Mamici, cum cresteti copii bilingvi?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristina1974 spune:

La noi e urmatoarea situatie: eu, romanca de origine, sotul iranian, stabiliti in Londra, insa calatorim foarte mult inafara.
Fetita cea mare, Iasmina, 5 ani, intelege romana si farsi la perfectie, insa nu vorbeste decat in engleza. Mai nou, am observat ca intelege araba, la un nivel basic, sa-i zic asa, si spaniola, pentru ca mama prietenei ei de la scoala e columbiana. Cea mica, probabil, va face la fel. Eu vorbesc romana cu ele, sotul vorbeste farsi, si parintii lui, la fel, numai farsi. Am discutat cu un profesor care s-a ocupat mult de copiii din familiile bilingve,si el ne-a zis ca atata timp cat copilul intelege romana si farsi, sa nu ne facem probleme, chiar daca vorbeste numai engleza, pentru ca va veni vremea cand va incepe sa vorbeasca si astealalte doua limbi.

Ajutati-o pe Sonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Revin la acest subiect, pentru ca atunci cind am scris Agata, fetita mea cea mare, vorbea doar engleza si romaneste. Urma sa inceapa scoala in franceza si ma gindeam ca o va vorbi si pe aceasta la un moment dat. Ei, bine, acum nu ca vorbeste in franceza, ci turuie... Cred ca si-a dat drumul in franceza, fluent, in mai putin de un an de zile... Deci acum vorbeste fluent trei limbi, lectii facem in doua (franceza si romaneste), la scoala au si ore de engleza, nu le amesteca deloc intre ele, in romaneste mai face greseli, in engleza isi gaseste mai greu cuvintele acum decit in franceza... dar merge cu toate trei foarte bine la cei sase ai ani ai. Si mai merge simbata si la cursuri de... chineza. Si vrea si spaniola si/sau italiana! E cucerita de limbi si de faptul ca oamenii vorbesc aici multe limbi, ar vrea sa le stie pe toate.
Cea micuta, a inceput si ea gradinita si acum intelege tot si vorbeste putin in doua limbi: romaneste si engleza. Inca le amesteca... Iar cel mic din burtica le aude din start pe toate trei...

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">31+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA

In viata ta si a celor dragi tie, tu trebuie sa fii solutia.... nu problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rodi9 spune:

Si la noi cam la fel. Eu romanca sotul american, baietelul meu a fost crescut de mama mea cu o pauza de 6 luni pana la 15 luni. Intelegea amandoua limbile si stia vreo 2,3 cuvinte in romaneste. La 15 luni am inceput cresa, deci 11 ore pe zi numai in engleza. O perioada nu a vorbit de loc, si nu invata cuvinte noi. Asa ca am inceput sa ma ingrijorez si am facut cea mai mare greseala si am vorbit numai engleza cu el. Si a inceput sa vorbeasca imediat, dar din pacate a pierdut total contactul cu limba romana. Nu mai foloseste decat cateva cuvinte si cam atat. Acum mama are grija de fetita mea si observ aceleasi tendinte. O sa incerc sa vorbesc romaneste cu ea chiar daca mama va fi in Romania un timp dar cred ca va fi cam greu avand in vedere ca fratele ei intelege numai engleza. Nu stiu daca nu e prea tarziu sa incep iar romaneste cu el, acum la 3 ani jumate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

quote:
Originally posted by Rodi9

Si la noi cam la fel. Eu romanca sotul american, baietelul meu a fost crescut de mama mea cu o pauza de 6 luni pana la 15 luni. Intelegea amandoua limbile si stia vreo 2,3 cuvinte in romaneste. La 15 luni am inceput cresa, deci 11 ore pe zi numai in engleza. O perioada nu a vorbit de loc, si nu invata cuvinte noi. Asa ca am inceput sa ma ingrijorez si am facut cea mai mare greseala si am vorbit numai engleza cu el. Si a inceput sa vorbeasca imediat, dar din pacate a pierdut total contactul cu limba romana. Nu mai foloseste decat cateva cuvinte si cam atat. Acum mama are grija de fetita mea si observ aceleasi tendinte. O sa incerc sa vorbesc romaneste cu ea chiar daca mama va fi in Romania un timp dar cred ca va fi cam greu avand in vedere ca fratele ei intelege numai engleza. Nu stiu daca nu e prea tarziu sa incep iar romaneste cu el, acum la 3 ani jumate.

