Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare

Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare | Autor: joanna

Link direct la acest mesaj

Dragele mele,daca sunteti deacord va propun sa continuam aici 'dragostea' din subiectul Postul Mare.Daca titlul nu e ceea ce v-ati asteptat,putem sa-l schimbam.
Important este sa reusim sa fim alaturi.Mi-am cam uitat tolba cu vorbe(si asa goala,ma refer la vorbe bune)in noaptea Invierii.
Hristos a inviat!
Va astept cu drag,

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

HRISTOS A INVIAT !

Ma bucur mult ca acest subiect continua si ca pastram legatura. Va iubesc tare mult si ma bucur ca existati!

Fetelor, citeam de dimineata un articol despre podoabe si machiaj, il gasiti in detaliu pe www.ortodoxie.ro, la linkul Predici. Ce ne facem, fetelor, stiati ca machiajul si bijuteriile ar trebui sa lipseasca pentru o femeie crestina? Ce sa zic, eu nu ma impodobesc tare, folosesc doar putin ruj si creion de ochi si am 2 inele discrete, dar se pare ca si asta e prea mult !!

Si cum sa renuntam la aceasta obisnuinta, cand ne-a intrat atat de tare in cap obiceiul de a avea un ruj in poseta sau de a purta cu mare drag o bijuterie?

Mai jos aveti cateva pasaje din articol:

“Despre podoabe si machiaj, Monah Savatie (Bastovoi)

Nu este un lucru strain sa spunem ca cerceii si machiajul pot fi intalnite chiar si in biserica, in special in bisericile din orasele mari. In jurul acestora se face mult haz in cercurile batranelor, care le intampina cu priviri neprietenoase, iar de multe ori devenim martorii unor scene care, mai cu seama daca sintem incepatori, ne tulbura pe parcursul intregii Liturghii si ne pot strica chiar ziua intreaga. Cineva care nimereste de cateva ori peste astfel de scene, daca nu este incercat in credinta, smintindu-se, foarte usor poate abandona biserica respectiva, iar in cazurile grave, poate sa se abata de la dreapta credinta ortodoxa si sa devina membru al unei secte.

Ce spune Biblia?

Despre inele si cercei si podoabe femeiesti in general, avem foarte multe referiri atit in Vechiul cat si in Noul Testament. De exemplu, la proorocul Isaia gasim:

Pentru ca fiicele Sionului sunt atat de mindre si umbla cu grumajii pe sus si cu priviri obraznice, cu pasi domoli, cu zanganit de inele la picioarele lor .

In ziua aceea va lua Domnul toate podoabele: inele, sori, lunite, cercei, bratari, valuri, cununi, lantisoare, cingatori, miresme, talismane, inele, verigi de nas, vesminte de sarbatoare, mantii, saluri, pungi, oglinzi, pinzeturi subtiri, turbane si tunici. Atunci va fi in loc de miresme, putreziciune, si in loc de cingatori, fringhie, in loc de carlionti facuti cu fierul, plesuvie, in loc de vesmint pretios, zdrente, si in loc de frumusete, pecete de robie. Isaia (3, 18-24).

Obisnuiti, dar, pe barbatii vostri sa le placa podoaba aceasta duhovniceasca, pe care n-o pot vedea la desfranate. Ma intrebi cum il poti face pe barbatul tau sa capete acest obicei? Indeparteaza de la tine gatelile si giuvaericalele si pune-ti podoaba cea duhovniceasca. Asa iti vei feri barbatul de orice pericol, iar tu vei fi pretuita. Dumnezeu te va milui, toti oamenii te vor admira si vei avea parte si de bunatatile cele viitoare, cu harul si cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Caruia slava si puterea in vecii vecilor, Amin. »

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vianne spune:

Hristos a Inviat!

Si eu ma bucur sa vorbim in continuare....

Star, eu am vb despre machiaj mai demult cu al meu duhovnic. Ideea este ca traim in lume si putem sa ne machiem un pic dar sa nu fim date cu ruj la biserica atunci cand sarutam icoanele.

Cum v-ati simtit de Paste... Eu am fost tare fericita:-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

quote:
Originally posted by star33

HRISTOS A INVIAT !

Ce spune Biblia?

Despre inele si cercei si podoabe femeiesti in general, avem foarte multe referiri atit in Vechiul cat si in Noul Testament. De exemplu, la proorocul Isaia gasim:

Pentru ca fiicele Sionului sunt atat de mindre si umbla cu grumajii pe sus si cu priviri obraznice, cu pasi domoli, cu zanganit de inele la picioarele lor .

In ziua aceea va lua Domnul toate podoabele: inele, sori, lunite, cercei, bratari, valuri, cununi, lantisoare, cingatori, miresme, talismane, inele, verigi de nas, vesminte de sarbatoare, mantii, saluri, pungi, oglinzi, pinzeturi subtiri, turbane si tunici. Atunci va fi in loc de miresme, putreziciune, si in loc de cingatori, fringhie, in loc de carlionti facuti cu fierul, plesuvie, in loc de vesmint pretios, zdrente, si in loc de frumusete, pecete de robie. Isaia (3, 18-24).

Obisnuiti, dar, pe barbatii vostri sa le placa podoaba aceasta duhovniceasca, pe care n-o pot vedea la desfranate. Ma intrebi cum il poti face pe barbatul tau sa capete acest obicei? Indeparteaza de la tine gatelile si giuvaericalele si pune-ti podoaba cea duhovniceasca. Asa iti vei feri barbatul de orice pericol, iar tu vei fi pretuita. Dumnezeu te va milui, toti oamenii te vor admira si vei avea parte si de bunatatile cele viitoare, cu harul si cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Caruia slava si puterea in vecii vecilor, Amin. »

Adevarat a inviat!

Star33, daca observi, citatul din Biblie se refera mai mult la atitudinea femeilor si mentioneaza podoabele mai mult cand e vorba de pedeapsa Domnului.
Atitudinea smerita si decenta poate avea sau nu legatura cu podoablele si cu machiajul. De exemplu, atitudinea "neprietenoasa" a batranelor care pot sminti lumea in biserica e la fel de condamnabila, dar ele se considera indreptatite. Desi ele au renuntat la podoabe, nu au dobandit, probabil, podoaba duhovniceasca, ce le-ar putea face iubite si admirate de toti oamenii, cum spune citatul pe care il dai.
Cineva poate fi mandru si inchipuit si cu basma si fusta lunga, si cu machiaje si podoabe.
Cei care dobandesc acea podoaba duhovniceasca ne uimesc si ne incanta prin firescul si simplitatea lor. Oricum i-am vedea imbracati, razbate in atitudinea lor acea inconfundabila frumusete interioara.
Imi amintesc de Sonia, din Crima si pedeapsa, care, desi prostituata, desi trebuia sa se impodobeasca intr-un mod ce nu i se potrivea, era cea mai pura si mai puternica fiinta din acel roman. Fiinta ei interioara nu putea fi atinsa de ceea ce se intampla, pentru ca ea jertfea totul pentru familia ei, care se zbatea in saracie si boala. Si in final, cand ea se dusese dupa Raskolnikov la puscarie si il vizita acolo, toti puscariasii o respectau si o iubeau.
mariuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daro26 spune:

Hristos a inviat!

Fetelor, ma bucur mult ca ati continuat discutia. Am vazut insa ca si Sabina a inceput un subiect asemanator si o mare parte din participantele la discutii din "Postul Mare" au postat acolo? N-ati vrea sa ne unim cumva? Ce credeti?

Mariuta, sunt de acord cu ce ai scris, e important sa ne preocupam de podoaba duhovniceasca si dobandind-o, o vom neglija pe cea trupeasca, vom avea chiar puterea sa renuntam la unele din infrumusetarile trupesti. Aceasta renuntare va fi fireasca, prin orientarea atentiei si a preocuparii noastre spre cele duhovnicesti. Si exemplul ales de tine, Mariuta, e extraordinar! Si pe mine m-a impresionat Sonia.

