Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare
Raspunsuri - Pagina 12
Sabina spune:
uite aici un articol interesant despre educatia religioasa
http://www.ournet.md/~crestin/publicistica/atestdir.htm
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Sabina spune:
Am gasit la parintele Arsenie Boca niste cuvinte asa frumoase...incat le-am pus la semnatura.
unde mai pui ca se potrivesc si cu "meseria" mea...
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
amuleta spune:
Chiar vorbeam zilele trecute cu sotul despre Mesterul Manole si ideea de jertfa ( a artistului dar prin extrapolare a oricarui individ). Faceam o paralela cu faptul ca Hristos a mintuit lumea prin jertfa, nu altfel. Mie casatoria mi se pare cea mai constanta jertfa in viata. Adica lasi mereu de la tine din iubire, te uiti pe tine din iubire (sau asa ar trebui). jertfa este cind induri bataile barbatului din iubire, nu din frica si paralizie, aia-i handicapare mentala, nu jertfa.
Mie mi-e greu acum, ca am renuntat la o securitate a existentei pentru niste vise nebuloase si totul se pune de-a curmezisul. Am momente cind cirtesc serios si chiar ma indoiesc de ajutorul lui Dumnezeu (adica Dumnezeu devine ceva impersonal si distant). Asta ma termina fizic si incerc sa ma rog cu un sentiment al inutilitatii greu de invins.
Apoi sint si zile bune, pline de soare si speranta.
Cel mai mult ma tulbura gindul ca ne rugam de fapt pentru motive gresite : da-mi, fa-mi, ajuta-ma...dar cind simti ca ai nevoie de ajutor, de unde sa-l ceri ? Iar daca n-ai ajuns inca la nivelul de iubire neconditionata, ce poti face ?
In legatura cu homosexualitatea cred ca intr-adevar problema este ca ni se cere sa fim chezasi ai normalitatii fenomenului, nu numai toleranta. Imi venea sa rid de comentariile absurde pe care le-am auzit cind l-au ales pe noul Papa : au protestat ca e prea...conservator ! Adica Papa e prea conservator, vedeti voi ? Maine ar veni si cu pretentia sa poarte blugi si cercel ! Ispita (ca tot se vorbea de ea) vine sub multe forme, printre care cea mai periculoasa este a te indoi de rostul luptei tale zilnice cu tine insati. Zic si eu, asa, mai mult ca sa ma incurajez singura.
conchita spune:
Amuleta, m-ai lasat fara cuvinte, ai un talent formidabil sa exprimi lucruri pe care altii le tin sub tacere, ca-s prea...dure, grave, dar tu o faci cu o detasare de invidiat. imi imaginez cat iti este de greu cu cabinetul, dar am toata increderea ca vei reusi.
quote:
Originally posted by Sabina
Am gasit la parintele Arsenie Boca niste cuvinte asa frumoase...incat le-am pus la semnatura.
unde mai pui ca se potrivesc si cu "meseria" mea...
chiar, sa stii ca se potrivesc si meseriei tale! citeam deunazi un autor pe care abia il descopar, James Baldwin, niste scurte povestiri, printre care si Sonny's Blues - despre viata de ghetou in Harlem. despre un jazzist si durerile lui prin lume (netratabile nici macar cu heroina), care se destainuie la final ca singura cale de a scapa de suferinta, pentru el, este sa simta ca oamenii asculta. dar vorbea despre ascultarea aceasta de care zice si parintele Boca, ascultarea cu inima.
cu ispita...ma gandesc ca daca vine si trece pe langa tine cum trece gasca prin apa, se cheama ca nu si-a indeplinit rolul de ispita. ispita, ca si calea dreapta, trebuie sa te transforme cumva. cred ca ispita e de fapt Minciuna cu chip de Adevar si includ aici toate tentatiile ideologice moderne, daca mi-e permis. cum ar veni, relativismul in toate. tentatia asta ca adevarul "tau" este egal cu "adevarul" tuturor, de unde si concluzia ca nimeni de fapt nu detine "adevarul". cireasa pe tort este rastalmacita "toleranta" care de fapt se traduce prin ceva de genul "renunta tu la tine, ca o sa renunte si cutarica la el insusi si vom trai atunci intr-o lume perfecta de loseri cumintiti, inofensivi". nu mai e la moda sa clamezi adevarul - ca, sa zicem, Galileo Galilei!, la moda e sa arati cu degetul pe cel care cuteaza sa il spuna si sa-i bati obrazul ca nu e "tolerant" si corect politic. ce efecte are asta? in primul rand alienarea, spaima colectiva, autocenzura, si cel mai grav- distrugerea spiritului uman. v-am mai zis eu despre una dintre cartile mele de capatai- Denis de Rougemont cu Partea Diavolului-, despre farsa Diavolului, pe care il intrebi cine este si el iti raspunde "Eu sunt Nimeni", unde este si el iti raspunde "Nicaieri"... cam asa si cu noi, in veacul asta, cand dam inapoi in fata lui Nimeni care ne ispiteste sa ramanem tacuti, lasi si speriati, cand uitam ca nu suntem singuri in fata lui Nimeni, ca Dumnezeu e doar la o bataie de inima distanta. sunt constienta ca ma exprim laconic, dar sunt convinsa ca voi intelegeti la ce ma refer.
eu n-am noutati, de asta nu v-am mai scris. am intrat intr-o perioada de taceri meditative :)) s-o decanta ceva si pentru mine, nu stiu. dar va citesc constant.
Freia spune:
postat initial de Sorina-Alexa
Am o mare curiozitate si ma intereseaza sa aflu daca pe voi va incearca ispita,necuratul?
Nu ma refer la ispita de a-ti insela iubitul/a,sotul ori sotia - ci la lupta ce trebuie s-o ducem zilnic,in incercarea de-a fi buni crestini.
