Cu incredere spre Canada (11)
Raspunsuri - Pagina 6
casandra spune:
Irina, de ce nu cauti si in mediu familial? Stiu ca majoritatea sunt de 7$/zi. Cauta in ziarul local, care vine cu publi-sac-ul sau pe http://www.lespacs.ca, sau suna la CPE-urile unde ai inregistrat-o si intreaba daca au locuri in mediu familial. Mai poti sa te duci la CLSC-ul local sa iei brosura cu resurse pentru copiii mici.
Dar tu esti sigura ca la cursurile de franceza deconteaza doar 7$/zi? Sotului meu i-au decontat cat plateam pe zi, la vremea respectiva, ceva mai mult decat 7$.
Caroline spune:
Ira sunt de acord cu tine, Canada este o tzara cu multe reguli ce trebuiesc respectate. De-asta si este o tzara civilizata. Pentru noi, romanii, venitzi din mentalitatea romanesca de "a ne descurca" ni se pare chiar ciudat nu ca regula exista, dar ca oamenii chiar o respecta. Tzin minte cum odata am intrebat o colega de serviciu care are copii de varsta scolara (10-11ani), daca i-a lasat singuri in casa intr-o zi in care aveau liber de la scoala. A sarit ca arsa in sus si a spus "esti nebuna? dar este ilegal, cum as putea face asa ceva?" Si iata cum m-am surprins eu, pe mine ca gandesc stramb.
Era in ro si un banc pe tema asta:
Ce e legea? O bariera peste care sar leii, pe sub care trec catzeii si de care se lovesc boii"
Ei, canadienii nu gasesc sensul bancului asta, incearca sa faci cateva teste... e amuzant rezultatul
Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)
Ira spune:
quote:
Originally posted by casandra
Irina, de ce nu cauti si in mediu familial? Stiu ca majoritatea sunt de 7$/zi. Cauta in ziarul local, care vine cu publi-sac-ul sau pe http://www.lespacs.ca, sau suna la CPE-urile unde ai inregistrat-o si intreaba daca au locuri in mediu familial. Mai poti sa te duci la CLSC-ul local sa iei brosura cu resurse pentru copiii mici.
Dar tu esti sigura ca la cursurile de franceza deconteaza doar 7$/zi? Sotului meu i-au decontat cat plateam pe zi, la vremea respectiva, ceva mai mult decat 7$.
Ok, merci de idei, esti f draguta, uite, nu imi dadea prin cap sa caut pe lespac.
Sigur ca vreau si la mediu familial, numai ca nu am timp sa ma duc la toate, inscrierea am facut-o pe net, si la mediile familile corespunzatoare CPE-urilor.
Numai bine, Irina
nelia spune:
Abia acum am reusit sa va mai citesc si, spre deosebire de alte fete, mi-am dat seama ca eu nu am asemenea dileme si asta pentru simplul motiv ca nu am aruncat nici o punte in aer cind am plecat din Romania. Si in nici intr-un caz pentru ca am gindit bine sau ca am fost bine sfatuita, ci pur si simplu pentru ca, nici daca as fi vrut, nu as fi avut ce sa arunc. Sa trag concluzia de aici ca aceasta tara este buna doar pentru cei care se bucura ca dintr-un salariu mic pe economie, obtinut in 8 ore de munca, isi permit aceeasi viata sau chiar putin mai mult decit le oferea doua bunicele obtinute in n si n ore de munca!?! Si vorbesc aici de o viata la limita decentei: chiria pe un apartament in care sa nu te calci pe picioare si cheltuielile de intretinere achitate fara datorii de la o luna la alta si fara stresul pe care acest lucru il implica in Romania, mincare suficienta si chiar buna, o masina, cite un iesit in oras sau prin imprejurimi fie si din cind in cind, cite o petrecere pentru si cu prieteni (fara sa-ti dezechilibreze bugetul pe urmatoarele trei luni) etc. Ah, si de ce nu, posibilitatea de a nu-i spune copilului ca luna asta nu pot sa-ti cumpar banane, ca nu-mi permit... Poate papusa Barbie da, dar nu banane! Numai cine a trait in stresul din Romania ca sa-si asigure toate aceste lucruri, singur, pentru ca soarta a facut sa nu aiba parte de ajutor de nicaieri, poate sa inteleaga cit de OM te face sa te simti relaxarea si linistea sufleteasca pe care o traiesti cind esti scutit de „grija zilei de miine“! Si cite poti sa faci cu creierul despovarat de aceasta grija!
Oricum ar fi, dorul de tara de unde ai plecat si mai ales de ce a ramas aceasta in sufletul tau, de cei dragi il duce toata lumea. Si daca m-as intoarce vreodata in Romania, in nici un caz nu m-as intoarce ca o invinsa, ci ca un om care a ajuns la concluzia ca locul nu este aici sau aiurea, ci in tara mea. Din pacate, deocamdata nu pot spune decit ca sint aici nu pentru ca aici mi-e locul, ci pentru ca in tara mea draga nu-mi gaseam locul... si nu din cauza tarii, in nici intr-un caz!!!