Va pup si va urez in continuare o Saptamana Luminata plina de bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Draga Nicol,eu cred ca trebuie sa pastram calea de mijloc in toate.Ma gandesc ca e bine sa nu atragem atentia celorlati prin exagerari nici intr-o parte,nici in cealalta.Eu nu ma machiez in general,dar nu din motive religioase ci din obisnuinta.Iar bijuteriile pe care le am sunt putine si discrete.Cred ca atunci cand interiorul nostru este in ordine,si exteriorul este placut si armonios.Dar cred ca se discuta si cu duhovnicul,de la caz la caz.Am vazut ca parintele se refera in articol si la epilare.Aici il gasesc nitel exagerat,mi se pare o chestiune de igiena si bun simt sa te epilezi,nu ceva care tine neaparat de infrumusetare.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Hristos a inviat!
n-ar fi rau sa uneasca moderatorii subiectele, pliz....
. Cat despre podoabe....si machiaj, nici eu nu ma fardez, decat din "obligatie", vreun concert etc. .Ideea era sa nu ispitesti barbatii....dar eu cred ca e nitica exagerare, oricum barbatii se gandesc la acelasi lucru fara sa ai tu nici o contributie...deci....

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Asa este, trebuie sa pastram calea de mijloc in toate. Nici eu nu ma fardez cine stie ce si nu ma imbrac extravagant. Ba chiar am o problema cu lungimea fustelor cand merg la biserica, imi caut tot ceva lung, desi am numai 2 bucatele de acest gen.. Si unde mai puneti ca atunci cand am mers la spovedit, imi tot ascundeam mainile ca sa nu se vada unghiile date cu oja. De cand m-am facut mai bisericoasa, am inceput sa simt "in plus" unele lucruri pe mine.

Iar la faza cu epilatul, este o exagerare sigur, nu putem trai ca niste maimutele mici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Ma bucur ca ne-am adunat din nou.Sabina,iarta-ma te rog,nu am intentionat sa te supar deschizind un alt subiect.Eu am gandit ca subiectul deschis de tine e pentru zilele de Pasti doar.Dar rog moderatorii sa le uneasca,please.
Sa va fie de bine zilele de sarbatoare!Irina,imi pare rau ca nu ai ajuns la biserica de Pasti eu chiar m-am gandit ca ajungi.Bine ca a ajuns sotul si ma bucur de reusita voastra de a tine postul impreuna.La multi ani pentru fetita ta!
Noi am fost blocati in trafic si am ajuns in fata bisericii chiar la ora 12.Dar a fost asa frumos ...Nu am sta mai mult de o ora dar ..cata bucurie...
Referitor la podoabe....Eu nu ma machiez de felul meu.Unghiile le am taiate scurt si ingrijite..iar cu epilatul...sa nu smintim barbatii dar nici sa-i oripilez cu padurea letea de pe picioarele mele nu-i bun.Tot pacat fac si eu si ei, ca-i provoc sa gandeasca despre mine ca-s neingrijita.Cum o dai tot Eve suntem(gluma).O cale de mijloc si bun simt ,cum spunea si Irina.
Doamne ajuta!

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Joanna,exact pt Pasti l-am deschis, si nu m-am suparat deloc, dimpotriva, m-am bucurat ca ai deschis subiect nou!

Moderatori...uniti-leeeeeee

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BellaDonna spune:

HRISTOS A INVIAT!

in leg cu machiajul si podoabele eu cred ca moderatia e cheia, eu nu pot sa nu ma ingrijesc putin cand am incetata am devenit deprimata, iar cand intru in biserica fusta imi ajunge pana in pamant si incerc sa fie machiajul cat mai simplu chiar sters, de altfel si cel de fiecare zi e modest dar trebuie sa fiu putin ingrijita ca altfel intru in deprimare si nu ma mai simt femeie si o fac doar pt mine si al meu barbat punct

Mergi la inceput