Hallo Leute! Despre Germania:-)
Raspunsuri - Pagina 4
tinatache spune:
Primele date referitoare la asezamintele in zona Muenchenului dateaza din perioada romana, dar in sec. 8 calugarii benedictini au meritul de a pune acest oras pe harta cu denumirea de Munichen, sau “asezamant calugaresc”. Anul oficial de nastere a orasului este 1158, cand a fost instaurata scurta domnie a lui Heinrich der Loewe (Henric Leul). Muenchen-ul a trecut Casei Wittelsbach in 1240, care familia a si domnit in Bavaria pana in sec. 20.
Muenchen-ul a devenit resedinta ducala in 1255, iar in sec. urmator Ludwig Bavarezul a construit Orasul Vechi si a extins, intarit si a dat caracterul de monopol comertului cu sare. Fundatiile unui comert sanatos fiind deci puse in urmatorii 200 de ani zona a prosperat continuu, devenind “capitalul” Ducelui de Bavaria in 1503. Singurii nori negri au fost dati de epidemia de ciuma care a “vizitat” orasul de cateva ori pe perioada a 150 ani, incepand cu 1349. Serviciile medicale au fost treptat imbunatatite astfel incat prin 1505 nr. po****tiei a fost stabilizat la aprox. 13500.
Lucrurile au luat cu adevarat amploare in sec. 19, cand aici a fost re-infiintata Universitatea din Muenchen si contruita prima cale ferata din Germania. Ludwig a initiat o campanie masiva de constructii care a transformat “domeniul” sau intr-un puternic centru cultural si artistic; Koenigsplatz, Alte Pinakothek (Vechea Pinacoteca), Ludwigstr., die Ruhmeshalle din Theresienwiese si diferite sectiuni ale resedintei, dateaza din aceasta perioada. Ludwig a fost “doborat” de absolutismul sau, puternica cenzura si aroganta afisata in public, iar in 1848 a cedat coroana fiului sau Maximilian II, care s-a ocupat de industrializarea orasului. Ultimul rege al Bavariei a fost neuitatul Ludwig II (1845-1846), supranumit “regele rau”, datorita tendintelor sale de “singuratic” si extravagantelor manifestate o data cu reconstruirea castelelor si care au dus coroana la faliment. Bavaria si-a pierdut independenta cand Ludwig a ocupat cu succes pozitia “pierzatorului” din razboiul Franco-Prusac, iar statul a fost in final absorbit in Imperiul German in 1871. Regele a fost declarat inapt dpdv mintal in cadrul unui dubios examen psihologic in 1886. A fost arestat si apoi gasit inecat, aparent in circumstante la fel de misterioase ca si examenul “medical”.
La inceputul sec. 20, Munchenul avea mai mult de ˝ milion de rezidenti si cea mai buna iluminare electrica a orasului, din Europa. Spirite creative precum Kandinsky, Marc, Klee, Strauss, Ibsen au numit orasul “casa”, inflorind in artisticul Schwabing. Munchen-ul a fost aproape distrus in cadrul WW1, fiind un teren fertil pentru Miscarea Socialista Adolf Hitler. Partidul a avut prima reuniune oficiala in 1920 la HofBrauhaus, cand orasul a fost “stigmatizat” sa fie sediul acestuia pe parcursul mai multor generatii. La doar cateva saptamani dupa luarea puterii de catre Hitler, primul lagar de concentrare a fost infiinatat la nord de Muenchen, la Dachau, iar soarta evreilor din Muenchen a fost pecetluita in noaptea de teroare denumita “ Reichskristallnacht” (Noaptea de Cristal a Reich-ului) in 1938. Orasul a fost mai apoi serios avariat pe perioada bombardamentelor aliate din WW2, astfel incat la preluarea de catre americani in 1945 aceasta era pe jumatate prefacut in cenusa.
In perioada postbelica orasul a fost incet dar sigur restaurat, po****tia consolidata si a devenit din ce in ce mai mult un centru publicistic, de moda, cinema si sediul unor firme gigant de genul Siemens, BMW sau MAN (contructor de camioane). Masivul program de reconstructie a avut ca rezultat gazduirea Jocurilor Olimpice in 1972, eveniment care s-a transformat in tragedie atunci cand 11 israelieni au fost ucisi de catre teroristii palenstieni.
In prezent, multi nemti spun ca si-ar dorit sa se mute in Muenchen daca ar avea ocazia, cuceriti de amestecul de conservatism si artistic, sofisticatele si totodata po****rele posibilitati de distractie/ocupare a timpului liber. Cu alte cuvinte, un amestec de Schlachtplatter (slaughter platter – un carnat ficat+sange, aproape crud) si Weisswurst (carnat alb, din carne de pasare, bine fiert).
Un an nou fericit!
Cristina
narcisa spune:
Corina si noi am fost la o nunta aici si chiar cu miri ceva mai in virsta(peste 35, amindoi nemti), niste buni prieteni de ai nostri in Bielefeld si a fost ff.dragut, poate cea mai frumoasa nunta la care am fost vreodata. Intr-adevar f.cu gust totul aranjat si organizat; cununia civila au facut-o cu 2 ani in urma, asadar a fost numai cea religioasa la biserica, ei fiind evanghelici, ea purtind un costum de culoare deschisa fiind la a doua casatorie n-a mai gasit oportun sa inbrace rochie de mireasa. Dupa care undeva linga biserica intr-un imobil au fost invitati cei ce-au luat parte la cununia relig. sa felicite mirii si sa serveasca cite o cupa de sampanie, cunostinte vechi care se reintilneau, birfulite...etc. Pe la ora 18 s-au indreptat cu totii spre restaurant, und totul era dinainte aranjat cu cartonase cu nume scrise, f.dragut decupate, fiecare avind locul dinainte la masa stabilit, mai multe mese de cite 8-10 persoane in forma de patrat cu ceva loc liber intre ele(asta fusese organizat de ei, ea fiind arhitecta avea multi parteneri etc. care nu se sufereau unii pe altii si asa au fost toti dinainte la mese cuplati, o idee f.buna de altfel in cazul de fata. Au fost in jur de 50 familii invitate; lumea destul de select imbracata cu toalete destul de elegante; Ce mi-a placut cel mai mult a fost orchestra pe care au avut-o formata din 4 baieti si o fata care au cintat muzica destul de internationala si multa bineinteles nemteasca cu f.multe show-uri organizate de ei unde trebuiau sa participe si invitatii, racolati dinainte si costumati cu fel de fel de costume, ceva gen volanase destul de ingenios confectionate mai largi ca sa le poti trage peste celelate haine cu care erai imbracat; si se faceau si 5-7 min. repetitii cu diverse sloganuri ce trebuiau cintate primeai ca ajutor o foaie cu repertoriul respectiv, deci totul organizat ad-hoc. Multe glume, genul care se potrivesc intotdeauna la adresa mirilor, s-a dansat si f.mult tot felul de muzica, nemteasca, latino-americana, etc. De mincat s-a mincat inainte nu stiu cite feluri, de nu puteai sa te mai ridici de pe scaun si dupa aceea au inceput cu dansul, in rest bautura, racoritoare pina la 12 noaptea cind s-a adus tortul miresei. Pe la 2-3 dimin.unii au mai inceput sa plece acasa care mai erau cu copii, si adormisera pe und apucasera. In jur de 3.30 s-a cintat vreo doua ore numai balade, muzica de chitara, cu luminarele aprinse asadar muzica de linistire dupa zbinzuiala de 5-6 ore de dinainte. Si a tinut pina pe la 5.30-6 dimin. cel putin atunci am plecat noi ca eram si din alta localit. Si ce mi-a mai placut a fost petrecerea data cu o sapt.inainte de nunta de luare adio de la burlacie(ma rog la ei nu mai era cazul dar asa e obiceiul aici) se cheama "Polterabend"(sper sa fi scris corect) si unde se sparg cit mai multe sticle si farfurii posibile sa aduca noroc mirilor, ei au facut-o impreuna, caci daca nu gresesc dupa obicei barbatii o fac separat si femeile separat;
Sper sa fi scris frazele destul de coerent, ca Patrick aici linga mine vorbeste intr-una in lb.lui de bb........
Asta a fost experienta noastra la o nunta nemteasca.
narcisa & bb Patrick
quote:
Originally posted by alba
Hm,hm,hm ce as mai putea eu oare povesti despre "tara mea adoptiva"?
Ah,am fost odata la o nunta la o prietena de-a mea!
Intii am fost la starea civila,dupa aia ne-am dus la un club sportiv unde inchiriasera o sala destul de maricica!
Erau puse mesele in forma de U si o masa lunga cu bufet rece si un bar ,de unde puteai sa te duci personal,sa-ti comanzi(fara plata) ceva de baut!!!
Eu si cu sotul,ne-am imbracat si noi ca la nunta,nu ?
Dar,din pacate am dat-on bara,ca am fost comparativ cu restul nuntasilor (vreo 25),mult prea sic imbracati,de se uitau mai mult la noi decit la mire & mireasa(care erau imbracati f.simplu si modesti)!
Ne-am asezat deci masa in forma de U si am discutat un pic in stinga si-n dreapta,am ascultat muzica (postul de radio regional)si bineinteles am mincat si-am baut,de ne-am umflat!!!
Mirele si mireasa au dansat la inceputul nuntii un vals,asa e traditia,cred eu!S-au facut poze si s-a filmat!
Apoi, a urmat impartirea cadourilor!
Inaintea nuntii prietena si sotul ei,au intocmit o lista cu diferite lucruri necesare gospadariei si vietii lor!
Au scris pe lista,deasemenea la ce magazin se gasesc de cumparat si cit costa si au facut fotocopii la lista respectiva si au expediat-o la toti invitatii( impreuna cu inviatatia),rugindu-i sa le dea de stire din timp,ca sa stie fiecare ce cumpara ceilalti!
Sa nu se cumpere 3 filtre de cafea,deodata...
Au primit deci obiecte caznice,obiecte decorative,sotul o bormasina,si cine a vrut sa le dea bani,le-a pus intr-un plic si gata!
Noi le-am adus din Romania,o vaza unicat de la ARTA PLASTICA,ca asta a fost dorinta lor si au fost incintati!(sotul e colectionar de lucruri de arta si unicate)
Deci,cam asta a fost nunta la ora 23.30 ne-am dus frumusel acasa!
Iar sotul, care abia era proaspat venit din Romania,s-a uitat cam lung la mine,intrebindu-ma mirat:
- "Asa, e nunta in Germania ?"
Nu tu o hora acolo,nu tu un chiuit!
Nici macar,n-au furat mireasa!
Zic,deh dragul meu asa-i in viata nu poti sa le ai pe toate deodata!!!
P.S. Care dintre voi a mai fost pe aici la nunta?
Ia ziceti la voi cum a fost?
***Alba***
Rodica spune:
Citesc cu interes tot ce scrieti din tari starine si va multumesc ca-mi dati posibilitatea sa "calatoresc alaturi de voi!
Reliana spune:
Hai sa va povestesc si eu de minunatiile zonei unde locuiesc! Adica in Ulm, ca punct de reper la jumatatea distantei dintre Stuttgart si München( mai aproape ca distanta de Stuttgart si ca timp de München)
Zona noastra e zona deluroasa si este putin diferentiata de celelalte zone prin faptul ca vara este putin mai racoare decât la tine, päpä! Asta e viata!
Deci ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult si mai mult, din toate frumusetile zonei, este un lac-izvor, superb albastru/turkis/verde depinde de adâncimea apei! Deci un lac care-si schimba intensitatea culorii dupa adincime!Lacul se numeste Blautopf (oala albastra) si are 21 de metrii, fiind unul din cele mai adânci si mari izvoare din Germania. Rapiditate izvorului poate ajunge de la 310 pâna la 32000 litri de apa pe secunda! In anul 1985 Jochen Hasenmayer a descoperit la o adâncime de 1250 de metrii o pestera gigantica, foarte bine aerisita cu stalagmite si stalactite de câtiva metrii. Se povesteste ca pe vremuri acolo se ascundeau ursii sa hiberneze( desi acu nu este tipenie de urs la o inaltime asa de mica). Pe malul lacului-izvor, se afla o fierarie care dateaza din evul mediu (actual museu din 1966), fierarie unde erau faurite tot felul de chestii de la armuri, pâna la potcoave si lanturi! Acum, in stadiul de museu, sunt niste figurine care copiaza intocmai figura primilor "faurari", muncind de zor(cu ajutorul unor mecanisme) exact asa cum faceau pe vremea lor zi de zi!
