"Pamintul Sfint"...si bune si rele (2)
Poate ca ceea ce fac acum nu e chiar pe placul moderatorilor si a administratorului.
In urma unor rugaminti de a continua subiectul am cautat subictul dar nu l-am gasit pentru ca era inchis.Cum eu aveam paginile in pc. mi-am permis sa le copiez si sa continuam de aici...nu cred ca ar fi avut sens continuarea fara inceput.
Va multumesc si imi cer inca o data scuze pentru initiativa.
lilach
In urma cu citeva minute a fost intrerupta emisiune de la televizor pentru a anunta ca a fost un atentat terorist intr-un mall.
Ieri a fost intr-un autobuz.
Interesant pe aici nu?!Action!!!!Din cite am inteles sint iarasi cel putin 15 raniti.
ella& laura,andrei,andra
Astazi este 21.05. si au fost citeva persoane care au indraznit sa se uite la acest subiect. Tot respectul...insa nici una pina acum nu a avut nimic de spus.Interesant sa vezi reactiile oamenilor.
tinatache
Nu te supara, insa ce putem sa spunem noi de la mii de km departare? Si daca nu scriem nimic nu inseamna ca nu ne cutremura, ca nu ne punem in situatia voastra, ca nu ne gandim la proprii copii care ar putea fi pusi in aceeasi situatie... Insa e greu sa exprimi in cuvinte o asemenea oroare... imi pare sincer rau! si cuvintele astea ale mele mi se par atat de false... dar le las, cu tot riscul de a parea banala...
dyana
E ingrozitor ce ne spui !
Cuvintele sunt de prisos...
Imi pare rau de voi, cei din Israel care trebuie sa traiti cu aceasta teroare si in acelasi timp si de palestinienii care nici ei nu o duc mai bine.
qsar
In sfarsit mi-am gasit curajul sa-ti raspund... Este foarte greu pentru mine (si cred ca pentru majoritatea forumistilor) sa-ti sciu cuvintele potrivite... daca exista cuvinte potrivite pentru situatia teribila in care sunt toti locuitorii (civili) din oricare zona de conflict.
Imi pare tare rau...
Hai, mai insenineaza-te putin... Suntem alaturi de tine. Chiar si in "tacere".
Q (Gabriela)
lilach
Va multumesc ca sinteti alaturi de noi si aveti dreptate cind spuneti ca si palestinienii sufera. Nu stiu daca vreo data se va termina cu nebunia asta.
Va inteleg ca va este f. greu sa vorbiti despre acest lucru nu stiti ce sa spuneti.
Sa vedem si zile mai bune.
Andrada
Draga Ella,
prietenii mei cei mai buni la serviciu sint un evreu si o musulmanca. Amindoi cu radacini in zona. Suferim toti trei cind atacurile se intimpla si intr-o parte si in alta. Si n-am cuvinte sa-i consolez si sa-i imbarbatez (amindoi au inca rude acolo). Stiu din povestirile lor numai a mia parte sau mai putin din nelinistile si temerile tale. Dar iti spun si tie ca si lor, ca imi pasa ce se intimpla si sper ca intr-o buna si sfinta zi crestinii si evreii si musulmanii se pot respecta si iubi.
Toate cele bune pentru tine si familia ta,
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Tango
Draga Lilach, eu am prieteni foarte buni pe pamantul sfant! Tot ce pot sa sa-ti spun este ca ma tem mereu pentru viata si pentru fericirea lor (ei fac si un tratament pentru bb. In rest, toate vorbele si dorintele noastre sau ale voastre, de acolo, nu au nici o putere in fata politicii.
Sa va ocroteasca Dumnezeu si sa va dea putere!
Victoria
lilach
Joi s-au intilnit prim ministrii intre ei. Se pare ca au ajuns la niste puncte comune. Poate se vor linisti putin spiritele pe aici?!
iulia grosman
lilach tu chiar crezi ca o sa fie pace vreodata ? eu nu, si nu stiu citi din kneset.daca voiau pace o faceau cu ani in urma.numai eu stiu cum face inima in mine pina ajungem seara toti acasa.sotul meu lucreaza la tel-hashomer si face ruta hadera-centru zi de zi.
tinatache
Nu ma pricep la politica si nici nu prea sunt la curent cu ce se intampla acolo la nivel inalt, dar va urez sa fie cat mai curand pace, sa stati so voi in sfarsit linistiti. Doamne ajuta!
lilach
Iulia avea dreptate.
Eu totusi sper in zile bune cu toate ca in urma cu citeva minute a fost iarasi un atentat terorist.In Ierusalim intr-un autobuz.
papadie
bebi
Membru senior
Romania
329 Posts
Posted - 26/03/2003 : 12:56:00
--------------------------------------------------------------------------------
E cineva din Israel?
ce-mi puteti spune despre viata de acolo... Ce sansa are o mama singura cu un copil
Florys
Membru senior
416 Mesaje
Trimise - 26/03/2003 : 13:07:41
--------------------------------------------------------------------------------
CristianaL locuieste in Israel dar acuma e in Ro... ptr. o perioada de timp...Sper sa-ti scrie ea despre ce ai nevoie.
Numai bine,
Florentina
"Sanatate ca-i mai buna decit toate!
Albumul:
"http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=48&cid=473
piatra lunii
Membru matur
Denmark
234 Mesaje
Trimise - 26/03/2003 : 14:32:10
Daca tot e vorba de Israel si se apropie si Pastele,ma bag si eu cu o intrebare- cum e Invierea la Ierusalim,a fost cineva acolo in perioada aia?
bebi
Membru senior
Romania
329 Mesaje
Trimise - 28/03/2003 : 14:27:30
Eu am fost in Jerusalem in perioada Pastelui. Din pacate, aveam doar 13ani - in 1990-( da, nu aveam buletin, dar aveam pasaport individual) si nu am pretuit la adevarata valoare...
Am sa mai plec anul asta in septembrie.... Sper sa am destui bani...
Ce pot sa va spun este ca oamenii de acolo merg mai departe chiar daca la fiecare colt de strada sta cate un politist inarmat cu de toate. Duc o viata linistita,dar totusi sunt constienti ca pot pleca dimineata si poate nu se mai reintorc acasa.
Mi-a placut mult viata lor... acolo mi-ar placea sa traiesc.
"Don't look back in anger!"
iulia grosman
Membru junior
Israel
75 Mesaje
Trimise - 05/04/2003 : 23:48:07
fetelor eu sint din israel.am 34 de ani,3copii(caci asa e obiceiul pe aici)si daca vreti sa va povestesc spuneti tot ce va intereseaza. va pup pe toate.
tinatache
Membru de baza
Germany
1232 Mesaje
Trimise - 06/04/2003 : 14:56:33
Iulia, pai spune tu tot ce-ti trece prin minte ca suntem multe care nu stim mai nimic despre Israel, dar ne intereseaza lumea asta noua (pt mine). Cum e asistenta medicala, cum e sa cresti 3 copii in Israel, cum e atmosfera la servici si cum sunt relatiile intre colegi? Uite doar cateva intrebari. Desigur, ceva despre turism, cultura ebraica, Ierusalim ... ma rog, stii tu mai multe. Asteptam!! Te pup. pa.pa.
