Cu incredere spre Canada (11)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by unducthable

quote:
Originally posted by Ira

Aaaaaa, si inca ceva :

Ma bucur ca in Ro e apa calda la chiuveta si internet pe cablu,
dar daca asta inseamna pt. tine civilizatie...

Ca sa-ti mai dau niste motive de bucurie, pe vremea cand am plecat eu se inventasera si antenele satelit, telefoanele mobile, dacia logan si televizorul cu telecomanda.

Wow, inseamna ca ai plecat de curand, ca dacia logan e proaspata. Cand am plecat eu de abia aparuse supernova .
Domne, m-ati innebunit cu civilizatia asta. Dati o definitie clara, cu exemple, sa priceapa tot cetatzeanu' .
Uite eu in Olanda nu am cada si nici apa calda la discretie (cand se goleste boilerul, adios, trebuie sa astept vreo 3 ore). In Romania am si cada si apa curenta . Nu mai spun de diferenta de chirie, care nu se reflecta in diferenta de salarii.Pot sa afirm atunci ca in Romania duc o viata mai civilizata? Din punctul asta de vedere, da.

Pe curand!

the one who gives should never remember, the one who gets should never forget

Din punctul meu de vedere inseamna securitate, toleranta, respectul fata de lege, cultura si tehnica inaintata, standard de viata ridicat (general, nu selectiv ), nivel de dezvoltare material si spiritual ridicat al societatii.

Asta am cautat, asta am gasit, in Canada.

, Irina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aida_o spune:

Caroline,

Astfel de persoane (care nu pot sa admita ca nu s-au adaptat in Canada, ci inventeaza motive pt a-si pastra intact orgoliul) nu merita sa fie cetateni canadieni... Pentru simplul motiv ca isi incep cetatenia cu o mare minciuna, spusa - culmea - sub juramint!

Sa nu se inteleaga, din ce ai scris tu, ca toti cei ce traiesc in Romania sunt oameni lipsiti de scrupule. Iaca, subliniez eu asta: nu-s! Doamne fereste, nu as putea sa generalizez, ca doar acolo imi sunt si cele mai dragi persoane: prieteni, rude, fosti colegi... Iubesc Romania, prin ei.

Mergi la inceput

quote:

n-am vazut nici un E pe vreo eticheta de detergent sau deodorant, acolo sunt alte componente.

Nu stiu sigur daca era vorba de E sau vreo alta substanta (nu ma pricep la chimie), dar am vazut pe Discovery o emisiune cu otravurile care zac cu preponderenta in parfumuri. Spuneau ca controlul acestor substante pe piata ar costa atat de mult, incat in final, nu exista un control. Doar la alimente e control.

, Irina

Mergi la inceput

quote:

n-am vazut nici un E pe vreo eticheta de detergent sau deodorant, acolo sunt alte componente.

ba este
uite, de ex: TIDE

don't mind me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns unducthable spune:

quote:
Originally posted by Ira

Din punctul meu de vedere inseamna securitate, toleranta, respectul fata de lege, cultura si tehnica inaintata, standard de viata ridicat (general, nu selectiv ), nivel de dezvoltare material si spiritual ridicat al societatii.

Asta am cautat, asta am gasit, in Canada.

, Irina

Mi-ai dat o definitie din manualul propagandei capitaliste. Eu am rugat sa mi se dea exemple concrete, bazate pe experienta personala.
Ah, si ce intelegi prin nivelul spiritual si de cultura ridicat?
Eu tocmai de asta nu sunt impresionat aici si inclin sa cred ca e o meteahna cam generala a societatilor 'dezvoltate'. Am vazut mult mai putine carti si de calitate relativ slaba, si mult mai putine librarii ca in Romania. Cat despre tehnologie si sisteme de invatamant, putem dezvolta subiectul ca sunt in domeniu. Nu putem generaliza in nici un sens, sunt bune si rele si in Romania si in alte parti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Caroline spune:

quote:
Originally posted by aida_o

quote:

ba este
uite, de ex: TIDE

don't mind me

E adevarat ca Eurile ajuta in cura de slabire?....

Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)

Mergi la inceput

unducthable,

daca ti-as spune ca o societate civilizata este aceea care investeste in cercetare, ca si asta ajuta la progresul tarii respective, e bine? cum sa raspund, ca sa te satisfaca raspunsul meu?
sau sa-ti zic ca o societate civilizata este aceea care isi respecta batrinii? sau ca este aceea care cere, dar si ofera, in schimb...?

mie mi s-a parut clar ce a spus Ira: <<din punctul meu de vedere>>
ca a vorbit sau nu din manualele capitaliste, eh, aici o fi iar vina creierului spalat, asa cum ne invinuia cineva, mai sus...

Mergi la inceput

unducthable,

un exemplu concret, bazat pe experienta personala,
este ca in Romania la magazinul Muzica din Bucuresti gaseai 3 partituri dintre care 2 erau aberatii muzicale,
daca ai fi vrut sa iti cumperi, sa zicem, sonatele de Beethoven pt. pian, nu ai fi avut nici o sansa in viata asta,

iar in Montreal, in magazinul Archambault, problema este ca nu mai stii de unde sa alegi de atatea partituri, inclusiv Enescu am gasit, asta ca sa vedeti cat de inculti sunt canadienii.
La preturi accesibile si pt. salariul minim pe economie.

Alt exemplu e ca atunci cand ma duceam la biblioteca universitatii din Bucuresti batea vantul printre carti, iar aici, in cartierul CDN tre sa stau la coada ca sa-mi iau o carte, si imi da telefon acasa ca sa-mi spuna sa vin sa o iau. Si asta nu din lipsa de carti .

Aici iti platesti toate facturile pe net, faci cumparaturile pe net daca nu ai chef sa iesi, nu stiu cum e in Olanda, dar de biblioteci e plin si de librarii, Montrealul este orasul cu cele mai multe festivaluri din lume, viata artistica, tot ce vrei tu.

Lumea, la concerte, nu se impinge, sunt siruri ordinate de oameni,
cand am fost la festivalul de jazz am ramas socata cum imi faceau oamenii loc sa trec cu carutul prin zecile de mii cati erau atunci in piata,

sau cand intri in autobuz stai la coada, cand astepti ceva intr-o institutie iti iei bilet si te duci sa bei o cafea cu 75 centi de la tonomat, sau stai frumos pe scaun, etc

Gradul de civilizatie al unei tari se vede de la distanta si dupa cum esti tratat in orice magazin, institutie, etc aici nu exista grad de comparatie cu Ro .

Ma duc ca mai am si trebi , Irina

Mergi la inceput

Dpdv personal-cultural pot sa povestesc, de ex., chiar si de tara in care stai,
cand am avut concert in Olanda cu Preludiu,
repertoriu romanesc si international,
in afara de faptul ca a fost sala arhiplina,
dar arhiplina, intelegi ?
...stateau oamenii pe culoare, pe scari, peste tot,
am fost aplaudati timp de 10 minute non stop la sfarsit,
cu f mare caldura,

sala empatiza efectiv cu noi,
aplauda la cantecele ritmate, etc.

iar in Ro, la Bucuresti ( ca sa-ti fac o comparatie culturala )
sala Radio era mereu jumatate goala, cu aplauze razlete.
Iar jumate din cei de acolo erau rude, prieteni, chemati si veniti probabil din obligatie.

Mergi la inceput

... ca de, nu era Adrian copilu` Minune, sau Fizz !

Mergi la inceput