O singura biserica ? (3)
Raspunsuri - Pagina 14
iulianm spune:
quote:
Originally posted by ruxij
Salut!
Off-topic: imi spune si mie cineva cand pica anul asta Pastele?
care anume, ca sint trei?
http://pg.photos.yahoo.com/ph/iulia_nm/album?.dir=3315&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
iulianm spune:
quote:
Originally posted by ruxij
Salut!
Off-topic: imi spune si mie cineva cand pica anul asta Pastele?
1 mai cel ortodox
http://pg.photos.yahoo.com/ph/iulia_nm/album?.dir=3315&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by cataghequote:
Originally posted by gandacelu
opaaa
pai e mare problema, pentru ca Papa nu isi are pur si simplu rostul din nici un punct de vedere, si, cum zicea si irina, este considerat urmasul direct al lui Iisus, si, din cate stiu, fara pacat - ma insel? scuze, asa stiam... de aia e infailibil, nu?- ceea ce nu e cazul nici unui episcop la noi
Repet intrebarea, de unde o scoateti pe asta cu "urmasul lui Isus"? Sincer intreb, eu n-am vazut nicaieri in vreo sursa catolica sa scrie asa ceva.
Cat despre infailibilitate da, te inseli, infailibilitatea e cu totul altceva. Uite ce zice Conciliul Vatican I (1870): "Asadar, noi tinand strans si fidel traditia primita de la inceputul credintei crestine..., propunem si definim, ca o dogma descoperita de Dumnezeu, ca: Pontiful roman, cand vorbeste ex-cathedra, adica atunci cand implineste datoria sa de pastor si invatator al tuturor crestinilor si defineste cu autoritatea sa apostolica suprema o invatatura de credinta sau de morala, se bucura de acea infailibilitate, cu care Dumnezeiescul Rascumparator a binevoit sa inzestreze Biserica sa; iar definitiile odata pronuntate de Papa, nu se mai pot schimba de sine insusi, ci numai prin consimtamantul Bisericii."
Prin urmare, mi se pare clar ca infailibilitatea se refera la situatiile in care Papa prezinta pozitii oficiale ale BC, si anume strict pe cele referitoare la credinta sau morala. Se spune explicit pe site catolic veritabil: "Desigur, infailibilitatea nu include o garantie ca orice Papa īn particular nu va "neglija" sa ne īnvete adevarul, sau ca el va fi fara de pacat, sau ca deciziile disciplinare vor fi luate īn cel mai cuvenit mod." Mai mult de atat, se precizeaza ca de aceeasi infailibilitate beneficiaza si episcopii cand vorbesc din amvon.
Am facut paralela cu preotii, pentru ca stiam ca deciziile pe care ei le iau in urma spovedaniei de asemenea se considera ca sunt inspirate de Duhul Sfant - ma insel?
Chestia draguta e ca de fapt, in fond, cred ca infailibilitatea asta exista si la preotii ortodocsi atunci cand predica,,, ca de aia a ramas vorba la romani "sa faci ce zice popa, nu ce face popa"(aceeasi idee ca preotul, desi om si deci supus pacatului, in momentul in care isi exercita atributiile divine donbandeste un alt statut).
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
cata, pana nu vine un catolic bine documnetat si ne spune ce si cum, io nu ma iau dupa sursele de pe net, ca aici e "mare gradina" si gasesti orice... nu neaparat bun
uite, chiar imi pare rau ca nu am vreme sa caut personal (chiar in cartea pr. plamadeala, care, colac peste pupaza, mai e si imprumutata) - dar promit ca, daca nu vine nimeni cu vreun raspuns, o sa vin eu - si ai grija, iar ai inceput sa faci afirmatii hazardate si urechiste la aia cu preotii ortodocsi, mey!
una e infailibilitatea, alta e predica si invatatura crestina!
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
cataghe spune:
quote:
Originally posted by casandra
-----
Stiu explicatia catolica
-----
Poti sa ne-o impartasesti si noua? E la fel ca cea ortodoxa sau difera?
Catalina, din ce ai citat tu, eu inteleg ca Domnul il insarcineaza pe Petru sa aiba grija de biserica sa. Dar nu vad un indemn catre ceilalti apostoli sa nu iasa din cuvantul lui Petru. Si nici nu vad unde Domnul ii acorda privilegii deosebite. Iar increderea acordata lui Petru nu se datora faptului ca era el Petru, ci dragostei lui Petru. Dragostea lui Petru catre Domnul este piatra pe care s-a construit biserica. Pe dragoste, pe credinta lui Petru, care era mare. Domnul il intreaba de fiecare data daca Il iubeste.