Cristina
iulia grosman
Membru junior
Israel
75 Mesaje
Trimise - 16/04/2003 : 19:07:50
cristina,israelul era o tara care inainte de intifada o ducea bine veneau foarte multi straini, hotelurile erau pline,economia in floare, nu-ti era frica sa te plimbi pe strada.in ultimi ani cu atitia teroristi nu mai ai chef de nimic.lumea isi face treburile cu ochii in 14.dar nu ne plingem.ca peste tot si aici daca lucrezi ai tot ce vrei.noi sintem casatoriti de 13ani,sotul meu lucreaza intr-un institut de plasma biologica eu sint asistenta avem 3 copii ,12ani,9 ani si bebe de 5 luni.pe aici majoritatea au de la 3 copii in sus.conditii sint,soare,mare,tot ce vrei cresc ca din apa.la servici merg de 4-5 ori pe saptamina .schimbul e de 6 ore,in rest copii imi iau timpulliber.lectii,ore particulare,etc.in israel toti sintem o <familie mare>.nu e ca in germania unde oamenii sint reci.noi avem rude in offenbach asa ca stiu cum e.la policlinica avem multi doctori romani care au invatat in romania iar cind incepem sa vorbim toti romaneste facem o mafie romana.in general israelul e frumos,iti trebuie timp sa-l vizitezi insa merita.
lilach
Membru senior
Israel
381 Posts
Posted - 15/05/2003 : 15:57:22
Cred ca nu exista oameni care nu trec prin clipe de stres insa e altceva cind le ai din cind in cind sau le ai tot timpul.Pe meleagurile unde traim avem din belsug "action".Pe undeva pot spune ca ne-am acomodat insa sint momente cind ne vine sa ne facem bagajele si sa plecam. Unde??!!Din cite puteti intelege traim pe "pamintul sfint".
Sa-ti trimiti copii la scoala este o aventura nu stii niciodata...
lilach
Membru senior
Israel
381 Mesaje
Trimise - 18/05/2003 : 17:26:15
Se pare ca este un subiect f.plictisitor.
Din pacate azi dimineata cind ne-am trezit primul lucru a fost ca am deschis radioul... atentat terorist intr-un autobuz in Ierusalim.
Inceput de saptamina placut tuturor...
vilma
Moderator
Romania
1079 Mesaje
Trimise - 19/05/2003 : 09:35:26
Nu cred ca este un subiect neinteresant sau plictisitor, insa poate ca ar fi mai bine daca l-ai muta la forumul "Calatoriile sufletului".
Oricum, banuiesc ca trebuie sa fii un fel de super-mama, nici nu-mi pot imagina prin ce treci zilnic.
Numai bine.
jade
Membru junior
Romania
82 Mesaje
Trimise - 19/05/2003 : 10:27:43
sigur ca nu este un subiect plictisitor! cum spune si Vilma, nici eu nu-mi pot imagina prin ce treci in fiecare zi, eu una chiar cred ca mi-as face bagajele si as pleca ... esti o curajoasa!
cu drag,
mada
iris
Membru de baza
Germany
724 Mesaje
Trimise - 19/05/2003 : 13:47:48
eu una te inteleg putin; in vara lui 2001 sotul meu a petrecut 3 luni in tel-aviv; eu eram in ro, insarcinata si avind grija de fetita cea mare, pe atunci avea aproape 2 ani; in fiecare dimineata si dupa- masa la 16 ma uitam pe cnn , la stiri; am avut "parte" de atentatul de la discoteca din tel-aviv si de cel de linga ministerul apararii; m-am intrebat atunci ce as simti daca...dar mi-am alungat gidnurile rele, si nu as fi refuzat o calatorie in israel daca eram mai in 'forma'; in vara asta s-ar putea sa ma ocup iar de urmarirea stirilor din israel...asa ca iti doresc multa rabdare si tarie si mult mult noroc
iris
lilach
Membru senior
Israel
381 Mesaje
Trimise - 19/05/2003 : 16:03:53
quote:
Originally posted by vilma
Nu cred ca este un subiect neinteresant sau plictisitor, insa poate ca ar fi mai bine daca l-ai muta la forumul "Calatoriile sufletului".
Oricum, banuiesc ca trebuie sa fii un fel de super-mama, nici nu-mi pot imagina prin ce treci zilnic.
Numai bine.
Mersi pentru idee si pentru ca sinteti alaturi de mine.
Cum pot sa mut la forumul "CALATORIILE SUFLETULUI"
ella& laura,andrei,andra
lilach
Membru senior
Israel
381 Mesaje
Trimise - 19/05/2003 : 17:16:19
quote:
Originally posted by jade
sigur ca nu este un subiect plictisitor! cum spune si Vilma, nici eu nu-mi pot imagina prin ce treci in fiecare zi, eu una chiar cred ca mi-as face bagajele si as pleca ... esti o curajoasa!
cu drag,
mada
este unde sa plecamCine ne primeste Nu mai sintem chiar asa de tineri.
ella& laura,andrei,andra
descintec
Moderator
Romania
264 Mesaje
Trimise - 20/05/2003 : 10:32:40
Draga lilach, eu am vazut subiectul tau de la inceput, cind era la sugestii, si de atunci, in fiecare zi, il caut sa vad ce scrii sau ce se raspunde. Si in fiecare zi ma gindesc cum trebuie sa fie sa cresti copii in plina "actiune". Nu am raspuns fiindca nu gaseam cuvinte. Am incercat chiar exercitii de imaginatie: sa inchid ochii, sa ma transpun in mama care esti tu si isi asteapta copilul de la scoala. Habar nu am daca trebuie sa fii tare sau nu, daca ar trebui sa pleci sau sa ramai. Mie imi plac oamenii care isi implinesc destinul, care incearca sa ramina in locul pe care simt al lor, oricit de greu ar fi. Spune mai multe despre viata ta acolo, sint sigura ca nu doar eu as vrea sa aflu. Cu drag,
D.
tinatache
Membru de baza
Germany
1232 Mesaje
Trimise - 20/05/2003 : 10:48:47
Of,of, nici eu nu prea am cuvinte. Nici nu-mi vine sa ma gandesc prin ce trebuie sa treci zilnic. Ai 3 copii din care aia mica, cel putin, e o dulceata. Si cu siguranta si cei mari. Sa-ti traiasca si sa va dea Domnul numai bucurii!
Cristina, mamica cu burtica
lilach
A-ti fi interesati sa stiti mai multe despre aceste locuri?(poate ca nu),obiceiuri,sarbatori,,cum sint oamenii de pe aici,ce se poate vizita(nu recomand cel putin deocamdata),poate chiar si fotografii.
"Un sfirsit e un inceput..."
tinatache
Sigur ca da, insa nu stiu ce sa te intreb. Poate cate ceva despre obiceiuri de iarna, ca tot vin acusica...?
Samsara7
quote:
Originally posted by lilach
A-ti fi interesati sa stiti mai multe despre aceste locuri?(poate ca nu),obiceiuri,sarbatori,,cum sint oamenii de pe aici,ce se poate vizita(nu recomand cel putin deocamdata),poate chiar si fotografii.
ella& laura,andrei,andra
O, da, da, da! Eu una sunt foarte interesata, nu cunosc pe nimeni de acolo dar intotdeauna m-a atras tot ce e legat de Israel. Nu imi explic de ce, dar nu e doar o simpla curiozitate! Am cautat multe pe o enciclopedie multimedia, dar din pacate nu pot pune intrebari ca intr-un oracol, trebuie sa ma multumesc cu cateva informatii.Oricum m-am pus un picut la punct cu istoria statului Israel. Dar oamenii cum sunt? Si obiceiurile? Si sarbatorile?
