuvantul isi ascunde capul in brat si maraie suparat. Pai cum sa nu se supere daca el imi arata de vrea, iar eu ii tin mancarea la 2-3 cm de degetel si-l intreb ce-i asta? Petrut, asta e carne, el zice cane, eu zic bravo petrut. Mananca 3 imbucaturi, iar ce-i asta? asta e carne, el zice cane, eu zic bravo petrut.
Stiu ca in Romania pana la 2 ani nu se considera ca sunt probleme de vorbire, ci ca trebuie asteptat sa treaca pragul asta.

Ati trecut prin asa ceva? Intr-adevar sunt copii bilingvi care vorbesc mai tarziu? ca tot timpul dau de situatia " am citit ca cei bilingvi vorbesc mai tarziu, dar copilul meu n-a avut probleme", si nu ma refer romani, ci si la alte natii, ca m-am apucat de citit si forumuri straine

Diana si Petrut (3 oct 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miri_mik spune:

ooooooof, suntem si noi in aceeasi oala...

eu si sotul, romani, in be. aici se vorbesc franceza si flamanda. copilul are 19 luni maine, si nu spune mai nimic. am fost cu el la medic. doctorita ne-a recomandat ca in casa sa ramana o limba - respectiv romana, iar la gradi doar franceza. la anul va merge la "scoala" in flamanda". nu disperam mai ales ca vad ca pricepe romaneste si franceza la fel:)
doar ca dureaza:))

miri_mik si pestisorul auriu (28.02.2006)
http://b2.lilypie.com/DjTMp1.png
http://bd.lilypie.com/25XKp2.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pumba spune:

excelent subiectul!
eu romanca,sotul american ,eu vorbesc romaneste cu fetele in casa,sotul engleza ,avantajul meu e ca sotul intelege si vorbeste romaneste.
Cea mare( 5 1/2 ani) raspunde in engleza cand eu o intreb in romaneste. Am fost in tara in mai si intr-o luna de zile si--a dat drumul excelent la vorba , am fost super incantata de progresele ei si pot spune ca stie 2 limbi.

diana - cea mica are 1 anu jumate ,dar nu vorbeste deloc si nici nu-mi fac griji, pt ca asa a fost si la cea mare ,care acum "gura ,nu-i mai tace" vorba ciobanului.

Noi avem Mari probleme acum in fam din cauza animalelor - catelu face " ham,ham" sau face "ruff,ruff"?
pisica face - miau,miau sau face meow,meow?
purcelu face- oink,oink sau guit guit?

Adeline( 16.12.2005)Claire(7.12.2001)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

sotul e belgian:flamanda si franceza
eu-lb romana
si locuim in canada:engleza
deci - nu stiu ce va invata are 19 luni si zice bye-bye, money
mama haide, mama apa, suc, bebe,
oma-e bunica in flamanda, bompa e bunic
si alte cateva cuvinte
deci, in consecinta 1 mix de lb. vom vedea. si eu am mari emotii.

Mergi la inceput