O singura biserica ?
Raspunsuri - Pagina 16
cataghe spune:
quote:
Originally posted by gandaceluquote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by gandacelu
fight club
enjoy!
tu ce faci mah atata galerie, ca tu ai inceput, cu masonii tai.
deci, ca sa se stie, io si Cata suntem prietene, sa nu interpretezi altfel lupta asta in noroi decat ca un simplu dezacord de idei. mai bine vino si ajuta-ma sa plantez niste bulbi de picioru cocosului in gradina, ca de cand aman. si sa lasam bubulii in seama altora, ca acus ii imbuneaza Darael cu floricicile si Cata cu citatele din stone age.
-----------------------
Nu exista libertate in ignoranta. (manual american)
io ma gandeam ca chiar va place...
Pai mie chiar imi place, mei Si io nu vaz unde e noroiu ala, ce, nu mai poate omu' discuta, care-i problema? Iote dau eu niste floricici pana vine Darael Cat despre citatele din "stone age", alea din Vechiul Testament sunt si mai vechi Hoooooooooooo, nu strigati "blasfemie", ca am glumit, ceva mai vechi dar demn de luat in considerare nu mi-a venit acuma in cap.
Ma duc sa mananc ca mi s-a hipoxiat neuronu' singuratic.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
casandra spune:
Poporul roman s-a format ca popor crestin, dar e vorba de crestinitatea aceea prigonita, desfasurata in taina, raspandita printre oamenii de rand. Religia interzisa de stapanitori. Crestinatatea a patruns la noi si a dainuit secole de-a randul, fara episcopat canonic. "Punerea mainilor" era infaptuita de preoti batrani si singuratici, episcopii erau conducatorii obstei, si erau alesi dintre mireni. Secole de-a randul n-am fost afiliati nici la rasarit, nici la apus. Ba, mai mult, gotii si vizigotii, in scurtul timp cat au stapanit teritoriile, si-au impus episcopi arieni, dar arienismul s-a dus si el de pe aceste meleaguri, odata cu plecarea gotilor si a vizigotilor.
Preotii slujeau in limba latina, ca in limba latina a patruns crestinismul la noi, dar nu prin biserica de la Roma, ci prin colonistii adusi de romani din Asia Mica, din Galia.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by conchita
Cata, parca iti placea Iorga, acu ca iti contrazice citatele, nu mai e bun.
pai am luat exemplu de la tine, mei, nu ma las impresionata de nume mari si imi folosesc neuronu' asta de-l mai am
casandra spune:
Pai Conchita, la nivel de simplu credincios, nu cred ca exista mari dispute intre crestinii de diverse confesiuni. Uite exemplul Ortansei, si nu este singurul. In Ardeal, la noi, oamenii traiesc pasnic si in buna intelegere, de multe ori in acceasi casa, unii catolici, altii ortodocsi. Cred ca ar fi fericiti ca biserica sa se uneasca. Oamenii incep sa se uite chioras unul la altul, cand sunt instigati de liderii religiosi, cand in biserica li se propavaduieste ca doar credinta lor e buna, iar ceilalti au luat-o pe aratura. Asa ca dezbinarea vine de sus in jos, de aia si impacarea trebuie sa vina si de sus in jos.
iulianm spune:
quote:
Originally posted by casandra
Oamenii incep sa se uite chioras unul la altul, cand sunt instigati de liderii religiosi, cand in biserica li se propavaduieste ca doar credinta lor e buna, iar ceilalti au luat-o pe aratura. Asa ca dezbinarea vine de sus in jos, de aia si impacarea trebuie sa vina si de sus in jos.
Asta e baza. Si dupa: cum se decide care e dreapta credinta?
Si cum se incadreaza problemele astea la ideile de toleranta si iubire care caracterizeaza crestinismul?
"Iubeste-ti aproapele ca pe tine insusi", mie asta mi se pare cea mai grea porunca de ascultat si implinit. Si cea mai incalcata de mirean.
quote:
In Ardeal, la noi, oamenii traiesc pasnic si in buna intelegere, de multe ori in acceasi casa, unii catolici, altii ortodocsi.