Chestie de interpretare, Casandra... Impresia mea este ca Petru face o figura distincta intre ceilalti apostoli, ia ceea ce am citat mi se par, tocmai, privilegii acordate lui. Faptul ca Mantuitorul alege de fiecare data un singur apostol cand vorbeste despre biserica, si anume pe Petru, mie mi se pare semnificativ pentru intentia Sa de a lasa un cap al bisericii Sale. Daca nu, de ce nu s-a adresat tuturor apostolilor in bloc? Cat despre indemnul ca apostolii ceilalti sa nu iasa din cuvantul sau, la fel putem pune problema pentru intreaga structura a BO, care tot piramidala este, nu? Ce nevoie avem de patriarh? De ce patriarhul trebuie sa fie mai presus decat ceilalti preoti, cand in Biblie se vorbeste de aceeasi consacrare pentru toti, prin "punerea mainilor"?
In alta ordine de idei, repet intrebarea: in virtutea carui fapt patriarhul Constantinopolului este "primus inter pares" in BO? Asta ce rost are? Daca in cadrul aceleiasi biserici, fiecare din patriarhi isi poate aroga titluri de genul "Judecator al lumii", etc, care mai este credibilitatea autoritatii lor?
gandacelu spune:
acushor, esti binevenita, unde-ai stat pana acuma, mey?!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Impresia mea este ca Petru face o figura distincta intre ceilalti apostoli, ia ceea ce am citat mi se par, tocmai, privilegii acordate lui. Faptul ca Mantuitorul alege de fiecare data un singur apostol cand vorbeste despre biserica, si anume pe Petru, mie mi se pare semnificativ pentru intentia Sa de a lasa un cap al bisericii Sale.
da, cata, pt ca la intrebarea Mantuitorului "Cine credeti ca sunt Eu" numai Petru a raspuns corect: "Mantuitoul" - Iisus vazand in asta faptul ca Petru a fost ales de Insusi Tatal prin Duhul Sfant: "Nu de la tine sunt aceste cuvine" si il boteaza (il chema Simon): "tu esti Petru si pe aceasta piatra se va zidi Biserica mea"
scuzati citatele din memorie
cataghe spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
cata, pana nu vine un catolic bine documnetat si ne spune ce si cum, io nu ma iau dupa sursele de pe net, ca aici e "mare gradina" si gasesti orice... nu neaparat bun
Sursa din care am citat este o carte aparuta in 1937 numita "O turma si un pastor", a Arhimandritului ortodox Teodosie Bonteanu, care a trecut la catolicism. Ca sa nu existe nici un dubiu, am verificat traducerea din carte cu varianta oficiala in engleza a Documentelor Conciliului Vatican I. Cat despre site-ul catolic de unde am luat explicatiile cu privire la pacat, ele reprezinta exact pozitia care se regaseste in aceeasi carte, deci se poate considera ca am verificat din doua surse. Mai mult de atata...
quote:
uite, chiar imi pare rau ca nu am vreme sa caut personal (chiar in cartea pr. plamadeala, care, colac peste pupaza, mai e si imprumutata) - dar promit ca, daca nu vine nimeni cu vreun raspuns, o sa vin eu -
Pai parca voiai surse catolice...
quote:
si ai grija, iar ai inceput sa faci afirmatii hazardate si urechiste la aia cu preotii ortodocsi, mey!
una e infailibilitatea, alta e predica si invatatura crestina!
Ma bucur ca te distrezi asa de bine, dar aceasta discutie se vrea una constructiva, chiar daca se fac greseli. Iar daca te limitezi la a te hlizi fara argumente, nu vad unde este elementul constructiv.
[/quote]
Sabina spune:
Cata, fii mai ingaduitoare , una la mana ii plangea bb si 2 la mana...asa se hilizeste ea, sa vezi ce se mai hilizea la mine cand aveam depresie creatoare
Sabina si Sofia Galagia
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Sabina
Cata, fii mai ingaduitoare , una la mana ii plangea bb si 2 la mana...asa se hilizeste ea, sa vezi ce se mai hilizea la mine cand aveam depresie creatoare
Mai, nu stiu alte tastaturi cum sunt, dar la mine pe tastatura exista o tasta "delete"... eu o folosesc cu mare succes atunci cand din diverse motive nu reusesc sa-mi duc gandurile pana la capat...