O singura biserica ? (3)
Raspunsuri - Pagina 15
gandacelu spune:
cata, cum spuneam, sursele alea pot fi si 1000, daca iti lipseste efectiv practica in BC, viata intru biserica, poti citi 1000 de surse fara sa le intelegi - de aceea salut venirea lui AC / DC, k?
sabinuto, merci, ca mor acia pa baricade... are cineva un ferastrau, mey?!
despre infailibilitatea la spovedit, respectiv predica, am ras pentru ca:
1. la spovedit sunt canoane clare, preotul nu poate gresi (ex: avort: 10 ani oprire de la Impartasit - generic, orientativ, pentru ca nu sunt canoane rigide, preotul le aplica in functie de penitent) - ce treaba are asta cu infailibilitatea nu pricep?! infailibil e cineva care, literal, nu poate cadea, nu?
2. cat despre fa ce zice popa inseamna iar cu totul altceva: preotul e om si e supus greselii, asadar el poate propovadui o invatatura buna fara a se putea rdica la inaltimea ei - nu inseamna, ba chiar dimpotriva, ca e infailibil, inseamna doar ca ceea ce propovaduieste, adica Evanghelia, e infailibil, nu persoana propovaduitorului
va pup si fug! pa!
ps: daca i se pare cuiva ca preotul a "gresit" la spovedit este pentru ca nu a gasit acel preot cu care sa comunice cu adevarat si sa il inteleaga pe respectivul pacatos, ceea ce iar, e altceva: duhovnicul nu ti-l impune nimeni, esti liber sa-l cauti singur
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
RA spune:
Irina,ce spui tu nu-i gresit,desigur.Eu insa ma gandisem la altceva,anume: ortodoxia este practic o trasatura de caracter a neamului romanesc,de aceea noi,ca romani(intelegeti ca ma refer la nationalitate,nu la cetatenie)nu ne putem"converti la ortodoxie"
Si,plecand din acest punct,sigur ca ne e foarte greu sa ne imaginam si altceva.Comunismul a facut,e adevarat ce-ai spus tu,dar a mai facut ceva,poate chiar la fel de grav:ne-a izolat ca natiune,obligandu-ne sa intram in tiparele facute de ei si,implicit,sa devenim extremisti intr-un anume fel.
Acuma,eu cred ca BO si-a luat un aer de suprematie fata de alte biserici si aceasta situatie va trebui sa inceteze la un moment dat,pentru ca,altminteri ne vom trezi izolati de altii care fac eforturi reale de a rezolva problemele sociale,culturale,morale ale lumii noastre.
Ideea ca BO trebuie sa-si impuna monopolul normelor sale asupra Vestului mi se pare o idee fundamentalista(si sa nu uitam ca nici
musulmanii,mult mai reticenti la diverse imersiuni,nu-s de acord cu
atitudinea talibanilor).
Daca nu vom gasi caile de apropiere si, mai ales, de deschidere,
riscam sa ajungem din nou izolati fata de cei din jur,dar si mai grav,fata de noi insine.
gandacelu spune:
cataghe, revin ca sa nu fie nici o indoiala: "infailibilitatea" la care te referi matale o au absolut toti preotii, nu doar cei ortodocsi, ceea ce face ca infailibilitatea Papei sa fie altceva, nu?
RA, nu cred ca nae ionescu e o sursa buna de citat pe taramul teologiei mai degraba comentat pe taramul filosofiei (gadiriste) alaturi de Blaga
desi si Pr. Rafail Noica a spus ceva asemenator (orodoxia e cel mai aproape de sufletul omenesc - citat inexact, scuze) - Sfintia sa a argumentat altfel - va recomand cartea Celalat Noica
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
gandacelu spune:
mai iaca am prins o tzra de vreme si am recitit cateva pagini in urma
scuze ca am raspuns asa, pe fuga
asadar, din cate am inteles, PAPA NU E INFAILIBIL???
sa ma lamureasca si pe mine cineva, da?
pentru ca acea infailibilitate de care vorbiti voi este, cum am spus, nu numai a Papei, ci o oricarui preot - catolic, ortodox, daca nu cumva si mai mult decat atat;) si nu este a omului propriu-zis, ci a cuvantului pe care il predica, ca apartinand Evangheliei, sinoadelor, etc etc etc
asadar, cum ramane?
inca o data scuze pentru postarile mele in graba
AC spune:
cetisi bine gandacel si eu am zis idem... nu e infailibil.