Nu simtiti ca atunci cand vreti sa faceti fapte bune,sa postiti ori sa mergeti la biserica se pune cineva de-a curmezisul?
Mergeti saptamanal la biserica?
Eu incerc sa ma apropii mai mult de Dumnezeu,in proportie de 60% reusesc sa fiu un bun crestin dar cateodata clachez. As vrea sa nu ma mai trezesc barfind - chiar si cele nevinovate - sa-mi fie ciuda ca n-am cine stie ce,sa nu mai mananc de dulce in zilele de miercuri si vineri,sa merg la biserica,sa fac fapte bune.....voi reusiti? Ce faceti pentru a va mentine sufletul curat in lupta cu pacatele,cu rautatea din zilele noastre?
Traim intr-o lume dura,in care multi au uitat sa-si iubeasca semenul,asa cum spune Dumnezeu..as vrea sa-mi spuneti parerea voastra,ma intereseaza pentru a putea fi mai tare,mai buna.
Va multumesc,
Sorina.
"The heart is the most essential human quality"
Freia si Alexa
joanna spune:
La multi ani pentru toti cei numiti Constantin si Elena(nasi,soti ,sotii,prieteni , )!Sa fie protectia Sfantilor Mari Imparati Constantin si Elena asupra lor!
Eu am nas de botez Constantin si nasa de cununie Elena.
pentru dragostea cu care destainuiti aici din sufletul vostru.
Amuleta,Sorina bine ati venit!
Doamne ajuta,
Joanna
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
Sabina spune:
fetelor, tocmai ce vin de la biserica.
Am fost cu sofia la biseriuta unde merge gandacelu....ca ileana e "elena",.N-am auzit nimic din slujba:)), iar sofia nu s-a impartasit pt ca eu sunt cu rusii...asa ca n-am voie s-o tin in brate.A vrut ea samearga cu Ileana...dar in ultimul moment m-a chemat.Dar la miruit a stat, asa ca macar atata:)
iar dupa aia....tanananana....am fost cu familia de gandaci sa vada si ei castelul meu...,fetitele s-au jucat si inauntru si in curte...a facut Anca un milion de poze, da n-are net.
A fost superb,ce mai.
asa.
Amuleta, sa stii ca o sa fie bine...piedicile sunt inerente, cum zice parintele Arsenie Papacioc,nimic nu se face fara jertfa.
de fapt, cema framanta pe mine acum e ca nu mai am energia sa ma jertfesc....in anul 5 de facultate stateam noptile sa compun intre 3 alaptaturi si 5 urlete de bebe...iar acu numai pot,desi are 2 ani si 8 luni.Imi zic tot timpul ca e mare,dar ca are nevoie de atentia mea nonstop...insa ar trebui sa ma pot concentra cand doarme. Adica...daca n-am morcovul examenului...de ce nu ma jertfesc? De aia imi pun problema ca poate nu-s chiar facuta pt treaba asta...,pe cand tu, Amuleta, mergi inainte dar din pasiune...mare lucru.
Si eu ,ca Joanna, va multumesc pt daruire
amuleta spune:
Sabina, treci printr-o etapa diferita, asta-i tot. Te jertfesti pentru altceva si inveti sa fii mama. La sfirsitul experientei vei compune diferit, atunci cind va veni timpul. Nu te incurajez la lene, desigur, ca organul nefolosit rugineste, doar ca e ca un lung respiro, ca sa zic asa.
Exista momente cind traiesti spre inafara si momente cind traiesti spre inauntru.
Aici in America cea mai grea este lipsa indrumatorilor spirituali veritabili. Te simti ca-n povestea cu baronul Munchausen care s-a tras din balta de par in sus, cu cal cu tot.
Multumesc pentru cuvintele frumoase.
adriana spune:
Hm.. asa Sabina, si pe mine ma urmareste o sterpiciune a mintii.. poate si a inimii.. nu ma mai simt capabila de vorbe frumoase, trairi emotionante. Poate e de vina si viata moale in care am ajuns, prea dulce , fara suferinte si sbuciumari. Din astea iese cel mai bine frumusetea, inaltimea gandului, trairea aproape de Dumnezeu..
Poate nu stim noi ce sa ne dorim
Voiam sa va impartasesc si voua, din stirea cutremuratoare pe care am citit-o : http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/01.ro.html
Viata noastra atarna de un fir de par, si nici un fir de par nu se misca fara stirea lui Dumnezeu, totusi, ma ingrozesc cand vad cu cata usurinta poate un om sa dispara..
Am citit o carte emotionanta, Karyes Colina sfintilor .. V-o recomand si voua - pentru mine a fost un subiect de meditatie asupra muceniciei
----------------------------------------------------------------------------------
Adriana, mamica lui Codrin(19 aprilie 2002) si a Olgutei(6 decembrie 2003)
Sorina-Alexa spune:
Multumesc de primire.
In mesajul postat mai sus ma refeream mai ales la sotul meu,cu mine mai este cum mai este dar el este un om - ma doare sa recunosc - foarte slab. Se lasa ispitit foarte usor,aducand asupra sa numai necazuri.
I-am cerut sfatul unui preot,dansul mi-a zis ca trebuie sa se roage,sa tina post si sa mearga la biserica. Dar el se considera prea ok asa,crede ca-i de ajuns sa spuna o rugaciune in graba seara si atat. Nu stiu ce sa mai fac,cum as putea sa-l conving sa mearga cu mine la biserica?
Parintele carui i-am cerut sfatul mi-a dat o rugaciune de facut...care este un pic grea dar daca vreti vi-o scriu.
Dumnezeu sa va ajute!
Sorina.
"The heart is the most essential human quality"
Pozici