Parerea mea e ca nu e prea tarziu sa incepi sa vb romana cu el.Sunt multi doctori care recomanda sa astepti sa stapaneasca copilul o limba si apoi sa o introduci pe a doua.
Noi am vb ambele de la inceput.
Acum Aidan intelege bine ambele limbi dar nu spune totul corect si e ok, dr lui a spus ca va vorbi corect ambele limbi mai tarziu datorita introducerii simultane.As vrea la anul sa il dau la gradi ca am esuat cu cresa si sa invete si germana.Atunci va avea 3 ani

Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rhea spune:

Buna Ziua ,

Va felicit pentru subiectul asta ! Am si eu aici o situatie destul de delicata :

Am o fetita care in februarie implineste 5 ani .Mama mea a avut grija de ea de la 4 luni ,eu intorcindu-ma la serviciu in alt oras .Apoi am plecat din tara cind ea avea un an , am lasat-o in continuare la mama . Am vrut sa o iau cu mine dupa citva timp dar nu s-a dezlipit de ai mei . Solutia era sa incercam sa ne vedem cit mai des si sa ne apropiem cit mai mult una de alta ca sa se simta confortabil alaturi de mine dar trecind timpul a aparut problema cu limba . Nu am insistat prea mult sa o iau de linga mama pentru ca nu voiam sa o bulversez cu atit de multe schimbari dintr-o data , pe de o parte : alta tara ( locuiesc in Emiratele Arabe,sotul e indian ), alta clima , alta casa,alta limba alt...tot , iar pe de alta parte i-mi doream cu disperare sa fie cu noi .Este super isteata , citeste si scrie in romaneste , joaca jocuri interactive pe calculator , dar problema cu limba engleza e tot acolo . Nu am reusit sa gasesc un profesor pentru lectii particulare de engleza pentru ea pina acum un an pentru ca cica era prea mica si e foarte greu sa retii atentia unui copil atit de mic cu astfel de lucruri . In momentul de fata invata engleza , este in aceeasi grupa cu un baietel de 6 anisori , se descurca foarte bine , tine pasul cu el , dar nu vorbeste in engleza . Intre timp a venit si fratiorul pe care nu l-am mai lasat la mama tocmai ca sa evit situatia asta ( are acum 14 luni). Eu vorbesc cu el in romaneste , sotul in engleza iar bunica din India care a avut grija de el in ultimele 5 luni in hinhusa . Spre deosebire de fetita , care spunea la virsta lui o gramada de cuvinte ( o gramada pentru virsta aia ) , baietelul nu spune decit mama , papa , o stiga pe sora lui ...si cam atit . Ca sa fac usoara acomodarea fetitei , l-am lasat o luna in Romania si pe baietel , in speranta ca se leaga unul de altul si va avea un motiv in plus sa vina aici - lucru care s-a intimplat de altfel , cind o intreb insa daca vrea sa vina la Abu Dhabi , i-mi spune cam asa :,, - Dar nu stiu engleza , mami !'' O vad pregatita psihic pentru schimbarea domiciliului dar ii simt retinerea vis a vis de limba .In legatura cu baietelul nu sint foarte ingrijorata pentru ca doctorul zicea ca din cauza faptului ca se vorbesc mai multe limbi in jurul lui e un pic derutat dar ca o sa-si dea drumul cu amindoua deodata daca intelege ce i se spune in ambele ( romana si engleza sint constante), dar un pic mai tirziu decit copiii care invata o singura limba . Problema mea e fetita care in curind merge la scoala si daca vreau sa studieze linga mine va trebui sa faca macar un an de gradinita in limba engleza ....si nu stiu daca e destul , iar in momentul de fata nu va face fata . Nu stiu in ce masura va reusi sa vorbeasca engleza daca aude numai la ore , iar orele alea ....ea trebuie sa se joace in limba engleza , nu sa invete cuvinte doar ....habar nu am cum sa procedez , credeti-ma !