Asadar daca poti sa ne povestesti, eu una sunt numai ochi si urechi (vorba vine urechi). Am urmarit la TV cateva reportaje despre ce se intampla acolo! Sper ca lucrurile se vor schimba in bine! Dar cand? Atata durere, atatea spaime, nesiguranta....pana cand??!
Mihaela & Ruxandra
lilach
Nu s-au inghesuit prea multi ...dar totusi imi permit sa incep cu putin pentru a nu va ingreuna prea mult.
Se apropie sarbatorile de anul nou "Ros hasana" anul religios la evrei si eu personal nu stiu in ce an sintem dar o clipa...intreb copiii ...sper ca au invatat la scoala...din pacate imi spun ca nu au habar ,numai la scolile religioase se invata...in orice caz ceva pe la 5700.Anul asta chiar vor cadea de ziua lui Laura pe 26.09.2003 dar sint si ani in care cade cind e ziua lui Andra.
Anul nou tine 3 zile si se maninca mancaruri dulci nu e voie sa se manince mancaruri acre. Se maninca la masa intinsa cu tot tacimul si fiecare isi pune in gind o dorinta care doreste sa i se indeplineasca.
Pe masa trebuie sa fie neaparat "hala"(este ca un fel de cozonac)mere si miere de albine.Toata lumea ureaza sa fie un "an nou bun si dulce" dupa care se maninca mar care a fost indulcit cu miere.
Se maninca sfecla pentru a alunga pe toti care ne urasc, cap de peste...semnifica sa fi la frunte si nu la urma, mar de granada.
Aici mancarurile se impart pe diferite categorii, ma refer ca depinde foarte mult de unde sint veniti fiecare.
Dupa cum probabil a-ti auzit aici sint cam de prin toate colturile lumii.Asa ca fiecare a venit cu "bucataria" de acasa.
In afara de asta exista cultura askenazimilor si cultura sfaradimilor.
La general se spune ca cei care provin din cultura askenazita sint mai culti fiind defapt proveniti din si ei sfarad sint proveniti din tarile arabe si din Africa...
Adevarul este ca au o mancare tare buna...
La citeva zile dupa Ros Hasana se sarbatoreste Iom Kippur cind se iarta toata pacatele si se tine post de 24 de ore...fara nimic...nici chiar apa...cei religiosi sint tot timpul acesta in sinagoga...cei ce numai respecta religia la iesirea din post se duc la sinagoga si se roaga dupa care vin acasa si maninca...maninca.
Katink
Spre rusineam mea eu habar nu aveam de acest lucru , ca in Israel este anul 5700... Iti multumesc frumos ca asa ma mai culturalizez si eu
De ce ai scris ca "Anul asta chiar vor cadea de ziua lui Laura pe 26.09.2003 dar sint si ani in care cade cind e ziua lui Andra", adica anul are mai putine zile?!
Katink
Timpu-i un ac, iar noi suntem ata din el...
lilach
quote:
Originally posted by Katink
Spre rusineam mea eu habar nu aveam de acest lucru , ca in Israel este anul 5700... Iti multumesc frumos ca asa ma mai culturalizez si eu
De ce ai scris ca "Anul asta chiar vor cadea de ziua lui Laura pe 26.09.2003 dar sint si ani in care cade cind e ziua lui Andra", adica anul are mai putine zile?!
Katink
Sint ani in care sint mai multe zile si atunci se baga o luna in plus.
Fetele mele de exemplu dupa data religioasa sint nascute pe aceeasi data adica de Iom Kipur, cu toate ca in mod normal este diferenta de zile dupa calendarul normal.
Totusi fiti linistiti toate sint considerate aici dupa calendarul normal deci sintem in 2003.
osolita
Eu as fi curioasa sa stiu mai multe despre familiile de religiosi. Stiu ca-mi povestea o tipa ca fusese in excursie in Israel si a avut experiente "urate" cu religiosii (barbati), au imbrancit-o cand ea a vrut sa intre in magazin in fata lor sau chiar au imbrancit-o in autobuz sa le cedeze locul pe scaun.
Marox
Iarta-ma daca deschid un subiect dureros, dar eu ma intreb cum puteti duce o viata normala cu toate atentatele astea. Am citit intr-un "Paris Match" despre atentatul recent din autobuz, atitia copii morti si raniti, e cutremurator... Cum puteti intra intr-un magazin fara sa va fie frica, cum puteti urca intr-un autobuz? Din cite am auzit si citit majoritatea atentatelor se petrec la Ierusalim, asta inseamna ca in restul tarii oamenii sint mai putin amenintati?
Daca iti este greu sa raspunzi, ignora intrebarile mele.
lilach
quote:
Originally posted by osolita
Eu as fi curioasa sa stiu mai multe despre familiile de religiosi. Stiu ca-mi povestea o tipa ca fusese in excursie in Israel si a avut experiente "urate" cu religiosii (barbati), au imbrancit-o cand ea a vrut sa intre in magazin in fata lor sau chiar au imbrancit-o in autobuz sa le cedeze locul pe scaun.
Prea multe date nu am pot sa dau despre ei...sint o comunitate inchisa unde nu prea poti sa patrunzi de dinafara.
Am locuit insa citeva luni chiar la ei in cartier in urma cu 13 ani asa ca totusi cite ceva am observat.
In primul rind fetele se casatoresc foarte tinereceva intre 16-18 ani la general.Casatoria este aranjata cu mult timp inainte de parinti sau familie, "tinerii" au posibilitate sa se intilneasca doar de citeva ori si atunci trebuie sa fie cineva cu ei, nu au voie singuri.Am auzit ca sint familii unde le este interzis sa se intilneasca inainte de casatorie.La general barbatul este cu mult mai mare decit fata. Din cite am auzit la casatorie femeile stau separat de barbati (la barbati se cinta dar numai tot barbat are voie sa cinte).
Dupa casatorie vin unul dupa celalalt copiii...asa ca pina pe la 30 de ani ele au deja cite 6-8 copii. Sint familii de religiosi care au si 15-17 copii.
Femeile religioase sint foarte dragute...si ca fel de a fi si foarte amabile.Imi aduc aminte ca o vecina a venit la mine cind ne-am mutat si mi-a spus ca orice am nevoie sa vin la ea si ma ajuta.
Barbatii sint aproape tot timpul la sinagoga si se roaga si invata in Tora si in Talmud.Ei nu au voie sa vorbeasca cu o femeie straina,deci daca i te adresezi ...te ignora, isi indeasa palaria neagra mai tare pe cap se uita in jos si pleaca mai departe.
Copiii lor sint frumosi...la 12 ani fetele intra in rindul femeilor si baietii la 13 ani intra in rindul barbatilor.Daca bine imi aduc aminte nu au voie sa taie parul la copii pina la virsta de 3 ani si daca a-ti obrsevat baietii au niste perciuni foarte lungi,si "chipa"
pe cap.Le este interzis sa-si arate ceva din corp asa ca va dati seama cum se pot simti pe caldurile astea imbracati cu mineca lunga ,femeile cu ciorapi sa nu li se vada picioarele,nu au voie decolteuri...
