Cu incredere spre Canada (11)

Cu incredere spre Canada (11) | Autor: Caroline

Link direct la acest mesaj

Sa continuam aici:

volumul precedent: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=32757&whichpage=10

Ynutza, eu zic ca emigrarea este in primul rand “un challenge” cum zice canadianul, adica o provocare (dar nu este o traducere foarte exacta a termenului). Daca itzi place sa risti, sa-tzi incerci norocul, sa schimb ceva in viatza ta, sa nu-tzi reprosezi niciodata ca “am avut ocazia si am ratat sansa” – go for it. Daca nu, NU. Nimeni nu-tzi poate spune care va fi norocul si destinul tau, nimeni nu poate prevedea nimic. Te “parashutezi” intr-o lume noua, straina, si depinde de tine, norocul si vointza ta ce se va intampla in viitor. Este un risc pe care tzi-l asumi.
Eu nu pot sa-tzi zic decat atat. Singurul meu regret este ca nu am facut-o mai devreme. Dar si asa, multzumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat curajul si sansa sa o fac. Imi plac provocarile, imi plac schimbarile si nu imi pare rau nici o clipa ca am ales sa cunosc si partea asta a lumii. Chiar daca am trecut prin incercari grele si sunt convinsa ca nu s-au terminat, viatza este o lupta permanenta si multzumesc lui Dumnezeu ca imi da puterea si mijloacele sa lupt cu ea.
Si cum sunt un fan Radu Gyr, iata una dintre putzinele strofe optimiste pe care le vei gasi in poezia lui si pe care mi le-am salvat ca background pe desktop, la servici, si le citesc in fiecare dimineatza:
“Infrant nu esti atunci cand sangeri / Nici ochii cand in lacrimi ti-s / Adevaratele infrangeri / Sunt renuntzarile la vis”

So, daca ai un vis, nu renuntza la el. Drumul va fi greu dar satisfactziile cu atat mai mari...

Despre lucruri concrete, pot raspunde oricand la intrebarile tale.
Sunt prin "zona"
Caro


Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carmen77 spune:

Ynutza, hai sa iti zic si eu cateva chestii concrete, ca sotul lucra in domeniul IT, si s-a nimerit sa fiti si voi in acelasi domeniu. Deci, nu are asa mare importanta daca aveti sau nu studii superioare, foarte importante sunt certificarile Cisco si Microsoft, ai sanse muult mai mari sa intri intr-un serviciu decent platit de la inceput. Conteaza foarte mult de asemenea si experienta pe care o aveti din Romania, daca lucrati la o firma mare (internationala) si iar conteaza foarte mult norocul fiecaruia. Conteaza si sa ai cunostiinte aici care sa iti dea o recomandare, sunt multi factori de luat in considerare. Cel mai important eu zic ca este cat de tare iti doresti tu sa pleci din romania. Daca doresti intr-adevar treaba asta si esti dispusa sa o iei de la capat aici, atunci vino, daca nu, cu salariile care le aveti puteti sa va faceti un viitor si in Romania (o casa in rate, etc).
Daca te mai intereseaza alte date, iti stau la dispozitie.

http://community.webshots.com/user/carmen77102
http://community.webshots.com/user/carmen77104

Carmen si Matei Gabriel - 27.10.2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SIMONABB spune:

Coral si Danutza Mamaruta, va multumesc mult pentru link-uri. Orice informatie e utila.
Nu vreau sa va bat la cap, insa nu e nimeni care a plecat si in partea engleza a Canadei ? Pt ca eu acolo am treaba si m-ar interesa cam cum sunt cei care iau interviurile pe partea engl.
multumesc



http://community.webshots.com/user/simonabb

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Caroline spune:

simonaBB, din pacate eu nu te pot ajuta, eu am venit acum aproape 4 ani, am aplicat pe partea franceza si am aterizat in partea engleza (toronto), asa ca interviul l-am avut cu reprezentant din Quebec.
Dar vezi ca tzi-a raspuns cineva la celalalt subiect deschis de tine despre interviu

Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mona_B spune:

quote:
Originally posted by SIMONABB

Coral si Danutza Mamaruta, va multumesc mult pentru link-uri. Orice informatie e utila.
Nu vreau sa va bat la cap, insa nu e nimeni care a plecat si in partea engleza a Canadei ? Pt ca eu acolo am treaba si m-ar interesa cam cum sunt cei care iau interviurile pe partea engl.
multumesc



Simona
http://community.webshots.com/user/simonabb

Draga Simona, eu locuiesc in prezent in Germania, am depus anul trecut actele pt.emigrare pt.Canada, partea engleza, insa la Ambasada Canadei din Berlin, nu in Ro.Sotul meu este aplicantul principal, desi si eu obtineam punctajul necesar.Despre interviu nu stiu ce sa-ti spun, noi am primit formularele pt.medicale dupa sase luni de la depunerea actelor, fara sa mai fim chemati la interviu,doar sotul meu a trebuit sa dea teste de limba engleza si franceza, eu nu, fiind profesor de franceza si engleza.Am facut si medicalele si in ianuarie asteptam vizele. Le-am fi primit in septembrie deja, daca eu nu asteptam sa nasc in decembrie.Sunt super multumita de cum s-au miscat cei de la Ambasada de-aici, am inteles ca in Ro se asteapta f.mult.Cred ca la interviu e important sa-i convingi ca esti capabil sa te adaptezi societatii de-acolo, ca ai fonduri necesare pt.o eventuala recalificare, noi la asta ne-am cam gandit...
Iti doresc mult succes!
Mona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ynutza spune:

Va multumesc de raspuns.
Visul cu plecatul in canada e de ceva timp ce m-a dezamagit este faptul ca un bun amic a plecat acum un an care lucreaza tot in It si aici a fost profesor cisco si ....a afcut o brinza ...nu si-a gasit de munca intr-un an si s-a intors in tara cu enorm de multe dezamagiri.
Eu inteleg ca e greu la inceput trebuie sa te acomodezi cu limba cu oamenii cu diferite mentalitatzi dar e greu sa nu gasesti si un loc de munca in domeniul in care itzi place.
Sotul meu are si diplome cisco lucreaza si la o firma mai mare este foarte bun in meseria lui ...eu is mai incepatoare la capitolul webdesign.
toate intrebarile mele se rezuma defapt la una..ce fac daca nu gasesc un loc de munca intr-un an doi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Caroline spune:

Ynutza eu zic ca nu se poate sa nu gasesti un loc de munca intr-un an doi, numai ca trebuie sa fi dispusa sa te adaptezi nevoilor pietzii. Daca nu se cauta oameni in webdesign, trebuie sa fi gata sa schimbi macazul oricand. Societatea nord Americana este foarte activa si foarte elastica, iar oamenii ei sunt pregatitzi la orice varsta sa schimbe foaia de pe o zi pe alta. Eu lucram in contabilitate in Ro, la nivel en gros, m-am updatat la piatza canadiana si eram nu numai pregatita sa fac asta, dar si eficienta daca era sa fie. Numai ca viatza m-a aruncat in alt domeniu, cel financiar, si iata cum pioniera fiind in domeniu asta de credite, absolut nou si lunecos pentru un roman (nada experientza) trebuie sa par si convingatoare si eficienta, ca si cum asta faceam de cand m-am nascut. Ok, mergem inainte, invatz din mers, am toate simtzurile “deschise”, ma ocup de educatzia mea pe cat pot si voi face fatza. Asta cere piatza asta, asta plateste, asta ofer.
Asa ca, daca nu se cere, webdesign, in cel mai scurt timp trebuie sa fi in stare sa te reconvertesti si sa reusesti sa convingi ca esti “guru” pe domeniul respectiv, chiar daca asta inseamna noptzi pierdute pentru gasirea solutziilor la problemele tale. Este o viatza tare stresanta si incomoda pana te infigi bine si temeinic in system.
Capacitatea ta de reconvertire depinde mult de experientza ta profesionala anterioara, de vointza si de munca pe branci. Am prieteni care lucreaza in IT si care stau noptzi intregi sa citeasca si sa reuseasca sa faca fatza a doua zi la lucru, dar la servici sunt consideratzi "specialisti". Numai ei stiu cat efort este in spatele aparentzei.

Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Ynutza,

Parerea mea este ca e imposibil sa nu-ti gasesti de lucru intr-o perioada de un an doi. Poate ca treaba merge mai incet in Quebec decat in Ontario, dar chiar si acolo cei care nu si-au gasit de lucru atata timp nu cred ca au vrut cu adevarat sa-si gaseasca, sau nu au dovedit destula flexibilitate. Marea problema cu angajatorii e de fapt eterna poveste de incredere, garantia pe care o prezinti tu ca viitor angajat. Sotul meu lucreaza in domeniul IT si a avut norocul sa aiba diplome si Microsoft si Cisco, a si predat la Microsoft Romania si a inceput cu o firma mai mica aici dupa care a evoluat satisfacator. E adevarat insa ca domeniul IT nu mai e ceea ce a fost acum 7-8 ani. Noi am avut cateva cunostinte care se vaitau cu infocare ca de-abia asteapta sa-si ia cetatenia si sa se intoarca in tara. Acum dupa ce o au, au afirmat ca nu s-ar mai intoarce in tara sub nici o forma . Cred ca raspunsul numai tu il ai, si poti sa ti-l dai chiar singura, odata avute motivele reale puse pe hartie ale emigrarii in Canada. Decizie usoara sa ai,

Cristina

http://community.webshots.com/user/khristin107

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coral spune:

Simona, noi am aplicat pe partea engleza in martie '99 si in decembrie 2001 am ajuns aici.
Interviul nostru a fost teribil de scurt. Sotul a fost aplicant principal si el a facut un numar mai mare de puncte. Este fluent in engleza si vorbeste si franceza. Am enumerat ce am fost intrebati la interviu. In 2001 erau 3 ofiteri de emigrare ce sustineau interviuri pentru partea engleza. Interviul avea loc in cladirea veche a Ambasadei. Ce am observat noi, intreviurile erau mai mult axate pe experienta de munca si una din intrebarile care nu lipsea era referitoare la ce vei face aici. O conditie de baza este maleabilitatea profesionala. Tin minte ca ne dusesem cu lectia invatata, adica aveam un eseu despre frumusetea si bogatia Canadei, indici economici, o intreaga polologhie. N-a interesat pe nimeni cit de bine ne-am facut lectia despre Canada.
Prietenii nostri cei mai buni, acum sunt relativ aproape de noi, nu au dat intreviu. Sotul a lucrat cu contracte mai mari de 1an in Germania si Belgia si a dat numai un test de limba engleza la Ambasada.
In ultima vreme, din cei care emigreaza nu am cunoscut pe nimeni care sa fi aplicat pe partea engleza, toti au aplicat pt Quebec si fac landedul in Ontario.

There is a difference between knowing the path and walking the path.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CataD spune:

quote:
Originally posted by SIMONABB

Coral si Danutza Mamaruta, va multumesc mult pentru link-uri. Orice informatie e utila.
Nu vreau sa va bat la cap, insa nu e nimeni care a plecat si in partea engleza a Canadei ? Pt ca eu acolo am treaba si m-ar interesa cam cum sunt cei care iau interviurile pe partea engl.
multumesc



Simona
http://community.webshots.com/user/simonabb




Simona, noi am venit in Toronto acum 4 1/2 ani dar nu am trecut prin interviu asa ca nu stiu ce sa-ti zic.

Catalina si Laura (12 ian 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ynutza spune:

de emigrat presupun ca tot o sa emigrez....mai ramine sa string si totzi banii:))
poate in ceva timp o sa stam la discutii in ...canada...:))

Mergi la inceput