Andreea si galusca si ghemotocul asteptat pe 4 iulie 2005
cataghe spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
cata, cum spuneam, sursele alea pot fi si 1000, daca iti lipseste efectiv practica in BC, viata intru biserica, poti citi 1000 de surse fara sa le intelegi - de aceea salut venirea lui AC / DC, k?
Pur si simplu te invarti in jurul cozii, Gandacule! Pai bine maica, daca trebuie musai sa fii catolic practicant ca sa intelegi o dogma catolica scrisa negru pe alb si explicata foarte clar, atunci tu cum te astepti sa intelegi, ca din cate stiu eu nu esti catolica practicanta? Si mai cu seama, vajnicii preoti ortodocsi care se intrec in a explica cat de gresit e catolicismul, cum au inteles??... Si nu in ultimul rand, ai impresia ca aia care au participat la Vatican I nu erau catolici practicanti?
quote:
despre infailibilitatea la spovedit, respectiv predica, am ras pentru ca:
1. la spovedit sunt canoane clare, preotul nu poate gresi (ex: avort: 10 ani oprire de la Impartasit - generic, orientativ, pentru ca nu sunt canoane rigide, preotul le aplica in functie de penitent) - ce treaba are asta cu infailibilitatea nu pricep?! infailibil e cineva care, literal, nu poate cadea, nu?
2. cat despre fa ce zice popa inseamna iar cu totul altceva: preotul e om si e supus greselii, asadar el poate propovadui o invatatura buna fara a se putea rdica la inaltimea ei - nu inseamna, ba chiar dimpotriva, ca e infailibil, inseamna doar ca ceea ce propovaduieste, adica Evanghelia, e infailibil, nu persoana propovaduitorului
Ai ras degeaba dupa parerea mea, pentru ca tu te incapatanezi sa interpretezi infailibilitatea dupa DEX, deci nu ma mir ca nu constati similaritatile care, daca ai citi cu atentie documentele oficiale ale BC si explicatiile referitoare la subiect, sunt foarte clare.
Iar aia cu duhovnicii, nu te supara, da' e ca si cu doctorii; adica dupa ce mori sub mana lor nu mai intereseaza pe nimeni ca nu ti-ai gasit medicul bun, desi erai liber sa ti-l cauti.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
cataghe spune:
quote:
asadar, cum ramane?
Dupa mintea mea, ramane in felul urmator: daca nu ne punem de acord despre ce vorbim, ne intelegem ca mutu' cu surdu'. Pentru ca definitia dogmei e una, iar definitia din DEX e cu totul altceva.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by cataghequote:
Pur si simplu te invarti in jurul cozii, Gandacule! Pai bine maica, daca trebuie musai sa fii catolic practicant ca sa intelegi o dogma catolica scrisa negru pe alb si explicata foarte clar, atunci tu cum te astepti sa intelegi, ca din cate stiu eu nu esti catolica practicanta?
cata, chiar ca te razi degeaba
io am zis cu totul altceva am zis ca nu poti intelege TU niste dogme de pe internet, dar daca vine un catolic de la mama lui si ni le explica, intelegem cu totii, doar daca nu suntem tampiti, deh, mai sunt si dastia (nu e cazul nostru, desigur)
ca sa exemplific: cand am cetit io de pe net alea-alea cu medicina am inteles una, cand mi-ai explicat tu am inteles ce trebuia.