Chiar lânga Blautopf se afla manastirea benedictina( das Kloster) construita in anul 1085, manastire celebra prin altarul de constructie gotica târzie si prin "scaunele corului", scaune sculptate in stil gotic, fiecare scaun având figura coristului care il ocupa! Ambele, altarul si "scaunele" sunt în grija Muzeului de istorie din Ulm! Manastirea a fost în anul 1562 reformata. Mai întâi a fost evanghelizata iar mai târziu a fost transformata in actuala Scoala-internat-gimnaziu de limbi vechi, si ca muzeu pt cei care doresc sa viziteze unul din cele mai importante locuri istorice ale landului Baden-Würtenberg!
Va mai pot spune despre aceasta "zona" ca se numeste Blaubeuren, se afla la marginea Alpilor Svabesti "Schwäbische Alb" si este un loc de inspiratie medievala, plin de istorie si melancolie. Impresia pe care mi-a lasat-o mie, personal, a fost ca am calcat pe un tarâm de vis, si din minut in minut vor aparea cetatenii îmbracati in haine vechi, cu palarii cavaleresti cu pene si pantaloni bufanti, ca se vor oprii calestile si din ele vor coborâ printesele si domnitele cu condurii de matase, ca voi vedea calugarii benedictini, purtându-si "oala de coafura" mândrii! Pot spune ca acest loc are un farmec propiu, foarte aparte! E un loc superb!
Si asta e doar partea intâi a serialului, va voi mai povesti despre Bodensee, si despre castelele din zona de sud a landului, undeva nu la foarte mare distanta de Päpä!
Un An Nou plin de bucurii si impliniri!!!http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=117&cid=16
oanaruth spune:
Mi-e destul de greu sa-mi mai gasesc cuvinte potrivite dupa ce am citit cate si mai cate minunatii, dragelor!
In orice caz, Păpă, te-ai gandit vreodata sa pui sub ochii vreunui editor "mostre" din ce ne impartasesti aici? Trebuie sa marturisesc ca ai un haz nebun si un har narativ absolut deosebit. Felicitari!
Si poate ca - mai taciturna fiind, chiar si in scris -, nu m-as fi bagat in seama, dar am citit mesajul Relianei, care mi-a amintit ca iubesc Ulm-ul, ca am acolo doi prieteni deosebiti, Manne si Peter, muzicieni amandoi (deci suflete calde...), si ca i-am vizitat cand bebe Ruth era inca dansatoare din buric (buricul meu...). Si va asigur ca nu exagereaza cu nimic. Nu numai zona e superba, ci si orasul insusi. Ai putea sa ne mai povestesti cate ceva, macar legenda catedralei Muenster (cu vrabiuta... sau randunica?!?). Eu nu am curaj, ca poate nu am tinut bine minte si scriu prostii...
In orice caz, va multumesc tuturor si poate - cine stie? - reusesc sa ma intalnesc macar cu cateva dintre voi la vara, daca mai traim pana atunci. Explicatie: socrii mei stau la Nuernberg si incercam sa ii vedem in fiecare vara.
Tschuess!
Dana si Iubirea ei, Oana-Ruth
oanaruth spune:
quote:
Originally posted by Reliana
Hai sa va povestesc si eu de minunatiile zonei unde locuiesc! Adica in Ulm, ca punct de reper la jumatatea distantei dintre Stuttgart si München( mai aproape ca distanta de Stuttgart si ca timp de München)
Zona noastra e zona deluroasa si este putin diferentiata de celelalte zone prin faptul ca vara este putin mai racoare decât la tine, päpä! Asta e viata!