Uitasem sa mentionez ca inainte de casatorie femeile trabuie sa mearga la "mickve" sa se purifice. Si dupa fiecare ciclu rebuie sa mearga sa fie verificata daca e "curata" si poate sa intretina relatii cu sotul.
Am sa va povestesc o patanie de-a noastra cu ei...
Prima data cind am fost in USA si Canada a fost in urma cu 9 ani si am fost cu Continental Airlnes.L a plecare totul a fost o.k. La intoarcere a fost de pomina...spre norocul nostru erau numai israelieni...dar acum veti stii si voi ce s-a intimplat.
Toata lumea se urca in avion si se aseaza pe locurile indicate pe tichetele de imbarcare...pina aici totul decurge bine insa apar "man in black" si se opresc linga locurile pe care trebuie sa se aseze dar spre stupefactia tuturor incep sa faca scandal de nu se intelegea nimic...la un momendat se face liniste...vorbea pilotul...a spus sa se aseze toata lumea pe locul lui...iarasi vociferari...unul dintre ei a luat cuvintul si a spus ca ei nu pot sa se aseze linga femei,daca nu sint sotiile lor...deci trebuie sa se faca un schimb de locuri ..pe ici pe colo...si uite asa am plecat noi cu o intirziere de 1 ora si 1/2 din cauza lor...
tinatache
multumim frumos, ella! continua, te rugam, e f interesant!
ella&com.
Raspunsuri
lilach spune:
Samsara7
quote:
Nu s-au inghesuit prea multi ...dar totusi imi permit sa incep cu putin pentru a nu va ingreuna prea mult.
Se apropie sarbatorile de anul nou "Ros hasana" anul religios la evrei si eu personal nu stiu in ce an sintem dar o clipa...intreb copiii ...sper ca au invatat la scoala...din pacate imi spun ca nu au habar ,numai la scolile religioase se invata...in orice caz ceva pe la 5700.
ella& laura,andrei,andra
Am gasit un site interesant in franceza, engleza despre calendarul, sarbatorile evreiesti. Azi 8 sept.2003 este 11 Eloul 5763. Deci anul 5763 evreiesc. Si in curand 5764 caci stiu ca anul nou incepe parca prin septembrie.... Site: www.bumpt.net/calendrier/fr... Acum ma intorc sa citesc cu atentie ce ai scris in continuare, sper sa nu mai fiu deconectata!
Samsara7
rectificare la site : www.bumpt.net/calendrier/fr/news.htlm.
Am uitat sa scriu sfaritul!
lilach
Astazi un anunt rau:
Acum a fost un atentat la Rishon le Tzion linga un spital..inca nu se stiu prea multe amanunte...aprox.20 de raniti
lilach
Dimineata a inceput sa mearga radioul...atentatul terorist din Ierusalim din cafenea...
Deci inca unul de care eu am aflat doar dimineata.
Au murit in amindoua 15 oameni.
Pe la ora 10:00 ma suna sotul meu la telefon si imi spune:
-iti aduci aminte ca dupa ce am venit noi din concediu a venit o secretara noua...
-da?!...
-sotul ei a murit in primul atentat...
liniste absurda...
-au trei copii ...
liniste
Ce tie si viata...se apropie de tine cercul,se stringe...il simti tot mai aproape si nu sti clipa...
Krissias
Sint de 4 ani aici si pot spune ca m-am obisnuit ,totusi teama este prezenta.Vedeti voi,nu te poti ascunde pt.ca nu ai unde ,nimeni nu -i cunoaste pe teroristi si nici ce "uniforme "au sa imbrace la urmatorul atentat.
Ei se folosesc in special de tineri,au fost si cazuri cind femeile au fost cele care au atacat asa ca.....Cind a fost atentatul din Natanya in Mall mai aveam numai 7 minute pina sa termin ,lucrul(pe atunci lucram la policlinica)si urma sa mergem la cumparaturi,trecind prin dreptul magazinului.Cind a avut loc deflagratia,toate geamurile s-au zguduit ,lumea a inceput sa tipe si sa iasa din cladire.Primul lucru a fost sa ies de acolo pt. a afla cu siguranta unde a avut loc nenorocirea si in acelasi timp am pus mina pe tel. pt. a vedea unde era prietenul meu care urma sa vina sa ma ia.
Daca suni in primele 2 minute ,ai noroc deoarece liniile telefonice sint inca libere ,mai tirziu insa ......numai ocupat auzi.A raspuns cu mare greutate si cu vocea omului somnoros isi cerea scuze pt. intirziere iar in continuare promite ca ajunge la mine in 5 minute.
Am inceput sa pling cu sughituri si i-am spus ce s-a intimplat ,am intrebat daca toata lumea este acasa dupa care l-am rugat sa vina cit de repede poate.Am intrat in policlinica ,era goala ,mai ramasesera citiva batrini in carucioare si deabea se miscau si ca o ironie a sortii ,o familie de arabi se indrepta spre iesire in fuga.
Am inchis toate computerele ,am numarat banii ,am inchis biroul si in tot acest timp nu ma puteam opri din plins si tremurat.
Nu vreau sa exagerez dar o colega mi-a spus sa merg cu ea:"sa vedem mortii".Am ramas fara glas.Nu era o femeie proasta ,nu era cineva fara pregatire si cu toate astea m-a frapat singele rece de care a dat dovada.
-Sa vezi ce?Am intrebat surprinsa.
-Hai sa vedem citi sint, ca de aici ii vezi mai bine.
Am lasat-o in plata domnului si am plecat pe jos sa ma intilnesc cu Dorian ,circulatia fiind deja intrerupta iar cind m-am convins ca-i viu si nevatamat am multumit celui de sus,l-am sarutat si imbratisat de parca ne-am fi intilnit dupa o perioada lunga de timp.
Nu mai retin numarul decedatilor ,tot ce stiu este ca au fost tineri ,batrini si nou-nascuti iar singura lor vina (daca se poate spune asa)a fost ca s-au aflat la locul atentatului in acel moment.
Ma mai surprinde inca ceva ,in mai putin de 1 minut apar ambulantele si politia,sint oameni(in special religiosi)care sint voluntari si care se ocupa numai cu adunatul bucatilor de trupuri omenesti.Suna macabru dar si asta face parte din viata celor de aici.Apoi incepe nebunia.Toata lumea suna la familie,cunoscuti ,colegi sa vada daca sint bine.Cei care nu dau de cite un membru al familiei ,incep cautarile la spitalele unde au fost adusi raniti ,incearca peste tot si punctul terminus este la morga.
Am vrut sa scriu ceva cu mult mai frumos despre viata noastra de aici si sigur am s-o fac insa evenimentele recent intimplate ,m-au dus cu gindul la toate acele atentate care ,parca pe mine ma pindeau .Cel care ne-a marcat a fost cel din ziua de Pasti de la Hotel Park in care si-au pierdut viata o buna cunostinta si familia acestuia ,in total 4 membri din familie ,iar daca copii lor sint in viata se datoreaza fapului ca au intirziat la masa cu 15 minute ,numai.El a fost si medicul nostru stomatolog,iar sotia lui a fost ginecolog.
