Hallo Leute! Despre Germania:-)
Raspunsuri - Pagina 3
alba spune:
Am promis,sa va povestesc mai pe larg, despre sistemul de invatamint din Germania!
Tin sa subliniez,ca aceasta este experienta mea personala si nu vreau sa generalizez acest subiectul, nici n-as vreau sa deziluzionez pe nimeni!
Click aici :
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4142
***Alba***
tinatache spune:
Mai intai as vrea sa-ti spun, Corina, ca m-a impresionat extraordinar de mult povestea ta, aproape ca mi-au dat lacrimile si ne-am felicitat in sinea mea ca am venit cand copilul nostru e inca micut. Imi pare rau pentru tot ce ti s-a intamplat, cu siguranta mama ta s-a gandit ca iti va fi mai bine aici... Iti doresc multa fericire si sanatate multa baietelului tau!
Si acuma as vrea sa povestesc cate ceva despre familia germana.
Incep cu ce m-a frapat pe mine cel mai tare, si anume ca in familiile cu copii nu se pune problema ca numai mama sa ramana acasa si sa creasca copiii, sunt o gramada de tati care si-au dat demisia sau si-au luat concediu de paternitate si stau acasa cu odraslele lor. Din diferite motive, dar cel mai des in cazul in care mama castiga mai mult decat tatal. In general femeile sunt platite, pe acelasi post si cu aceeasi experienta si cunostinte, mai prost decat barbatii, si asta e aproape "oficial", dar se poate intampla ca dintre soti mama sa aduca mai multi bani in casa decat tatal. Sau aleg o solutie de compromis: unul lucreaza 2-3 zile, restul celalalt si asa stau cu randul cu copilul acasa. Totusi, mancarea este gata pregatita de cele mai multe ori de catre mama
La cresa foarte putini copii merg, si cutoate astea gasesti greu un loc, trebuie sa anunti cam cu 1 an inainte de a-ti propune sa-l dai la cresa. Din cauza asta multi fac copiii unul dupa altul, mama sta acasa pana amandoi fac 3 ani si merg la gradinita. Cresa este si extraordinar de scumpa, 370 euro pt un copil, si daca mai pui si impozitele mai mari cand lucreaza amandoi parintii mare lucru nu-ti ramane. Majoritatea copiilor de la cresa au peste 2 ani, adica ori sunt al doilea copil si primul merge la gradi si atunci al doilea la cresa, ori mama/tata s-a saturat pur si simplu de stat acasa si a reinceput lucrul. Angajatorii sunt obligati sa pastreze loculd e munca 3 ani de zile pana cand parintele se intoarce. Chiar cunosc o mama care si-a dat angajatorul in judecata intrucat, dupa ce cu eforturi deosebite a gasit un loc la cresa pt baietel, angajatorul a spus ca nu are nevoie de ea si sa mai stea acasa. Avocatul i-a spus deja ca va castiga cu siguranta, legea stipuleaza clar ca trebuie sa o reprimeasca in orice moment.
Majoritatea familiilor au cel putin 2 copii, de aceea ne-am intrebat si noi de ce imbatraneste po****tia, totusi? Pentru ca sunt foarte multi necasatoriti. Mult mai multi decat in Romania, as zice.
In acesti 3 ani cat stau acasa cu copiii (si dupa, desigur, in continuare) parinti merg la multe cursuri cu micutii: la inot, pictura, ore de pian, dans, etc.etc., dar mai ales acorda foarte mult timp plimbarile si excursiilor. Dupa cum au spus si fetele bicicleta e mijlocul principal de deplasare in plimbari, o cara dupa ei in excursii si acolo merg zeci de km cu ea. Sunt scaunele speciale pt copii, montate pe bicicleta adultului, sau niste carucioare cu 2 roti mari de agatat in spatele bicicletei unde incap 2 copii chiar si marisori. Toate au centuri ca la car-seat. Mult , foarte mult sport. In sala, in aer liber, nu conteaza, miscare sa fie. De aia si arata asa bine, am vazut mame cu 3 copii care m-a facut sa ma uit rusinata in oglinda, mai ales cand ma justific ca "am facut un copil, de aia!!" Peste tot sunt posibilitati de a face sport cu bani foarte putini: organizatii de cartier unde platesti, de ex., la noi in cartier, 8 euro pe luna si ai la alegere mai multe feluri de gimnastica. Intrarea la piscina este de 3,5 euro pe 2 ore si apoi 0,70 euro pe 30 min., iar acolo gaseti bazine pentru bebelusi (apa are de 30 cm.), pentru copii mai marisori (1,20 m), si bazin mare (pana la 3,40 m). Plus altele: jacuzzi, sauna, bazin in aer liber, topogan cu apa. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa fii bogat ca sa te bucuri de toate astea. Cred ca nu mai e nevoie sa mentionez ce curatenie este acolo...
Cat depsre vecini, noi stam la bloc de 6 etaje si pana acum nu am avut probleme: la parter sta o familie de nemti f simpatici, cu 2 fetite mici, la 1 o familie de italieni zambareti, la 2 suntem noi, la 3 o mama singura cu baiatul ei de 18 ani care canta la chitara electrica, dar care de fiecare data cand ne intalnim ne spun (amandoi!) ca daca e prea tare muzica sa mergem fara jena sa le spunem, ca ei nu-si dau seama cat de tare se aude. Cat despre caldura, asta e reglata computerizat in functie de temperatura de afara, iar cand am spus ca e cam frig (pt noi, nu, dar Andra era micuta tare) admin. ne-a recomandat sa luam un calorifer electric. cred si eu, doar contorul e la noiIntre timp ne-am obisnuit cu 20 grade in casa.
Cat despre mancare, aproape toti parintii adopta metoda borcanaselor la inceput, in felul scap de stresul "ce-i mai dau de papa la varsta asta", pt ca scrie varsta pe ele, dar dupa cateva luni incep sa faca singuri de papa la odrasle.
Si aici e moda carutului pana la varsta... xxl, chiar am vazut copii si de 5 ani in carut.
Cam atat, deocamdata, o duminica placuta.
Un an nou fericit!
Cristina
liv spune:
Mai, am zis doar ca nu mai intru pe situ asta ca imi papa tot timpul si nu mai apuc sa invat germana, da nu ma pot abtine.
Despre Oktoberfest am sa va povestesc eu mai multe, ca se desfasoara exact pe terenul din fata blocului in care locuim noi. Parerea mea despre acest festival: BALCI! In toata regula. Si o aglomeratie de innebunesti. Dar imi place ca vin nemtii in costume po****re. Imbraca si copiii in astfel de costume. Si sint atit de dulci aia mici! Ce-mi mai place: au un fel de care trase de 4-6 cai, in care se transporta butoaiele cu bere. Caii aia sint uimitor de mari, mie mi se par uriasi. Sint foarte foarte ingrijiti, curati, grasi si impopotzonatzi cu tot felul de funditze, ciucuri si clopotei.
In perioada festivalului noi incercam sa plecam de acasa in concediu. Dar tot mai prindem cite ceva. Si, desi au WC-uri ambulante amplasate peste tot, in jurul blocului la noi (sint si niste tufe) miroase a pishu de iti cade parul din nas. Ca sa stiti ca si nemtii fac pipi! Si beau bere cu tonele. La Oktoberfest vin oamenii berii cu niste corturi care se intind pe zeci sau sute de metri patrati, pun acolo banci cu mese si da-i cu berea, da-i cu cirnatii, da-i cu leberkäse (specialitate nemteasca, un fel de parizer de-al nostru de pe vremuri, ca acum e groaznic), da-i cu brezel (acei covrigi despre care au povestit fetele .. mai fetelor, nu va suparati pe mine, da ce gasiti voi asa de bun la covrigii astia? Faina cu apa si sare cit cuprinde, la Oktoberfest scumpi tare. Pe deasupra mai si ingrasa .. sint rea, puteti sa aruncati cu pietre in mine). Apoi se urca pe mese si incep sa cinte si sa danseze. Cu toate ca eu nu sint un fan al acestui festival, recunosc ca atmosfera e tare faina, e multa veselie si buna dispozitie.