Frumos si adevarat, Ardealul e in fata Moldovei si Tarii Romanesti la capitolul toleranta fata de alte rituri si comuniune religioasa. Da' cum ramine cu greco-catolicii (citi or mai fi acum)?
cataghe spune:
quote:
Originally posted by iulianm
Frumos si adevarat, Ardealul e in fata Moldovei si Tarii Romanesti la capitolul toleranta fata de alte rituri si comuniune religioasa. Da' cum ramine cu greco-catolicii (citi or mai fi acum)?
Hehe, ma risc eu sa iti spun cum e cu greco-catolicii. Daca e sa vorbim despre toleranta, au existat multe familii mixte (ortodocsi - greco-catolici) in Ardeal, si inca mai exista. Niciodata inainte de epoca comunista acesta nu a fost un impediment in calea intemeierii unei familii. Problema copiilor se solutiona foarte simplu, baietii erau botezati in religia tatalui, iar fetele in religia mamei. Spre exemplu, in familia mea, bunica avea mama ortodoxa, iar tatal greco-catolic, deci a fost botezata in rit ortodox - daca ar fi fost baiat, era botezata in rit greco-catolic. Nimeni nu avea nici o problema din cauza asta. Problemele au aparut odata cu perioada comunista cand toti preotii greco-catolici care nu au trecut fortat la ortodoxie au infundat puscaria si toate bunurile bisericii greco-catolice au fost confiscate si date bisericii ortodoxe, care dupa Revolutie ar fi vrut sa se creada ca greco-catolicii n-au existat niciodata. Evident ca cei ramasi dintre greco-catolici, decimati cum erau (si asa decimati se pare ca numarul lor in Ardeal azi bate spre un milion de credinciosi), si-au revendicat biserica inapoi, cu tot ce presupune aceasta. Iar de aici, un lung sir de scandaluri, unele atat de urate incat nici nu vreau vorbesc despre ele. Tot ce pot sa iti spun este ca in timpul studentiei mele, duminica de duminica, ploaie/soare/zapada sau ce-o fi fost, greco-catolicii din Cluj tineau inca slujba in Piata Unirii, sub cerul liber.
A, si in alta ordine de idei, uite Ana, cu istoria poporului roman in general sint impacata (chiar daca poate nu vad "miracolul romanesc", asa cum il vezi tu), insa cu aceasta parte de istorie, nu. Pentru ca la ea inca suntem parte.
iulianm spune:
quote:
Originally posted by cataghequote:
Originally posted by iulianm
Hehe, ma risc eu sa iti spun cum e cu greco-catolicii. Daca e sa vorbim despre toleranta, au existat multe familii mixte (ortodocsi - greco-catolici) in Ardeal, si inca mai exista. Niciodata inainte de epoca comunista acesta nu a fost un impediment in calea intemeierii unei familii. Problema copiilor se solutiona foarte simplu, baietii erau botezati in religia tatalui, iar fetele in religia mamei. Spre exemplu, in familia mea, bunica avea mama ortodoxa, iar tatal greco-catolic, deci a fost botezata in rit ortodox - daca ar fi fost baiat, era botezata in rit greco-catolic. Nimeni nu avea nici o problema din cauza asta. Problemele au aparut odata cu perioada comunista cand toti preotii greco-catolici care nu au trecut fortat la ortodoxie au infundat puscaria si toate bunurile bisericii greco-catolice au fost confiscate si date bisericii ortodoxe, care dupa Revolutie ar fi vrut sa se creada ca greco-catolicii n-au existat niciodata. Evident ca cei ramasi dintre greco-catolici, decimati cum erau (si asa decimati se pare ca numarul lor in Ardeal azi bate spre un milion de credinciosi), si-au revendicat biserica inapoi, cu tot ce presupune aceasta. Iar de aici, un lung sir de scandaluri, unele atat de urate incat nici nu vreau vorbesc despre ele. Tot ce pot sa iti spun este ca in timpul studentiei mele, duminica de duminica, ploaie/soare/zapada sau ce-o fi fost, greco-catolicii din Cluj tineau inca slujba in Piata Unirii, sub cerul liber.