Dumnezeu sa-i ierte pe toti ,iar familiile acestora sa aiba puterea sa-si duca viata mai departe .
Krissias si Alexandra
Krissias
Am promis ca vin si cu povesti cu mult mai interesante.
Asa ca am sa incep cu Ierusalimul,capitala tarii ,care numara in jur de 500000 locuitori.
La prima vizita in acest oras m-am simtit coplesita nu atit de frumusetea lui ,cit de atmosfera lui,de faptul ca oriunde paseai calcai pe.......istorie.Pasii mei calcau pe urmele lui Isus si asta te face sa te simti mai aproape de el.Fiecare piatra ,monument apartin unei epoci si par ati povesti incredibilele intimplari petrecute aici in urma cu mii de ani.
A vizita Ierusalimul ,pt.evrei este "a te urca -a te inalta" ceeace simbolizeaza cit de mare este insemnatatea acestui oras pentru ei.
Nu exista ceva mai sfint si mai sacru in tot Israelul ,ca acest oras,ale carui monumente fie ele de origine crestina ,musulmane sau mozaice ,sint pastrate cu sfintenie si ingrijite cu adulatie de un popor a carui radacini se impletesc ,cu radacinile orasului.
Unul din cele mai impresionante locuri din oras este "orasul vechi"inconjurat de ziduri cenusii ,puternice.Prin cele 7 porti .poti patrunde inr-o lume mirifica,in care atmosfera este incarcata atit de istorie cit si de farmecul impletirii dintre traditiile negotului evreiesc,cu cel arabesc.Pe ulitele strimte poti gasi zeci si zeci de "mici magazine "care-si etaleaza amalgamul de produse:de la produse culinare cu specific arabesc ,pina la imbracaminte si incaltaminte si tot felul de "chitibusuri"pe care le poti gasi intr-un talcioc de exemplu.
Punctul culminant pt. mine al vizitei in orasul Sfinta fost intrarea in Biserica unde se afla Mormintul Sfint.Nu poate fi redat in cuvinte ce am simtit si sigur orice crestin simte acelasi lucru.Biserica este impresionant de mare ,iar la rindul ei adaposteste inca alte 7 biserici ,ale diferitelor culturi:Greco-catolica,ortodoxa ,catolica,elena ,etc...
Exact la intrare se afla Piatra ungerii,unde istoria spune ca ,acolo l-a uns Fecioara Maria pe Isus ,dupa ce acesta a fost coborit dupa cruce.In partea dreapta,dupa ce urci niste trepte sapate in stinca,dai de Golgota,locul unde Isus a fost rastignit .Numai faptul ca am avut ocazia sa-mi plimb sufletul prin aceste locuri pe mine m-a facut sa vad altfel viata.Am devenit mai buna,mai intelegatoare,ii privesc altfel pe cei care gresesc si incerc sa nu-i judec ,pt. ca numai Dumnezeu are acest drept si privilegiu.
Dupa ce lasi in urma Golgota,o pornesti in partea stinga ,unde intr-un mic lacas este asezat Mormintul Sfint.Inima a inceput sa-mi bata atit de puternic,incit mi-era teama sa nu lesin ,dar in clipa in care am fost in interiorul lui,puterile m-au lasat fara sa vreau si am ingenuncheat la comanda ,daca ma pot exprima asa.
Este ceva pur si simplu Divin,Inaltator.Poate pt. ca am fost in perioada Pastelui nostru si stiam ca Isus nu se afla in mormint la acel moment,m-a facut sa-l simt aproape de mine,in fata mea si am stiut ca toate rugaciunile facute sint auzite de el.Dupa ce am sarutat icoana Maicii Domnului,mi-am permis sa fac un gest prin a-l mingiia pe El care era linga mine si deabea dupa aceea am simtit ca-mi revin puterile.Am iesit de acolo si am apucat sa mai arunc o ultima privire inauntru si i-am multumit pt. faptul ca s-a jertfit pt. noi pacatosii.
Sint o femeie care a pacatuit fata de Dumnezeu ,nu am facut rau la nimeni ,nu sint razbunatoare ,vreau sa cred ca sint o femeie credincioasa ,chiar daca ma rog numai noaptea inainte de culcare si
uneori diminetile ,incerc pe cit posibil sa aprind luminari pt. vii si morti vinerea si duminica ,am carte de rugaciuni ,dar stiu ca atunci cind o citesti trebuie sa fii curata trupeste si atunci mi-e teama s-o si deschid pt. a nu o pingari.Si cu toate acestea,relatia dintre mine si Dumnezeu ,functioneaza.Este cu mine si ma sculta atunci cind am nevoie de el ,iar pentru mine asta inseamna foarte mult.
Va las si am sa continui povestirea........Sint citeva poze de la plimbarea prin Orasul Sfint,totul este sa aveti rabdare sa le cautati.
Krissias si Alexandra
Marox
Multumim Krissias pentru ceea ce ne-ai povestit ! Imi place intotdeauna sa citesc descrieri din partea celor care locuiesc acolo. Ierusalimul descris de tine pare mai familiar decit daca l-as fi gasit in vreo carte...Mai vreau astfel de povesti !!!
Sper sa nu par patetica, dar iti doresc mult curaj si la fel de multa sansa si in continuare, la fel si celor dragi tie !
ella&com.
lilach spune:
tinatache
Krissias, multumim.... cuvintele nu-si au rostul...
tinatache
Se pare ca teritoriul Israelului nu e singurul vizat. In Muenchen, adica la noi in oras, la cativa km de cartierul nostru, tocmai a fost descoperita o bomba ce urma sa explodeze pe locul unde personalitati politice ar fi luat parte la turnarea fundamentului (simbolica) a unei sinagogi. E vorba de neonazisti, seful si inca cativa au fost arestati. Azi intamplator am trecut cu masina prin fata inchisorii unde sta acest sef si chiar am vazut o adunatura de neonazisti care probabil ca protestau impotriva arestarii.
Nu stiu ce sa spun, una e cand auzi de la cineva, cand vezi la tv si alta e cand iti dai seama ca se intampla langa tine...
Acum cauta in si pe langa toate asezarile culturale sau nu evreiesti, sa vada daca mai sunt si altele...
dyana
Originally posted by Krissias
Am promis ca vin si cu povesti cu mult mai interesante.
Asa ca am sa incep cu Ierusalimul,capitala tarii ,care numara in jur de 500000 locuitori.
La prima vizita in acest oras m-am simtit coplesita nu atit de frumusetea lui ,cit de atmosfera lui,de faptul ca oriunde paseai calcai pe.......istorie.Pasii mei calcau pe urmele lui Isus si asta te face sa te simti mai aproape de el.Fiecare piatra ,monument apartin unei epoci si par ati povesti incredibilele intimplari petrecute aici in urma cu mii de ani.
A vizita Ierusalimul ,pt.evrei este "a te urca -a te inalta" ceeace simbolizeaza cit de mare este insemnatatea acestui oras pentru ei.
Nu exista ceva mai sfint si mai sacru in tot Israelul ,ca acest oras,ale carui monumente fie ele de origine crestina ,musulmane sau mozaice ,sint pastrate cu sfintenie si ingrijite cu adulatie de un popor a carui radacini se impletesc ,cu radacinile orasului.
