"Pamintul Sfint"...si bune si rele (2)
Raspunsuri - Pagina 4
lilach spune:
quote:
Originally posted by Ainef
Buna fetelor,
am si eu o problema pe care vreau sa o discut cu voi!
Acum 1 an jum, mi-am depus actele pentru a emigra in Israel impreuna cu familia. Eu am 3 pitici (un baiat si 2 fete: 7 ani, 5 ani si 2 ani). Probabil ca in acest an actele noastre vor fi gata si as vrea sa va intreb ce puteti sa-mi spuneti despre Israel, bune si rele, ce ar trebui sa stiu, ce ar trebui sa fac ca totul sa mearga bine.
Cum e viata in Israel, dincolo de problema atentatelor care ma ingrozeste...dar spunea una dintre voi la un moment dat ca daca Dumnezeu vrea sa te ia, te ia de oriunde, nu neaparat printr-un atentat...asa este dar cred ca nu e usor sa stai permanent cu teama ca ai plecat si nu sti daca te mai intorci.
Deci? Ce puteti sa-mi spuneti? E cineva plecat din Romania printre voi? Cum te descurci in Israel cu 3 copii? Te poti descurca daca lucreaza unul singur? (in cazul meu sotul?) Ce sanse sunt de angajare pentru un programator care nu stie limba?
gata, cred ca v-am ametit. Va pup si vorbim!
In primul si in primul rind imi cer mii de scuze ca nu am intrat aici si nu am stiut ca cineva a scris.
Nu stiu daca cineva ti-a scris la acest subiect dar daca nu, atunci sper sa nu fie prea tirziu.
Eu locuiesc in Haifa insa am aliat(am venit in Israel) in urma cu 18 ani ...deci nu prea stiu exact ceea ce se intimpla acum.
Daca cumva veniti in Haifa atunci fara prea mari probleme v-as putea ajuta.Stiu ca acum nu se mai da Merkaz Klita (un fel de hotel)unde se asigura si invatarea limbii dar se plateste chiria sau cel putin o parte din chirie si bineinteles ajutor lunar insa nu stiu pe ce perioada.
Acum in legatura cu servici pentru sotul tau depinde de imprejurari...adica de noroc sa spun asa. Presupun ca stie engleza deci asta e oricum un atu si limba ivrit o poate invata pe parcurs.
Marea majoritate a celor care au venit aici au lucrat la inceput chiar si in alte meserii numai sa lucreze undeva si sa cistige.
Cu 3 copii va puteti descurca cu salariul unui programator de calculatoare(salariile sint destul de mari), nu e foarte usor insa asa cum am spus la inceput primiti si ajutoare.
Si noi avem 3 copii si am fost 3 ani doar pe un salar. Copiii cei mici vor fi la gan (gradinita) si pentru voi in primii ani nu se plateste sau daca s-a schimbat ceva atunci e o suma infima poate sa fie 10$ desi nu prea cred. Cred ca si ganul si scoala sint subsidiate de stat cel putin in primii 3 ani.
Cu alte cuvinte veti avea tot felul de inlesniri...insa inarmativa cu foarte multa rabdare...
"Un sfirsit e un inceput..."
ella&com.
lilach spune:
Cum va mascati copiii de "Purim" ?Poate facem fiecare poze si le punem pe site.
Ce spuneti de idee? Eu am poze cu copiii si din anii trecuti.
Cred ca ar fi o idee foarte faina.
Poate sint si adulti care se maschiaza
ella&com.
lilach spune:
Chiar asa nimeni, nimic????
Unde sinteti toate mamele cu copiii?
Chiar nu va pregatiti de Purim?
Poate in sabatul asta .... scrieti si voi cite ceva??? Sintem tare lenese
ella&com.
iulia grosman spune:
eu le-am cumparat vineri de la lait be rosh din hadera pt. cel mic un costum de ratoi,pt fata o fac vrajitoare,iar cel mare nu stiu daca se mascheaza ca e deja mare.......
ce mai faceti voi? cum ati mai petrecut in ultimul timp caci de cind au nascut fetele chiar n-a mai dat nimeni nici un semn de viata...
ce mai fac restul fetelor?
lilach spune:
Iulia,
vad ca esti singura care se incumeta sa scrie aici.
Daca cumva a-ti facut poze la Purim va rog sa le puneti.
Eu am sa pun citeva.
ella&com.
gabibarta spune:
abia acum am gasit acest topic, am cateva poze de la Purim din Oradea, a fost nemaipomenit! F. bine ne-am simtit! La comunitatea evreilor din Oradea s-a facut si un film despre Cartea Esterei, o prelucrare moderna, e grozav!!!
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
http://community.webshots.com/user/gabibarta
Koky spune:
Am si eu o intrebare: de ce nu se amesteca branzeturile cu carnea? Adica..."esplicatzia lojica" ?
Koky, mama de doi super bebici
Porumbel30 spune:
Draga Ainef, nu stiu ce mai e cu tine, dar daca mai esti pe aici te rog sa-mi dai un mesaj la adresa yona_marin@yahoo.com.Cu multa placere vreau sa te ajut pt. ca si noi am trecut prin astfel de momente si ne-am fi dorit sa intalnim pe cineva sa ne raspunda pertinent la multimea intrebarilor noastre...
Te pup,Ioana
lilach spune:
Buna,
nu-mi vine a crede ca cineva s-a incumetat sa scrie aici...
Gabi se pare ca totusi ne intilnim in locuri "deosebite"...poate cine stie anul viitor la Oradea...noi dorim sa ajungem dar nu se stie niciodata. Apropo...ce a-ti "cautat voi la comunitate...daca nu te superi de asa o ?...
Porumbel...unde locuiesti in Israel? Poti sa-mi dai lamuriri pe pm daca doresti.
Pentru toti o vara placuta cu cit mai putina caldura...asa cum numai la noi poate sa fie.
ella&com.
Porumbel30 spune:
Draga Lilach, ti-am trimis un PM dar am primit un mesaj cum ca nu primesti mesaje private!s-a intamplat ceva sau nu stiu eu sa butonez?
Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi...