Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare
Raspunsuri - Pagina 13
Teolina spune:
Sorina, poti sa ne scrii rugaciunea te rog? Cat timp trebuie citita?
Va pup pe toate, Dumnezeu sa ne lumineze!
Sorina-Alexa spune:
Rugăciuni pentru înlăturarea necazurilor
Din cauza unor farmece făcute de alții sau din cauza păcatelor tale, îți merge prost în casă, la serviciu, cu copiii, cu sănătatea, ai neînțelegeri în familie sau neputința de a te căsători, etc. Cum se procedează pentru înlăturarea lor?
Într-o zi de duminică, se dă la o mănăstire în care se face zilnic Sf. Liturghie un pomelnic în care se scrie numele de botez, cu neamul pe care-l aveți și ce doriți să vă ajute Dumnezeu. Pomelnicul se plătește pentru 40 de zile. Concomitent cu slujba de la mănăstire, se ajunează (postește) post complet de mâncare, de apă și abținerea de la orice păcat, fie cu fapta, fie cu vorba. Acest post negru (total) se ține în ziua de vineri, când se aprind 9 lumânări așezate în semnul sfintei cruci (3 pentru păcate, 3 pentru dușmani, 3 pentru blestem).
Lumânările se aprind în felul următor: se aprind toate odată dimineața după ce au fost așezate pe o cărămidă sau placă de metal pentru a putea arde până la ultima picătură. Rugăciunea de dimineață se face așezat în genunchi în fața icoanelor dinspre răsărit, numai după ce v-ați spălat pe față în prealabil. Spuneți rugăciunile pe care le știți sau dacă aveți o carte de rugăciuni, ziceți de acolo. După aceea să citiți și un acatist, Acatistul Mântuitorului Hristos, Acatistul Maicii Domnului, Acatistul Sf. Acoperământ al Maicii Domnului sau Paraclisul Maicii Domnului și o catismă din Psaltirea proorocului David. Dacă mai aveți timp până ard un sfert din lumânări, să spuneți sau să citiți și alte rugăciuni iar când lumânările au ars pe un sfert, să le stingeți. Imediat după aceasta faceți zece metanii (mătănii) și apoi spuneți: Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, iartă-mi păcatele mele, ale părinților mei, ale fraților și surorilor mele, ale soțului (soției), ale copiilor mei și ne dă nouă sănătate, dezlegare de farmece și de blesteme, credință, înțelegere și tot ajutorul pentru ... (spui problema pe care o ai).
La prânz (dacă aveți serviciu, când veniți de la serviciu) se procedează la fel cu aprinderea lumânărilor și continuarea rugăciunilor de acolo de unde ați rămas (dacă era Acatist sau Paraclis sau catismă). Când au ars lumânările până la jumătate și le-ați stins, faceți din nou zece metanii și spuneți iarăși rugăciunea de mai sus către Domnul nostru Iisus Hristos.
Seara înainte de culcare procedați identic, cu aprinderea lumânărilor pentru a mai arde un sfert, cu rugăciuni, cu cele zece metanii și la sfârșit cu aceeași rugăciune către Domnul nostru Iisus Hristos.
Dacă v-ați culcat, puneți ceasul să sune cu puțin înainte de ora 12 noaptea, vă treziți imediat, vă spălați pe față, vă așezați in fața icoanelor, aprindeți lumânările de unde au rămas, le lăsați să ardă, până la sfârșit, spuneți din nou rugăciunile pe care le-ați mai zis, faceți cele zece metanii (acum aveți în total 40 de mătănii) și spuneți următoarea rugăciune: Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește nevrednica mea rugăciune și nevrednicul meu post, pentru iertarea păcatelor mele, ale soțului (soției), ale părinților noștri, ale copiilor noștri, ale fraților noștri, ale bunicilor noștri, ale celor adormiți din neamurile noastre, moși, strămoși și până la al nouălea neam și ne dă nouă sănătate, dezlegarea de blesteme și de farmece, credință și tot binele și ajutorul în... (spui aceeași problemă pe care o ai).
Luați apoi Agheasmă mică și anaforă. Dacă puteți, e bine să țineți în continuare postul negru până dimineața următoare (adică până sâmbătă la prima oră), când puteți să luați o gustare mică și să beți puțină apă iar dacă e cazul vă culcați din nou cu rugăciunea în gând. Dacă nu, mâncați mâncare de post, nu de dulce. În zilele de ajunare trebuie să dați de pomană mâncarea pe care ar fi trebuit s-o mâncați în acea zi (dar numai mâncare de post) la un sărac iar dacă nu puteți dați acestuia contravaloarea mesei în bani și îi spuneți: roagă-te pentru mine...(și-i spui numele de botez). Rugăciunea pe care o face săracul se urcă direct la Dumnezeu cerând îndurare pentru cel ce l-a miluit. Să nu dați de pomană mâncare de dulce în aceste zile de post căci spurcăciune se fac în fața lui Dumnezeu și nu sunt primite.