Va pup si orice sfat e mai mult decit bine venit !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina1974 spune:

Rhea, ma ierti ca intervin , insa ceea ce faci tu este gresit. Copilul trebuie sa stea langa tine,si cu asta basta. Ca nu stie engleza, ca nu e pregatita...astea mi se par motive neplauzibile de a lasa fetita cu bunicii. Ea trebuie sa creasca langa voi, langa fratele ei. Si sa-ti mai spun un lucru: peste tot in lumea asta, unde exista imigranti, si Abu Dhabi este un loc cu foarte multa lume, pedagogii din scoli sunt foarte bine pregatiti pentru situatiile in care au de-a face cu copii bi- sau chiar trilingvi. Copiii recupereaza cu viteza luminii, nici nu ai timp sa realizezi cat de repede invata. In Londra ,Iasmina mea a avut la gradinita o fetita din Sri Lanka, abia venita in UK, a carei parinti nu stiau o boaba de engleza. In cateva luni, copilul ala vorbea engleza la un nivel la care te puteai intelege cu ea.Mult mai rau procedezi lasand-o la ai tai. Meditatii la engleza....hmmmmm..Ei invata extrem de repede cand traiesc efectiv in mediul in care se vorbeste engleza.
Si oricine stie ca o limba se invata repede de tot atunci cand esti pus in situatia de a comunica in limba aia, de a trai in mediul in care se vorbeste numai limba aia. Crede-ma,nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca as putea invata o limba straina la aproape 30 de ani. Ei bine, pot sa iti spun ca vorbesc farsi si araba fara prea multe greseli, si le-am invatat nu cu meditatii, ci traind intre cei vorbitori de asa ceva. Daca mie mi-a luat mai putin de un an sa pot face asta, gandeste-te cat de putin ii ia unui copil care e liber de stres, al carui creier e in plina dezvoltare si care are o capacitate extraordinara de a asimila informatii.

Ajutati-o pe Sonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Rhea, subscriu si eu la parerea Cristinei. Si mai cred ca fetitei tale ii e frica de probleme cu limba pentru ca a auzit discutii intre voi adultii, nu de altceva. Eu am plecat intr-o tara straina cu parintii la 10 ani, am mers la scoala acolo dupa o saptamana, fara sa fi studiat deloc limba in prealabil, si a fost ok, am invatat repede si fara traume (am facut si meditatii la un moment dat, dar la ceva timp dupa ce a inceput scoala, si avand deja un nivel conversational ok, prins din zbor printre copii, la scoala). Unul din marile avantaje a fost tocmai ca la varsta aceea nu mi-era frica, ca n-o sa ma descurc, ca fac greseli, ca vorbesc prost, ca ce-or sa creada ceilalti.. dar nici nu i-am vazut/auzit pe ai mei sa fie ingrijorati, nimeni nu mi-a sugerat ca ar fi un lucru dificil (or fi fost ei ingrijorati, dar nu se manifestau in fata mea) si-atunci nici eu n-am stat sa ma gandesc daca e sau nu, am intrat cu capul inainte. In primul bimestru m-am descurcat binisor la toate materiile, la cursul de limba insa am luat 'insuficient', dar nimeni nu a facut mare caz, asa ca nici eu nu m-am impacientat, si in al doilea bimestru deja am luat note foarte bune la celelalte materii si 'bine' la limba.
Fetitei tale la 5 ani ii va fi si mai usor, cu cat copilul e mai mic, cu atat prinde mai repede, o sa te minunezi si tu de progresele pe care le va face. Dupa parerea mea, cu cat o aduci mai repede, cu atat mai bine.
Mult succes!