Merci, Catalina, eu stiam, da' ii bine sa afle toti. Tot respectul pentru credinciosii greco-catolici care nu au facut pactul cerut de comunisti ca sa-si salveze pielea pierzindu-si apartenenta religioasa, si tot respectul si admiratia pentru tinuta preotilor lor (majoritatea pieriti in inchisorile politice). Si un mare regret si mihnire pentru nedreptatea perpetuata pina in ziua de azi.
irina.c. spune:
Irina, asa este, dorinta mea este de a fi unitate intre credinciosii crestini, precum si Domnul a spus-o, numai ca, daca inteleg eu bine, fiecare vedem lucrul asta in mod total diferit... tu spui asa: Biserica lui Hristos este NUMAI Biserica Ortodoxa, iar ca sa se ajunga la o unire de facto intre credinciosi, toti ceilalti trebuie sa devina ortodocsi. Asa cum bine zici, asemenea situatie este foarte greu de imaginat, ca sa nu spunem imposibila...si aici sunt perfect de acord cu tine.
Dar eu as vrea sa te intreb referitor la celalalt aspect al unitatii,si anume unitatea in Duh a credinciosilor crestini, ti se pare lucrul asta posibil ? Mai concret, consideri tu pe catolic si pe protestant, dincolo de toate dogmele care va despart, frati in credinta, te-ai putea ruga impreuna cu ei, ai putea simti acea unitate in Duhul Sfant cu ei, sau consideri ca sunt rataciti si prin urmare nu ai nimic in comun cu ei, din punct de vedere al credintei ?In ceea ce ma priveste, cu riscul de ma repeta, iti spun ca eu cred ca Biserica lui Hristos este formata din toti credinciosii in Sfanta Treime si apoi eu mai cred ca Duhul Sfant nu este doar in Biserica Ortodoxa, ci in toate bisericile care iL marturisesc pe Cel ce a murit si a inviat pentru noi toti.Casandra
[/quote]Sfintii Parinti au interzis ,in canoanele Bisericii,rugaciunea impreuna cu cei care nu sunt ortodocsi,intrarea in lacasele lor de cult,etc..Eu cred ca ei,avand o viata imbunatatita,au pus aceste canoane nu spre raul nostru,ci spre bine,de aceea le respect.Asta nu inseamna ca nu am prietene de alte credinte,din contra.Le respect optiunea ,dar nu ma rog impreuna cu ele.Pentru sufletul meu,consider ca ortodoxia imi ofera tot ce este nevoie si ,desi regret ca altii nu simt asta,
nu este treaba mea sa-i judec sau sa le dau sfaturi care nu mi se cer.Ma intereseaza dialogul cu cei de alte credinte,pentru informarea mea personala,dar cred ca deplinatatea Duhului este in Biserica ortodoxa,in toata alcatuirea ei mantuitoare.Probabil ca Duhul lucreaza si in alte biserici,poate ca se mantuiesc si unii care nu sunt ortodocsi,dar eu ma incred in Hristos si in Biserica Sa,intemeiata de Apostoli si de ucenicii lor.Asa marturisesc Sfintii Parinti,asa marturisesc Sfintii si martirii,asa marturisesc toti inaintasii mei,deci asa marturisesc si eu impreuna cu ei.Doamne ajuta!Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
conchita spune:
Cata, tu ai acces la sursa, eu nu mai am, deci poate comunici cu citate (pentru ca imi contesti memoria) si cum s-au format greco-catolicii, cui apartineau initial de fapt bunurile si restul de informatii pe care eu cu savoare le numesc "de context". franturile de informatii duc la concluzii eronate.
-----------------------
iulianm spune:
quote:
Originally posted by conchita
Cata, tu ai acces la sursa, eu nu mai am, deci poate comunici cu citate (pentru ca imi contesti memoria) si cum s-au format greco-catolicii, cui apartineau initial de fapt bunurile si restul de informatii pe care eu cu savoare le numesc "de context". franturile de informatii duc la concluzii eronate.
-----------------------
conchita, uite aici (dau link, nu postez ca maninca spatiu):
http://www.greek-catholic.ro/istorie/bru/dece.asp