la fel si tu cu Impartasania - una e sa vorbesti despre, si alta e sa stii ce inseamna, ai ca e usor, nu ami detaliez
AC, as vrea, pliz, o sursa pe net despre statutul Papei si as mai vrea daca aveti un link (daca se poa in lb romana;) cu viata actualului Papa
merci
(m-a facut Sabina curioasa:)
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Ai ras degeaba dupa parerea mea, pentru ca tu te incapatanezi sa interpretezi infailibilitatea dupa DEX, deci nu ma mir ca nu constati similaritatile care, daca ai citi cu atentie documentele oficiale ale BC si explicatiile referitoare la subiect, sunt foarte clare.
Iar aia cu duhovnicii, nu te supara, da' e ca si cu doctorii; adica dupa ce mori sub mana lor nu mai intereseaza pe nimeni ca nu ti-ai gasit medicul bun, desi erai liber sa ti-l cauti.
helou this is planet earth! ba tu ba tu ai ras degeaba ai ca mor de ras
unu: ca infailibilitatea eu stiam ca inseamna ca Papa e fara de pacat - asa stiam, ceva trebuie sa fi cetit io de retinusem asta - daca nu e asa, atunci inseamna ca, asa cum zice si AC - PAPA NU E INFAILIBIL - ce nu pricepi, esti turc?
infailibilitatea la care te referi matale e tipica tutror preotilor si nu e a omului ci a invataturii transmise
cat despre comparataia cu duhovnicii, ma abtin
iaca nu is ca medicii, pentru ca daca "mori" sub mana lor mori fara de pacat si te mantuiesti si daca au gresit cu ceva, ei iau pacatele tale, nu tu - asa ca... no internet - no cry!
ca sa nu mai zic ca nu mori din prima, domne, si daca te-ai spovedit o data si n-a mers si contuinui sa te duci tot acolo (daca te duci) - atunci chiar ca pacatul e al tau, ca ai avut libertatea sa cauti si n-ai facut-o
cine are urechi de auzit...
cataghe spune:
quote:
unu: ca infailibilitatea eu stiam ca inseamna ca Papa e fara de pacat - asa stiam, ceva trebuie sa fi cetit io de retinusem asta - daca nu e asa, atunci inseamna ca, asa cum zice si AC - PAPA NU E INFAILIBIL - ce nu pricepi, esti turc?
infailibilitatea la care te referi matale e tipica tutror preotilor si nu e a omului ci a invataturii transmise
Pai da, stiai foarte bine, pt ca asa zic ortodocsii ca sa ii puna pe catolici intr-o lumina proasta - "adica cum, dom'le, exista om fara de pacat?" De aia ti-am zis sa te duci la documentele oficiale ale BC sa citesti, daca chiar vrei sa stii ce vrea sa zica chestia asta. Daca nu vrei, dijaba imi bat io gura aicea.
quote:
cat despre comparataia cu duhovnicii, ma abtin
iaca nu is ca medicii, pentru ca daca "mori" sub mana lor mori fara de pacat si te mantuiesti si daca au gresit cu ceva, ei iau pacatele tale, nu tu - asa ca... no internet - no cry!
ca sa nu mai zic ca nu mori din prima, domne, si daca te-ai spovedit o data si n-a mers si contuinui sa te duci tot acolo (daca te duci) - atunci chiar ca pacatul e al tau, ca ai avut libertatea sa cauti si n-ai facut-o
cine are urechi de auzit...
Sorry, n-ai inteles ce am vrut sa spun, am vrut sa spun ca chiar daca teoretic canoanele alea sunt clare, duhovnicii nu le aplica toti la fel - in sensul ca unul poate sa-ti dea 5 ani oprire de la impartasanie, iar altul poate sa iti dea 20, pt acelasi pacat. Iar daca l-ai nimerit pe ala cu 20, aia e, 20 ramane, nu mai are importanta ca poate nu l-ai nimerit tu pe ala cu care sa poti comunica satisfacator.