Si totusi nu e chiar asa de rau in perioada aia, caci la ora 23 se inchid toate (asa e legea) => noaptea e liniste.
dori spune:
Dupa ce am ajuns aici si ne-am inscris la primarie, am primit acasa o scrisoare de bun venit din partea primarului orasului si o carticica cu descrierea orasului, putina istorie, o harta si liste cu adrese utile din oras - firme, gradinite, spitale etc. Mi s-a parut tare frumos. Pacat ca nu au fost si instructiunile de aruncare a gunoiului, ca scapam de un stres si cateva situatii neplacute.
Noi locuim intr-un oras mic, pe Valea Ruhrului si in zona sunt amenajate trasee excelente pentru biciclisti. Asa ca la sfarsit de saptamana, chiar daca ploua, cu mic cu mare, se iese la plimbare cu bicicleta. Poti sa vezi cate o familie cu un prichindel de cateva luni care a adormit in scaunul montat pe bicicleta mamei, sau grupuri de batranei si batranele, tare simpatici, care pedaleaza de zor.
De asemenea se calareste mult Sunt trasee de calarit si ferme unde se poate calari. Si se pare ca e o moda sa transporti calul dintr-un loc in altul, pentru ca la sfarsit de saptamana sunt o gramada de masini cu remorci cu cai in ele.
Si mai este moda bronzatului artificial. Peste tot este mare densitate de studiouri pentru bronzat - probabil pentru ca soarele straluceste atat de putin pe aici. Indiferent de anotimp, majoritatea nemtilor au pielea bronzata - unii nu reusesc decat sa se inroseasca foarte tare. Colegulul sotului meu ne-a intrebat odata cat de des mergem "la bronzat", de reusim sa ne mentinem culoarea atat de bine. N-am fost niciodata la un astfel de studio. Asta-i culoarea nostra, ca venim din Romania !
n/a spune:
Fetelor sunteti mortale cu nemtii vostri! ... asa cum i-am zis si Danei din Olanda, tare buna e cafeaua in dimineata aceasta! ... hai mai povestiti!
iris spune:
uite ca nu m-am gindit pina acum ca pe forumul de copiii voi lamuri chestiunea cu gunoiul; sotul meu capatase fobie acu un an si am vazut ca ducea gunoiul numai seara...linga containere are geamul o baba dichisita cum sint mai toate batrinele nemtoaice, care bate in geam daca gresesti containerul; cind ne vedem pe alee ne saluta, ne explica, si noi zimbim, si ne salutam voiosi....dar am lamurit-o macar pe aia ca ambalajele reciclabile pe care e "punctul verde" merg la containerul sau sacul galben; asta a fost greseala mea de lauza incepatoare intr-ale traiului in germania; daca e "punctul verde" aruncam la containerul verde , credeam eu si indignam baba; dar cu vigilenta ei si cu brosura anuala de la primarie am lamurit; a ramas problema textilelor- uite ca ni se mai rup ciorapii si chiloteii, sotul meu se jena sa ii arunce in container- daca iese pretena?!!!! i-am aruncat eu la gunoi menajer....
cit despre inot, asta e super , noi mergem in fiecare duminica; inainte mergeam simbata sau duminica la alt bazin dar am schimbat bazinul pt ca ma aflat cu stupoare ca acolo din doua in doua simbete e seara de nudism - in familie, bine mersi; cum eu sint o pudica si cum sotul meu a constatat ca acolo merg numai familisti, deci mamicile sint neapetisante, cu fundul mare, am schimbat bazinul; e fain, copiii sint incintati, noi sintem terminati ca stam dupa fundul lor, dar cind ma gindesc ca in brasov si imprejurimi nu exista loc sa faci inot cu copiii zic iar "god save deutschland"; si tot fain pt mamici sint autobuzele in care te urci usor cu caruciorul, magazinele care au lift sau carucioare de cumparaturi mari si cu scaunel pt copii mici; trotuare cu bordura inclinata la traversari; par lucruri marunte dar se aduna, si te ajuta zi de zi;
nemtilor le place sa sarbatoreasca si in partea de nord-vest, in special- am inteles eu, e la mare cinste carnavalul, o chestie care tine din 11 noiembrie ora 11 dimineata , pina in duminica dinaintea intrarii in ceea ce e la ei postul pastelui -se cheama altfel; in fiecare week-end, in multe berarii se serbeaza de zor, cu papa si bautura; iar in februarie e nebunie mare cu parazi si costume, si mare benchetuiala, in berarii si gradinite si scoli, pe strazi;
numa a mea cind a auzit de costume a inceput sa plinga?!!!!ce nemtoaica de copil avem si noi?!!!-poate la anu' cind mai creste;
alba spune:
Hm,hm,hm ce as mai putea eu oare povesti despre "tara mea adoptiva"?
Ah,am fost odata la o nunta la o prietena de-a mea!
Intii am fost la starea civila,dupa aia ne-am dus la un club sportiv unde inchiriasera o sala destul de maricica!
Erau puse mesele in forma de U si o masa lunga cu bufet rece si un bar ,de unde puteai sa te duci personal,sa-ti comanzi(fara plata) ceva de baut!!!
Eu si cu sotul,ne-am imbracat si noi ca la nunta,nu ?
Dar,din pacate am dat-on bara,ca am fost comparativ cu restul nuntasilor (vreo 25),mult prea sic imbracati,de se uitau mai mult la noi decit la mire & mireasa(care erau imbracati f.simplu si modesti)!
Ne-am asezat deci masa in forma de U si am discutat un pic in stinga si-n dreapta,am ascultat muzica (postul de radio regional)si bineinteles am mincat si-am baut,de ne-am umflat!!!
Mirele si mireasa au dansat la inceputul nuntii un vals,asa e traditia,cred eu!S-au facut poze si s-a filmat!
Apoi, a urmat impartirea cadourilor!
Inaintea nuntii prietena si sotul ei,au intocmit o lista cu diferite lucruri necesare gospadariei si vietii lor!
Au scris pe lista,deasemenea la ce magazin se gasesc de cumparat si cit costa si au facut fotocopii la lista respectiva si au expediat-o la toti invitatii( impreuna cu inviatatia),rugindu-i sa le dea de stire din timp,ca sa stie fiecare ce cumpara ceilalti!
Sa nu se cumpere 3 filtre de cafea,deodata...
Au primit deci obiecte caznice,obiecte decorative,sotul o bormasina,si cine a vrut sa le dea bani,le-a pus intr-un plic si gata!
Noi le-am adus din Romania,o vaza unicat de la ARTA PLASTICA,ca asta a fost dorinta lor si au fost incintati!(sotul e colectionar de lucruri de arta si unicate)
Deci,cam asta a fost nunta la ora 23.30 ne-am dus frumusel acasa!
Iar sotul, care abia era proaspat venit din Romania,s-a uitat cam lung la mine,intrebindu-ma mirat:
- "Asa, e nunta in Germania ?"
Nu tu o hora acolo,nu tu un chiuit!
Nici macar,n-au furat mireasa!
Zic,deh dragul meu asa-i in viata nu poti sa le ai pe toate deodata!!!
P.S. Care dintre voi a mai fost pe aici la nunta?
Ia ziceti la voi cum a fost?
***Alba***
Alina spune:
Alba=Corina,eu nu am ajuns inca la nunta aici(noi ne-am casatorit in Romania si am avut o nunta traditionala)dar dar prietenele mele m-au lamurit cum stau lucrurile.
Exista nunti care dupa starea civila se merge la un restaurant si se face doar "Kaffetrinken"adica multa cafea(stiti deja ca nemtii beau multa cafea,la filtru si slaba),multe prajituri(bune-bune,cum descrise Päpädioara)si bauturicasi nunti care se serbeaza seara,la restaurant cu mincarica,bauturica si dans dar nu tin pina la ziua,ca la noi,ci pina pe la 2-3.Am vazut chiar caseta video cu nunta prietenei mele din Camerun casatorita cu un german si au si ei tot felul de obiceiuri,de ex,mirele se costumeaza in bucatar si mireasa in gospodina(cu sort,tichie si cratita in mina).Nuntile se fac doar vinerea si simbata(duminica nu se fac nunti)si de obicei,costumatia mirilor se inchiriaza.
Oktoberfest-ul este cel mai mare festival al berii din lume,vin anual peste 2 milioane de turisti straini(chiar anul trecut au venit pt festival prietenii sotului din Toronto)si nu inseamna numai betivani,wursti si brezel.Festivitatea de deschidere e o impresionanta parada a costumelor po****re bavareze,lumea e echipata de la mic la mare.
Anul trecut am cautat vreo 4 ore ,un loc unde sa bem o bere dar in zadar:corturile amenajate erau arhipline(lumea nu e lasata sa navaleasca in sali,este afisat electronic cind capacitatea salii este depasita ),terasele si aleile arhipline,veselie mare peste tot,la jocurile de ruleta,carusele.
Firmele din München organizeaza pt anagajati o seara de festival si rezerva mese cu luni bune inainte.
Iris,este mortala cu seara de nudism la inot.
Ati fost vara la strand sau la plaja,pe malul riului?In Germania se practica FKK=Freie Körper Kultur(in traducere,cultura corpului liber) adica nu e nici o problema daca vrei sa faci nudism,plajele sint impartite in sectoare dar fara nici un fel de delimitare stricta(adica paravan cum era la noi,la Eforie,la nudisti),unele au placuta FKK si alterneaza cu cele fara placuta.Eu m-am cam socat la inceput,in prima vara,cind am vazut familii la plaja carora li se parea natural sa stea la gramada fara kilotei:mama,tata,bunicul,bunica,matusa,vecinii si copilasii.
Atunci am sunat o prietena(sotul imi povestise ca el de cind se stie ,mergea in concediu cu familia si faceau plaja FKK si cred ca il amuza cit eram eu de mirata...)care mi-a povestit ca si ea a fost intr-o situatie comica,adica au mers la plaja cu familiile sefilor sotului si in modul cel mai firesc cu putinta,acolo, toata lumea si-a bagat slipul in plasa...
Vaaaiii,ce tirziu s-a facut!
Hai pupici si noapte buna!
Va pup,Alina
dori spune:
E o adevarata nebunie de flori. Din februarie pana in decembrie gradinile sunt pline de flori. Daca in alte domenii nemtii mi se par cumpatati la cheltuitul banilor, pentru flori si ingrijitul gradinii cheltuiesc mult. Tunsul ierbii este un adevarat hobby, si aproape o competitie intre vecini. Cine are masina de tuns iarba cea mai "tare". Noi avem in fata casei o gradina nu prea mare, dar vecinul de la parter, care este gradinarul casei, are trei masini de tuns iarba. Vara, fiecare vineri este zi de gradinarit - mai ales de etalat ustensile de gradinarit. Asa ca iarba nici nu are timp sa creasca bine, ca este tunsa. Iar in timpul saptamanii, vecinul de la etajul 2, care este administratorul casei, rupe maciuliile papadiilor care indraznesc sa se ridice deasupra ierbii. Noi locuim intr-o casa cu trei apartamente, si asa cum v-am spus vecinul de jos e gradinarul casei, vecinul de sus e administratorul casei. Noi suntem singurii locatari fara "functie".