Deci ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult si mai mult, din toate frumusetile zonei, este un lac-izvor, superb albastru/turkis/verde depinde de adâncimea apei! Deci un lac care-si schimba intensitatea culorii dupa adincime!Lacul se numeste Blautopf (oala albastra) si are 21 de metrii, fiind unul din cele mai adânci si mari izvoare din Germania. Rapiditate izvorului poate ajunge de la 310 pâna la 32000 litri de apa pe secunda! In anul 1985 Jochen Hasenmayer a descoperit la o adâncime de 1250 de metrii o pestera gigantica, foarte bine aerisita cu stalagmite si stalactite de câtiva metrii. Se povesteste ca pe vremuri acolo se ascundeau ursii sa hiberneze( desi acu nu este tipenie de urs la o inaltime asa de mica). Pe malul lacului-izvor, se afla o fierarie care dateaza din evul mediu (actual museu din 1966), fierarie unde erau faurite tot felul de chestii de la armuri, pâna la potcoave si lanturi! Acum, in stadiul de museu, sunt niste figurine care copiaza intocmai figura primilor "faurari", muncind de zor(cu ajutorul unor mecanisme) exact asa cum faceau pe vremea lor zi de zi!
Chiar lânga Blautopf se afla manastirea benedictina( das Kloster) construita in anul 1085, manastire celebra prin altarul de constructie gotica târzie si prin "scaunele corului", scaune sculptate in stil gotic, fiecare scaun având figura coristului care il ocupa! Ambele, altarul si "scaunele" sunt în grija Muzeului de istorie din Ulm! Manastirea a fost în anul 1562 reformata. Mai întâi a fost evanghelizata iar mai târziu a fost transformata in actuala Scoala-internat-gimnaziu de limbi vechi, si ca muzeu pt cei care doresc sa viziteze unul din cele mai importante locuri istorice ale landului Baden-Würtenberg!
Va mai pot spune despre aceasta "zona" ca se numeste Blaubeuren, se afla la marginea Alpilor Svabesti "Schwäbische Alb" si este un loc de inspiratie medievala, plin de istorie si melancolie. Impresia pe care mi-a lasat-o mie, personal, a fost ca am calcat pe un tarâm de vis, si din minut in minut vor aparea cetatenii îmbracati in haine vechi, cu palarii cavaleresti cu pene si pantaloni bufanti, ca se vor oprii calestile si din ele vor coborâ printesele si domnitele cu condurii de matase, ca voi vedea calugarii benedictini, purtându-si "oala de coafura" mândrii! Pot spune ca acest loc are un farmec propiu, foarte aparte! E un loc superb!
Si asta e doar partea intâi a serialului, va voi mai povesti despre Bodensee, si despre castelele din zona de sud a landului, undeva nu la foarte mare distanta de Päpä!
Un An Nou plin de bucurii si impliniri!!!http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=117&cid=16
Relly, ma bucur ca te-am intalnit si... dincolo!
Dana si Iubirea ei, Oana-Ruth
Sabina spune:
Eu am stat 5 luni la Oldenburg, pe langa Bremen.Pot spune ca acolo se vorbeste Hochdeutsch si ca au o universitate super,ca oamenii sunt exceptionali si ca acoloprieteniile se leaga pe viata.Ce parere aveti de Norddeutschland?
Sabina & Sofia Galagia
Alina spune:
Sabina,sotul meu a terminat Facultatea de Fizica la Univ.Oldenburg,in 1994.
E nascut la Osnabrück deci in nordul Germaniei.
Ai dreptate,oamenii din zona sint exceptionali si vorbesc Hochdeutsch.Si orasele din nord sint frumoase,cochete si nu atit de aglomerate ca Münchenul.
Pe curind!
Alina
adriana spune:
Mai fetelor
de abia acum am citit si eu ce ati scris... Ce frumoasa e Germania!!!
Mai scrieti va rog, si despre castele si orice alta ramasita a vremurilor apuse (din pacate) din Germania... E o istorie adevarata tara asta!
petruta spune:
Azi am citit ce ati scris despre Germania. Citeam si imaginile imi reveneau in minte.
Acum 2 ani am fost cu serviciul vre-o 6 luni, pe linga Minchen, lucram in Oberphaffenhofen si locuiam intr-un han in Steinebach. Pentru ca nu eram cu familia, imi umpleam timpul liber cu plimbari in muzee, alte satuce si orase din Bavaria ( Ulm, Augsburg, Fussen, Stanberg ). Frumos, curat, oameni minunati, prietenosi, buna berea, cam fade prajiturile, florile superbe...
Petruta