O singura biserica ?
Raspunsuri - Pagina 15
casandra spune:
Draga Catalina, uite ce spune Nicolae Iorga despre influenta bulgara, in a sa Istorie a Bisericii Romane":
"Biserica Bulgara era prea slaba in ceea ce priveste viata culturala, ca sa poata incepe la noi un curent de cultura slavona imprumutata. De buna seama ca atunci au patruns la noi cuvintele slave sau slavono-grecesti, care denumesc partile slujbei, cartile intrebuintate in ea, felurite rugaciuni si cantari. Dar intr-aceasta si invatarea pe de rost a Crezului, a Tatalui Nostru, a unor molifte, se incheie inrauirea exercitata asupra noastra sub raport bisericesc.
...
Tarile noastre erau acoperite pe atunce de mlastini si paduri, iar cele cateva sate ascunse in poieni nu starneau pofta de cuceriri a nimanui.
Trebuie sa spunem ca raza culturii mai inalte se oprea cu totul la hotarele noastre."
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by cataghe
ba eu o consider foarte catolica, numai ca nu consider ca este reprezentativa pentru catolicism.
adeca dpdv dogmatic, ce nu pricepi ma conchito?!
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
cataghe spune:
quote:
Originally posted by conchita
nu stiu care e problema ta si ma opresc din aceasta preocupare de a-ti intelege reactiile la ce spun. ai dat niste citate de acu doo sute, o suta de ani. roxana plange, eu vin si reamintesc contextul citatelor, tu te superi si imi spui pe ce ma bazez, eu iti zic ca pe mintea mea, acu si mintea mea e subiect de luat in balon.
Nu e deloc subiect de luat in balon mintea ta. Acuma foarte serios, imi cer scuze daca s-a inteles asaA fost o gluma, chiar daca nu cea mai buna.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
xenocid spune:
Conchita nu mai ma duc indaratalea.
Dar tu spuneai ca Vestul este acolo unde este din cauza catolicismului iar noi acolo unde sintem din cauza ortodoxiei. ( si nu cred ca erai ironic in segmentul asta).
Acu de ce sa'i trimitem citatele lui Cata cu doo sute de ani in trecut cand ele sint "actuale" asa la scara timpului astronomic...:)
Si de ce sa ne indignam ca altii au verbalizat mai clar ceea ce tu intuisei in citatul de mai sus?
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
conchita spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
da la gradinarit nu ma pricep... vin daca ma chemi la un tiramisu... ei?
tiramisu facut de mine?! no way, dude, ingrasa si nici nu ma pricep.
dar tu o mai stii pe-aia cu
La munca, tovarasi, nu la-ntins mana
Cata, nu m-am inerfat, dar iote ce zi frumoasa afara si eu stau sa fac munca lu Papa si-a Patriarhului, adica sa rezolv problele unirii :))
cataghe spune:
quote:
Originally posted by conchita
Cata, pai aia spuneam si eu maaaaah!! ce conteaza mai mult, pozitia oficiala a bisericilor, deci compromisurile pe hartie la nivel inalt, sau gropile si noroaiele cand te duci cu munca de unificare in teren, adica acolo unde se intampla si diferente, si lipsa de reprezentativitate, si tot. cum te-ar percepe o brazilianca de-asta pe tine? ar vrea sa se roage in aceeasi biserica cc cu tine? dar tu cu ea?
-----------------------
Nu exista libertate in ignoranta. (manual american)
Da mei, da, pai vezi ca ne intelegem? Acuma am inteles ce ai vrut sa spui. Da, sint de acord cu tine ca situatia "din teren" e mult mai complicata. Si nici nu vad rezolvare, de aia nu pricep de ce tot zici ca eu militez pt ceva pe-aicea. Eu spun cum gandesc eu, si atata tot. Ca mie personal mi-ar place sa se uneasca bisericile, e adevarat. Ca e o chestie idealista, iar e adevarat. Ca nu inteleg inversunarea "din teren", iar e adevarat, dar asta nu inseamna ca ii neg existenta. Si da, eu m-as ruga cu brazilianca in aceeasi biserica, m-as ruga cu absolut oricine care se roaga din inima lui la Dumnezeu si la Isus Christos. Insa, dupa cum cred ca vrei sa spui si tu, ma indoiesc ca ea s-ar ruga cu mine... sau mai stii?
conchita spune:
Alin, stii de ce? ce spuneam eu e o constatare a unor diferente, asa cum faci ipoteze de lucru. dar nu mi-ar fi trecut prin minte ca s-ar fi ajuns la judecati de valoare in ce priveste istoria romanilor. eu n-am zis ca vestul e mai bun ca estul si nici nu mi-am smuls parul din cap ca m-am nascut din romanii formati la interferenta culturilor din est.
asa am intuit eu, ca strictetea educatiei catolice a pus bazele unui societati disciplinate, muncitoare, unde cultul ordinii e valoare nationala, etc. si ca in partea astalalta de lume, sunt artistii ortodocsi. le-o veni insa si vremea lor, adica sa dovedeasca potentele, nu a intrat istoria in sac. tu poti sa tragi linie si sa spui care-s mai buni?
quote:
Originally posted by xenocid
Conchita nu mai ma duc indaratalea.
Dar tu spuneai ca Vestul este acolo unde este din cauza catolicismului iar noi acolo unde sintem din cauza ortodoxiei. ( si nu cred ca erai ironic in segmentul asta).
Acu de ce sa'i trimitem citatele lui Cata cu doo sute de ani in trecut cand ele sint "actuale" asa la scara timpului astronomic...:)
Si de ce sa ne indignam ca altii au verbalizat mai clar ceea ce tu intuisei in citatul de mai sus?
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
-----------------------
Nu exista libertate in ignoranta. (manual american)
cataghe spune:
quote:
Originally posted by casandra
Draga Catalina, uite ce spune Nicolae Iorga despre influenta bulgara, in a sa Istorie a Bisericii Romane":
"Biserica Bulgara era prea slaba in ceea ce priveste viata culturala, ca sa poata incepe la noi un curent de cultura slavona imprumutata. De buna seama ca atunci au patruns la noi cuvintele slave sau slavono-grecesti, care denumesc partile slujbei, cartile intrebuintate in ea, felurite rugaciuni si cantari. Dar intr-aceasta si invatarea pe de rost a Crezului, a Tatalui Nostru, a unor molifte, se incheie inrauirea exercitata asupra noastra sub raport bisericesc.
Suficient! Nici popa pe vremea aia nu stia mai mult... Si dupa aia vine chestia cu alegerea preotilor de catre "poporani", si iaca cum se scrie istoria
Sabina spune:
moama, unde-ati ajuns! :-)
mai bine va intoarcetei la prima pagina sa recititi al doilea mesaj postat de mine.
auzi, gandac, tu te cam inviti la tiramisu pe toate topicele....pune mana si fa-l ca vin eu in doi timpi si trei miascari sa-l mananc!
Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete