O singura biserica ? (3)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns RA spune:

Gandacelule,eu incercam sa spun ca ortodoxia face parte din definitia neamului romanesc,daca vrei,cautand sa explic in acest fel
unele inclinatii ale noastre spre exclusivism.Nicidecum nu am incercat sa spun ca ortodoxia este cel mai aproape de sufletul omenesc in general.
Despre partea cu teologia si filosofia...eu o pun totusi pe seama
faptului ca erai cam grabita.Daca totusi ai vrut sa spui ca numai
anumite pareri sunt binevenite,e ok si asa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

------------
Sorry, n-ai inteles ce am vrut sa spun, am vrut sa spun ca chiar daca teoretic canoanele alea sunt clare, duhovnicii nu le aplica toti la fel - in sensul ca unul poate sa-ti dea 5 ani oprire de la impartasanie, iar altul poate sa iti dea 20, pt acelasi pacat. Iar daca l-ai nimerit pe ala cu 20, aia e, 20 ramane, nu mai are importanta ca poate nu l-ai nimerit tu pe ala cu care sa poti comunica satisfacator.
-----------
In ortodoxie, canoanele nu sunt batute in cuie. Ci sunt adaptabile situatiei date. Ar fi ciudat ca duhovnicul sa aplice la toata lumea acelasi canon, fara sa incerce sa inteleaga ce este in sufletul omului din fata sa. Pai, daca ar fi asa, canoane standard, nu mai reusesc sa vad care ar fi rostul spovedaniei. Asa, fiecare pacatos ar putea sa isi aplice singur canonul, in momentul in care constientizeaza ca a gresit. Dar nu e asa, pentru ca Dumnezeu nu Il lasa singur pe credincios, si prin spovedanie il ajuta sa se ridice, si nu ii pune in carca mai mult decat poate duce, dar nici prea putin, sa nu mai simta ca are canon de indeplinit. Uite, lui Danion Vasile, primul preot la care s-a spovedit dupa ce si-a dat seama ca pana atunci cauta salvarea sufletului pe drumuri gresite, l-a impartasit imediat, pentru ca dorinta de indreptare i-a fost sincera, si nu a avut pe nimeni sa ii arate calea Bisericii. Decat l-a avertizat ca daca nu isi va schima viata, spovedania ii va fi spre osanda.
Acum, daca tu simti ca nu poti indeplini canonul primit, e bine sa cauti un duhovnic si sa ii spui ce ai pe suflet. Duhovnicul poate ajusta canonul, daca crede de cuviinta, sau te poate intari sa mergi mai departe.

Continuarea www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=44432" target="_blank">aici

Mergi la inceput