Unul din cele mai impresionante locuri din oras este "orasul vechi"inconjurat de ziduri cenusii ,puternice.Prin cele 7 porti .poti patrunde inr-o lume mirifica,in care atmosfera este incarcata atit de istorie cit si de farmecul impletirii dintre traditiile negotului evreiesc,cu cel arabesc.Pe ulitele strimte poti gasi zeci si zeci de "mici magazine "care-si etaleaza amalgamul de produse:de la produse culinare cu specific arabesc ,pina la imbracaminte si incaltaminte si tot felul de "chitibusuri"pe care le poti gasi intr-un talcioc de exemplu.
Punctul culminant pt. mine al vizitei in orasul Sfinta fost intrarea in Biserica unde se afla Mormintul Sfint.Nu poate fi redat in cuvinte ce am simtit si sigur orice crestin simte acelasi lucru.Biserica este impresionant de mare ,iar la rindul ei adaposteste inca alte 7 biserici ,ale diferitelor culturi:Greco-catolica,ortodoxa ,catolica,elena ,etc...
Exact la intrare se afla Piatra ungerii,unde istoria spune ca ,acolo l-a uns Fecioara Maria pe Isus ,dupa ce acesta a fost coborit dupa cruce.In partea dreapta,dupa ce urci niste trepte sapate in stinca,dai de Golgota,locul unde Isus a fost rastignit .Numai faptul ca am avut ocazia sa-mi plimb sufletul prin aceste locuri pe mine m-a facut sa vad altfel viata.Am devenit mai buna,mai intelegatoare,ii privesc altfel pe cei care gresesc si incerc sa nu-i judec ,pt. ca numai Dumnezeu are acest drept si privilegiu.
Dupa ce lasi in urma Golgota,o pornesti in partea stinga ,unde intr-un mic lacas este asezat Mormintul Sfint.Inima a inceput sa-mi bata atit de puternic,incit mi-era teama sa nu lesin ,dar in clipa in care am fost in interiorul lui,puterile m-au lasat fara sa vreau si am ingenuncheat la comanda ,daca ma pot exprima asa.
Este ceva pur si simplu Divin,Inaltator.Poate pt. ca am fost in perioada Pastelui nostru si stiam ca Isus nu se afla in mormint la acel moment,m-a facut sa-l simt aproape de mine,in fata mea si am stiut ca toate rugaciunile facute sint auzite de el.Dupa ce am sarutat icoana Maicii Domnului,mi-am permis sa fac un gest prin a-l mingiia pe El care era linga mine si deabea dupa aceea am simtit ca-mi revin puterile.Am iesit de acolo si am apucat sa mai arunc o ultima privire inauntru si i-am multumit pt. faptul ca s-a jertfit pt. noi pacatosii.
Sint o femeie care a pacatuit fata de Dumnezeu ,nu am facut rau la nimeni ,nu sint razbunatoare ,vreau sa cred ca sint o femeie credincioasa ,chiar daca ma rog numai noaptea inainte de culcare si
uneori diminetile ,incerc pe cit posibil sa aprind luminari pt. vii si morti vinerea si duminica ,am carte de rugaciuni ,dar stiu ca atunci cind o citesti trebuie sa fii curata trupeste si atunci mi-e teama s-o si deschid pt. a nu o pingari.Si cu toate acestea,relatia dintre mine si Dumnezeu ,functioneaza.Este cu mine si ma sculta atunci cind am nevoie de el ,iar pentru mine asta inseamna foarte mult.
Va las si am sa continui povestirea........Sint citeva poze de la plimbarea prin Orasul Sfint,totul este sa aveti rabdare sa le cautati.
Krissias si Alexandra
http://community.webshots.com./user/krissias
Ce frumos ai povestit.
De dragul lui Isus, mi-as dori mult sa ajung si eu sa vizitez Ierusalimul.
VALIR
subiectul poate fi detul de dezabatut
dar cum intodeauna "Dumnezeu este mai presus de orice", eu cred ca noi toti cei care discutam , ar trebui sa ne rugam mai mult pentru oameni de langa noi , pentru intreg pamantul, pentru pace.
Indiferent ca suntem catolici, ortodocsi, musulmani,iudei,etc. toti suntem fii lui Dumnezeu, suntem creatia lui si nu trebuie omul sa distruga ce a creat EL.Chiar daca apar situatii de genul acesta nu trebuie sa disperam,frica si neincrederea nu vin de la Dumnezeu; aminteste-ti ca mosii si stramosii nostri au trecut prin situatii mai grele si nu si-au pierdut speranta.
Dumnezeu sa fie cu voi!
Krissias
Dupa ce am lasat in urma Biserica Domnului am pornit-o catre Zidul Plingerii.Lume multa ,multi straini ,arabi suficienti si ei se perindau prin Ierusalimul vechi.
Zidul Plingerii este construit in apropierea moscheei arabesti Elaxa si acest lucru formeaza de fapt un fel de granita intre partea araba si cea evreiasca a orasului.Depinde in ce zi a saptaminii vizitezi aceste locuri ,pt. ca daca o faci vinerea aglomeratia isi spune cuvintul ,din plin.
Ultra-religiosii evrei se duc la zid si se roaga ore-n sir.Barbatii pe partea stinga ,iar femeile in dreapta.Zidurile sint pazite tot timpul de politie si asta din cauza "vecinilor"care nu de putine ori ,au aruncat cu pietre in momentul iesirii lor de la rugaciune.
Aflindu-ma fata-n-fata cu Zidul am procedat si eu ca toti ceilalti si am inceput sa ma rog.Am facut-o in primul rind pt. dusmani ,apoi pt.parinti ,prieteni si de fapt m-am rugat pt.ca Domnul sa ne fie alaturi ,tuturor.Am pus la loc de cinste(poate si datorita inaltimii)ravasul meu si mi-am luat La revedere frumos de la Dumnezeu si Isus Christos.
Ierusalimul este imens.este construit pe 7 coline si panorama este de vis .Mare parte din constructiile de aici sint facute cu Piatra de Ierusalim ,un fel de marmura (nu cred ca-i cuvintul potrivit)speciala si care are un format si o culoare aparte.
Nu l-am vizitat nici pe sfert si asta datorita faptului ca-i destul de periculos sa mergi in cartiere pe care nu le cunosti .Sigur cei care locuiesc acolo ,nu au astfel de temeri.
Un lucru aflat de la Dorian si pe care ma simt datoare sa-l spun ,este ca la intrarea in oras ,daca vii dinspre Tel-Aviv ,este construit un cimitir ,special ca Mesia la intoarcerea lui ,sa nu poata intra in oras ,neputind sa calce pe morminte.
Despre orasele de aici am sa mai spun ,dar vreau sa mai adaug cite ceva la cele relatate de Lilach.
-Stiam inca din Romania de la bunici ca evreii nu amesteca brinzeturile cu carnea la masa ,dar la fel de bine mai stiam ca ei nu au respectat niciodata aceste obiceiuri ,ba mai mult ,nici pe la prietenii lor nu am vazut acest lucru.Si uite ca am ajuns aici ,Alexandra incepe scoala iar eu ca o mamaica buna ce ma aflu ii pregatesc sandvichul de scoala ,intocmai ca in Ro :chifla ,cascaval si sunca.Toate bune si frumoase ,numai ca trece sora mea la verificari si o vad ca-mi scoate bunatatea de sunca de acolo si cu o figura acra imi spune:"ce-ai inebunit ?asa o trimiti la soala ,nu stii ca nu-i casher?vrei sa aiba copilul probleme din prima zi?