Cornelia, mamica cu burtica
mimitete spune:
quote:
Originally posted by Ira
Nu mica mi-a fost mirarea saptamana trecuta cand, la o cafea cu o prietena de-a mea, mi-a fost dat sa aud ca exista aici in Mtl, o grupare de romani care pretind ca quebecoisii ne spala creerul prin substantele pe care le pun in mancare, aditivi, nitriti, nitrati, etc, intr-o combinatie diabolica, tocmai ca sa ne faca sa ne placa aici, in Canada. In momentul ala, natural, m-a pufnit rasul, insa peste cateva secunde rasul mi-a inghetat pe obraji, realizand, de fapt, cat de nebun la cap poate fi cineva ca sa emita o asemenea idee. Ce este mai ingrozitor, oameni buni, este ca nu o singura persoana are ideile astea haioase, ci mai multe. Si la modul foarte serios.
, Irina
Pai bine ca mi s-a luat ceata de pe ochi. Idei principale: exista 2 "bresle", unii mai unilaterali si rauvoitori, altii multilateral dezvoltati. Primii au ramas "inapoiati" dar bine ca am gasit explicatia, au fost spalati pe creieri de catre "aditivi, nitriti, nitrati" si uite in ce hal au ajuns ca vad viata in roz cind de fapt ea e gri. Acum parerea mea de spalat pe creier este ca aceeasi combinatie diabolica exista si in salamul cu soia pe care ni-l dadea Nea Nicu dar se pare ca efectele erau intirziate si s-au manifestat numai dupa parasirea plaiului mioritic. Te pomenesti ca erau in cirdasie sau sa fii fost paharul cu apa pe care mi l-au oferit la ambasada cind am dat interviul si eu in naivitatea mea l-am baut ?
Dosarele X continua...
Lasind gluma la o parte va doresc un weekend placut,
Mihaela
aida_o spune:
nu va mai certati atit
mie-mi place in Canada, si gata.
ati uitat sa spuneti ca, pentru angajare, e foarte important sa ai un resume (CV) foarte bun, de preferat sa se puna skill-urile pe prima pagina. am constatat ca, la interviuri, majoritatea nu au habar de ce ai scris pe pagina 2, si eram intrebata de chestii pe care le-ar fi gasit acolo cu usurinta.
si sotul meu mai are tendinta de a se plinge, cind e la telefon cu parintii, de bill-uri si de ce mai avem aici de plata, si eu ii fac semne disperata, reamintindu-i de ce a plecat din tara. si-apoi, cind ne uitam la stirile din tara, nu e greu sa ne reamintim de ce am plecat.
emigrarea e o optiune, pentru fiecare dintre noi. nu mereu, dar, de ce le mai multe ori, este. eu, de ex, mi-am cunoscut sotul in SUA, ca acolo s-a intimplat sa ne aflam amindoi, temporar (destinul...). normal ca a trebuit sa-l urmez.
pe mine ma deranjeaza cel mai tare ca aceia care parasesc tara in care emigrasera (fie ea Canada, SUA sau alta), dintr-o data incep sa huleasca acea tara, doar pt ca ei nu s-au putut adapta. eu zic ca nu tara-i de vina, ci omul. chiar si daca miine as pleca de-aici, as fi absurda sa dau cu pietre in Canada. mi-a placut mai mult perioada cit am stat in SUA, dar as fi o ipocrita sa nu recunosc ca aici imi este mai bine decit in Romania. ca si cum nu as recunoaste diferentele dintre locul de unde am plecat, si cel in care ma aflu. chit ca ma gindesc la lucruri banale, cum ar fi cedarea locului in autobuz. e, totusi, un progres. cel putin unul. nu mai zic de faptul ca aici indraznesc sa visez ca intr-o zi voi avea casa mea, si am sanse reale s-o fac!
am auzit de persoane care stau in Canada cit sa obtina cetatenia, si, paradoxal, in asteptarea doritei cetatenii, injura de zor tara asta. hm... dubios! pai daca tara asta nu e buna, atunci de ce sa fii cetateanul ei? nu cumva te temi ca, odata ajuns in Romania, vei ajunge sa regreti injuraturile? nu cumva te gindesti ca, hei, o fi tara asta "nashpa", dar poate ca vei fi nevoit sa reinveti s-o iubesti, intr-o buna zi?
oameni buni, eu inteleg multe, dar nu si ipocrizia. sa-mi fie cu iertare daca v-am deranjat.
Simona27 spune:
Iaca, bre...
Am zis ca nu scriu nimic, dar al meu sot a binevoit sa verifice forumul, care mie mi-e era foarte drag si m-a provocat
Nu va mai bateti in idei dragele mele, biata Danutza..
Da, noi ne-am intors de 2 saptamani fix astazi, nu am avut timp sa ne apucam de afaceri, acum incepem sa sondam realitatea...
