Organizarea eficienta a timpului
Stiu ca michelle_usa a pomenit despre asta pe topicul lui Mickyyy. Mai stiu si ca viata de astazi ne impune un ritm alert, ne obliga sa inghesuim multiple activitati intr-o anumita perioada de timp.
Cum va organizati timpul astfel incat sa obtineti eficienta?
Raspunsuri
A_Iulia spune:
Incerc sa ma motivez sa dorm mai putin . Daca ma intrebi, as prefera 8 ore de somn pe zi. Totusi mi se pare foarte mult timp pierdut, si am inteles ca pana la urma e vorba de exercitiu ca sa-ti reduci perioada de somn minim necesar. Asa o fi?
Ca la altele...unde putem umbla? Jobul e job...seara in familie e seara in familie...de unde sa mai taiem?
Selene_Bunny spune:
A_Iulia, eu n-as recomanda astfel de exercitii. Or fi bune pentru armata, de exemplu, dar pentru un om normal... Eu am dat rateuri urate pe tema asta (gen ars cu apa fierbinte).
Desi, la cate povesti despre mamici care nu dorm cum trebuie CU ANII am citit...
mcoca spune:
La faza cu somnul, nu suntem toti la fel : unii avem nevoie de mai mult, altii de mai putin. Eu iarna am nevoie de 9 ore de somn. Vara ma pot descurca si cu 7. Imi amintesc ca in liceu eram ok cu 7 ore de somn, deh ale tineretii valuri, desi se zice ca la batranete nu mai ai somn .
Acum cu eficienta, iarasi, e diferit de la persoana la persoana. Sunt persoane eficiente prin definitie; asa s-au nascut ele :) fac totul repede si bine. Sunt persoane lalaite : orice ar face le ia 7 ani. Iarasi depinde de structura fiecaruia. Ne mai putem educa pe ici pe colo, dar nu cred in miracole.
Selene, la ce se refera exact intrebarea ta? Ce facem intr-o zi? Cat timp ne ia sa gatim? Unde taiem?
Eu tai la calcat :), nu calc decat ceea ce trebuie musai calcat :).
Cu mancarea e simplu la mine, ca la pranz nu mancam acasa, deci ramane seara si in wk.
Curatenia, se face in gen de catre sot (de fapt ordinea), el strange zilnic jucariile dupa culcarea celei mici, iar in wk se aplica mai mult, cat eu sunt la cumparaturi. Cam 2 ore dureaza faza.
Eu ajung seara acasa in jur de 6. O iau pe a mica si in functie de sezon, stam afara sau intram in casa. NE jucam amandoua, se mai joaca si singura daca eu trebuie sa stau un pic la bucatarie (maxim juma de ora imi ia), mancam, dus, hlizeala, nani la 9. Pana la 11-12 timp de voie pt noi. (ok, mai pun o masina de rufe, de vase, cateodata calc, dar iar sunt activitati rapide).
Cam asa e pe la noi.
Vicky, Printzesone and BB (28+)
Selene_Bunny spune:
mcoca, da, de toate, cum se imparte timpul intr-o zi, de exemplu.
Sau intr-o saptamana.
La mine e si organizat, si haotic, pentru ca sotul lucreaza dimineata, eu, dupa-amiaza, pana seara/noaptea/dimineata, uneori (rar, pana acum). Daca e nevoie, lucram si in week-end.
Gatitul imi ia destul, minimum 2 ore o data la 2 zile.
Lillo spune:
Selene tu stai si pazesti mancarea cat se face? Eu cat gatesc intind rufe, calc, dau cu aspiratorul etc. Mai trec si mai amestec din cand in cand, sau mai adaug apa. Imi ia 15 min sa curat, sa toc si sa spal tot ce am nevoie ptr pranz si inca 10 min ptr cina.
mcoca spune:
Selene, la mine asa se organizeaza o zi, ca pana la 6 eu/ noi lucrez.
Tu esti o fiinta haotica, din ce am tot citit eu. Ca sa lucrezi de acasa ai nevoie de f multa disciplina ca sa iesi in castig.
Vicky, Printzesone and BB (28+)
papanash spune:
si eu am probleme de organizare a timpului, de eficientizare. Am zile in care pur si simplu nu reusesc sa fac decat jumatate din ce mi-am propus, am si zile bune in care sunt multumita de rezultate, am si timp liber pt diverse. Am tot cautat "solutii" pentru organizare, am gasit un articol pe care il pun si aici, poate ajuta pe cineva:
Nivelul 1: Erori tehnice ce apar in organizarea timpului
o Activitatile nu au un loc bine definit. Prea des oamenii isi fac liste cu ce vor ei sa faca fara sa isi puna urmatoarea intrebare esentiala:”Cand o sa fac asta?”. Nu te vei apuca sa faci o activitate daca aceasta nu are o anume perioada rezervata in program.
o Ai ales momentul nepotrivit. Cu totii avem cicluri de energie si de putere de concentrare: unii suntem mai activi dimineata, altii mai energici noaptea. Tine cont de aceste cicluri pentru a fi eficient.
o Ai calculat gresit cat dureaza activitatile. Daca timpul necesar punerii in practica a tot ceea ce trebuie sa faci il depaseste pe cel pe care il ai la dispozitie, atunci nu vei mai putea face totul, si vei sfarsi prin a te simti demotivat.
o Nu esti persoana potrivita. Multi facem greseala de a crede ca trebuie sa facem totul, ca a cere ajutorul e un semn de slabiciune. Poti economisi timp daca admiti ca altcineva poate face un lucru mai repede, mai bine si mai eficient decat tine.
o Nu iti amintesti ce ai de facut. Daca nu ai nici macar o agenda sau o lista pe care sa te poti baza, exista sanse mari sa nu realizezi multe dintre sarcini pentru ca pur si simplu nu iti aduci aminte.
o Spatiul tau este dezorganizat. Nu pierde timp cautandu-ti cheile, ochelarii sau documentele importante.
Nivelul 2: Realitati externe. Sunt acele situatii pe care nu le poti controla, dar care au impact profund asupra abilitatii tale de a gestiona eficient timpul.
o Ai un volum de lucru nerealist. Scapa de activitatile neesentiale, rationalizeaza-le si deleaga-le.
o O problema de sanatate iti limiteaza energia. Poti fi incetinit de o depresie clinica, de o afectiune cu deficit de atentie sau de o banala raceala. Nu te priva de somn si nu iti ignora limitele.
o Esti in tranzitie. Vechiul tau sistem nu se mai potriveste, si inca nu ai pregatit unul nou. Situatii de tranzitie: casatorie, divort, nastere, moarte, pensionare. Atunci cand structura vietii noastre se modifica, poate dura un timp pana ne adaptam.
o Te afli intr-un mediu bogat in intreruperi. Daca lucrezi intr-un astfel de mediu rezerva-ti mult timp pentru intreruperi si crize. Apoi creeaza-ti o mica oaza de timp liber, care sa fie sub controlul tau total.
o Ai un partener dezorganizat. Daca exista cineva a carui dezorganizare te afecteaza regulat – un sot haotic, un sef, un coleg – este bine sa rezolvi conflictul pentru a-ti elimina furia si pentru a pastra o relatie sanatoasa.
Nivelul 3: Obstacole psihologice. Stim ce trebuie sa facem, insa nu luam atitudine pentru ca problemele noastre de gestionare a timpului ne satisfac o nevoie profunda de care s-ar putea nici sa nu stim.
o Ai scopuri si prioritati neclare. In adancul sufletului, majoritatea oamenilor stiu ce doresc. Problema este ca amulte experiente si mesaje din copilarie ne fac sa trecem cu vederea ceea ce vrem, pentru ca scopurile noastre au fost tratate ca nepotrivite, imposibile sau neimportante.
o Esti un cuceritor al haosului. Lasi totul pe ultima clipa si viata ta pare un sir de urgente. Te simti bine stapanind imposibilul, incat il tot creezi pentru a te putea salva singur.
o Iti este teama de „timpii morti”. Pentru unele persoane timpul liber provoaca anxietate, si cauta sa fie mereu ocupate. De fapt este posibil ca sa iti incarci programul si mintea pentru a nu avea timp sa te gandesti la probleme mai importante si mai dificile.
o Trebuie sa ai grija de toti. Sa ii ajuti pe cei din jurul tau iti poate imbogati viata si oferi satisfactii. De obicei, un astfel de sacrificiu ofera multe impliniri, dar, daca scapa de sub control, te poate face sa te simti neapreciat si coplesit. Uneori suntem atat de prinsi de nevoia de a ne simti apreciati si valorosi, incat nu ii mai lasam pe ceilati sa ne ajute.
o Iti este frica de esec. Daca stii care iti sunt scopurile dar nu ajungi la lucrurile importante pentru tine, s-ar putea sa suferi de o teama de esec. Uneori este mai usor sa eviti sa faci acest efort, dand vina pe circumstante sau pe faptul ca nu ai avut ocazia sa incerci.
o Iti este frica de succes. Implinirea visurilor poate provoca la fel de multa anxietate ca si succesul. A avea succes te poate face diferit de familie si de prieteni.
o Iti este frica sa termini. Adesea, oamenilor le este greu sa isi duca proiectele la bun sfarsit deoarece le place procesul creativ si pentru ca urasc sa aleaga si sa renunte la celelate oportunitati.
o Ai nevoie de perfectiune. Nevoia de perfectiune apare adesea din nevoia de aprobare, din teama de critica sau de umilire. Nu ai invatat sa evaluezi care sarcini merita un efort puternic, si care nu.
A deveni constient de ceea ce te trage in jos poate avea o mare importanta in efortul tau de a castiga controlul asupra timpului. Inarmat cu aceste noi interpretari ale motivelor pentru care te comporti intr-un anumit fel, ai un adevarat punct de plecare pentru a realiza schimbarea care sa dureze.
szivarvany spune:
Selene, eu nu inteleg, tu ce nu reusesti sa faci in 24 de ore ?
Eu sunt o fiinta extrem de relaxata; daca fi`mea este ok, fiecare ajunge la serviciul ei, restu` ... apoi restu` poa` sa astepte :-)
Nu dau un somn bun pe calcat :-))) Sau daca dupa-masa e de iesit in parc, apoi iesim; verific frigiderul sa vad cum stam pt cina, apoi a doua zi dimineata trantesc un tortellini rapid si la revedere, nu se moare de foame.
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati,
empatici, inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi
ca restul copiilor de pe Terra obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati,
nascuti natural sau prin operatie de cezariana, botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_
Au nevoie de noi:
Copiii Monicai Alex Luca Lorena
U R G E N T: I n i m i o a r a l u i ALEX
Si micuta O L I V I A are nevoie de noi ... acum
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mcoca Tu esti o fiinta haotica, din ce am tot citit eu. Ca sa lucrezi de acasa ai nevoie de f multa disciplina ca sa iesi in castig. |
Pai cand scriam cat de fanatica sunt cu ordinea, curatenia si disciplina, imi luam la bobarnace de numa'. Numai "mai lasa-le" citeam.
Am cedat partial si le-am lasat, deh.
Referitor la lucrul de acasa... am primit inclusiv sfatul de a renunta (szirvarvany poate mai tine minte), daca veniturile mele nu contribuie nu stiu cat la siguranta financiara a familiei.
Poate mai stii subiectul cu 300 de lei - conteaza sau nu? De la ceva ce am povestit eu a plecat.