Dacă fac toți membrii familiei toate acestea spuse până aici, izbăvirea din necaz va fi mai grabnică.
De asemenea, dacă problema pe care o aveți este urgentă, puteți face rânduiala de mai sus nu numai în ziua de vineri, ci și în ziua de miercuri și chiar și în ziua de luni, atunci când este vorba de o urgență majoră.
Să nu treacă nici o dimineață și nici o seară fără rugăciune. În nici o zi de miercuri sau vineri să nu mai mâncați de dulce. Țineți posturile și mergeți la Spovedanie în toate cele 4 posturi de peste an. În nici o duminică și sărbătoare să nu mai lipsiți de la biserică decât cu motive mari. Este bine și de mare ajutor să citiți zilnic câte una - două catisme din Psaltirea Proorocului David. În felul acesta răul nu va mai avea putere.
Sorina.
"The heart is the most essential human quality"
Pozici
amuleta spune:
Mi se pare cam complicat si risti sa nu mai vezi padurea din cauza copacilor. Poti sa citesti paraclisul Maicii Domnului in fiecare zi (cred ca ia cam 35-40 minute). De fapt, cred ca exista o rugaciune potrivita fiecaruia, asa cum exista un sfint potrivit fiecaruia. De exemplu, unii au afinitate mai mare pentru Hristos, altii pentru Maica Domnului. Totdeauna mi s-a parut ca iubirea pentru Maica Domnului este foarte greu de dobindit, nu stiu daca-i vorba doar de exercitiu/perseverenta sau de revelatie pur si simplu. Sper ca prima s-o poata provoca pe ultima.
Sabina spune:
dragele mele, s-a sfarsit
Socrul meu s-a dus .Exact in momentele in care noi tratam afacerea cu castelu...nimic nu ramane nebalansat pe lume:(,acu vreo juma de ora.
Ultimele zile au fost grele...pt el e mult mai bine asa, a fost un om exceptional.
El este inginerul Mircea Ulubeanu, cel care a inventat stabilopozii, a proiectat si construit portul Constanta...si are nenumarate inventii in constructii.A trait o viata minunata.
Dumnezeu sa-l odihneasca.
acu ...ne repliem...
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Sorina-Alexa spune:
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa-i ierte greselile!
Sorina.
"The heart is the most essential human quality"
Pozici
Alyssa spune:
Sabina, imi pare nespus de rau!
Condoleantele mele si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Alice
valiburu spune:
Rautatile celor din jur (farmece, vraji, etc)nu trec decat cu schimbarea felului nostru de a fi. Aceste rautati se prind de noi atata timp cat ne departam de Dumnezeu. Iar Mantuitorul in biblie spune clar: "nu poti sluji si lui Dumnezeu si lui Mamona", Din nefericire marea majoritate suntem pe latura celui rau, caci cale de mijloc in ortodoxie nu exista. Ori esti cu Dumnezeu, ori esti cu diavolul. Relele celor din jur se prind imediat atata timp cat lipseste credinta.
Ispititi suntem toti, insa tocmai aceasta stare de spirit a credintei in Dumnezeu iti da siguranta si putere de a trece peste probleme. Credinta in Dumnezeu iti da puterea de a trece mai departe si sa te gandesti ca nu esti singur pe lume.
Tineretul sau macar copii nostri de acasa pot fi educati frumos, crestineste cu rabdare si cu argumente, dar ce te faci cand mama si tata nu isi cunosc propria religie in care sunt botezati? Ba dimpotriva vine copilul de la ora de religie si spune ca astazi vrea sa tina post, iar mama ramane muta de uimire. Ce educatie sa dea cineva care nu a citit odata Biblia? Lucrurile sunt complicate, iar copii din ziua de astazi au nevoie de argumente puternice, dar si de exemplul personal al parintilor, al familiei in care traiesc.
Imi pare rau ca am scris atat de mult!
Sanatate tuturor
amuleta spune:
Vali, din pacate firul trebuie innodat de undeva. Si cum Romania are o generatie de ignoranti in ale Bibliei crescuta in sistemul comunist (nu din vina lor), copiii sint cei ce trebuie sa-si recrestineze parintii. E trist dar e si frumos sa te gindesti la o tara recrestinata de copii. De-aia te uiti si vezi ca romanii nu prea au argumente teologice impotriva valului de prozelitism.