"Privind parerile celor de acolo, chiar si a celor ce se intorc, consider ca nu sunt o sursa tocmai potrivita pentru a lua o decizie de genul acesta, deoarece, cei ce s-au intors sunt invinsi si ca orice om este tentat sa dea vina pe tot ce-l inconjoara, numai el nu este vinovat, iar pe cei ce raman dar se plang nu pot crede ca este o realitate totala deoarece mai stau inca acolo.
liliput"[/i]
Si sa priceapa tot forumul ca nu SUNTEM INVINSI, am facut multi bani in Canada (cu rautate zic - mai multi decat multi forumisiti fac acum - nu imi place sa fac pe dura, cer scuze) si mai lipseau imprumuturile pe 25 de ani si era perfect in viziunea unora dintre voi! Si iarasi sa priceapa tot forumul, ca asta ne invata Canada, "cum va permiteti sa ziceti ca cei care aleg de bunavoie sa se intoarca sun NISTE INVINSI?" Nu cred ca e prea multa dovada de "political corectness" cum ne invata in Canada..e o jignire in sine si o insensibilitate la faptul ca "la orice problema exista cel putin doua solutii" nu numai o solutie unica!
Fiecare e cu optiunea lui... dar nu va mai dati cu presupusul cand nu trebuie, stiu ca trebuie in fiecare zi sa va justificati alegerea si cel mai simplu e ca spuneti ca e mare civilizatie acolo, vorba Irei, aici nu e perfect, dar nici acolo! Sa ridice mana cine renunta la servici sa aiba grija de copii, ca nu renteaza sa platesti gradinita/cresa...
Fiecare e cu alegerea lui, fiecare e cu visul lui si fiecare e cu dramul lui de realism: vrei sa vezi partea buna sau numai partea rea....sau alegi sa vezi ce e la mijloc, ca oriunde!
Da, sunt si lucruri rele in Bucuresti, dar si civilizatie exista, sau as satisface multa lume sa le spun ca nu am Internet prin cablu (dar am), ca ma spal in lighean (dar de fapt folosesc cada), etc, etc...si ca lumea imi zambeste numai cand sunt draguta (si nu zambetul de cauciuc)
Nu are rost sa continui cu "socurile" mele romanesti si inca o data, spun raspicat, mergeti sa vedeti lumea, dar nu vindeti sa aveti macar o "barna" de care sa ve legati!
Sa va mai spun ca m-am intalnit cu multi care deja stiu de cel putin un caz care a plecat acum un an, maxim doi de la un nivel mediu in Romania si acum vor sa se intoarca?
Salutari si nu uitati ca adevarul e undeva la mijloc
V-am pupat si mai revin
aida_o spune:
p.s.: cei care va ginditi sa emigrati in Canada: invatati atit engleza, cit si franceza. nu veniti aici inca, daca nu stapiniti bine macar una dintre limbi!
daca stiti ambele limbi, veti avea un atuu la angajare, si, daca nu va adaptati in provincia pe care ati ales-o, puteti incerca o relocare intr-o alta provincie. se stie foarte bine ca provinciile in care se vorbeste engleza difera de Quebec. unii se adapteaza mai bine in Quebec, altii - in alte provincii. cunoasterea ambelor limbi va va ajuta sa va adaptati in oricare dintre provinciile canadiene.
am o prietena care nu stia prea bine franceza, dar se incapatina sa ramina in Montreal pt ca acolo statea si fratele ei. dupa incercari esuate, timp de 2 luni, de a se angaja, si nenumarate insistente din partea mea si a altor cunoscuti (hai, ca o sa-ti faci prieteni si in alta parte, hai ca o sa fie mai bine acolo unde se vorbeste engleza, ca pe asta o stii), s-a mutat in Toronto, si si-a gasit imediat job, si nu oriunde, ci la Alcatel. deci se poate.
viata intr-o alta tara poate fi mai grea, la inceput, deci sa nu va imaginati ca va curge miere din prima. unii se angajeaza pe un post similar celui din tara, altii vor trebui sa faca, o perioada, o munca "de supravietuire" (daca nu au orgoliul foarte mare). depinde cit de deschisi sunteti la ideea de a emigra si cit de ambitiosi sunt. sigur, trebuie sa ai o baza materiala, la venirea aici, ca sa ai din ce trai pina te angajezi, deci nu gasesc inteligent cum isi arunca unii imediat banii pe sisteme audio si tv inca din prima luna. daca nu esti calculat, te poti trezi ca nu mai ai banuti, si e grav.
bafta multa!
AlbaIulia spune:
Mai fetelor,
Am citit ultimele mesaje (nu toate de la acest subiect) si sa stiti ca e urat sa vorbesti de rau tara care te-a primit cu bratele deschise si ti-a acordat posibilitatea de a duce o viata decenta si civilizata.
De aceea am raspuns si la subiectul ala cu emigrarea, cu toate ca numai timp nu aveam, dar se scrisesera deja aberatii despre Canada acolo si nu voiam ca ideea finala despre aceasta sa fie falsa.
Si cine nu e fericit, poate sa plece, nimeni nu a zis ca e perfect in Canada, dar eu inca nu am vazut un loc absolut perfect pe lumea asta.
Eu ii multumesc acestei tari pentru tot, iar voua
Va doresc numai bine,
http://community.webshots.com/user/albaiulia101