-Pai si cupilu ce maninca ,intreb eu plina de nerfi?
-Cascaval si atit ,vine raspunsul ei promt.
-Auzi ,ti sa nu-mi spui mie ce tre sa-i dau copilului sa manince ca io sint masa si stiu de ce are ea nevoie.
-Ba nu stii nimic ,asa ca faci bine ca macar in ochii lumii sa arati ca respecti regulile.
Si pina la urma care-s regulile care trebuiesc respectate si de catre cine ,nu am aflat nici in ziua de astazi dar pot sa va spun ca:
-daca ai mincat produse din carne ,ai voie sa maninci produse lactate ,numai dupa 3 ore.
-nu se maninca carne de porc.
-sint evrei ultra -religiosi ,evrei moderati si evrei normali.
-cei din prima categorie ,nu au televizoare in casa si in afara de faptul ca se roaga ,fac copii si primesc bani de la stat ,altceva nu stiu sa faca.
-cei moderati sint un pic mai descuiati la minte ,dar cu toate astea :la intrarea in Sabat nu aprind focul,lumina ,nu merg cu masina ,nu vorbesc la tel.,etc.
-si ultimii ,care dupa mine sint cei mai normali care fac de toate ,indiferent in ce zi a saptaminii se afla ,maninca amestecat ,se plimba in lume ....
krissias siAlexandra
lorelei_19
Mi se rupe inima afland ce se intampla in Israel. Mai ales ca, legat de Israel am niste amintiri foarte frumoase. Prima mea mare dragoste a fost un baiat din Rishon le Tzion- era voleibalist si venise in romania la un meci. Ani intregi ne-am sris scrisori si pot spune sincer ca-mi era taaare drag. Din pacate ne-am pierdut pe drum, eram asa de tineri... Insa tresar de fiecare data cand aud de Israel...
Imi imaginez ce-ai simtit cand te-ai vazut asa de aproape de Dumnezeu, de Isus. Simti- cred, ca te purifici. Sa fiti fericite si sa va pazeasca bunul Dumnezeu de tot ce-i rau.
lilach
Asa cum am promis am sa continui...
Anul nou va fi vineri seara...vom sarbatori cam multe in aceeasi seara...
In 10.10 avem sarbatoarea corturilor Sucot ( trecutul poporului lui Israel pe drumul dintre Egipt si Tara Caananului-"pentru ca de sucotam asezat poporul lui Israel si l-am scos din Egipt") si care va tine o saptamina. Cu timpul la acesta explicatie s-au adaugat inca citeva bucuria poporului,sarbatoarea recoltei.
In acest timp religiosii isi fac intradevar corturi si le acopara cu crengi si trestie, multi dintre ei chiar dorm si maninca in cort.Si la aceasta sarbatoare sint maincaruri specifice: legume umplute cu orez(mincare a evreilor din Irak),chifle prajite (Tunis),supa de sfecla cu pateuri calde(specifica evreilor proveniti din Europa),friptura de vitel in sos de ciuperci(specific Maroc),cartofi si vinete umplute (specific-Tunis),chiftele acoperite cu pesmet si prajite (specific asckenazi_-Europa),conopida in sos de thina (specific Siria),vinete micute umplute cu muraturi (specific -Maroc),
kube din sfecla (specific Irak),cigarete umplute cu mere si nuci(specific Turcia si Grecia),supa de carne cu humus (Maroc si Egipt).
Sper ca nu v-am ametit cu atitea retete...unele dintre ele le-am pregatit si eu ...au iesit foarte delicioase.
Copiii si studentii au vacanta incepind de la Iom Kipur si pina dupa Sukot, cei care lucreaza au jumatate de zi libera...merg de la 8:00 pina la ora 13:00 dar ziua este platita,insa in ultimii ani din cauza situatiei economice nu se lucreaza deloc in aceasta perioada.
In general cei care nu sint religiosi ies in concedii la Marea Rosie,Marea Moarta...dar in general ies in strainatate.
Data urmatoare am sa incerc sa va povestesc cite ceva despre Haifa...orasul unde locuiesc...as dori sa va pun si poze insa nu mi se permite...
lilach
Stiu ca v-am promis ca va voi povesti despre Haifa insa ieri s-a sarbatorit ceva foarte important aici.
Shimon Peretz a implinit ieri 80 de ani. La multi ani!
A fost sarbatorit cu mare fast si au fost invitati celebritati din toata lumea politicieni,staruri de cinema si de muzica.
Aici se ureaza :pina la 120 de ani ca si la 20 de ani.(ad mea v'esrim c'mo b'esrim)
Marox
Si eu ma simt aproape de Israel. Bunica mea a fost invatatoare, a avut elevi evrei care in anii 60-70 au plecat din tara cu parintii. N-au uitat-o si i-au trimis foarte multe ilustrate si felicitari.
Mai povestiti-ne, fetelor, cind mai aveti timp, pentru ca e tare interesant...
osolita
quote:
Originally posted by Krissias
Un lucru aflat de la Dorian si pe care ma simt datoare sa-l spun ,este ca la intrarea in oras ,daca vii dinspre Tel-Aviv ,este construit un cimitir ,special ca Mesia la intoarcerea lui ,sa nu poata intra in oras ,neputind sa calce pe morminte.
----------------------------------------------------------------------Krissias, poti sa detaliezi te rog, nu inteleg la ce te referi si sunt curioasa.
vio
Buna,
tare mult imi place subiectul... Am avut norocul sa merg in Israel acum 4 ani (sotul meu lucra acolo si am fost sa-l vizitez). A lucrat pentru un client in Haifa. Nu prea am putut eu sa vizitez prea multe (am fost doar in Ierusalim, Tel Aviv ºi, bineinteles, in Haifa). Era septembrie si era foarte cald... Hotelul in care statea sotul meu era pe malul Marii Mediterane, iar marea era frumoasa, frumoasa. Si calda. Am fost foarte multumita cind am aflat ca respectiva camera este cu vedere la mare. Am aflat apoi ca toate camerele sint asa... :)Intr-una din zile mi-am luat inima in dinti si m-am urcat in tren sa merg vizitez Tel Aviv. Cu trenul m-am descurcat dar cind am coborit si am iesit in gara parca eram in alta lume: toate inscriptiile, bannerele... erau cu caractere ebraice (e corect spus asa?). M-am oprit intr-un parc linga gara si m-am minunat de tufele de leandri inflorite, am prins curaj si am pornit in oras. :)Dorinta mea era sa ajung sa vizitez Jaffa, dar cum nu m-am indurat sa ma urc intr-un autobuz ci m-am incapatinat sa merg pe jos am obosit asa de tare ca m-am multumit sa fotografiez Jaffa din departare...
Chiar ieri am gasit printre carti un album cu fotografii din Istael si l-am rasfoit un pic melancolica. Multa vreme dupa ce m-am intors din acel concediu tot spuneam ce mult mi-a placut acolo.
Acum patru ani cind am fost in Israel era Anul Nou si am mincat mere cu miere...
Abia astept sa mai povestiti. Dea Domnul sa fie cit mai putine povesti cu atentate.
O zi faina,
Vio
lilach
Noi sintem bine...ieri a fost atentat in Haifa ...la un restaurant...Azi este Iom Kipur...liniste...nu circula nici o masina...post mare...nu se maninca.(cine tine post)
Probabil ca a-ti auzit...au murit citeva familii...Restaurantul era a unor asociati...evreu si arab...au murit arabi si evrei...pacat...
Terorista era frumoasa si...avocata???...
Katink
Mare pacat, eu ma intreb (asa retoric, desigur), oare se vor linisti vreodata spiritele acolo?!... Cata ura si cata rautate trebuie sa mai fie?!
Numai bine,
Katink
lilach
A trecut cam mult de cind am scris la acest subiect...
Astazi, Andrei baiatul meu m-a rugat sa le fac gogosi ...si atunci mi-am adus aminte ca nu peste mult timp se apropie Hanuca...
Copiii abia asteapta aceasta sarbatoare...anul asta spre fericirea lor cade impreuna cu Craciunul deci vom avea si brad (de plastic) dar si luminarile de Hanuca si nelipsitele gogosi. Imi aduc aminte cind erau mici ca ii spuneau la brad ...pom de Hanuca si ceilalti copii nu intelegeau la ce anume se refera copiii mei.
Dar au trecut acele timpuri...pentru ca acum sint foarte multi veniti din Rusia care sarbatoresc aici sarbatorile crestinesti.Aici in Haifa in luna decembrie se sarbatoresc toate sarbatorile, se numeste Festivalul religiilor: crestinesti,musulmane si evreiesti...pentru ca este un oras in care traiesc toate etniile.
Orasul este luminat cu luminite si impodobit in special in zona arabeasca, este frumos..in fiecare vineri si simbata este plin de lume. Toata lumea se pregateste de sarbatori cumpara cadouri, cumpara tot ce trebuie pentru impodobit pomii...
Imi pare rau dar trebuie sa las pe altadata restul ...
m34
In '99 am avut norocul sa vizitez Israelul de doua ori. A fost extraordinar, merita vazut TOTUL: de la nord la sud si de le est la vest, atat Locurile Sfinte, cat si natura. Cateva locuri le-am parcurs chiar de mai multe ori, cel mai vizitat fiind, evident Ierusalimul. Am prins expozitia de arta in sticla a lui Chihuli si noaptea si ziua si a fost ceva de vis.
Am cativa prieteni foarte buni acolo, dar din pacate evenimentele astea ma opresc sa mai merg in vizita la ei
Speram cu totii ca pana la urma sa se linisteasca apele, desi nu se intrevad schimbari majore.
Mihai
ella&com.
spic de grau spune:
Imi doresc f mult sa vad Pamantul Sfant. Imi este insa f teama. Ma rog la Dumnezeu sa se termine cu toate nenorocirile.
Aseara au dat la TV un film cu teroristi arabi... Asta era intr-adevar filmul pe care ni-l doream cu toti sa-l vedem avand in vedere ultimile evenimente
Lumy si David (11 Martie 2004)
"Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)
lilach spune:
Sintem iarasi in perioada sarbatorilor.
A fost "rosh hashana" si "iom kipur" iar in seara asta incepe "sukot".
Am sa incerc sa-mi fac putin timp liber ca sa scriu la scest subiect.
Sper ca fetele din Israel sa coopereze
ella&com.
lilach spune:
O seara placuta, copii se uita la film...deodata se intrerupe filmul, era cu ceva inainte de ora 23:00...Laura intreaba mirata de ce?? mami?? Mie mi se opreste respiratia, fiica cea mare este plecata cu prietenele ei la Festivalul Filmului in Haifa.
Deja stim ...a fost iarasi un atentat...intrebarea insa este unde?? sper ca nu in Haifa...nuuuuuuu...a fost la Taba in Sinai...anunta la televizor...prea multe data insa nu avem spune crainicul, egiptenii nu ne lasa sa intram cu salvarile si cu cei care sint pregatiti pentru a da ajutor in aceste cazuri...toata lumea derutata.
Se stie ca Taba si mai ales hotel Hilton este plin de israelieni.Dupa inca citeva minute se anunta ca au fost inca doua atentate tot in Sinai.Tot Eilatul era in stare de alarma...nu se stia mare lucru pentru ca din Egipt nu se primeau informatii si singurele informatii era primite de la israelieni care aveau celulare si cereau ajutor de la "Maghen David Adom" =Crucea Rosie.
Multi si-au facut bagajele si au venit pe jos la granita ...unii in graba si in nebunia care presupun ca a fost nu isi gaseau pasapoartele...egiptenii nu vroiau sa-i lase sa intre...of, Doamne.
Asta a fost aseara...toata noaptea a fost transmisie in direct din zona Eilat si din Sinai...astazi s-a continuat.
Sint morti, raniti, disparuti...in Egipt.
Se pare ca nici Sinai, locul care se considera o oaza de liniste..nu e sigur...din pacate.
ella&com.
papadie spune:
[quote]Initial creeata de lilach
Poate ca ceea ce fac acum nu e chiar pe placul moderatorilor si a administratorului.
.
Lilach subiecte mai vechi de 3-6 luni se arhiveaza. De unde si pina unde ideea de mai sus???
Va place iconul de la titlul subiectului sau sa pun altul? Cred ca poti edita chiar tu mesajul sa skimbi iconul daca nu va e pe plac.
lilach spune:
papadie
...ai dreptate ...insa din 27.09. si pina acum, chiar nimeni nu a remarcat subiectul???
Daca doriti sa-l inchideti, va rog ...oricum nu prea se inghesuie nimeni, au fost doar citeva rugaminti si ?
ella&com.
papadie spune:
quote:
papadie
...ai dreptate ...insa din 27.09. si pina acum, chiar nimeni nu a remarcat subiectul???
Daca doriti sa-l inchideti, va rog ...oricum nu prea se inghesuie nimeni, au fost doar citeva rugaminti si ?
ella&com.
Nu inteleg..in ce sens sa-l remarce? Adeka n-a scris nimeni?
Fiecare scrie unde vrea.
"În afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)
Ioana75 spune:
Buna lilach, si la toate fetele din IL. Am fost si eu prin Israel, cred ca de 6-7 ori. Cel mai mult am stat vreo 5 luni, si am prins perioada cea mai nashpa cu 2 atentate pe zi, in ian-mai 2002. Am avut colegi (baietzi) care n-au rezistat nici o luna la ritmul bombelor, si s-au intors in RO.
Mie personal nu mi-a fost frica, nu pot sa explic la nimeni de ce. Pur si simplu m-a fermecat tara aceea, cu mirosul de parfum, cu marea super frumoasa, de mincare nu am cuvinte, am pus muuulte kilograme pe terasele de pe plaja din Tel Aviv (mai ales la Chinky Beach). Iar oamenii .. am ramas prietena si acum cu citiva, vorbim pe messenger cel putin odata pe saptamina. Sincer, mi-ar place sa ma stabilesc acolo, sau macar sa mai fac vizite. Acum insa lucrez la o firma nemtzeasca, asa ca vizitele sint in Germania.
Pot sa vorbesc ore in sir despre Israel ... dar mai las povesti si pe data viitoare.
Ioana