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madishor spune:

Noi suntem romani si anul trecut am venit in Canada. Ana avea 6 ani, iar Matei 3 si 2 luni.
Ana este genul care se imbolnaveste daca nu vorbeste, a mers la scoala in limba engleza la o saptamana dupa aterizare, si in 4 luni se exprima fluent. Acum aproape ca nu mai are accent in engleza si este perfect bilingva. Nu prea are chef de vorbit romaneste dar regula este clara si stricta - in momentul in care am intrat in casa vorbim romaneste.
Matei era in urma cu vorbitul, de cand am venit. Vorbea romana cam ca un copil de 2.5 ani. Dupa ce a mers la daycare in limba engleza s-a blocat total. Timp de patru luni nu a vorbit aproape de loc in nici o limba. Pe urma a inceput incetisor sa o dea pe engleza. Acum inregistram progrese si se exprima destul de bine in engleza, si cand nu stie un cuvant il spune in romana. Vorbim cu el romaneste si el raspunde in ce vrea. Nu insistam sa raspunda in romaneste, pentru ca ne-am chinuit prea mult sa-l facem sa vorbeasca in orice limba.

O sa pun aici lista de la speech therapist cu ce sa faci si ce sa nu faci cand cresti un copil imigrant de 3-5 ani(stiu ca suna aiurea):
- vorbeste prima limba acasa
- o sa ii dea o buna baza pentru invatarea celei de-a doua limbi
- expune copilul la activitati in engleza: daycare, preschool sau alte activiatati unde interactioneaza cu vorbitori de limba engleza
- expuneti-l la engleza vorbita corect (aici am gresit noi - la daycare sunt numai imigranti care vorbesc si ei cum pot)

Daca fiecare parinte vorbeste limba lui:
- fiecare sa vorbeasca limba lui

Cum recunosc daca are o problema de vorbire:
Raspunzand cinstit la intrebarile:
- ma inteleg cand vorbesc in prima limba
- pronunta toate sunetele primei limbi
- isi exprima ideile in prima limba

madishor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rhea spune:

Multumesc pentru raspuns Cristina , Lai , Madishor,

Este foarte adevarat ca parintii sint cei care trebuie sa i-si creasca copiii , dar in cazul meu nu s-a putut , situatia fiind mai ...hai sa zicem ''speciala'' . Cind am fost in masura sa-mi aduc fetita , fireste am adus-o . Avea doi ani si ceva , i-a placut pe aici foarte mult dar seara la culcare incepea circul : cind mergem acasa ? ce face bunicul ? hai sa mergem ca ma asteapta la aeroport ? toate astea insotite de lacrimi si suspine (asta inainte de a ne confrunta cu problema limbii - primul pas era ca ea sa fie ok aici). Asa ca dupa vreo doua luni petrecute in felul asta am dus-o inapoi in Romania si de atunci sintem intr-un continuu voiaj : eu in tara sau ea aici . Cind merg in Europa vine si ea din Romania si petrecem timp impreuna , cind plecam in concediu ma duc dupa ea ca sa fie impreuna cu noi , etc. Dupa sarbatorile de iarna vreau sa oa duc aici .
Recunosc ca nu m-am gindit nici o secunda ca ceea ce i-mi spune ea este de fapt vocea adultilor ingrijorati din jurul ei . Trebuie sa fac ceva in legatura cu asta , sa schimbam putin placa . Sper ca de data asta va fi in regula ! Despre cresterea copiilor imigranti orice este bine de stiut , si va multumesc pentru raspuns tuturor .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_n spune:

Pana la urma toti din jurul meu au avut dreptate
Petrut a inceput sa vorbeasca.

Am o vecina care are o fetita de 8 luni si am invitat-o saptamana trecuta sa vina la o sueta cat fetita ei linge jucariile, iar Petrut se joaca cu Thomas&friends.
Asa am aflat ca e speech therapist, ca a lucrat ani intregi cu copii cu probleme grave. I-am zis de Petrut si l-a urmarit vreo jumate de ora, apoi mi-a zis care-i problema:
-e foarte independent si n-are nevoie de un adult sa obtina ce vrea. Asa e, cat a durat vizita Petrut s-a autoservit cu iaurt din frigider, a luat o lingurita din sertar si tragea de folie ca s-o deschida, dar mi-a aratat ca vrea ajutor
-i-am lasat casa la dispozitie, stie orice lucru unde e, are acces la orice ; pai asa am citit pe internet ca trebuie sa fac
-fiecare lucru are locul lui; asa-i, casa e mereu curata si sunt organizata, seara fiecare jucarie merge la cutia ei

Sugestia ei a fost sa dezorganizez toata casa, sa ridic jucariile pe rafturi la care nu ajunge, dar sa fie in pungi ziploc sau containere transparente, tacamurile sa le pun in alt sertar, iar daca vrea, pai sa ceara !!
Metoda este : numesti corect un obiect, ceri copilului sa-l numeasca. Daca e bine, il lauzi si-i dai ce vrea. Daca dupa 2 incercari nu zice nimic sau pronunta prost, nu astepti sa devina frustrat, si-i dai ce vrea repetand inca o data corect.
A plecat vecina acasa, eu am zis hai sa vad daca are dreptate : i-am dat placa de la un puzzle de lemn si piesele alaturi, dar in punga ziploc. A facut exact cum mi-a zis vecina, a incercat sa dechida punga, n-a putut, mi-a dat-o maraind. I-am zis : zi deschide, el repede : dechide. Fiecare piesa i-am numit-o pe un ton de mare mirare: uite ce avem aici ! o pisica, uau ! el :pisi, o ia si-o pune la loc, dar aici ce a gasit mama? un catel !! si tot asa... mi-a facut tot puzzle-ul pe care nu l-a mai facut de vreo 3 luni pe motiv de mare plictiseala, incercand sa repete dupa mine fiecare cuvant.
Dimineata vine la rafturile cu jucarii si-mi zice ce vrea. Am ramas uimita cand a zis "Pecy" cand eu l-am intrebat daca vrea trenul verde. Ma uit la numar, vad ca-i 6 si-mi dau seama ca Petrut stie clar ce vrea, era Percy . A 2-a zi imi zice aratand cu degetul "Heny", iar ma uit la jucarie, vad ca-i 3, deci e Henry !
Azi dimineata a zis dintr-o suflare :mama ia (suzeta) jos (din patut) apinde (becul), apte (lapte).
3 zile am stresat copilul cu "ce-i asta? paine/carne/strugure" tinandu-le foarte aproape de mana lui, iar de ieri bietul copil vine la mine cand ii intind mancarea si inainte de fiecare imbucatura imi zice pai/cane/tue, desi eu as fi multumita sa-l numeasca o singura data

Azi am fost la o petrecere cu 25 de copii si nu mai stiu cati adulti. Am ramas uimita cat de doritor a fost sa-i imite atunci cand vorbeau cu el si ii explicau sa impinga masinuta, sa rostogoleasca mingea, sa dea hi 5.

Mare parte din copiii de azi erau germani, nascuti aici. Unul din tati mi-a spus ca fetita lui mai mare (2,5 ani) intelege ambele limbi, dar cand intra intr-un grup astepta sa vada ce limba se vorbeste, apoi prinde curaj. Nu vorbeste foarte multe, dar intelege, iar lui ca tata ii era de ajuns.

Diana si Petrut (3 oct 2005)

Mergi la inceput